Bjarte Hjelmeland

Acteur

Bjarte Hjelmeland is acteur.
Er zijn 3 films gevonden.

Glasskȧr

2001 | Familiefilm, Drama

Noorwegen 2001. Familiefilm van Lars Berg. Met o.a. Eirik Evjen, Martin Jonny Raaen Eidissen, Eirik Stigar, Jonas Lauritzsen en Kristine S. Gjertsen.

De dertien-jarige Viktor Hansen (Evjen) heeft een idool: zijn oudere broer Ole Kristian (Lauritzsen), kortweg OK genoemd. OK is een goede hockeyspeler en heeft succes bij de meisjes. Dat laatste zouden Viktor met zijn vriendjes Arnor (Stigar) en Roger (Eidissen) ook wel willen, maar ze weten niet hoe ze dat moeten aanpakken. Eerlijk gezegd hebben hun vrouwelijke leeftijdsgenootjes meer belangstelling voor grotere jongens omdat zij toch wat rijper zijn. De pubers beginnen een bandje en gaan ijshockey spelen, maar dat helpt niet - ze maken geen enkele indruk. Ze moeten eerst nog wat groter worden. Dan wordt OK ernstig ziek en als Viktor`s ouders (Kokkin en Kolsrud) horen dat OK`s vriendinnetje Car (Gjertsen) zwanger is, weten ze niet hoe ze het hebben. De stemming raakt thuis gedrukt en aanvankelijk begrijpt Viktor niet waarom. De ouderen bewaren het stilzwijgen. Ondertussen heeft hij zijn ogen gericht op Sissel (Johansen), het nieuwe meisje op school, en is meester van de situatie wat betreft de bullebak van de buurt, Remi (Rafaelsen). Viktor blijkt niet alleen vindingrijk en uit het goede hout gesneden, maar ook al behoorlijk volwassen voor zijn leeftijd. Typische jeugdfilm van Scandinavische makelij met een fatsoenlijk en humoristisch scenario van Harald Rosenløw Eeg naar diens gelijknamige jeugdroman. Soms is het wat zwaar op de hand en sentimenteel, maar alle actie is gericht op de jonge kijkers. Het spel van de jongeren is heel goed onder de bekwame regie van Berg, geen onbekende in het genre. Gesitueerd in de jaren 1980 voordat computers, het internet en mobiele telefoons hun intrede deden - tijden, waarin het gewoon nog gezellig was en je je problemen met gezond verstand kon oplossen. Het camerawerk is van Gaute Gunnari. Bekroond op het filmfestival van Berlijn met de Grand Prix Deutsches Kinderhilfswerk en de Glazen Beer. De titel betekent zoiets als litteken, liever gezegd eelt op je ziel.

Svarte pantere

1992 | Familiefilm

Noorwegen 1992. Familiefilm van Thomas Robsahm Tognazzi. Met o.a. Henrik Mestad, Bjarte Hjelmeland, Guro Sibeko, Anne Li Drecker en Bettina Banoun.

Vijf Noorse jongeren vormen een actiegroep, 'de Zwarte Panters', die opkomt voor de rechten van de dieren. Vanuit een afgelegen boerderij proberen zij het misbruik van dieren aan de kaak te stellen door nachtelijke overvallen op laboratoria. Debuutfilm van Tognazzi, een simpel verhaal, maar levendig in beeld gebracht, met redelijk wat rockmuziek op de achtergrond en jonge hoofdrolspelers. Kreeg goede recensies in Noorwegen maar de publieke respons was minder dan verwacht.

Byttinger

1991 | Familiefilm, Avonturenfilm, Drama

Noorwegen 1991. Familiefilm van Sigve Endresen. Met o.a. Hallvard Holmen, Julie Winge, Bjarte Hjelmeland, Daud Mirza en Stig Hendrik Hoff.

Een zevental jeugdige delinquenten krijgt de kans op de vrijheid als ze deelnemen aan een barre survivaltocht in een ijzige Noorse bergstreek. Ze veranderen van een onvolwassen asociaal groepje in een redelijk stel verantwoordelijke volwassenen, al lukt dat niet aan allen: Winge ontworstelt zich niet aan haar puberteit en naïviteit. Serieuze film met opvoedende ondertoon. Scenario van Kenny Sanders en de regisseur. Camerawerk van Kjell Vassdal.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Bjarte Hjelmeland op televisie komt.

Reageer