Marian van der Willigen

Producer

Marian van der Willigen is producer.
Er zijn 2 films gevonden.

Meine Lieder erzählen Geschichte

1998 | Documentaire, Biografie, Muziek

Nederland/Duitsland 1998. Documentaire van Carrie de Swaan. Met o.a. Gisela May, Jürgen Schebera, Willem Breuker Kollektief, Peter Siche en Christine Ehlert.

Centraal in deze documentaire staat een optreden van de in 1923 geboren Duitse zangeres Gisela May in de Stadsschouwburg in Amsterdam. We volgen de repetities en fragmenten van het optreden. Ondertussen praat regisseur/scenariste Swaan met haar over haar werk met Brecht, Weill, Eisler, Paul Dessau en al die andere iconen van Duitse cultuurmakers van de eerste helft van de twintigste eeuw. Tijdens het gesprek brengen we tevens een bezoek aan het Berliner Ensemble en volgen een Meisterklasse door May in Berlijn gegeven. Bij haar thuis haalt May, aan de hand van een fotoboek, herinneringen op aan haar jeugd. Gewoonweg schitterend is een archiefopname waarin May, op de piano begeleid door Hanns Eisler, Zwei Schwestern zingt. Geschiedkundige Jürgen Schebera komt regelmatig tussenbeide om Mays verhaal in de tijd te situeren. Een boeiend portret van een unieke vrouw, die na Lotte Lenya de fakkel overnam als performer van Brechts œuvre. Montage is van Jelle Redeker en de camera werd gehanteerd door Paul van den Bos, Niels van 't Hoff en Cees Samson.

To Sang Fotostudio

1997 | Documentaire, Korte film

Nederland 1997. Documentaire van Johan van der Keuken. Met o.a. Lee To Sang, Ho Yuk-Mui, Yolanda Hanenberg, Hans van de Wetering en Daniella Hanenberg.

De Albert Cuyp in Amsterdam. Een mengelmoes van rassen en culturen. Eén ding hebben ze echter allen gemeen: ze laten zich fotograferen in de fotostudio van To Sang. Lee To Sang werd in 1938 geboren in Kanton, groeide op in Hong Kong en leerde fotograferen in Paramaribo. Hij keerde nog een maal terug naar Hong Kong waar hij zijn vrouw Ho Yuk-Mui ontmoette om met haar definitief naar Suriname te gaan. Na de onafhankelijkheid ging hij zoals zovelen anderen naar Nederland, waar hij in de bekendste volksbuurt van Amsterdam zijn fotowinkel opende. Zijn grote droom is, al zijn tijd te kunnen besteden aan schilderen. Van der Keuken maakte met zijn documentaire een portret van een doodgewone man, een Chinees die in Amsterdam leeft en die er foto's maakt van de meest uiteenlopende mensen: Indiërs, Turken, negers, Chinezen, Pakistanen en noem maar op. De portretten zijn bijzonder: ze worden geretoucheerd volgens methodes, die dateren van 1880 en zo krijgen de klanten geflatteerde foto's, gelijk schilderijen. Belachelijk, maar niet om te lachen en toch weer leuk. Het werd gelijktijdig een film over deze uiteenlopende culturen, die allemaal samenkomen in de smeltkroes Amsterdam. Van der Keuken liet zich voor zijn scenario inspireren door het boek To Sang van Willem van Zoetendaal. Montage is van Barbara Hin en van der Keuken, die tevens achter de camera stond.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Marian van der Willigen op televisie komt.

Reageer