Dimitris Katalifos is acteur.
Er zijn 4 films gevonden.

Annas Sommer

2001 | Drama, Oorlogsfilm

Spanje/Griekenland/Duitsland 2001. Drama van Jeanine Meerapfel. Met o.a. Ángela Molina, Herbert Knaup, Dimitris Katalifos, Rosana Pastor en Agis Emmanouil.

Anna Kastelano (Molina) had een Griekse vader (Katalifos) en een Spaanse, sefardisch joodse moeder (Pastor). Zij is fotografe en journaliste in Berlijn. Toen ze bij een demonstratie ruim dertig jaar geleden foto`s maakte, werd ze door Max Feldmann (Knaup) gered voor het geweld van de oproerpolitie. Sedert die tijd waren zij onafscheidelijk totdat Max veel te vroeg kwam te overlijden. Onlangs heeft Anna als enige nabestaande het familiehuis ge[KA3]erfd op een Grieks eilandje in de Ege[KA3]ische Zee, die Griekenland van Turkije scheidt. Ze gaat er heen met de gedachte het huis te verkopen. Ze opent voor het eerst in jaren de luiken (om de spoken eruit te laten) en bekijkt de meubels, de stoffering en de snuisterijen. In een mand vindt ze foto`s en brieven uit het verleden, van haar vader Leon, moeder Malena en haar in Auschwitz vermoorde grootmoeder. Ze ontdekt dat haar vader, voordat hij haar moeder leerde kennen, de grote liefde gevonden had in een zekere Anna Levi (Skoula). De confrontatie met het verleden en de uitgestorven familieleden maken Anna melancholisch. Amerikanen tonen zich geïnteresseerd in het huis en vragen of er een zwembad bij is, waarop Anna vol emotie en misschien heel onzakelijk, de prijs verdubbelt. In het dorp ontmoet ze een jonge visser, waar ze verliefd op wordt en ze vindt een jeugdvriendin terug. Ze praat in gedachten vooral met Max en haar vader. Tegen de finale besluit Anna met de spoken van het verleden te leven en het huis niet meer te verkopen. Het spel van Molina is mooi en zij wordt steeds mooier naarmate de film voortgaat - de bijrollen zijn goed, in het bijzonder Knaup. Het boeiende scenario van regisseuse Meerapfel is zonder nodeloos sentiment en zij heeft de film zonder effectbejag geregisseerd. Het camerawerk van Andreas Sinanos, die regelmatig voor Theo Angelopoulos werkt, is prachtig.

Kavafis

1996 | Drama, Biografie

Griekenland 1996. Drama van Iannis Smaragdis. Met o.a. Dimitris Katalifos, Vassilis Diamandopoulos, Mayia Lyberopoulos en Lazaros Georgacopoulos.

In flashbacks wordt verhaal verteld van bekende Griekse dichter Konstantin Kavafis (Katalifos), 1863-1933, wiens homo- erotische fantasieën de inspiratiebron waren voor Lawrence Durrell's The Alexandria Quartet en voor schilderijen van David Hockney. Film keert terug naar zijn jeugd in Alexandrië en zijn reizen naar Griekenland en Constantinopel die hem lieten kennismaken met de sensualiteit van de antieke cultuur. Dit leidde hem naar een leven vol erotische verlangens en passies. Hij kwam ook openlijk uit voor zijn voorkeur voor jonge mannen. Zijn geïdealiseerde seksuele voorkeur werd een onuitputtelijke inspiratiebron voor zijn poëzie. In Griekenland een van de drie succesrijkste Griekse films van het jaar 1996. Muziek van Vangelis. Scenario van regisseur Smaragdis, Dimitris Nollas, Dimitris Katalifos en Stelios Rogakos. Fotografie van Nikos Smaragdis.

Theofilos

1986 | Biografie, Drama, Experimenteel, Historische film

Griekenland 1986. Biografie van Lakis Papastathis en Lakis Papasthatis. Met o.a. Dimitris Katalifos, Stamatis Fassoulis, Dimitris Kaberidis en Yvonne Maltezou.

De gedramatiseerde biografie van de Griekse schilder Theofilos Hadjimikhail, die leefde van 1868-1934. Door zijn gedrag en werken is hij de geschiedenis ingegaan als het symbool van de Grieks natie. Dat de film bekroond werd met een drietal prijzen is wellicht niet zo verbazingwekkend. Het scenario is van regisseur Papastathis. Het camerawerk is van Thodoros Margas.

Petrina Chronia

1985 |

Griekenland 1985. Pantelis Voulgaris. Met o.a. Themis Bazaka, Dimitris Katalifos, Maria Martiks, Irene Iglesi en Nikos Birbilis.

Deze film steunt zo veel mogelijk op de feiten en behandelt de onderdrukking van onschuldige mensen in de jaren 1954 tot 1974. De film is een eerbewijs aan de gewone man die klem zat in een periode van politieke uitbuiting, die bekend is geworden als `Het stenen tijdperk`. Illegaal lidmaatschap van de (thans achterhaalde) communistische partij werd onder intolerante regeringen, die een voortdurende politiek van censuur volgden, bestraft met de gevangenis. Een sterke film. USA-titel: STONE YEARS.