Matthias Kälin

Cameraman

Matthias Kälin is cameraman.
Er zijn 6 films gevonden.

The Sound of Insects: Record of a Mummy

2008 | Documentaire

Zwitserland 2008. Documentaire van Peter Liechti. Met o.a. Alexander Tschernek en Peter Mettler.

Man stuit op tent met gemummificeerd lijk en dagboek. Experimentele film van Peter Liechti, naar roman van Masahiko Shimada.

Les petites couleurs

2002 | Drama, Komedie

Frankrijk/Zwitserland 2002. Drama van Patricia Plattner. Met o.a. Anouk Grinberg, Bernadette Lafont, Philippe Bas, Christian Gregori en Gilles Tschudi.

Kapster Christelle (Grinberg) heeft er na het zoveelste handgemeen met haar echtgenoot tabak van en vertrekt. Ze belandt in het Galaxy, een door de levenslustige Mona (Lafont) gedreven motel voor vertegenwoordigers en vrachtwagenchauffeurs op lange-afstandstrajecten. Vriendschap groeit en Christelle bloeit op, helemaal wanneer trucker Lucien (Bas) zijn intrede doet. Met Lafont (Une belle fille comme moi) en Grinberg (Merci la vie) schitteren in deze uiterst plezierige film twee topactrices - uit verschillende generaties - die in de Franse cinema vaak de vrouwelijke vrijheidsdrang verpersoonlijken. Een muzikale soap waaraan Christelle en Mona verslingerd zijn, fungeert als komische film-in-de-film.

Die Reise nach Kafiristan

2001 | Biografie, Avonturenfilm, Drama

Duitsland/Nederland/Zwitserland 2001. Biografie van Fosco Dubini en Donatello Dubini. Met o.a. Jeanette Hain, Nina Petri, Matthew Burton, Hassan Darweesh en Ozlen Soydan.

Twee vrijgevochten Zwitserse vrouwen, een antropologe en een opiumverslaafde schrijfster, die in 1939, onder oorlogsdreiging, een negen maanden lange autotocht maken naar het mysterieuze Kafiristan: het is waar gebeurd en meer dan fascinerend. Hain en Petri zien er kortgeknipt en wel schitterend uit, hun Ford is een blinkende anomalie in stoffige oerlandschappen en er zijn aanwijzingen voor een lesbische relatie. Maar wat bezielde deze dames, en wat leverde de reis precies op? Realisme is geen doel van de Dubini's. Hun film is bewust kunstmatig en op stijlvolle wijze suggestief.

Hyènes

1992 | Drama, Komedie

Verenigd Koninkrijk/Zwitserland/Senegal/Nederland/Frankrijk 1992. Drama van Djibril Diop Mambéty en Djibril Diop Mambetty. Met o.a. Mansour Diouf, Ami Diakhate, Mahouredia Gueye, Issa Ramagelissa Samb en Faly Gueye.

Een door prostitutie rijk geworden oude vrouw keert, om zich op de man te wreken die haar destijds daartoe dwong, naar haar arme Senegalese dorp terug. De dorpelingen kanten zich aanvankelijk tegen het doodvonnis dat zij geveld heeft. Rijkdom blijkt echter sterker dan ideologie en uiteindelijk weet de vrouw alle inwoners voor zich te winnen. Deze parabel, gebaseerd op Friedrich D[KA3]urrenmatts [KL]Der Besuch der alten Dame[KLE], werd in 1964 al verfilmd onder de titel DER BESUCH (THE VISIT) met Ingrid Bergman en Anthony Quinn in de hoofdrollen. De Senegalese regisseur Mambéty verplaatste het gegeven naar Afrika, maar de essentie bleef behouden, het gegeven is universeel en in die zin ook op zijn plaats op het zwarte continent. Er is wel het exotische decor van een stoffig stadje in de Sahel maar de zwakke dramatische overtuigingskracht van de onbekende acteurs en de magere karaktertekening komen de boodschap niet ten goede. Scenario van regisseur Mambéty. Camerawerk van Matthias Kälin.

Yaaba

1989 | Familiefilm, Komedie, Fantasy

Burkina Faso/Italië/Zwitserland/Frankrijk 1989. Familiefilm van Idrissa Ouedraogo. Met o.a. Fatimata Sangra, Noufou Ouedraogo, Riquetou Barry, Adama Ouédraogo en Sibidou Ouedraogo.

Twee kinderen, een jongen en een meisje, bekijken het dagelijkse leven in een dorp in Burkina Faso en geven daarop een ironisch commentaar. De jongen is de enige die nog met een oude vrouw (Yaaba betekent grootmoeder) spreekt, die doorgaat voor waarzegster en waarvan iedereen zich afkeert. Hij houdt van haar. Het meisje wordt ziek en haar familie stelt alles in het werk om haar te genezen. Tevergeefs. Tenslotte redt Yaaba haar leven. Een tedere en ook grappige film, vol sarcastische observaties (familiegeschiedenissen, ruzies en geroddel), opgenomen met een waar meesterschap op het vlak van de ruimte en tijd die voorbijgaat. Een grappig Afrikaans sprookje. Scenario van de regisseur. Camerawerk van Matthias Kälin.

Piano panier

1989 | Drama

Zwitserland/Frankrijk/Portugal 1989. Drama van Patricia Plattner. Met o.a. Anne-Laure Luisoni, Rita Blanco, Antoine Basler, Paulo Branco en Maria Filomena.

In haar regiedebuut volgt Plattner (Genève, 1953), tevens actief als producente en documentairemaakster, twee jonge vrouwen op de ongewisse slingerpaden van de liefde. Marie (Luisoni) is vers weg bij haar getrouwde minnaar en neemt de uitnodiging aan om met haar vriendin Pipa (Blanco) tijd door te brengen aan de Portugese zomerkust. Pipa gaat trouwen, maar heeft twijfels. De actrices zijn op dreef, hun hartsaangelegenheden worden met zuidelijke flair gebracht. Gastrolletje van de vermaarde kunstfilmproducent Paolo Branco. Max Ophüls-Publieksprijs 1990 en prijs Beste Nieuwe Actrice voor Luisoni.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Matthias Kälin op televisie komt.

Reageer