Samba Wane

Acteur

Samba Wane is acteur.
Er zijn 3 films gevonden.

Les caprices d'un fleuve

1995 | Drama, Historische film, Avonturenfilm

Frankrijk/Verenigde Staten 1995. Drama van Bernard Giraudeau. Met o.a. Bernard Giraudeau, Richard Bohringer, Anna Galiena, Roland Blanche en Raoul Billerey.

Bescheiden drama speelt zich af aan de Afrikaanse westkust, eind achttiende eeuw, waar de slavenhandel bloeit. Een blanke aristocraat voedt een 10-jarig slavenmeisje op als zijn eigen dochter, maar krijgt, naarmate ze ouder wordt, ook andere gevoelens voor haar. Wanneer zij en enkele andere slaven worden gekidnapt doet hij er alles aan haar terug te vinden. De fraaie, voor een César genomineerde fotografie van Jean-Marie Dreujou vormt een belangrijk pluspunt en verleent de (woestijn)landschappen een goudkleurige grandeur. De film werd deels in Senegal opgenomen. (RdL/VPRO Gids)

Mammy Mamours

1993 | Komedie

Senegal/Frankrijk 1993. Komedie van Philippe Niang. Met o.a. Annie Cordy, Sekkou Sall, Isseu Niang, Valdy Thiam en Mariama Barry.

Sall, een twaalf-jarige jongen van Senegalese afkomst, werd kort na zijn geboorte geadopteerd door de nu zestig-jarige Cordy. Ze leiden een rustig leventje in een dorpje ergens in Midden- Frankrijk. Cordy heeft hem steeds beloofd dat ze een bezoek zullen brengen aan zijn vaderland wanneer hij twaalf wordt en nu is dat moment aangebroken. Voor Cordy, die amper uit haar dorp geweest is, wordt de reis een hele expeditie. In Dakar wordt ze ziek. Ze wordt opgenomen in het ziekenhuis en in de tussentijd moet Sall naar een religieus instituut. Hij voelt zich weer wees en hij besluit te ontsnappen. Een bitterzoete komedie over twee culturen die er maar niet in slagen nader tot elkaar te komen. Het zwakke scenario van Niang en Claude Gutman wordt gered door de schitterende prestatie van Cordy en de hartveroverende aanwezigheid van de kleine Sall. Mooie fotografie van Georges Barsky.

Niiwam

1992 | Komedie

Senegal/Frankrijk 1992. Komedie van Clarence Thomas Delgado. Met o.a. Samba Wane, Rama Thiam, Abou Carara, Ablaye Diop Dany en Soukayna Diayne.

Regisseur Delgado, die het vak bij de tv leerde, bewerkte met Fidele Dieme en Yves Diagne een verhaal van Ousmane Sembène tot scenario voor zijn speelfilmdebuut. Het is in feite een raamvertelling over een straatarme Senegalese visser, die zijn dochtertje naar het ziekenhuis in Dakar brengt als de plaatselijke medicijnman haar niet genezen kan. Ze kunnen haar wellicht helpen als de visser voor medicijnen kan zorgen. Hij is echter zo arm dat hij ze niet kopen kan; de baby sterft de volgende dag. Aangezien hij ook geen geld heeft voor een grafkist, geeft de broeder van het lijkenhuis hem een doek waarin hij het kind kan wikkelen; de broeder begeleidt hem naar de bushalte, waar een bus stopt die naar het kerkhof gaat. De bustocht is een reis in het onbekende met schitterende, soms heel komische portretjes van de v.n.l. onverschillige passagiers. De film, die een bezetting heeft van zowel amateurs als beroepsspelers werd meervoudig bekroond. Hij werd in zeven weken geschoten voor een minimaal budget en lag onverdiend een jaar lang op de plank. De titel betekent vrij vertaald: het lijk. Het camerawerk is van Guy Chanel.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Samba Wane op televisie komt.

Reageer