André Gevrey

Regisseur, Acteur

André Gevrey is regisseur en acteur.
Er zijn 6 films gevonden.

Madame Atomique

1989 | Muziek, Komedie

België 1989. Muziek van André Gevrey.

Een operette in drie akten op muziek van Victor Philippe, waarvan de platheid van de inhoud die van de titel evenaart. Door Robert Chevalier vertaald in Picardisch dialect en gespeeld door de Troupe Amicale des acteurs du faubourg de Tournai. De regisseur heeft zich beperkt tot louter registreren.

La puce à l'oreille

1989 | Komedie

Frankrijk 1989. Komedie van Freddy Charles. Met o.a. Serge Michel, Jean-Pierre Loriot, Raymond Pera, Robert Roanne en Jacques Lippe.

Bewerking van één van de beroemdste komedies van Georges Feydau, die sinds haar verschijning bijna een eeuw geleden, voortdurend opnieuw werd opgevoerd. De regisseur stelt zich ermee tevreden de overigens opmerkelijke enscenering van Jean-Pierre Rey te verfilmen met een bezetting waarbij alleen Michel en Lippe boven het gemiddelde uitsteken.

Les Gommes

1968 | Drama, Experimenteel

België/Frankrijk 1968. Drama van Lucien Deroisy. Met o.a. Françoise Brion, Claude Titre, André Gevrey, Jacques Lippe en Senne Rouffaer.

Hoofdfilmdebuut van de toen zesenvijftigjarige Deroisy die tevoren tientallen korte films maakte en die vier jaar later stierf. Een getrouwe filmbewerking van Alain Robbe-Grillets roman: een moderne, uiterst gestileerde opvoering van het Oedipusverhaal met de straten van Luik als intrigerend decor.

L'affaire Sacco et Vanzetti

1967 | Biografie, Historische film

België 1967. Biografie van Paul Roland. Met o.a. Henri Marteau, Richard Muller, Maurice Travail, José Jolet en André Gevrey.

Een aandachtige, toegewijde en minutieuze reconstructie van het proces (van de titel) en de politieke verwikkelingen daaromheen in 1920 in Massachussets. Verzorgde decors en historische betrouwbaarheid, dat wel, maar ook subjectiviteit, zowel goede als minder goede acteurs en een weinig inventieve regie. Deze tvfilm verdwijnt dan ook in het niet bij de al eerder, met veel meer inspiratie gemaakte film SACCO E VANZETTI van Giuliano Montaldo (1971).

Les Invités de huit heures

1946 | Mysterie

België 1946. Mysterie van Gaston Schoukens. Met o.a. Charles Gontier, André Gevrey, André Berger, Liliane Simonet en Robert Murat.

Een bewerking van een jeugdroman van Thomas Owen, die hiermee een slechte dienst wordt bewezen door Schoukens die zichzelf trouw blijft. Dat wil zeggen dat we een barmhartig stilzwijgen bewaren over zijn `oeuvre`. Bij wijze van kroon op deze rampzalige misdaadfilm (waarin het erom gaat uit te zoeken wie op een feest twee moorden heeft gepleegd) spelen de komedianten als zoutzakken.

Forçats d'honneur

1946 | Oorlogsfilm

België 1946. Oorlogsfilm van E.G. De Meyst. Met o.a. René Herde, André Gevrey, Werner Degan, Marcel Josz en Jos Gevers.

Na de Duitse inval begint het Belgische verzet zich te organiseren. In de Ardennen stuiten de nazi's op een harde kern, waarop een ongenadige klopjacht wordt geopend. In handen van de moffen vallen, had de doodstraf tot gevolg of, nog erger, opsluiting in een concentratiekamp. Centraal in het verhaal staat de love story tussen een boerendochter en een arbeider, beiden actief lid van de ondergrondse. Een warm eerbetoon aan de heldhaftige strijd van het Belgische verzet tegen de vijandige overmacht. De ilm komt nu traag en oubollig over, maar bezit voldoende filmische kwaliteiten om ook een hedendaagse toeschouwer te boeien. Het scenario van Herman Closson en René Herde toont dan ook een tamelijk onbekend stukje oorlogsgeschiedenis. Op locatie in de Ardennen gefilmd door Maurice Delattre.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer André Gevrey op televisie komt.

Reageer