Markus Stockhausen

Acteur, Componist

Markus Stockhausen is acteur en componist.
Er zijn 2 films gevonden.

Joachim-Ernst Berendt: Vom Hören des Unerhörten

1998 | Documentaire, Biografie, Muziek

Duitsland 1998. Documentaire van Willy Meyer. Met o.a. Joachim-Ernst Berendt, Willy Meyer, Ute Kannenberg, Joachim Kühn en Roger Willemsen.

Middels een lang gesprek van Meyer en Kannenberg met Berendt wordt een overzicht gegeven van diens carrière. Berendt werd in 1922 geboren uit protestantse ouders die van Bach en Schubert hielden. Op negenjarige leeftijd kwam hij de eerste keer in contact met jazz. Jazz wordt verworpen door dictators, Hitler incluis, en dat was reden genoeg om zich ervoor te interesseren. Vanaf 1953 promootte hij jazz op de Duitse radio en in 1959 startte hij de tv-serie Jazz gehört und gesehen, een reeks die bijna vijftien jaar zou lopen en de allergrootsten van de internationale jazz zou introduceren voor een Duits publiek. Hij schreef tientallen boeken over het onderwerp, meestal met foto's van Bill Claxton, dé fotograaf van de jazz-wereld. In de jaren 1980 ging hij zich ook interesseren voor New Age en Free Jazz. De film wordt geïllustreerd met fragementen uit bovengenoemde tv-serie en toont reuzen als Duke Ellington, Thelonious Monk, Louis Armstrong, Miles David, Max Roach Combo, John Coltrane, enz., maar ook jongeren als Klaus Doldinger, Krzysztof Komeda en John McLaughlin. Een zalig toemaatje voor de fans is de uitvoering van I'm In Love With A Woman door Helen Humes, Sonny Terry, Brownie MacGhee en T.Bone Walker. Schitterende jazz-documentaire die ons door een halve eeuw muziek voert. Meyer schreef het scenario. De teksten werden ingesproken door Jutta Villinger en Burkhart Siedhoff. Arne Wanner stond in voor de montage en Hans-Peter Eckhardt voor de fotografie.

Berlin-Jérusalem

1990 | Drama, Historische film

Israël/Italië/Frankrijk/Verenigd Koninkrijk 1990. Drama van Amos Gitai. Met o.a. Lisa Kreuzer, Rivka Neuman, Markus Stockhausen en Benjamin Levy.

Een historisch-politieke schets, tevens over de lotsbestemming van twee joodse vrouwen, die elk een tocht van Berlijn naar Israël afleggen. Een Russische revolutionaire en een Duitse dichteres reizen via verschillende routes door het Duitsland van de jaren 1930-1940 naar het Jeruzalem van vandaag. Een indrukwekkende film, met eveneens een aantal overwegingen in de culturele en politieke sfeer, die eigenlijk gaat over het lot van al die Israëlische pioniers. Geen gemakkelijke film ook, vanwege de erg strakke en beknopte opbouw, die bovendien uitgaat van een zekere kennis op kunstzinnig en historisch gebied bij de kijker. Berlijn bijvoorbeeld, verwijst naar het expressionisme van deze eeuw. Opmerkelijke beelden van Henri Alekan.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Markus Stockhausen op televisie komt.

Reageer