Franco Franchi is acteur.
Er zijn 84 films gevonden.

Tango Blu

1988 | Drama

Italië 1988. Drama van Alberto Bevilacqua. Met o.a. Franco Franchi, Maurizio Merli, Andrea Roncato, Gigi Sammarchi en Valentina Cortese.

Tango Blu was jaren geleden in Milaan een nachtclub voor buitenbeentjes, maar de nieuwe eigenaar heeft er een modieuze ontmoetingsplaats voor de high society van gemaakt. Op oudejaarsavond is er een groep met vrijwel vergeten menselijke gevoelens bijeen. De centrale figuur is Flower, die zorgt dat de mensen elkaar ontmoeten, vriendschap sluiten en elkaar helpen. Een film met een prachtige boodschap, die echter nogal ouderwets wordt overgebracht.

Kaos

1984 | Drama

Italië/Frankrijk 1984. Drama van Paolo Taviani en Vittorio Taviani. Met o.a. Omero Antonutti, Claudio Bigagli, Margarita Lozano, Franco Franchi en Biagio Barone.

Vier verhalen en een epiloog, losjes gebaseerd op Pirandello, spelen zich af op het negentiende-eeuwse Sicilië. De verhalen - over een moeder die haar zoon zo haat dat ze niet met hem spreekt, of over een vrouw die trouwt met een man die zich met volle maan opsluit en huilt als een wolf - zijn afwisselend hartverscheurend en grappig. Misschien wel het beste werk van de gebroeders Taviani, die eerder prachtfilms als La notte di san Lorenzo en Padre Padrone maakten. Oogverblindend in beeld gebracht, met dank aan het fraaie Siciliaanse (en Toscaanse) landschap.

Amici diù di prima

1976 | Misdaad

Italië 1976. Misdaad van Giorgio Simonelli en Marino Girolami. Met o.a. Franco Franchi, Ciccio Ingrassia, Isabella Biagini en Lino Banfi.

Satirische benadering van de georganiseerde misdaad in zes episoden. Een verzameling scènetjes over figuren die iets met de Siciliaanse mafia te maken hebben. Soms om te gillen van het lachen, soms te melig voor woorden.

Il sergente Rompiglioni diventa caporale

1975 | Komedie, Drama

Italië 1975. Komedie van Mariano Laurenti. Met o.a. Franco Franchi, Mario Colli, Maria Pia Conti, Saro Urzì en Luciano Pigozzi.

Sergeant Francesco Garibaldi Rompiglioni (Franchi) wordt gedetacheerd op het NATO-hoofdkwartier. Daar veroorzaakt de onhandige, stuntelige sergeant zoveel ergernis en verwarring, dat de officieren gek van hem worden. De Italiaanse kolonel, hoofd van het Italiaanse NATO-regiment, vertrouwt Rompiglioni de opdracht toe om een spion, die in het NATO-hoofdkwartier opereert, te ontmaskeren. Het verhaal is ongelooflijk absurd met een heleboel komische scènes. Deze film is een vervolg op IL SERGENTE ROMPIGLIONI uit 1973 met dezelfde acteur in de hoofdrol.

Armiamoci e partite

1975 | Komedie, Oorlogsfilm

Italië/Frankrijk 1975. Komedie van Nando Cicero. Met o.a. Franco Franchi, Ciccio Ingrassia, Philippe Clay, Martine Brochard en Anna Maestri.

Italiaanse obers in Frankrijk blijken bij het uitbreken van WO I dienstplichtig. Ondanks hun voortdurend geblunder-uit- onbegrip krijgen ze na enige tijd de opdracht om bij een Amerikaanse generaal de telefoon te installeren. Deze heeft nét een verdovend middel toegediend gekregen van een Duitse spionne, zodat het duo meent hem geëlektrokuteerd te hebben en zijn 'lijk' bij de vijand probeert te dumpen. De met iets meer zorg dan gewoonlijk speciaal voor het Siciliaanse komiekenduo gemaakte film heeft een a-politieke, maar bedenkelijke strekking: de vijand is stommer dan jij, dus makkelijk te verslaan.

Piedino il questurino

1974 | Komedie

Italië 1974. Komedie van Franco Lo Cascio. Met o.a. Franco Franchi en Irina Maleeva.

Wat is komedie maken toch moeilijk. Weer zo'n mislukt blijspel dat zelfs geen glimlach tevoorschijn kan roepen. Een politieman brengt herhaaldelijk zijn superieuren in moeilijkheden, omdat ze hun werk klungelig doen.

Paolo il freddo

1974 | Komedie

Italië 1974. Komedie van Ciccio Ingrassia. Met o.a. Franco Franchi, Ciccio Ingrassia, Ileana Rigano, Linda Sini en Luce Sportelli.

Op zijn sterfbed verplicht vrouwengek baron Paolo Pastorino zijn zoontje Paolino alleen nog maar te werken en niet te denken aan liefde of vrouwen. Paolino wordt opgevoed in een klooster, waar hij zonder klagen dag in dag uit zijn werk doet, tot hij na twintig jaar verhuist naar zijn tante, die een herberg heeft. Daar ontdekt hij vrouwen, hij wordt nieuwsgierig en voelt zich tot hen aangetrokken. Zijn gebrek aan ervaring en zijn linksheid zorgen voor heel wat komische situaties. Leuk, onderhoudend, maar niet erg verfijnd.

Franco e Ciccio superstars

1974 | Komedie

Italië 1974. Komedie van Giorgio G. Agliani. Met o.a. Franco Franchi, Ciccio Ingrassia en Lino Banfi.

Nog een komedie van het populaire, Italiaanse komische duo met bijna dezelfde gags, komische sketches, hilarische situaties en een voorspelbaar plot. Deze keer zijn ze gewone werknemers die naar aanleiding van een simpele diefstal in een reeks leuke ongelukjes betrokken raken.

Farfallon

1974 | Komedie, Drama

Italië 1974. Komedie van Riccardo Pazzaglia. Met o.a. Franco Franchi, Ciccio Ingrassia en Mario Carotenuto.

Farfallon, gespeeld door Franchi, is een Siciliaanse banketbakker die in de gevangenis zit wegens een poging tot moord op zijn vrouw. Hij probeert koste wat het kost te ontsnappen om zijn onafgemaakte taak te volbrengen, namelijk zijn vrouw te vermoorden. Tijdens een gevangenisoverplaatsing maakt hij kennis met Vistacorta, gespeeld door Ingrassia, die veroordeeld is wegens zwendel en verduistering. Deze parodie op Papillon is heel humoristisch. Zelfs de namen van de personages zijn woordspelingen: Farfallon betekent kleine vlinder en Vistacorta betekent kortzichtig.

Ku fu? Dalla Sililia con furore

1973 | Actiefilm, Komedie

Italië 1973. Actiefilm van Nando Cicero. Met o.a. Franco Franchi en Gianni Agus.

Een parodie op de kung fu-film van Bruce Lee, THE BIG BOSS. Er valt heel wat te lachen, al is de regie niet altijd even sterk. Een simpel verhaaltje over Franchi, een jonge Siciliaan, die straatagent wil worden en in Rome naar de politieschool gaat. Maar een van de toelatingseisen is: karatevechten. Hij besluit dus naar een martial arts-school te gaan, en dan breekt de hel los.

Il sergente Rompiglioni

1973 | Drama, Komedie

Italië 1973. Drama van Piergiorgio Ferretti. Met o.a. Franco Franchi, Mario Carotenuto en Ignazio Leone.

Een absurde en domme komedie, die zich afspeelt in een kazerne. Een sergeant, die dol is op opera en zichzelf vaak vergeet in zijn dagdromerij, traint zijn recruten met behulp van Verdi's opera Nabucco. Op hun beurt maken zij hem op een zodanig manier belachelijk dat hij in de problemen raakt. Zwak geregisseerd en geacteerd.

Le Avventure di Pinocchio

1972 | Familiefilm, Avonturenfilm

Duitsland/Italië/Frankrijk 1972. Familiefilm van Luigi Comencini. Met o.a. Andrea Balestri, Nino Manfredi, Gina Lollobrigida, Vittorio De Sica en Mario Adorf.

De marionet van een houtbewerker wordt door een fee omgetoverd tot een jongetje dat door zijn ondernemingsdrang in allerlei avonturen belandt (waarvoor hij geregeld wordt bestraft met het weer veranderen in een houten pop) alvorens definitief met zijn vader herenigd te worden. Dit uiterst vindingrijke en stijlvolle filmversie van Carlo Collodi's sprookje - samengesteld uit een langere tv-serie - wordt qua strekking door Comencini omgedraaid tot een pleidooi tegen de repressieve opvoeding die de vitaliteit kortwiekt, waardoor Lollobrigida's pedagogische fee de ergste 'schurk' van het geheel wordt. Het scenario is van Comencini en Suso Cecchi d'Amico. Het camerawerk is van Armado Nannuzzi.

I due gattoni a nova code...e mazza ad Amsterdam

1972 | Mysterie

Italië 1972. Mysterie van Osvaldo Civirani. Met o.a. Franco Franchi en Ciccio Ingrassia.

Het populairste komische duo van Italië uit de jaren 1960-1970 in een parodie op een bekende film van Dario Argento, die ze binnenstebuiten hebben gedraaid en waarvan ze eéén grote grap hebben gemaakt. Franco en Ciccio zijn fotografen op zoek naar een stunt. Op een dag lukt het hen een foto te maken van een rijkaard, bekend als de Diamantenkoning, op het moment dat hij wordt vermoord. Een duister briefje nodigt hen uit zo snel mogelijk naar Amsterdam te komen, en het wordt hoe langer hoe spannender als de fotografen, niet door routine gehinderd, de moord proberen op te lossen. Heel leuk, maar slecht geregisseerd.

I due fighli di Trinità

1972 | Western

Italië 1972. Western van Osvaldo Civirani. Met o.a. Anny Degli Uberti, Ciccio Ingrassia en Franco Franchi.

Het populairste komische duo van Italië uit de jaren 1960-1970 in een parodie op een bekende film van Dario Argento, die ze binnenstebuiten hebben gedraaid en waarvan ze eéén grote grap hebben gemaakt. Franco en Ciccio zijn fotografen op zoek naar een stunt. Op een dag lukt het hen een foto te maken van een rijkaard, bekend als de Diamantenkoning, op het moment dat hij wordt vermoord. Een duister briefje nodigt hen uit zo snel mogelijk naar Amsterdam te komen, en het wordt hoe langer hoe spannender als de fotografen, niet door routine gehinderd, de moord proberen op te lossen. Heel leuk, maar slecht geregisseerd.

I Due figli di Trinità

1972 | Western

Italië 1972. Western van Osvaldo Civirani. Met o.a. Franco Franchi, Ciccio Ingrassia, Anny Degly Uberti, Lucretia Love en Franco Ressel.

Die beide lolbroeken Franchi/Ingrassia komen weer in het wilde westen. Ze bezitten daar een service-station waar de cowboys hun paarden kunnen laten verzorgen. Ze worden overvallen door niemand minder dan Django, maar worden gered door de legendarische Calamity Jane die hen vertelt dat zij zonen van Trinità zijn. Een jacht op een schat volgt en vele 'zogenaamd' dolkomische belevenissen.

Continuavano a chiamarli... er piú er meno

1972 | Komedie

Italië 1972. Komedie van Giuseppe Orlandini. Met o.a. Franco Franchi, Ciccio Ingrassia, Didi Perego en Enrico Luzi.

Een slechte film, waarin de komieken Franchi en Ingrassia twee Sicilianen spelen die in het begin van deze eeuw verzeild raken in Trastevere, de oude wijk van Rome. De inwoners zijn daar zeer bedreven met messen en erg snel aangetast in hun eer. Ons komisch duo komt natuurlijk in allerlei hachelijke situaties terecht met zijn domme streken en flaters.

Venga a fare il soldato da noi

1971 | Drama, Komedie

Italië 1971. Drama van Ettore M. Fizzarotti. Met o.a. Katia Christine, Gianni Nazzaro, Franco Franchi, Ciccio Ingrassia en Giuliano Bonafede.

Een absurde, doldwaze maar wel leuke klucht over het leven in een Italiaanse kazerne. Tussen de nieuwe rekruten is ook een meisje, dat een oproep kreeg voor militaire dienst omdat ze in het bevolkingsregister staat ingeschreven als man. Het meisje vermomt zich door een snor op te plakken, maar heeft het moeilijk om niet ontmaskerd te worden. Ze maakt echter tevens van de gelegenheid gebruik om eens goed te observeren hoe jongens-onder- elkaar zich in militaire dienst gedragen.

Scusi, ma lei le paga le tasse?

1971 | Komedie

Italië 1971. Komedie van Mino Guerrini. Met o.a. Franco Franchi, Ciccio Ingrassia, Lino Banfi en Karin Schubert.

Niet zo'n erg leuke komedie over een belastingambtenaar die achter belastingontduikers aanzit. Hij kent geen genade, want hij wil carrière maken. Het wordt alleen een beetje gecompliceerd als zijn neefje uit Sicilië wordt aangesteld als zijn assistent.

Riuscirà l'avvocato Franco Benenato...

1971 | Komedie

Italië 1971. Komedie van Mino Guerini. Met o.a. Franco Franchi, Ciccio Ingrassia, Lino Banfi, Gilian Bray en Memmo Carotenuto.

Franco Benenato (Franchi) is een oneerlijke advocaat die zulke gruwelijke trucs uithaalt dat de zieke, maar eerlijke rechter Ciccio De Ingras (Ingrassia) er nog beroerder van wordt. Het gaat hem weer beter als Benenato verdwijnt, maar als De Ingras wordt overgeplaatst van Rome naar Milaan wacht hem een grote verrassing... Een script om van te rillen. Leuk bedoeld, maar daar is niets van terechtgekomen.

Ma che musica maestro

1971 | Komedie

Italië 1971. Komedie van Mariano Laurenti. Met o.a. Gianni Nazzaro, Agostina Belli, Franco Franchi en Ciccio Ingrassia.

Middelmatige komedie met een vleugje humor en een vleugje nostalgie. Over een jong meisje en een jongeman, afkomstig uit verschillende steden in dezelfde streek. De liefde tussen het jonge paar doet eeuwen van rivaliteit tussen de stedelingen van Santa Veronica Alta en Santa Veronica Bassa ontbranden. Deze film kan bijna voor een komische versie van Romeo en Julia doorgaan.

Il clan dei due borsalini

1971 | Komedie

Italië 1971. Komedie van Giuseppe Orlandini. Met o.a. Franco Franchi, Ciccio Ingrassia en Isabella Biagini.

Leerlingen van een school voor dieven bereiden zich voor op hun eindexamen, maar hun leraar belandt in de nor nadat twee sukkels een mislukte overval hebben gepleegd op een juwelier. Een zo nu en dan grappige klucht.

I due assi del guantone

1971 | Komedie

Italië 1971. Komedie van Mariano Laurenti. Met o.a. Franco Franchi, Ciccio Ingrassia, Paola Tedesco en Luca Sportelli.

Een komedie over boksen waarin Ingrassia een eerlijke rol neerzet als de sluwe manager van een bokser, Franchi, die niet veel opbrengt. De twee betweters proberen iedereen om te kopen en te bedonderen, maar komen tegenover misdadigers te staan die afgesproken gevechten organiseren. Deze film zit vol gags en komische sketches.

Due della Formula 1 alla corsa più pazza, pazza del mondo

1971 | Komedie

Italië 1971. Komedie van Osvaldo Civirani. Met o.a. Ciccio Ingrassia en Franco Franchi.

Een komedie over boksen waarin Ingrassia een eerlijke rol neerzet als de sluwe manager van een bokser, Franchi, die niet veel opbrengt. De twee betweters proberen iedereen om te kopen en te bedonderen, maar komen tegenover misdadigers te staan die afgesproken gevechten organiseren. Deze film zit vol gags en komische sketches.

Satiricosissimo

1970 | Historische film, Komedie

Italië 1970. Historische film van Mariano Laurenti. Met o.a. Franco Franchi, Ciccio Ingrassia en Edwige Fenech.

Weer een komedie van het in Italië zeer populaire komische duo. Ook in deze film schotelen ze het publiek weer dezelfde succesformule voor: satire, komische sketches, absurditeit en een beetje grove humor. Deze keer speelt het verhaal zich af in de tijd van het Romeinse Rijk en moeten ze Nero vermoorden, maar de keizer ontdekt hun plannen. Overigens deed het cretinische duo niet vrijwillig mee aan de moordzuchtige samenzwering, maar worden ze gedwongen zich met het sinistere plot in te laten. Vrij leuke, humoristische film.

Principe coronato cercasi per ricca ereditiera

1970 | Komedie

Italië 1970. Komedie van Gianni Grimaldi. Met o.a. Franco Franchi en Ciccio Ingrassia.

Opnieuw een klucht met een van Italië's populaire komische duo's. De film is goedkoop en gebrekkig gemaakt. Het is bovendien een van de slechtste en meest laag-bij-de-grondse films van het illustere tweetal. Een welvarende Amerikaan die per se edelman wil worden, biedt een Siciliaanse prins een enorme hoeveelheid geld om met zijn dochter te kunnen trouwen. Maar het contract schrijft verder voor, dat het huwelijk - lees de huwelijksnacht - niet zal plaatsvinden.

Ma chi t'ha dato la patente

1970 | Komedie

Italië 1970. Komedie van Nando Cicero. Met o.a. Franco Franchi, Ciccio Ingrassia, Angela Luce, Willy Van Der Valke en Raika Yuri.

Absurde, chaotische gooi-en-smijtfilm over twee rij- instructeurs (Franchi en Ingrassia) en de avonturen die ze beleven met hun leerlingen, onder wie een totaal ongetalenteerde vrouw die per se haar rijbewijs moet halen. Intussen hebben Franchi en Ingrassia het voorzien op twee beeldschone buitenlandse meisjes.

I due maggiolini più matti del mondo

1970 | Komedie, Familiefilm

Italië 1970. Komedie van Giuseppe Orlandini. Met o.a. Franco Franchi, Ciccio Ingrassia, Fiorenzo Fiorentini, Gia Sandri en Katia Cristine.

Ditmaal gaan Franco en Ciccio een weekeindje vissen. De beide komieken krijgen het onderweg naar zee al zwaar te verduren. Eerst zijn er problemen met de verkeerspolitie en later met een stel hippies die ze een lift hebben gegeven. Ze rijden bijna hun eigen strandhuis omver. Met hulp van de sterke arm raken ze de hippies kwijt, waarna ze maar besluiten naar huis terug te gaan. Helaas, daar is inmiddels een groep ontsnapte gevangenen neergestreken. Een leuke film als je met het hele gezin eens flink wilt lachen.

Indovina chi viene a merenda?

1969 | Oorlogsfilm, Komedie

Italië 1969. Oorlogsfilm van Marcello Ciorciolini. Met o.a. Franco Franchi, Ciccio Ingrassia en Mimmo Palmara.

Deze film speelt zich af in 1943 in Sicilië. Twee herders proberen onder hun militaire dienst uit te komen door zich in de bergen te verstoppen. Op een nacht worden hun kleren gestolen door een stel Amerikaanse soldaten die hun Amerikaanse militaire uniformen achterlaten. De twee herders trekken de Amerikaanse uniformen aan en worden door de Duitsers voor Amerikaanse soldaten aangezien. Ze worden als gevangenen naar Duitsland gestuurd, maar slagen erin de oorlog te overleven en beleven vele komische avonturen. Deze komedie is vrij grappig, hoewel soms ook zeer belachelijk.

I Due crociati

1969 | Komedie

Italië 1969. Komedie van Giuseppe Orlandini. Met o.a. Franco Franchi, Ciccio Ingrassia, Janet Agren, Fiorenzo Fiorentini en Nino Fuscagni.

De burggraaf van Braghelunghe huurt Franco, een korporaal, in om zijn onderdanen ervan te overtuigen belasting af te dragen. Deze rebelleren echter en ruïneren het tweetal. De twee domkoppen besluiten de edelman Goffredo di Buglione te volgen, en raken nog verder in de penarie. Franchi en Ingrassi zijn komisch, maar het verhaal is zwak.

Franco, Ciccio e il pirata Barbanera

1969 | Komedie, Avonturenfilm

Italië 1969. Komedie van Mario Amendola. Met o.a. Franco Franchi, Ciccio Ingrassia, Fernando Sancho en Mimmo Palmara.

Een oude piraat trekt zich terug in de herberg van Franco`s (Franchi) tante. Hij ontdekt later dat Franco zijn verloren zoon is en geeft hem een kaart waarop de plaats staat aangegeven waar een schat is begraven. Alleen zit de gevreesde Barbanera, Blauwbaard dus (Sancho), ook achter de schat aan. De domme Franco en zijn vriend en oplichter Ciccio (Ingrassia) rusten een schip uit waarop, zonder dat zij het weten, Blauwbaard zich als kok heeft aangemonsterd. Maar deze wordt gek van het onhandige geklungel van Franco. Hij maakt zich bekend en neemt het commando van het schip over. De schat op het eiland wordt gevonden, maar de geest van de gestorven Kapitein Flint wil het goud niet afstaan aan Blauwbaard. Daarom helpt hij Franco en Ciccione om de piraat uit te schakelen. Onderhoudende, vrolijke film.

Franco e Ciccio ladro e guardia

1969 | Komedie, Misdaad

Italië 1969. Komedie van Marcello Ciorciolini. Met o.a. Franco Franchi en Ciccio Ingrassia.

Een nonsensikale misdaadkomedie met Franchi als dief, die tijdens zijn vlucht over de daken achternagezeten wordt door politieman Ingrassia. Samen vallen ze in een kamer, waar net een moord gepleegd is, en ze worden meteen verdacht. Om hun huid te redden moeten ze de ware moordenaar vinden. In deze zwakke film is ons komisch duo uit Italië leuk tot de dood erop volgt.

Don Franco e Don Ciccio nell'anno della contestazione

1969 | Komedie

Italië 1969. Komedie van Marino Girolami. Met o.a. Franco Franchi, Ciccio Ingrassia en Edwige Fenech.

Twee priesters die concurrenten van elkaar zijn, raken bevriend wanneer een van hen ervan wordt beschuldigd de Italiaanse Communistische Partij te steunen. De ander snelt zijn ambtgenoot te hulp om hem te verdedigen. Heel grappig en sarcastische steken onder water richting het katholicisme. De regie is echter zwak.

I nipoti di Zorro

1968 | Animatie, Komedie, Avonturenfilm

Italië 1968. Animatie van Marcello Ciorciolini. Met o.a. Franco Franchi, Ciccio Ingrassia en Dean Reed.

Hét populaire komische duo van Italië in een parodie op Zorro. Franchi en Ingrassia gaan goud zoeken in Californië. Met hun geklungel en onhandig gedoe maken ze het Zorro knap lastig. Een middelmatige situatie-komedie met slechts enkele werkelijk leuke scènes.

I due pompieri

1968 | Komedie

Italië 1968. Komedie van Bruno Corbucci. Met o.a. Franco Franchi, Ciccio Ingrassia, Monica Pardo en Dante Maggio.

Twee neefjes, allebei bij de brandweer, zitten achter hetzelfde meisje aan. Ze laten elkaar in de val lopen, ze leveren elkaar streken en ondertussen bereiken ze geen van beiden wat. Een situatie-komedie, soms aardig, maar meestal dom en absurd.

I 2 Deputati

1968 | Komedie

Italië 1968. Komedie van Gianni Grimaldi. Met o.a. Franco Franchi, Ciccio Ingrassia en Paolo Carlini.

Het koppel Franchi-Ingrassia raakt betrokken bij verkiezingsschermutselingen; de schoonfamilie zit in de oppositie. Door een onvoorziene situatie moet het paar tegen de eigen familie strijden. Een absurde komedie, overdreven geacteerd en slecht geregisseerd.

Franco, Ciccio e le vedova allegre

1968 | Komedie

Italië 1968. Komedie van Marino Girolami. Met o.a. Franco Franchi, Ciccio Ingrassia, Margaret Lee en Rossella Como.

Een situatie-komedie in drie episoden over weduwen. Het eerste deel draait om twee vrienden die verliefd zijn op dezelfde weduwe en die vechten om haar gunsten. Het tweede deel gaat over een weduwe, die een zoon moet baren om over het erfdeel van haar gestorven man te kunnen beschikken. In de laatste episode komt een weduwe uit de V.S. om haar kleinkinderen te leren kennen. Er zijn aardige, maar ook behoorlijk melige scènes bij, al is het geheel best onderhoudend.

Due vigili

1968 | Misdaad, Komedie

Italië 1968. Misdaad van Giuseppe Orlandini. Met o.a. Franco Franchi, Ciccio Ingrassia en Umberto D'Orsi.

Een komedie met het duo Franchi en Ingrassia, populair in Italië in de jaren zestig. Ze spelen twee ijverige politieagenten die denken dat ze een belangrijke minister naar de luchthaven begeleiden, terwijl ze in werkelijkheid een dief bij zijn ontsnapping helpen. Ze doen al het mogelijke, met lachwekkende gevolgen, om de dief te vangen en zich te rehabiliteren. Redelijk grappig, maar zeer overdreven geacteerd.

Don Chisciotte e Sancio Panza

1968 | Komedie

Italië 1968. Komedie van Gianni Grimaldi. Met o.a. Franco Franchi, Ciccio Ingrassia en Fulvia Franco.

Een grappige satire op de onsterfelijke held van Cervantes, Don Quichote, de Man van La Mancha, met het populaire Italiaanse komische duo uit de jaren 1960-1970. In feite is er niet zoveel veranderd aan het oorspronkelijke verhaal. Don Chisciotte, een krachteloze, doch idealistische vechtjas en zijn trouwe knecht Sancio Panza vallen van de ene krankzinnige situatie in de andere. Vaak meer gek dan leuk.

Ciccio perdona ... io no

1968 | Western, Komedie

Italië 1968. Western van Marcello Ciorciolini. Met o.a. Franco Franchi, Ciccio Ingrassia en Fernando Sancho.

De zoveelste parodie op de populaire film DIO PERDONA...IO NO met Terence Hill. Ditmaal zijn de twee komieken de helden. Deze vrolijke western gaat over El Diabolo, een kwaadaardige bandiet (Sancho), die een wagen gebouwd heeft waarin het goud verstopt zit dat hij van een regiment soldaten gestolen heeft. Twee paardendieven, Franchi en Ingrassia, krijgen de kostbare wagen in handen, zonder de waarde ervan te beseffen. Intussen denkt iedereen dat El Diabolo dood is en de twee worden aangezien voor de gouddieven. We hebben het allemaal al zo vaak gezien van dit komiekenpaar, en ze voegen er hier niets nieuws aan toe.

Capriccio all'Italiana

1968 | Komedie, Avonturenfilm

Italië 1968. Komedie van Steno, Mauro Bolognini, Pier Paolo Pasolini, Pino Zac en Mario Monicelli. Met o.a. Totò, Laura Betti, Walter Chiari, Ninetto Davoli en Ira von Fürstenberg.

Zesluik is volstrekt willekeurig allegaartje, met zelfs een stukje tekenfilm. Episode van Pasolini met acteurs als marionetten die OTHELLO naspelen waarna titelrol door publiek van kinderen in stukken wordt gescheurd is een juweeltje. Episode van Monicelle over kinderen die gewelddadige stripverhalen verslinden mag ook nog gezien worden, maar de overige sketches zijn beneden ieder peil.

Nel sole

1967 | Romantiek, Familiefilm, Muziek

Italië 1967. Romantiek van Aldo Grimaldi. Met o.a. Al Bano, Romina Power, Linda Christian, Nino Taranto en Franco Franchi.

Carlo (Bano), is een arme wees. Er wordt voor hem gezorgd door Franchi en Ingrassia, respectievelijk de chauffeur en de butler in een villa. Carlo en zijn klasgenote Lorena (Power) zijn verliefd, maar hij houdt voor haar verborgen dat hij arm is en als kelner bijverdient in zijn vrije tijd. Hij doet het voorkomen alsof hij uit een rijke familie komt en zijn verzorgers helpen hem daarbij door hem elke dag naar school en terug te brengen in de Rolls Royce van hun afwezige werkgever. Gaandeweg komt de waarheid aan het licht, Carlo gaat niet meer naar school en wordt opzettelijk vals beschuldigd van diefstal. Zijn verzorgers tonen zijn onschuld aan en hij en Lorena, die nog steeds van hem houdt, zijn weer samen. Linda Christian heeft een kleine rol als de moeder van Romina Power, net als in het echte leven.

Il lungo il corto il gatto

1967 | Komedie

Italië 1967. Komedie van Lucio Fulci. Met o.a. Franco Franchi, Ciccio Ingrassia en Vanna Marchi.

Deze film gaat over twee butlers die voor een zeer rijke vrouw werken. De vrouw heeft een kat die ze als een prinses behandelt en ze laat de butlers de kat bedienen alsof het een mens is. Deze klemmen hun tanden op elkaar en forceren een glimlach als ze de kat in bijzijn van de vrouw moeten bedienen, maar diep in hun hart haten ze het beest. Op een dag sterft de vrouw: ze laat de villa na aan het jonge dienstmeisje en de butlers krijgen een enorme maandelijkse toelage op voorwaarde dat ze de verzorging van de kat op zich nemen. Helaas hadden de butlers de kat buiten de deur gezet zodra de vrouw dood was. Teneinde hun toelage volgens de bepaling in het testament te kunnen innen, stropen ze heel Rome af tijdens hun wanhopige zoektocht naar de kat. Een leuke, komische film.

Il Bello, il brutto, il cretino

1967 | Western

Italië 1967. Western van Giovanni Grimaldi. Met o.a. Franco Franchi, Ciccio Ingrassia, Mimmo (Dick) Palmara (Palmer), Brigitte Petry en Lotar Guntcher.

Lolbroeken Franchi en Ingrassia zijn in het westen tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog, samen met Palmer op jacht naar een goudschat. Alléén voor hen die de humor van dit duo kunnen verdragen. Grimaldi was ook de scenarist.

I due figli di Ringo

1967 | Western, Komedie

Italië 1967. Western van Giorgio Simonelli. Met o.a. Franco Franchi, Ciccio Ingrassia, Gloria Paul, George Hilton en Ignazio Spalla.

Het komische en in Italië uiterst populaire duo Franchi/Ingrassia geven zich uit voor de zonen Django en Gringo van de zojuist gestorven revolverheld Ringo. In zijn testament geeft hij hen opdracht de gevaarlijke bandiet Indio te vangen en de premie op te strijken. Westernfans zullen er geen genoegen aan beleven en de grappen zijn zo oubollig dat ook liefhebbers van komische films weinig zullen lachen. Het scenario is van Marcello Ciorciolini, Roberto Gianviti, Amedeo Sollazzo en Dino Verde. Het camerawerk is van Tino Santoni.

I barbieri di Sicilia

1967 | Komedie, Oorlogsfilm

Italië 1967. Komedie van Marcello Ciorciolini. Met o.a. Franco Franchi, Ciccio Ingrassia en Georgia Moll.

Sicilië, 1943. In het slaperige stadje Santa Rosalia zijn twee kappers: Franchi, de herenkapper en Ingrassia, de dameskapper. Zij hebben het dikwijls met elkaar aan de stok over een vrouw, waar ze beiden een oogje op hebben. Maar boven hun hoofd hangt de dreiging van een Amerikaanse landing - de Duitse troepen bereiden zich voor op een zware strijd. Een bloedeloze en overdreven kluchtige satire.

Due gringos nel Texas

1967 | Western, Komedie

Italië 1967. Western van Mariano Girolami. Met o.a. Franco Franchi, Ciccio Ingrassia, Lucio Fulci, Enio Girolami en Gloria Paul.

Een komische spaghetti-western met het olijke duo Franchi- Ingrassia (beter bekend als de twee mafiosi) en een sprekend paard. Girolami heeft veel beter echt Italiaans werk achtergelaten en de western was simpelweg zijn genre niet.

Come rubammo la bomba atomica

1967 | Komedie

Italië 1967. Komedie van Lucio Fulci. Met o.a. Franco Franchi, Ciccio Ingrassia en Julie Menard.

Een rake klucht over de H-bom die om je te bescheuren is. Een Siciliaanse visser vist met zijn boot per ongeluk een H-bom op: al gauw proberen geheime agenten, het leger en regeringsfunctionarissen deze in handen te krijgen. Met behulp van chantage, zij hebben immers de vingers op de knop, slagen de visser en zijn maat er uiteindelijk in om als prinsen te leven, met veel vrouwen, een villa, een zwembad en een tuin.

Oh! Those Most Secret Agents

1966 |

1966. Lucio Fulci. Met o.a. Ingrid Schoeller, Franco Franchi en Ciccio Ingrassia.

Een rake klucht over de H-bom die om je te bescheuren is. Een Siciliaanse visser vist met zijn boot per ongeluk een H-bom op: al gauw proberen geheime agenten, het leger en regeringsfunctionarissen deze in handen te krijgen. Met behulp van chantage, zij hebben immers de vingers op de knop, slagen de visser en zijn maat er uiteindelijk in om als prinsen te leven, met veel vrouwen, een villa, een zwembad en een tuin.

Le spie vengono dal semifreddo

1966 | Komedie

Italië 1966. Komedie van Mario Bava. Met o.a. Franco Franchi, Ciccio Ingrassia en Vincent Price.

Op een koopje gemaakte en slecht geregisseerde komedie over de spionnen Fanchi en Ingrassia, die voor de FBI werken om een megalomaan te bestrijden, maar die tenslotte in handen van de Russen vallen. De rol van Vincent Price is een parodie op de figuren die hij in andere films speelde, maar hij schijnt zich er nogal mee te amuseren. Een dom verhaal, knullig verteld, maar toch leuk en onderhoudend.

I due sanculotti

1966 | Komedie

Italië 1966. Komedie van Giorgio Simonelli. Met o.a. Franco Franchi, Ciccio Ingrassia, Oreste Lionello en Giustino Durano.

Parijs, 1789. Twee Siciliaanse immigranten komen terecht in het geweld en de maatschappelijke onrust van het schrikbewind dat volgt op de Franse revolutie. Meer dan eens lopen de beide onschuldige Sicilianen de kans op het schavot te eindigen, maar steeds weten zij zich te redden. Leuke, onderhoudende film.

I due parà

1966 | Komedie

Italië 1966. Komedie van Lucio Fulci. Met o.a. Franco Franchi, Ciccio Ingrassia en Linda Sini.

Een komedie over twee reizende kunstenaars van Siciliaanse oorsprong die naar de Verenigde Staten proberen te emigreren, maar op de een of andere manier in Zuid-Amerika terechtkomen, waar ze de leiders worden van een revolutie. Een uitgelaten satire, waarin de ene lachsalvo de andere opvolgt. De regie is echter zwak.

Due mafiosi contra Al Capone

1966 | Komedie

Italië/Spanje 1966. Komedie van Giorgio Simonelli. Met o.a. Franco Franchi, Ciccio Ingrassia, José Calvo, Gino Buzzanca en Angela Luce Savino.

De ijverige veelfilmer Simorelli sloot zijn carri[KA2]ere af met de creatie van een komisch duo (Franchi-Ingrassia), de twee mafiosi (hij maakte met hen totaal vier films). In deze produkt spelen ze twee niet al te snuggere Newyorkse politie-agenten, die bij toeval een illegale stokerij van Al Capone tijdens de drooglegging ontdekken. Een populair aandoende film van een zeer grote middelmatigheid.

Dr. Goldfoot And The Girl Bombs

1966 |

1966. Mario Bava. Met o.a. Moana Tahi, Franco Franchi, Fabian en Vincent Price.

De ijverige veelfilmer Simorelli sloot zijn carri[KA2]ere af met de creatie van een komisch duo (Franchi-Ingrassia), de twee mafiosi (hij maakte met hen totaal vier films). In deze produkt spelen ze twee niet al te snuggere Newyorkse politie-agenten, die bij toeval een illegale stokerij van Al Capone tijdens de drooglegging ontdekken. Een populair aandoende film van een zeer grote middelmatigheid.

Come svaligiammo la Banca d'Italia

1966 | Komedie

Italië 1966. Komedie van Lucio Fulci. Met o.a. Franco Franchi, Ciccio Ingrassia, Umberto D'Orsi, Julie Menard en Riccardo Garrone.

Twee onhandige dieven willen de Italiaanse Bank gaan beroven, maar hebben geen plan. Ze gaan naar hun oom, een succesvol kraker, leiden hem af en stelen een plan uit zijn kluis. Maar de uitvoering van dat plan gaat niet zo gladjes als de twee klunzige dieven hadden gedacht. Maf maar wel leuk.

Veneri al sole

1965 | Komedie

Italië 1965. Komedie van Marino Girolami. Met o.a. Walter Chiari, Raimondo Vianello, Franco Franchi, Ciccio Ingrassia en Valeria Fabrizi.

Drie vakantieverhalen die samen een aardige film vormen. Een meisje krijgt het aan de stok met een spion, een klunzige boer heeft geen geluk bij de vrouwen en een verlegen jongeling weet niet hoe hij de meisjes moet benaderen. Soms heel leuk, altijd onderhoudend en nooit echt bijzonder.

Totò. gli amanti latini

1965 | Romantiek

Italië 1965. Romantiek van Mario Costa. Met o.a. Totò, Franco Franchi, Ciccio Ingrassia en Aldo Giuffrè.

Een satire op de BOCCACCIO-mode: een vijfluik, die de draak steekt met de Italiaanse houding ten opzichte van het diepere gevoelsleven. Niet een van Totò's beste films, maar het is evenwel grappig en onderhoudend. Het spel is toneelmatig en overdreven komisch gebracht.

Soldati e caporali

1965 | Drama, Muziek, Komedie

Italië 1965. Drama van Mario Amendola. Met o.a. Franco Franchi, Ciccio Ingrassia en Gabriele Antonini.

Een komedie waar je behoorlijk om lachen kunt over de Italiaanse infanterie en marine die zich voorbereiden op een zangwedstrijd. Ondertussen wedijveren drie rekruten met elkaar om de gunst van de dochter van een officier die toevallig deel uitmaakt van de jury bij de zangwedstrijd.

Por un punado de golpes

1965 | Western

Italië/Spanje 1965. Western van Michele Lupo. Met o.a. Franco Franchi, Ciccio Ingrassia, Lina Rosales, Francisco Moran en Jesus Puente.

Het duo Franchi/Ingrassia, wapenhandelaars, komt naar het Wilde Westen, want daar moet je volgens hen wapens kunnen verkopen. Inplaats daarvan krijgen ze van allerhande zaken de schuld en moeten voortdurend de benen nemen. Ze zien in dat er geen stuiver te verdienen valt. Ze verlaten het westen en keren naar huis terug. Dit Italiaanse ongein-duo kan geen glimlach van een Westeuropeaan loskrijgen. Puinhoop - en ze zouden nog een paar keer terugkomen ook in dat Wilde Westen.

Operación relámpago

1965 |

Italië/Spanje 1965. Georgio Simonelli. Met o.a. Franco Franchi, Ciccio Ingrassia, Fernando Rey, Andrea Bosic en Rosalba Neri.

Twee simpele zielen komen oog in oog te staan met Goldfinger en zijn oosterse huurmoordenaar. Een parodie op de beroemde Bond- film GOLDFINGER, kenmerkend voor de grove humor van het paar Franchi-Ingrassia. Scenario van Sandro Contienza, Dino Verde en Leonardo Marin.

I Due sergenti del generale Custer

1965 | Western

Italië/Spanje 1965. Western van Giorgio Simonelli. Met o.a. Franco Franchi, Ciccio Ingrassia, Fernando Sancho, Margaret Lee en Moira Orfei.

Het komische duo Franchi/Ingrassia heeft ook enkele malen het Wilde Westen met een bezoek vereerd. Hier zijn ze 'dappere' soldaten die geacht worden te zijn gesneuveld; in werkelijkheid hebben ze zich verstopt. Ze gaan er vandoor en komen in een ratjetoe terecht van Zuidelijken en Indianen die het fort willen aanvallen. Zowel de western-fans als de lachers zullen niet aan hun trekken komen.

Due marine e uno generale

1965 | Komedie, Oorlogsfilm

Italië 1965. Komedie van Luigi Scattini. Met o.a. Buster Keaton, Franco Franchi, Ciccio Ingrassia, Martha Hyer en Fred Clark.

Amerikaanse soldaten van Siciliaanse afkomst worden tijdens WO II in Noord-Afrika door Duitsers gevangen genomen, maar oude en apathische generaal laat hen ontsnappen. Later nemen ze hem bij invasie van Anzio zelf gevangen, maar laten hem uit sympathie op hun beurt vrij. Vehikel voor platvloers duo Franchi-Ingrassia met ingebouwde hommage aan Keaton (wiens grootste succes THE GENERAL was) mislukt op alle fronten, maar de niet begrijpende verbazing waarmee de stokoude komiek in de film staat zorgt voor aandoenlijke momenten die de rest nòg ergerlijker maken.

Come inguaiammo l'esercito

1965 | Komedie, Drama

Italië 1965. Komedie van Lucio Fulci. Met o.a. Franco Franchi, Ciccio Ingrassia en Alicia Brandt.

Platte soldatenklucht. Een slimme soldaat kan van alles en nog wat uitspoken in de kazerne omdat hij een sergeant chanteert met een vermeend onecht kind.

Amore primitivo

1965 | Komedie, Erotiek

Italië 1965. Komedie van Luigi Scattini. Met o.a. Jayne Mansfield, Franco Franchi, Ciccio Ingrassia, Mickey Hargitay en Lucia Modugno.

Een Amerikaanse antropologe projecteert voor een bejaarde Italiaanse collega in haar hotelkamer de tijdens haar wereldreis gemaakte documentaire over liefdesgebruiken en rituelen bij primitieve volkeren. Enkele op haar verliefde piccolo's dringen steeds de kamer binnen en worden door de getoonde beelden nóg hitsiger. Een smakeloos in elkaar geflanst werkje, waar rest-materiaal van MONDO CANE-achtige films werd aangevuld met flauwe spelscès waarin een Siciliaans komisch duo ongeremd mag schmieren. Mansfield is nauwelijks meer dan een rekwisiet, tot ze haar pleidooi voor primitiviteit in de liefde mag onderstrepen met een striptease. Zelfs haar kapper heeft niets van zijn werk terechtgebracht.

2 toreros de aupa

1965 | Komedie

Spanje/Italië 1965. Komedie van Giorgio Simonelli. Met o.a. Franco Franchi, Ciccio Ingrassia, Elisa Montés en Silvia Solar.

Twee Italiaanse boeren raken betrokken in een drugsintrige. De typische komedie gemaakt ter meerdere eer en glorie van het komische duo Franchi-Ingrassia.

Sedotti e bidonati

1964 | Komedie

Italië 1964. Komedie van Giorgio Bianchi. Met o.a. Franco Franchi, Ciccio Ingrassia en Leopoldo Trieste.

Twee rijke neven uit Sicilië vallen voor de onweerstaanbare charme van een Siamese tweeling. De lichtgelovige neven geven een fortuin uit om de tweeling operatief te laten scheiden. Maar helaas zijn de meisjes helemaal geen Siamese tweeling - ze hebben het allemaal maar verzonnen om de neven van hun geld af te helpen. Best lollig, al is de humor hier en daar wat aan de grove kant.

Los Mangantes

1964 | Komedie

Spanje/Italië 1964. Komedie van Lucio Fulci. Met o.a. José Luis Lopéz Vázquez, Antonella Lualdi, Walter Chiari, Pepe Calvo en Dominique Boschero.

Allerlei figuren verschijnen voor een rechter te Rome. Een zedenschets die lijdt onder de gebruikelijke middelmatigheid van de regisseur Lucio Fulci.

Las Otoñales

1964 | Komedie

Italië/Spanje 1964. Komedie van Mario Girolami en Javier Setó. Met o.a. Walter Chiari, Raimondo Vianello, Paquita Rico, Julio Peña en Franco Franchi.

Vier 'sketches' over de seksuele aantrekkingskracht van vrouwen op rijpere leeftijd. Een onbeduidende, vreemde film, waarin de middelmaat overheerst.

I due toreri

1964 | Komedie

Italië 1964. Komedie van Giorgio Simonelli. Met o.a. Franco Franchi en Ciccio Ingrassia.

Low-budget film, waar best om te lachen valt. Twee boeren uit Sicilië telen marihuana omdat ze denken dat het een soort sla is. Ze reizen naar Spanje om hun handel te verkopen. Dat is aanleiding tot talloze komische situaties.

I due evasi di Sing Sing

1964 | Komedie

Italië 1964. Komedie van Lucio Fulci. Met o.a. Franco Franchi, Ciccio Ingrassia en Oreste Lionello.

Twee onhandige kerels redden per ongeluk het leven van een maffia-kopstuk. Uit dankbaarheid introduceert hij hen in de bokswereld, waar Franco Franchi de onwillige bokser is. Er zijn heel wat scènes bij waar je hartelijk om kunt lachen.

Due mafiosi nel far west

1964 | Western

Italië/Spanje 1964. Western van Giorgio Simonelli. Met o.a. Franco Franchi, Ciccio Ingrassia, Arnoldo Tieri, Helene Chanel en Anna Casares.

De neven Capone vertrekken naar Colorado om hun fortuin te maken. Dat lukt ze, maar dan worden ze door de bende van Rio (Sancho) vermoord zonder eerst verteld te hebben waar ze hun goud verborgen hebben. Rio laat hun beide zonen (Franchi Ingrassia) uit Italië overkomen in de hoop via hen het goud in handen te krijgen. Het lijkt allemaal serieus, maar op de gebruikelijke slapstick toer van het komisch duo gaat de film volledig ten onder en staat Sancho alleen voor de spanning en de actie. In Zuid-Europa vonden ze het echter prachtig en het duo zou nog een paar keer richting wilde westen vertrekken.

Cadavere per signora

1964 | Komedie

Italië 1964. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Franco Franchi, Sylva Koscina, Sandra Mondaini, Scilla Gabel en Lando Buzzanca.

Zwarte komedie waar heel wat om te lachen valt. Drie vrouwen zijn sinds hun kinderjaren bevriend. Als een van hen wordt gechanteerd met iets waarbij een lijk betrokken is, komen de andere twee haar onmiddellijk te hulp en beramen ze een plan om de dreiging af te wenden.

Amore facile

1964 | Komedie

Italië 1964. Komedie van Gianni Puccini. Met o.a. Raimondo Vianello, Barbara Steele, Franco Franchi, Ciccio Ingrassia en Vittorio Caprioli.

Drieluik over overspel. De eerste is het grappigst, met Franchi en Ingrassia als bevriende buren. Ingrassia vraagt Franchi op zijn vrouw te letten als hij aan het werk is, want hij verdenkt zijn vrouw ervan hem te bedriegen. Franchi vindt deze vrouw wel aantrekkelijk en probeert haar te verleiden. Zij vraagt echter honderdduizend lire voor haar seksuele gunsten. Hij leent het geld bij Ingrassia met als smoes dat het voor een zakelijke investering is, en gaat ermee naar diens vrouw. Ten slotte leidt Franchi zowel echtgenoot als vrouw om de tuin. De twee andere delen bevatten minder humor, maar ook hier is het uitgangspunt het thema overspel.

022 operazione luna

1964 | Avonturenfilm, Komedie

Spanje/Italië 1964. Avonturenfilm van Lucio Fulci. Met o.a. Franco Franchi, Ciccio Ingrassia, Linda Sini, Maria Silva en Lino Banfi.

Twee dieven, Franchi en Ingrassia, worden gepakt bij een nachtelijke inbraak, maar tijdens hun rit naar de gevangenis worden ze verdoofd en ontvoerd door Russische agenten. Ze komen weer bij bewustzijn in een ruimtecapsule en als zij tenslotte landen in de Sovjetunie worden ze door de vrouwen van de oorspronkelijke cosmonauten aangezien voor hun echtgenoten, want er is een frappante gelijkenis. Zwakke regie, maar toch valt er hier en daar wel te lachen.

022 Agenti segretissimi

1964 | Komedie

Italië 1964. Komedie van Lucio Fulci. Met o.a. Franco Franchi, Ciccio Ingrassia, Ingrid Schoeller, Carla Calò en Luca Sportelli.

Twee naïeve vrienden, Franco en Ciccio, worden na een reeks onvoorziene gebeurtenissen aangezien voor geheime agenten uit de hoogste regionen. Ze vallen in handen van de Amerikaanse contra-spionagedienst. Op het laatst spelen ze voor Russische en Chinese spionnen, tot ze zich weten te bevrijden uit het doolhof van persoonsverwisselingen en spionagenetten. Maar tegen die tijd zit iedereen achter hen aan om hen uit te schakelen. Een nogal seniele komedie, met soms leuke momenten. Lage produktiewaarde.

I due mafiosi

1963 | Misdaad, Komedie

Italië/Spanje 1963. Misdaad van Giorgio Simonelli. Met o.a. Franco Franchi, Ciccio Ingrassia, Aroldo Tieri en Helene Chanel.

Twee onwaarschijnlijke leden van de mafia krijgen opdracht om een tas vol met goud naar Parijs te brengen. Op het station verwisselen ze de tas echter per vergissing met een andere. Het zoeken naar de kostbare tas levert komische situaties op. Film bevat veel grappen en grollen.

Gli imbroglioni

1963 | Komedie

Italië 1963. Komedie van Lucio Fulci. Met o.a. Walter Chiari, Antonella Lualdi, Raimondo Vianello, Franco Franchi en Ciccio Ingrassia.

Een situatie-komedie die speelt in de rechtszaal, waar een industrialist, twee Sicilianen, een voetbaltrainer en een stel nonnen zich moeten verantwoorden voor hun openlijke en geheime zonden. Komische sketches, die als los zand aan elkaar hangen.

Le massaggiatrici

1962 | Komedie, Misdaad

Frankrijk/Italië 1962. Komedie van Lucio Fulci. Met o.a. Sylva Koscina, Christina Gaioni, Valeria Fabrizi, Marisa Merlini en Philippe Noiret.

Een oude zakenman is minder respectabel dan hij zich voordoet: hij is een frequent bezoeker van huizen van plezier. Als hij net een zeer grote opdracht heeft gekregen, komt hij onder verdachte omstandigheden te sterven; zowel zijn loyale secretaris als zijn 'masseuses' raken verwikkeld in bizarre complicaties. In deze flauwe komedie worden misdaadelementen gecombineerd met halfhartige pikanterie, maar het wordt nooit leuk of spannend. De acteurs modderen maar wat aan.

Il mio amico Benito

1962 | Komedie

Italië 1962. Komedie van Giorgio Bianchi. Met o.a. Peppino De Filippo, Mario Carotenuto, Franco Franchi en Ciccio Ingrassia.

Eenvoudige onderknuppel wil zijn positie verbeteren en probeert een baan te krijgen op het hoofdkantoor. Daarbij maakt hij gebruik van een foto die is genomen toen hij in gezelschap was van Mussolini. Een aardige, maar niet wereldschokkende komedie met een satirische ondertoon.

Il Giorno più corto

1962 | Komedie, Oorlogsfilm

Italië 1962. Komedie van Sergio Corbucci. Met o.a. Franco Franchi, Ciccio Ingrassia, Anouk Aimée, Jean-Paul Belmondo en Pierre Brice.

De film handelt over de komische lotgevallen van twee Siciliaanse soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog, die door het per ongeluk opblazen van een vijandige oorlogsbodem de Italiaanse zege bewerkstelligen. Deze reeks van vaak flauwe en soms voor niet Italianen onbegrijpelijke revuesketches voert in hoog tempo 88 grote en kleine beroemdheden op, de enige overeenkomst met THE LONGEST DAY, waar dit geen satire op is.

Due samurai per 100 geisha

1962 | Komedie, Avonturenfilm

Italië 1962. Komedie van Giorgio Simonelli. Met o.a. Franco Franchi, Ciccio Ingrassia en Margaret Lee.

Twee neven gelden op de universiteit als het slechte voorbeeld. Dan krijgen ze een grote erfenis van een Japanse samurai. Dolblij en met hooggestemde verwachtingen reizen ze met een advokaat van Italië naar Japan. Om er daar slechts achter te komen dat ze, om in het bezit van de erfenis te komen, eerst een martial-arts-cursus moeten volgen, en samurai's moeten worden. Achterlijk, dwaas en armoedig gerisseerd.

Pugni, pupe e marinai

1961 | Komedie, Drama, Musical

Italië 1961. Komedie van Daniele d' Anza. Met o.a. Ugo Tognazzi, Raimondo Vianello, Maurizio Arena, Paolo Ferrari en Monique Just.

Een viertal mariniers wordt tijdens een oefening op zee gered door een Napolitaanse vissersboot die hen naar de haven brengt. Ze belanden in de meest uiteenlopende gangsteravonturen, worden verdacht van desertie en hun liefdesavonturen bereiken een chaotisch hoogtepunt in een tv-studio, waar de vriendin van één van hen als zangeres optreedt. De rond het hitsucces van de titelsong gebouwde klucht streeft de burleske humor van HELZAPOPPIN na, maar heeft nauwelijks één oorspronkelijke gag. De inzet van de acteurs is geschikter voor het revue-theater dan voor de filmcamera.

L'onorata società

1961 | Misdaad, Komedie

Italië 1961. Misdaad van Riccardo Pazzaglia. Met o.a. Franco Franchi en Ciccio Ingrassia.

Sitcom met Franchi en Ingrassia, het populaire Italiaanse komische duo de jaren 1960-70. Ze spelen twee Sicilianen die in moeilijkheden komen nadat ze de dochters van hun baas hebben verleid en uit handen moeten zien te blijven van de moordenaars van de mafia, alias het Eregenootschap, die de boze baas op hen afstuurt. Leuk, maar niet bijzonder.

Il Giudizio universale

1961 | Drama, Avonturenfilm

Frankrijk/Italië 1961. Drama van Vittorio De Sica. Met o.a. Anouk Aimée, Mike Bongiorno, Ernest Borgnine, Eleonora Brown en Maria Pia Casilio.

Een mysterieuze stem kondigt de bevolking van Napels het Laatste Oordeel aan en brengt de inwoners na hun aanvankelijke ongeloof dusdanig in paniek dat zij hun besognes van het moment vergeten. Op een aangekondigd tijdstip breekt niet méér dan een hevig onweer los, waarna iedereen weer onveranderd in zijn oude hebbelijkheden en stokpaardjes vervalt. Een jaren-oud project van De Sica en schrijver Cesare Zavattini werd door producent gezien als een all star-spektakel. Daardoor verzandde de opzet op een verwarde en verwarrende manier in tientallen losse episodes zonder samenhang of scherpte. Door de montage werd de uitgedijde film drastisch ingekort, zodat het enige plezier dat men aan deze film kan beleven het herkennen van de vele bekende gezichten is onder wie de niet-professionele acteurs uit de De Sica's neo-realistische films.

Gerarchi si muore

1961 | Drama, Komedie

Italië 1961. Drama van Giorgio Simonelli. Met o.a. Aldo Fabrizi, Franco Franchi en Ciccio Ingrassia.

Uitgelaten sociale satire over de tegenspoed van een failliete en verwerpelijke industrieel die in een goed blaadje probeert te komen bij een voormalige fascistische leider. Goede acteerprestaties.