Hans Knötzsch: regie en cast.
Er zijn 10 films gevonden.

Ein seltsamer Heiliger

1995 | Komedie

Duitsland 1995. Komedie van Hans Knötzsch. Met o.a. Ursula Staack, Petra Dobbertin en Ingolf Gorges.

Polizeiruf 110: Zahltag

1990 | Thriller

Oost Duitsland 1990. Thriller van Hans Knötzsch. Met o.a. Matthias Zahlbaum, Andreas Schmidt-Schaller en Peter Borgelt.

Polizeiruf 110: Der Fund

1989 | Misdaad, Thriller

Oost Duitsland​/​​Duitsland 1989. Misdaad van Hans Knötzsch. Met o.a. Lutz Riemann, Andreas Schmidt-Schaller, Klaus Gehrke, Hans-Joachim Hanisch en Solveig Müller.

In het scenario van Gerhard St[KA3]ube wordt de Vopo weer eens ingezet in een fraaie streek langs de kustlijn van de Oostzee, waar het goed toeven is en waar vakantiebungalows staan. De charmante Oberleutnant Grawe (Schmidt-Schaller) moet in samenwerking met zijn onsympathieke collega Oberleutnant Zimmermann (Riemann) een reeks inbraken ophelderen in de vakantiehuisjes. Ze verlenen ter plaatse ondersteuning aan Major Hagen (Gehrke), die hen op zijn beurt helpt waar hij kan. Oberleutnant Grawe vertoont menselijke trekjes als hij Anita Schilling (Hinze) ontmoet, een archeologe. Ze is een knappe meid, ze bruist van de energie, Grawe is nog relatief jong en wil ook wel eens wat. Dan komt er een lijk uit de kast, of preciezer gezegd een skelet, dat niet tot de Germaanse oudheid behoort. Bovendien is er een samenhang met een kostbare oude munt. Behalve het feit dat Grawe nu eens met kleine pasjes op vrijersvoeten gaat, heeft deze aflevering niet veel nieuws te bieden; bovendien kennen we de vakantieoorden al uit en te na uit vorige avonturen van de volkspolitie. Aflevering 127.

Polizeiruf 110: Der Tote zahlt

1987 | Misdaad, Thriller

Oost Duitsland 1987. Misdaad van Hans Knötzsch. Met o.a. Peter Borgelt, Andreas Schmidt-Schaller, Hans-Uwe Bauer, Brigitte Lindenberg en Uwe Kockisch.

Een aantal filialen van de volksbank keert geld uit van een ongedekt spaarbankboekje en een valse handtekening voor de ontvangst. De schade beloopt al 27.000 mark (!). De politie probeert de oplichter(s) te pakken te krijgen. Zachtaardige, weinig snuggere Axel Gau (Bauer) is een moederskindje. Vrienden heeft hij niet, maar hij wordt plotseling serieus genomen door de aantrekkelijke Sigrid (Düwel). Axel is verdwenen. Hij blijkt onvindbaar. Zijn moeder denkt dat hij met vakantie is in Hongarije. Nu is het aan Hauptmann Fuchs en Leutnant Grawe om de zaak op te lossen. Via onwaarschijnlijke getuigenissen vinden ze de plek van het misdrijf. Het scenario is van Horst Ansorge. Aflevering 113.

Polizeiruf 110: Parkplatz der Liebe

1986 | Misdaad, Thriller

Oost Duitsland 1986. Misdaad van Hans Knötzsch. Met o.a. Lutz Riemann, Andreas Schmidt-Schaller, Angelika Perdelwitz, Kaspar Eichel en Stefanie Külberg.

Oberleutnant Zimmermann (Riemann) en Leutnant Grawe (Schmidt- Scholler) proberen de dader te achterhalen, die een onbekende jonge vrouw heeft aangereden op een bosrijke plek aan een verbindingsweg. De dader is doorgereden, en heeft haar voor dood achtergelaten. Ze hebben problemen om de identiteit van het slachtoffer vast te stellen, hetgeen eigenlijk heel merkwaardig is in de politiestaat van vadertje Honecker. Minder moeite hebben ze met het achterhalen van het voertuig, want die waren in het paradijs voor boeren en arbeiders ook aan het eind van de jaren 1980 nog heel schaars, en de gelukkige bezitters van deze stinkende tweetact-voertuigen waren nauwkeurig geregistreerd. Ondertussen mist Steffen Eisermann (Siebenschuh) zijn vrouw Lissy (Kriwolutzki). Zijn buurvrouw Marita Schubke (Perdelwitz) tracht hem gerust te stellen, maar Steffen gelooft haar niet en denkt dat Lissy vreemdgaat. Hij zit niet ver van de waarheid. Marita en Lissy hebben een lucratieve manier verzonnen voor een bijverdienste, maar niet wat je meteen geneigd bent te denken als kijker. Leutnant Zimmermann, meer een vaderlijke dienstklopper, en zijn assistent de gladde Grawe ontdekken dat één en één twee is. Geen slechte aflevering, die echter naar DDR-normen slecht werd bekeken met ruim dertig procent - toch altijd nog beter dan de tegenhanger uit West-Duitsland TATORT, maar die had veel meer concurrentie. Het regime begon zijn ijzeren greep te verliezen op de kijker, die inmiddels de Westduitse tv kon ontvangen. Nog drie jaar en dan zou de Berlijnse muur vallen. Het scenario is van Ulrich Waldner. Aflevering 104.

Polizeiruf 110: Gier

1986 | Misdaad, Thriller

Oost Duitsland 1986. Misdaad van Hans Knötzsch. Met o.a. Peter Borgelt, Jürgen Frohriep, Andreas Schmidt-Schaller, Klaus Nietz en Rolf May-Dahl.

Hauptmann Fuchs (Borgelt), Oberleutnant H[KA3]ubner (Frohriep), Leutnant Grawe (Schmidt-Schaller) en Polizeiobermeister Kubusek (Nietz) raken verwikkeld bij de frauduleuze gebroeders Dosse, Winfried (May-Dahl), Carlheinz (Junghans) en Bernd (Pucher), die een kroegje uitbaat, de `Birkensch[KA3]anke`. Als Winfried weer een van zijn fantastische ondernemingen wil doorzetten, stuit hij op tegenstand van Annemarie (Schröder), de vrouw van Carlheinz. Via haar klaren de heren van de hermandad tenslotte de zaak. Het scenario van regisseur Knötzsch is zonder opwinding en het spel van Borgelt, Frohriep en Schmidt-Schaller is inmiddels zo bekend dat bijna niemand meer geïnteresseerd was in de serie. Overigens zou Schmidt-Schaller in de reeks overleven na de Duitse hereniging van 1990. In de tweede POLIZEIRUF-aflevering ARME SCHWEINE na het ophouden van de DDR, die door omroep MDR geproduceerd werd in 1994, deed hij mee als Hauptkommissar Grawe. Aflevering 106.

Sachsens Glanz und Preußens Gloria - Gräfin Cosel

1985 | Drama, Historische film

Oost Duitsland 1985. Drama van Hans-Joachim Kasprzik. Met o.a. Marzena Trybala, Dietrich Körner, Alfred Struwe, Jan Spitzer en Klaus Piontek.

De keurvorst van Sachsen, Adolf Magnus Freiherr von Hoym (Piontek) zet zijn gade Anna Constantia (Trybala) in bij een weddenschap. Hij verliest en hierdoor wordt Anna de ma[KA4]itresse van August de Tweede (K[KA3]orner), de koning van Polen, die haar de titel van gravin Cosel schenkt. Anna Constantia die August probeert zijn belofte te laten houden om haar te huwen, krijgt invloed aan het hof van Sachsen. Aan het Poolse hof wint een rivale aan invloed, terwijl Anna Constantia naar Pillnitz wordt verbannen. Ze gaat echter niet bij de pakken neerzitten en vlucht naar Pruisen, waar ze de aartsvijand van August, de koning van Pruisen Friedrich Wilhelm de Eerste (Mühlstädt), om hulp vraagt. Dit romantische melodrama dat speelt in 1712 in de barokperiode, is voor een kostuumstuk uit het boeren- en arbeidersparadijs van vadertje Honecker verrassend goed, net alsof de Oostduitse makers naar iets anders verlangden, hoger en beter, dat echter voor hen ongrijpbaar bleef. Werd uitgezonden in drie individuele delen die geproduceerd werden tussen 1983 en 1987 met verschillende titels, deels dezelfde hoofdrollen en verder een wisselende bezetting. Deze aflevering wordt meestal in twee delen uitgezonden. Het scenario is van Albrecht Börner en regisseur Kasprzik naar de roman van Josef I. Kraszewski. Het camerawerk is van Horst Hardt. Vervolg: SACHENS GLANZ UND PREUßENS GLORIA - BRŸHL.

Polizeiruf 110: Barry schwieg

1979 | Misdaad

Oost Duitsland 1979. Misdaad van Hans Knötzsch. Met o.a. Sigrid Göhler, Jürgen Frohriep, Peter Borgelt, Uta Schorn en Peter Reusse.

Leutnant Vera Arndt (G[KA3]ohler) onderzoekt het dodelijke ongeval van een schoonmaakster in een werkplaats waar vrachtauto`s gerepareerd worden. Zes jaar ervoor was ze met haar eerste zaak, waarover zij de leiding had, ook al bij het bedrijf terecht gekomen op zoek naar een bedrag van tachtigduizend mark dat er verstopt zou zijn. Het geld werd nimmer gevonden en je hoeft geen helderziende te zijn om een verband te vermoeden tussen de zaak van toen en het geval van nu. Dan zit je aardig snel op moord. In de achtergrond reikt Hauptmann Fuchs (Borgelt) zijn trouwe luitenant de helpende hand in deze zaak, dat een taai geval blijkt te zijn, maar de clou wordt gevonden door Oberleutnant H[KA3]ubner (Frohriep), die zijn nagels laat manicuren in de schoonheidssalon van Eva Wagenknecht (Schorn). Hij hoort dat de zaken financieel stroef gaan. Als hij belt in een van die zeldzame telefooncellen die de stad telt, in de nabijheid van de salon Vera Arndt, ziet hij een man de zaak verlaten. De kijker weet dat Vera kort te voren met hem een gesprekje voerde terwijl zij zich achter een matglazen wand omkleedde. H[KA3]ubner besluit hem discreet te schaduwen en komt zo het een en ander te weten. Het scenario is van Manfred Drews en hij laat ons zien dat de `sportieve` H[KA3]ubner het maar gek vindt om zijn handen te laten verzorgen en dat zijn collega Vera er geen oog voor heeft, omdat zij het te druk heeft met haar werk (achter de schrijfmachine). Gedraaid in de milde voorzomer met de gebruikelijke auto-arme straten en de slechte nasynchronisatie. Eva's salon wekt de indruk, op voornoemde glaswand na, sedert de nazi-tijd niet meer gemoderniseerd te zijn. Aflevering 61.

Polizeiruf 110: Trickbetrügerin gesucht

1977 | Misdaad

Oost Duitsland 1977. Misdaad van Hans Knötzsch. Met o.a. Sigrid Göhler, Jürgen Frohriep en Anne-Kathrein Kretschmar.

Carla die zich met oplichterijtjes in leven houdt, wil haar vriendin Herta die net weer op vrije voeten is, betrekken bij haar kleine vergrijpen. Het loopt niet goed af voor Carla en de speurders uit de titel laten zien over hoeveel middelen en scherpzinnigheid zij beschikken, om een kruimeldievegge met fanfare in te rekenen. Ook in het paradijs van de eerste partijsecretaris Honecker loonde de misdaad niet en de brave burgers, die toch al in een gigantische gevangenis zaten, hadden dringend opvoeding nodig om in het gareel te blijven. Het door de politieke cultuurcommissie goedgekeurde scenario is van Hans- Jürgen Faschina. Aflevering 46.

Polizeiruf 110: Vorurteil?

1976 | Misdaad

Oost Duitsland 1976. Misdaad van Hans Knötzsch. Met o.a. Sigrid Göhler, Jürgen Frohriep en Anne-Kathrein Kretschmar.

Het probleem van drugsverslaving bestond officieel niet in de DDR. Geen nood om er toch een film over te maken, maar dan betrof het wel een zucht naar medicijnen. In de achtergrond lagen psychologische oorzaken en in deze film ging het over een huwelijk dat op de klippen was gelopen. Vooroordeel is slecht en mag ook niet en dit thema komt aan de orde als kennissen en collega`s op het werk met de beschuldigende vinger van moord wijzen naar de echtgenoot, wiens vrouw aan een overdosis (aan medicijnen) is overleden. De politie gaat het kaf van het koren scheiden en bepalen of er misdaad in het spel is. Het scenario van Bernd Diksen is opvoedend en waarschuwend. Het publiek genoot ervan. Aflevering 42.