Lubor Tokos

1923 -2003 Acteur

Lubor Tokos (1923-2003) is acteur.
Er zijn 12 films gevonden.

Das Wunder vom Radhostberg

1996 | Familiefilm, Fantasy

Tsjechië 1996. Familiefilm van Ludvík Ráza. Met o.a. Michal Dlouhy, Jitka Schneiderová, Ladislav Chudík, Karel Roden en Martin Huba.

Deze onderhoudende film is gebaseerd op het sprookje over de Goede Berggeest uit de titel in de Bohemen, die de Zwarte Ridder na een taai gevecht onderwierp. Een gemene kruidendokter, die eerst een wees had uitgebuit, laat hem opzettelijk achter in het doolhof in de bergen, zodat hij zal verdwalen. Zo kan de kruidendokter zijn hut innemen. Gelukkig meent voornoemde berggeest het goed met de arme wees, en mag de jongen kiezen uit alle rijkdom die de berg bezit. De jongen neemt heel verstandig een wonderbloem in plaats van de fonkelende schatten die voor het grijpen liggen, en overwint daarmee de zwarte ruiter uit het Rijk der Bozen. Hoewel hij in ruil voor zijn vrijheid met een deel van zijn jeugd betaalt - de jongen kan de berg pas verlaten als jongeman - leefde hij nog heel lang en heel gelukkig. Tsjechische sprookjesfilm voor het kleine volkje van degelijke makelij met adequaat spel. Het klinkt allemaal best eng, maar is het niet. Het scenario is van Jan Jílek. Het camerawerk is van Petr Cepick.

Motyli Cas

1992 | Animatie, Familiefilm, Fantasy

Canada/Servië en Montenegro 1992. Animatie van Bretislav Pojar. Met o.a. Ludek Navratil, Katerina Machockova, Jaromir Hanzuk, Lubor Tokos en Katra Pokorna.

Pojars' eerste project dat een combinatie is van animatie en speelfilm met een cast van vlees en bloed. Voortreffelijk met veel humor en fantasie. De elf-jarige Jeannot krijgt van zijn vader, die in het buitenland werkt, een pakketje met vlinders toegestuurd. Een lief vlindertje komt tevoorschijn, dat kan spreken en over magische krachten beschikt. Jeannot vergeet zijn vriendjes en zelfs zijn vriendinnetje Lucie wordt verwaarloosd, want alle aandacht gaat naar Ourougou die allerlei trucjes uithaalt. Als hij zijn nieuwe speeltje mee naar school neemt, gebeuren er in de klas allerlei verrassende gebeurtenissen, die schitterend geanimeerd zijn. Plotseling verdwijnt het fragile insect. Jammer dat er een overbodige, moralistische epiloog aan de film is toegevoegd.

Poklad rytire miloty

1989 | Familiefilm, Avonturenfilm

Servië en Montenegro 1989. Familiefilm van Eugen Sokolovsky jr.. Met o.a. Marian Hluzin, Jaroslav Tomana, Kristina Madericova, Lubor Tokos en Karel Augusta.

Twee broertjes en hun oudere zus hebben het geluk dat ze de zomervakantie op een oude burcht mogen doorbrengen waar hun opa beheerder is. Ze mijmeren over een schat die ooit door een roofridder verborgen is, en ze gaan op onderzoek uit. In plaats daarvan zien ze een geheimzinnige figuur, die een kostbare Chinese vaas omruilt voor een waardeloze kopie. Verdacht wordt een aanwezige geleerde en een antiekliefhebber. De jongens ontmaskeren de ware dief. Geijkte wie-is-de-dader film gecombineerd met een vleugje avontuur en historie, want het voormalige Tsjechoslowakije was rijk aan overblijfselen uit middeleeuwse en latere tijden.

Ververka A Kouzelna Musle

1988 | Familiefilm

Servië en Montenegro 1988. Familiefilm van Vera Plivová-Simková. Met o.a. Helena Vitovská, Teresa Vokurková, Jan Kalous, Lubor Tokos en Libuse Havelková.

Vitovská speelt een klein meisje dat een toverschelp heeft, die haar wensen lijkt te vervullen. Zo droomt zij, dat zij gaat trouwen met haar vriend Kalous en dat ze forellen gaat vangen met haar grootvader Tokos. In werkelijkheid kan zij met haar grootvader heel goed overweg; grootmoeder is jaloers op hen en veroorzaakt deining in de familie. De volgende dag overlijdt grootvader aan een hartstilstand. Ze heeft alleen nog maar haar wonderschelp. Een sentimentele kinderfilm. Scenario van de regisseur.

Nefnukej, veverko!

1988 | Familiefilm, Fantasy

Servië en Montenegro 1988. Familiefilm van Véra Plivová-Šimková. Met o.a. Helena Vitovská, Jiři Schmitzer, Veronika Freimanová, Ondřej Havelka en Marie Rosúlková.

Een klein meisje droomt ervan ooit prinses te worden. Ze vangt allerlei dieren in het bos in de hoop een betoverde prins te ontdekken. Ze breekt de eentonigheid van het leven op het platteland door zich terug te trekken in een fantasiewereld waarin geen plaats is voor volwassenen. Wanneer mama een tweeling krijgt, betrekt ze deze in haar spelletjes die steeds gevaarlijker worden. Wat een boeiende reis had moeten worden door de verbeeldingswereld van een kind, werd een langdradig en vervelend schouwspel dat slecht gespeeld wordt en zonder de minste fantasie in beeld is gebracht. Plivovà- Šimkovà en Marcela Pittermannovà zijn verantwoordelijk voor het wankele scenario. Fotografie is van Antonín Holub.

O princezne Jasnence a létajicim sevci

1987 | Jeugdfilm

Servië en Montenegro 1987. Jeugdfilm van Zdenek Troska. Met o.a. Helena Ruzicková, Venuse Humhey, Yvetta Blanarovicová, Otto Sevcik en Antonie Hegerlíkavá.

De specialiteit van de Barrandov-studio: een sprookje voor kinderen. Een romantisch en vaak amusant verhaal over een mooie prinses die ingaat tegen de vloek van een heks en besluit met een knappe, maar arme schoenmaker te trouwen. De poëtische sfeer doet vergeten dat de speciale effecten niet erg overtuigend zijn.

Smrt krásnych srncu

1986 | Drama, Oorlogsfilm

Servië en Montenegro 1986. Drama van Karel Kachyna. Met o.a. Karel Heřmánek, Marta Vančurová, Rudolf Hrušinský, Dana Viková en Jíři Krampol.

Een ontroerend verhaal over een excentrieke joodse vader van drie zoons, die dol is op wilde dieren, Zweedse stofzuigers verkoopt en damesharten steelt. Wat begint als een lyrische komedie in het Tsjecho-Slowakije van 1930 wordt plotseling een tragedie, als in het begin van WO II de zoons naar een concentratiekamp worden gebracht. Vlotte regie van Kachyna en goed spel. De film, naar korte verhalen van de jong gestorven schrijver Ota Pavel, kreeg in 1986 veel lof van de Tsjechische critici. Scenario van de regisseur.

O statecnem kovari

1983 | Familiefilm, Fantasy

Servië en Montenegro 1983. Familiefilm van Petr Sveda. Met o.a. Vlado Müller, Pavel Križ, Petr Cepek, Karolina Slunéčková en Jiri Knot.

In dit klassieke sprookjesverhaal gaat een jonge smid samen met twee vrienden op zoek naar drie spoorloos verdwenen prinsessen. De tocht wordt een zware beproeving en leidt hen naar het onderaardse rijk van een zwarte koning. Scenario van Jaroslav Petrik en Bohumil Steiner. Camerawerk van Jiri Kolin. Er bestaat een Nederlands gesproken versie onder de titel DE MOEDIGE SMID.

Unser Torwart spielt Klavier

1980 | Familiefilm, Komedie

Servië en Montenegro 1980. Familiefilm van Vit Olmer. Met o.a. Stanislava Coufalová, Ladka Kozderková, Lubor Tokos, Michal Dvořák en Vladimír Vondra.

Sinds Coufalová door de jongens aanvaard werd als keeper in de voetbalploeg, heeft ze nog weinig aandacht voor haar studie. Haar muziekleraar beklaagt zich bij haar moeder, vooral omdat volgens hem het meisje een van zijn meest veelbelovende leerlingen is. Ze staat voor een dilemma, dat des te ingewikkelder wordt als ze tijdens het sportkamp ook nog verliefd wordt. Leuke film over jonge mensen, hun gevoelens en verwachtingen. Geen helden, maar doodgewone jongeren, die op de drempel staan van de volwassenheid. Gevoelig scenario van Olmer en Vojtéch Vacka wordt enthousiast vertolkt door een overwegend jonge cast. Fotografie van Juraj Fándli.

Ucho

1970 | Drama

Servië en Montenegro/Tsjechië 1970. Drama van Karel Kachyna. Met o.a. Rodoslav Brzobohatý, Gustav Opočenský, Miroslav Holub, Lubor Tokos en Bořivoj Navrátil.

Low-budget film die het thema van de overheersende angst binnen een communistische maatschappij behandelt. Nadat de film achttien jaar op de plank had gelegen werd hij weer opnieuw uitgebracht en in 1990 drievoudig bekroond op het internationale filmfestival van Bratislava, waaronder de posthume scenarioprijs voor Jan Pracházka.

Klavido na Čarodějnice

1969 | Historische film, Horror

Servië en Montenegro 1969. Historische film van Otakar Vávra. Met o.a. Vladimír Šmeral, Elo Romančik, Lola Skrbková, Eduard Cupák en Marie Nademlejnská.

Rond 1678 laat gravin Schukowa (Skrbkov[KA1]a) uit Bohemen een inquisiteur komen op verzoek van pastoor Schmidt (Cupák) om de heksen te bestrijden. De inquisiteur matigt zich algauw willekeur aan en arresteert een ieder die hem goed dunkt. De film is in feite een sleutelroman over het stalinistische schijnproces van Slánský in 1952 en de ongezouten kritiek op de Tsjechoslowaakse communistische partij die in 1948 de macht gegrepen had en vier jaar later zijn tegenstanders nog steeds uitschakelde met zuiveringen. Een vakkundig gemaakte film met thrillerelementen die zwaar op de hand is en na het vallen van de Berlijnse muur en de Tsjechoslowaakse tweedeling al zijn betekenis verloren heeft. Het scenario is van regisseur Vávra naar een roman van Václav Kaplický over de heksenprocessen van 1678-1695 en de rechtbankprotocollen uit 1952. Het camerawerk is van Josef Illík.

The Fabulous World of Jules Verne

1958 | Avonturenfilm, Fantasy, Sciencefiction

Servië en Montenegro 1958. Avonturenfilm van Karel Zeman. Met o.a. Miroslav Holub, Lubor Tokos en Arnost Navratil.

Magnifieke fantasiefilm, gebaseerd op het werk van Jules Verne, waarin een boosaardige graaf probeert de wereld te veroveren met de futuristische uitvindingen van een gekidnapte wetenschapper. Fantast Karel Zeman werkte drie jaar aan de film en produceerde een werk van ongeëvenaard vakmanschap. De film combineert live-action met onnavolgbaar vindingrijke animatie, decorbouw en filmtechniek, een combinatie die uitmondt in een werk dat oogt als tot leven gewekte 19de-eeuwse gravures. Hoofdprijs op het Expo-festival van Brussel in 1958.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Lubor Tokos op televisie komt.

Reageer