Uwe Leiber is producer.
Er zijn 2 films gevonden.

Crossroads

1999 | Documentaire, Muziek

Duitsland 1999. Documentaire van Thorsten Schütte. Met o.a. DeeDee Bridgewater, Lonnie Pitchford, Jerry Ricks, B.B. King en Olu Dara.

De geschiedenis van de jazz sinds het ontstaan in Afrika in de 18de eeuw. De slaven introduceerden de muziek in Amerika. Met hun blues drukten ze pijn en bitterheid uit. Een nieuwe vorm ontstond in New Orleans: de traditional jazz, die vooral met koperinstrumenten gespeeld werd. Jazz onderging veel invloeden uit Latijns-Amerika, o.a. de rumba, de samba, de bossa-nova, chachacha, mambo en salsa. Deze muziek veroverde de wereld en onderging overal de plaatselijke invloeden. De film bestaat uit twee delen: in het eerste deel wordt de Amerikaanse evolutie geschetst, in het tweede deel de Europese en Afrikaanse evolutie. Het geheel wordt opgefleurd met historische opnamen van o.a. Louis Armstrong, Billie Holliday en Django Reinhardt. Een hele reeks uitvoerders praten over hun benadering van deze sound. Boeiend materiaal voor jazz-liefhebbers en muziekstudenten. DeeDee Bridgewater fungeert als gids doorheen het labyrinth. Schütte schreef het scenario. Manfred Edel was verantwoordelijk voor de montage en Michael Gööck en Hans-Peter Eckhardt bedienden de camera. Stereo. Wordt uitgezonden in twee delen.

Joachim-Ernst Berendt: Vom Hören des Unerhörten

1998 | Documentaire, Biografie, Muziek

Duitsland 1998. Documentaire van Willy Meyer. Met o.a. Joachim-Ernst Berendt, Willy Meyer, Ute Kannenberg, Joachim Kühn en Roger Willemsen.

Middels een lang gesprek van Meyer en Kannenberg met Berendt wordt een overzicht gegeven van diens carrière. Berendt werd in 1922 geboren uit protestantse ouders die van Bach en Schubert hielden. Op negenjarige leeftijd kwam hij de eerste keer in contact met jazz. Jazz wordt verworpen door dictators, Hitler incluis, en dat was reden genoeg om zich ervoor te interesseren. Vanaf 1953 promootte hij jazz op de Duitse radio en in 1959 startte hij de tv-serie Jazz gehört und gesehen, een reeks die bijna vijftien jaar zou lopen en de allergrootsten van de internationale jazz zou introduceren voor een Duits publiek. Hij schreef tientallen boeken over het onderwerp, meestal met foto's van Bill Claxton, dé fotograaf van de jazz-wereld. In de jaren 1980 ging hij zich ook interesseren voor New Age en Free Jazz. De film wordt geïllustreerd met fragementen uit bovengenoemde tv-serie en toont reuzen als Duke Ellington, Thelonious Monk, Louis Armstrong, Miles David, Max Roach Combo, John Coltrane, enz., maar ook jongeren als Klaus Doldinger, Krzysztof Komeda en John McLaughlin. Een zalig toemaatje voor de fans is de uitvoering van I'm In Love With A Woman door Helen Humes, Sonny Terry, Brownie MacGhee en T.Bone Walker. Schitterende jazz-documentaire die ons door een halve eeuw muziek voert. Meyer schreef het scenario. De teksten werden ingesproken door Jutta Villinger en Burkhart Siedhoff. Arne Wanner stond in voor de montage en Hans-Peter Eckhardt voor de fotografie.