Artur Barcis: cast.
Er zijn 12 films gevonden.

Historie Milosne

1997 | Romantiek

Polen 1997. Romantiek van Jerzy Stuhr. Met o.a. Jerzy Stuhr, Dominika Ostalowska, Katarzyna Figura, Irina Alfiorowa en Karolina Ostrozna.

Oudgediende Stuhr (1947) regisseerde, speelde vier verschillende rollen én schreef het scenario voor dit onderhoudende vierluik over relaties tussen mannen en vrouwen. Stuhr, die een jaar of tien geleden zijn werkterrein wat is gaan verleggen, was voordien vooral bekend als acteur in verschillende Kieslowski-films (oa Trois Couleurs: Blanc en Dekalog: X). Historie milosne is dan ook opgedragen aan Stuhrs grote voorbeeld en leermeester, hoewel ook de invloed van Luis Buñuel zichtbaar is. Van de vier verhalen, die zowel geestig als gevoelig zijn, maakt - niet toevallig - de laatste de meeste indruk. Dit is het verhaal van een priester die bij de biecht ineens een 11-jarig meisje tegenover zich vindt dat zegt zijn dochter te zijn. Dringt zich ineens de vraag op aan wie hij meer verplichtingen heeft: de Heer of zijn dochter

Wielki Tydzien

1995 | Oorlogsfilm

Duitsland​/​​Polen 1995. Oorlogsfilm van Andrzej Wajda. Met o.a. Beata Fundalej, Wojcieh Malajkat, Magdalena Warzecha, Jakub Przebindowski en Bozena Dykiel.

Tijdens de joodse opstand tegen de nazi-bezetter in het ghetto van Warschau wordt daarbuiten een tram beschoten. De passagiers moeten hun heil zoeken in nabij gelegen huizen. Irena Lilien (Fudalej), de dochter van een bekende joodse geleerde, is daarbij en ze loopt bij toeval in de armen van Jan Malecki (Malajkat), een jeugdliefde. Bekroond met een Zilveren Beer op het festival van Berlijn.

Czlowiek z...

1993 |

Polen 1993. Konrad Szołajski en Konrad Szolajski. Met o.a. Agata Kulesza, Slawomir Pacek, Ewa Gawryluk, Kazimierz Kaczor en Cezary Pazura.

Na haar verbanning in 1982 keert filmmaakster Kulesza in 1989 uit Parijs terug naar Polen. Zij wil een tv-documentaire maken over wat er gebeurde met Pacek, die tegelijkertijd met haar gearresteerd werd. Ze ontdekt geleidelijk dat hij eigenlijk een anti-held was, wiens 'daden' de resultaten waren van machinaties van de politie. Film over de Poolse censuur van 1981-1989 en de halfbakken hervorming van de Zevende Muze en het omroepbestel door de Nieuwe Poolse Orde, waarin vele oude kameraden nog een flinke vinger in de pap hebben. De titel is een zinspeling op de klassiek geworden werken CZLOWIEK Z MARMURA en CZLOWIEK Z ZELAZA van Andrzej Wajda, die gepoogd zou hebben het productiefonds voor deze film te blokkeren. Derhalve publiceerden Jaroslaw Lindenberg en Konrad Szolajski eerst het boek, dat ze tot scenario bewerkten. Włodzimierz GŁodek stond achter de camera. Voor Wajda-vorsers een must.

Maximilian Kolbe

1990 | Biografie

Portugal​/​​Spanje​/​​Duitsland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Oostenrijk​/​​Italië​/​​Frankrijk 1990. Biografie van Krzysztof Zanussi. Met o.a. Christoph Waltz, Edward Zentara, Markus Vogelbacher, Joachim Król en Artur Barcis.

De film over het leven van Maximilian Kolbe, die op zestien- jarige leeftijd toetrad tot de orde der Franciscanen en professor in de kerkgeschiedenis werd. Hij stichtte in 1917 de lekenbeweging Militia Immaculatae als reactie op de wat al te heftige jubileumviering van de vrijmetselaars. In 1941 moet het gezinshoofd Franz Gajownicek zich melden voor transport naar het concentratiekamp Auschwitz; pater Kolbe neemt vrijwillg zijn plaats in. Direct na aankomst begint hij met veertien andere medegevangen een hongerstaking. Op 14 augustus 1941 sterft hij - geheel uitgemergeld - dankzij een genade-injectie met phenol. Paus Johannes-Paulus verklaarde hem op 17 oktober 1971 heilig.

Dekalog III

1990 | Drama

Polen 1990. Drama van Krzysztof Kieslowski. Met o.a. Maria Pakulnis, Daniel Olbrychski, Joanna Szczepkowska, Artur Barcis en Henryk Baranowski.

Stanley Kubrick vond Kieslowski een genie. In zijn voorwoord bij een gedrukte uitgave van de scenario's voor de Decaloog schreef hij dat 'de ideeën niet verteld worden, maar gedramatiseerd. Zo zie je ze niet aankomen en ontdek je pas later hoe ze je in je hart hebben geraakt.' In de derde aflevering vertelt Kieslowski het verhaal van een man die op Kerstavond naar zijn minnares gaat in plaats van bij zijn gezin te zijn. Dat moet wel fout aflopen. 'Eert de sabbat' is immers het derde gebod.

Ostatni prom

1989 | Thriller, Drama

Polen 1989. Thriller van Waldemar Krzystek. Met o.a. Krzysztof Kolberger, Agnieszka Kowalska, Dorota Segda, Ewa Wencel en Artur Barcis.

Een spannende politieke thriller gesitueerd in Polen in december 1981 vlak nadat de noodtoestand was uitgeroepen. Velen schepen zich in om in de koude een pleziervaart op de Oostzee te maken, maar in werkelijkheid is bijna iedereen van plan hem in een westerse haven te smeren. Onder de passagiers bevindt zich ook een lid van de vakbond Solidarnóš met geheime notulen, die hij in het buitenland veilig moet stellen. De geheime politie echter maakt jacht op hem. Regisseur Krzystek is erin geslaagd de ijzige sfeer van toen in een boeiende film realistisch weer te geven. Scenario van Waldemar Krystek. Camerawerk van Dariusz Kuc.

Krotki film o milosci

1989 | Drama

Polen 1989. Drama van Krzysztof Kieslowski. Met o.a. Grazyna Szapolowska, Olaf Lubaszenko, Stefania Iwinska, Piotr Machalica en Artur Barcis.

Bioscoopversie van DEKALOG VI over een jonge gluurder, die door de koude reactie van het slachtoffer als hij met haar in contact komt, tot zelfmoord gedreven werd. Kieslowski's vaak crue benadering zal lang niet iedereen aanspreken, al schudt hij de kijker dikwijls wakker ondanks de beperkte productiemiddelen die hem ten dienste stonden. Het spel is altijd heel behoorlijk en het scenario dat regisseur Kieslowski samen met Krysztof Piesiewicz schreef is van een goed niveau. Het camerawerk is van Witold Adamek. Handig uitgemolken door de maker... en gelijk had hij. Zie ook DEKALOG VI.

Dekalog VIII

1989 | Drama

Polen 1989. Drama van Krzysztof Kieslowski. Met o.a. Maria Koscialkowska, Teresa Maroczewska, Artur Barcis en Tadeusz Lomnicki.

In het achtste gebod (Gij zult geen valse getuigenis afleggen tegen uw naaste) wordt een wereldberoemde 65-jarige vrouwelijke professor in de ethiek geconfronteerd met het belastende verleden. Tijdens WO II weigerde zij op grond van het achtste gebod een ouderloos meisje, ontsnapt uit het ghetto, bij zich te laten onderduiken, hoewel het kind speciaal gedoopt was. Vanaf dat moment heeft zij onder haar botte besluit geleden. Zij wordt tijdens het college geconfronteerd met het slachtoffer van toen, die haar de geschiedenis als ethisch vraagstuk voorlegt. Zij besluiten het onder vier ogen uit te praten.

Dekalog VI

1989 | Drama

Polen 1989. Drama van Krzysztof Kieslowski. Met o.a. Grazyna Szapolowska, Olaf Lubaszenko, Stefania Iwinska, Artur Barcis en Piotr Machalica.

Een van de twee in de bioscoop uitgebrachte afleveringen van Kieslowski's op de tien geboden gebaseerde televisiecyclus. In dit op het zesde gebod (Gij zult niet echtbreken) gebaseerde drama wordt een mooie, promiscue vrouw bespied door een jonge man. Maar als hij haar uiteindelijk echt durft te benaderen maakt zij met snelle achteloze seks een einde aan zijn adoratie. Gedesillusioneerd probeert hij een eind aan zijn leven te maken. Zij krijgt wroeging en de rollen zijn omgedraaid, ze wil hem terug en gaat zijn appartement bespieden.

Dekalog V

1989 | Drama

Polen 1989. Drama van Krzysztof Kieslowski. Met o.a. Miroslaw Baka, Krzysztof Globisz, Jan Tesarz, Zbigniew Zapasiewicz en Barbara Dziekan.

Van Kieslowski's op de tien geboden gebaseerde cyclus was dit een van de twee afleveringen die - iets verlengd - in de bioscoop werden uitgebracht. Deel vijf was gebaseerd op 'Gij zult niet doden'. Een jonge man neemt een taxi en vermoordt de chauffeur. De scène waarin dat gebeurt duurt lang, erg lang, en is onthutsend gedetailleerd in beeld gebracht. En daarna volgt nog de scène waarin de jongen ter dood wordt gebracht. Kieslowski maakte een zeer realistisch, monumentaal, oersomber drama, dat kan worden gezien als een statement tegen de nonchalance waarmee vooral Hollywood het thema moord doorgaans behandelt.

Dekalog IV

1989 | Drama

Polen 1989. Drama van Krzysztof Kieslowski. Met o.a. Adrianna Biedesynska, Janusz Gajos en Artur Barcis.

De vierde film in de Tien Geboden tv-tienluik (Eert uw vader en uw moeder) gaat over het vader-complex van een moederloze jonge actrice, dat aangewakkerd wordt door een ongelezen brief van haar moeder, die ze pas na de dood van haar vader mag lezen.

Bez Konca

1985 | Drama

Polen 1985. Drama van Krzysztof Kieslowski. Met o.a. Gra[KA1]zyna Szapolowska, Maria Pakulnis, Aleksander Bardini, Jerzy Radziwilowicz en Artur Barcis.

Hedendaags politiek drama over de sympathisanten van 'Solidariteit' tijdens de crisis van 1982. Het verhaal gaat over een jonge weduwe die wordt achtervolgd door de geest van wijlen haar man en over haar ontmoetingen met advocaten die een stakingsleider verdedigen. De uiteindelijke zelfmoord van de vrouw dient als metafoor voor de morele verwarring. Het geheel is ambitieus maar niet overtuigend.