Per Berglund (1939): regie en scenario.
Er zijn 8 films gevonden.

Den vita lejoninnan

1996 | Thriller

Zweden​/​​Noorwegen​/​​Denemarken 1996. Thriller van Per Berglund. Met o.a. Rolf Lassgȧrd, Charlotte Sieling, Cecilia Zwick-Nash, Jesper Christensen en Tshamano Sebe.

Commissaris Kurt Wallander (Lassgȧrd) komt op het spoor van een samenzwering, waarbij het de bedoeling is om de president van Zuid-Afrika Nelson Mandela dood te schieten bij uitreiking van de Nobelprijs voor de vrede. Realistisch gemaakt tv-voer. Lars Björkman schreef het scenario naar het korte verhaal 'The White Lioness' van Henning Mankell. Camerawerk van Tony Forsberg.

Hundarna i Riga

1995 | Misdaad

Denemarken​/​​Zweden 1995. Misdaad van Per Berglund. Met o.a. Rolf Lassgȧrd, Björn Kjellman, Benny Poulsen, Charlotte Sieling en Pauls Butkevics.

Twee smokkelaars vinden op de Oostzee een reddingssloep met de lijken van twee jongemannen. Om niet ontdekt te worden slepen ze het bootje naar de wateren rondom de havenstad Ystad in Zuid- Zweden, waar Kurt Wallander (Lassg[KA9]ard) hoofd van de afdeling moordzaken is. Wallander is er snel achter dat het om twee mannen uit Letland gaat. Majoor Karlis Liepa (Poulsen) komt uit Riga aangereisd. Het valt Wallander op dat zijn collega weinig mededeelzaam is en angstvallig zijn aktentas bij zich houdt. Een indiscrete blik leert hem dat er zich een rood gekleurd dossier in bevindt; waarschijnlijk Liepa`s `levensverzekering`, want binnen de Letlandse politie wemelt het nog van ex-informanten van de Russische geheime politie en corrupte smerissen, die met de maffia samenwerken. Helaas ziet Wallander het alleen maar van de buitenkant. Korte tijd later hoort Wallander dat Liepa na zijn terugkomst in Letland is vermoord. Omdat het geval nog niet is afgesloten, begeeft Wallander zich naar Riga, maar de politie is weinig behulpzaam. Via een ondergrondse organisatie komt Wallander in contact met de weduwe (Sieling) en krijgt hij te horen dat de bewijzen zich in de archieven van de politie bevinden. Toegang via een huzarenstukje levert niets op. Het rode dossier van Liepa moet nu dringend opgespoord worden om de zaak te klaren. Het scenario van Lars Björkman naar de gelijknamige roman van Henning Mankell is spannend en stelt Wallander-fans beslist niet teleur. Het camerawerk is van Tony Forsberg. Wordt meestal in twee delen uitgezonden.

Mördare utan ansikte

1994 | Misdaad, Thriller

Zweden 1994. Misdaad van Per Berglund. Met o.a. Rolf Lassgȧrd, Sven Wollter, Ȧke Jörnfalk, Rolf Lydahl en Anders Weick.

In Lenarp, een dorpje in Zuid-Zweden, wordt een bejaard boerenechtpaar op beestachtige wijze afgeslacht. De man is overleden, maar de vrouw geeft nog enige tekenen van leven. Voordat zij in het ziekenhuis wordt afgeleverd, bezwijkt zij aan haar verwondingen. Bij het uitblazen van haar laatste adem reutelt ze: `buitenlanders, buitenlanders`. Commissaris Kurt Wallander (Lassg[KA9]ard) is met zijn team uit Ystadt belast met het onderzoek. De pers bericht onvriendelijk over buitenlanders, waardoor er een gevoel van xenofobie ontstaat onder de bevolking. Wallander staat voor een moeilijke zaak, want behalve de laatste cryptische kreunen van het slachtoffer, heeft hij geen aanknopingspunten. Hij is bovendien net gescheiden van Mona (Walton) en lijdt verschrikkelijk onder deze toestand. De vrouwelijke officier van justitie Anette Brolin (Gunke) is een aardige verschijning met wie Wallander wel wil samenwerken. In het nabij gelegen Kristiansand is een opvangcentrum voor asielzoekers, waar een brandaanslag wordt gepleegd. Kort erop wordt er een Somali[KA3]er vermoord. Een tweede zaak, die misschien verband houdt met de eerste? Ondertussen vertelt de broer van het slachtoffer, dat deze een buitenechtelijke zoon heeft als gevolg van een relatie met een vrouw in Kristiansand. Als Wallander de directrice van het opvangcentrum Eva Strandberg (Lidbom) hoort, vertelt zij hem dat ze een Citro[KA3]en DS heeft horen wegrijden. Aangezien de auto nogal zeldzaam is (het laatste model dateert uit 1967) is de eigenaar snel achterhaald. Het is Rune Bergman (Ericson), een gepensioneerde smeris. Wallander besluit hem in de gaten te houden en betrapt hem op een wapentransactie. Het blijkt dat Bergman en zijn klant verantwoordelijk zijn voor de moord op de Somali[KA3]er. Bergman verdwijnt achter slot en grendel en de zaak lijkt opgelost totdat er een paar maanden later in Lund een moordaanslag gepleegd wordt op een bejaard echtpaar. Door opmerkzaamheid van de politie kon erger vermeden worden en Wallander ontdekt dat de zaak veel overeenkomsten vertoont met het geval in Lenarp. Nu is het een kwestie van tijd om de puzzel op te lossen. Ondertussen merkt Wallander dat Eva hem zeer genegen is en zijn dochter Landa (Zwick-Nash) komt met een Kenyaanse vriend aanzeilen. Het conventionele scenario van Lars Björkman naar de roman van Henning Mankell had een stuk vlotter mogen zijn en deze mini minstens een kwartier korter. De liefhebbers van het genre zullen het er over eens zijn dat de spelprestaties goed zijn, dat Zweden er mooi uitziet, maar de thema's van wraak en vreemdelingenhaat zijn nauwelijks origineel. Idem voor de soms modieuze subplots. Talloze Duitse krimi's gingen Henning Mankell voor. Het camerawerk is van Tony Forsberg. Wordt meestal in twee delen uitgezonden.

Polis Polis Potatismos

1993 | Mysterie, Misdaad

Zweden​/​​Duitsland 1993. Mysterie van Per Berglund. Met o.a. Gösta Ekman, Kjell Bergqvist, Rolf Lassgȧrd, Arthur Brauss en Andrea Heuer.

In het luxueuze Hotel Savoy wordt een beroemde industrieel doodgeschoten. Rechercheur Martin Beck (Ekman) volgt een spoor dat regelrecht naar een internationaal netwerk van illegale wapenhandel leidt. Na een tijdje begint hij echter te vermoeden dat hij met opzet op een verkeerd spoor werd gezet. Goede krimi, zonder veel verrassingen. Met verluchtigende knipoogjes in het scenario van Berglund en John Cornell, onttrokken aan de roman van Maj Sjöwall en Per Wahlöö, die in het Nederlands verscheen als De man die even wilde afrekenen. Acteursprestaties zijn aanvaardbaar. Verschillende situaties verwijzen naar de actualiteit. Fotografie van Tony Forsberg. Gevolgd door POLISMÖRDAREN.

Den demokratiske terroristen

1992 | Misdaad, Thriller

Zweden​/​​Duitsland 1992. Misdaad van Per Berglund. Met o.a. Stellan Skarsgård, Katja Flint, Ulrich Tukur, Rolf Hoppe en Günther Maria Halmer.

Carl Hamilton van de Zweedse geheimedienst wordt in Hamburg door zijn Duitse collega's undercover het milieu ingeschoven om een bende van illegale wapenhandelaren met verbindingen naar internationale terroristen uit het Midden-Oosten te bespioneren en op te rollen.

Mijn leven als hond

1985 | Drama, Jeugdfilm, Komedie

Zweden 1985. Drama van Lasse Hallström. Met o.a. Anton Glanzelius, Anki Lidén, Tomas von Brömssen, Manfred Serner en Melinda Kinnaman.

Ooit jezelf de 'underdog' gevoeld? Ingemar Johansson (Glanzelius) wel en hij neemt het vrij letterlijk op: hij identificeert zich met het hondje Laika dat door de Russen onvrijwillig en fataal de ruimte ingeschoten werd. Met zijn fantasie en weerbarstigheid is hij een plaag voor zijn zieke moeder (Lidén), die hem naar zijn oom en tante stuurt, bij wie hij van alles beleeft. Wat Mitt liv som hund voor jong en oud zo geliefd gemaakt heeft is het nostalgische autobiografische verhaal, dat aangenaam vermaakt met alledaags geluk en drama en met een wending in zowat iedere scène.

Ture Sventon - privatedetektiv

1972 | Familiefilm, Fantasy, Mysterie

Noorwegen​/​​Zweden 1972. Familiefilm van Per Berglund. Met o.a. Jarl Kulle, Eva Henning, Ȧke Lundquist, Gösta Bredefeldt en Bertil Norström.

De zich per vliegend tapijt verplaatsende gentleman-detective - held uit de succesrijke reeks kinderboeken van Ȧke Holmberg - neemt het op tegen een aartsschurk en achtervolgt hem naar Parijs en door de woestijn van Noord-Afrika. Deze zorgvuldig en met talent gemaakte kinderfilm haalt te veel belevenissen overhoop om de aandacht vast te houden over de te grote lengte. Het succes van het komisch flegma van Kulle lijkt buiten Scandinavië moeilijk te begrijpen.

Den Magiska cirkeln

1970 | Drama

Zweden 1970. Drama van Per Berglund. Met o.a. Olof Willgren, Sigge Fürst, Margaretha Krook, Gösta Bredefeldt en Gudrun Berg.

Een provinciaal koestert de illusie van grootheid en roem tijdens de de crisisjaren, maar loopt stuk op onmacht en sociale restricties. Hij vindt zijn identiteit en prominentie tenslotte in geweld en wordt de meest gevreesde massamoordenaar van Zweden. Hoewel hij op authentieke gegevens is gebaseerd, overtuigt de film maar ten dele als psychologisch portret van een anti-held, maar geeft hij wel een indringend maatschappijbeeld waarvan de restricties even heftig zijn als de excessen die eruit resulteren. Opmerkelijke fotografie van Jörgen Persson.