Ayhan Ergürsel

Editor

Ayhan Ergürsel is editor.
Er zijn 7 films gevonden.

Honey

2010 | Drama

Turkije/Duitsland 2010. Drama van Semih Kaplanoglu. Met o.a. Bora Altas, Erdal Besikçioglu, Tülin Özen en Ayse Altay.

De kleine Yusuf woont in een afgelegen dorp in noordoost Turkije, waar hij met zijn vader meegaat die bijen houdt, en in het dorpsschooltje niet tot zijn recht komt vanwege zijn gestotter. Regisseur Semih Kaplanoglu vangt het landleven in prachtig schilderachtige tableaus met minimale dialoog (laat staan muziek). Mooi verstild drama bekroond met de Gouden Beer van Berlijn en namens Turkije ingezonden voor de Oscars. Samen met de films Süt (Milk) en Yumurta (Egg) vormt Bal een trilogie rond het personage Yusuf, die in zijn volwassen leven een dichter wordt.

Three Monkeys

2008 | Drama

Turkije/Frankrijk/Italië 2008. Drama van Nuri Bilge Ceylan. Met o.a. Yavuz Bingol, Hatice Aslan, Ercan Kesal en Gürkan Aydin.

De oververmoeide politicus Servet (Kesal) veroorzaakt 's nachts een ongeluk met dodelijke afloop. Bang dat het hem stemmen gaat kosten bij de volgende verkiezingen vraagt hij z'n chauffeur Eyüp of die - tegen betaling - de schuld van het ongeluk op zich wil nemen. Terwijl Eyüp een gevangenisstraf uitzit gaat het met diens gezin langzaam maar zeker bergafwaarts. Zwaar drama, waarin, volgens regisseur Ceylan (Uzak, Iklimler), 'de personages de waarheid verbergen zodat ze in hun eigen leugens kunnen geloven'. Ceylan kreeg voor de film de regieprijs in Cannes.

Los Bastardos

2008 | Misdaad, Actiefilm, Drama, Thriller

Mexico/Frankrijk/Verenigde Staten 2008. Misdaad van Amat Escalante. Met o.a. Jesus Moises Rodriguez, Rubén Sosa en Nina Zavarin.

Los Bastardos is een minimalistische, Mexicaanse variatie op Michael Haneke’s nare Funny Games, waarin regisseur Amat Escalante (een Mexicaan die naar de Verenigde Staten uitweek) het hopeloze leven van clandestiene Mexicaanse dagwerkers in de omgeving van Los Angeles vangt in lange, lome takes. Als er dan eindelijk iets gebeurt, is het ook meteen goed raak: de hersens van een gegijzelde huisvrouw spatten uiteen op de witte muur. Los Bastardos is pure horror, waarmee Escalante (Sangre) zijn grote talent bevestigt.

Egg

2007 | Drama

Turkije 2007. Drama van Semih Kaplanoglu. Met o.a. Nejat Isler en Saadet Aksoy.

Dichter Yusuf keert terug naar zijn geboortedorp wanneer zijn moeder is overleden. Hij treft daar Ayla aan, die bij zijn moeder inwoonde.

Iklimler

2006 | Drama

Turkije/Frankrijk 2006. Drama van Nuri Bilge Ceylan. Met o.a. Nuri Bilge Ceylan, Ebru Ceylan, Nazan Kirilmis en Mehmet Eryilmaz.

De relatie tussen universitair docent Isa (regisseur Ceylan zelf) en zijn jonge vriendin Bahar (gespeeld door Ceylans echtgenote Ebru) gaat langzaam maar zeker naar de knoppen, vooral vanwege de gebrekkige communicatievaardigheden van Isa, en zijn uiterst egocentrische levenshouding. Isa is meer geïnteresseerd in zijn voormalige minnares Serap dan in het verdriet van zijn vriendin. Volgens Ceylan is de film beslist niet autobiografisch, maar hij liet wel zijn vrouw, vader en moeder meespelen. Sombere, razend knappe verkenning van de treurigste regionen van de menselijke ziel. Won de FIPRESCI-prijs in Cannes.

Uzak

2002 | Drama, Komedie

Turkije 2002. Drama van Nuri Bilge Ceylan. Met o.a. Muzaffer Özdemir, Emin Toprak, Zuhal Gencer, Nazan Kirilmis en Feridun Koc.

Werkloze provinciaal Yusuf (Toprak) laat zijn geboortedorp achter zich en vertrekt naar winters Istanbul. Oom Mahmut (Özdemir) geeft hem onderdak. Tien jaar eerder kwam Mahmut zelf berooid aan in de stad. Inmiddels kan hij zich als fotograaf bedruipen met opdrachten voor een tegelfabriek. In zijn vrije tijd hangt hij voor de buis of dwaalt wat over het internet. De eenvoudige Yusuf die nauwelijks zijn best doet om werk te vinden ­voelt niet dat de spanning oploopt. In Uzak ('ver weg') wordt het bestaan van beide mannen tot de laatste graat gefileerd, met droogkomische terzijdes als aflaat. Uzak kreeg in Cannes de Grote Juryprijs en beide acteurs werden uitgeroepen tot Beste Acteur.

Kasaba

1997 | Drama

Turkije 1997. Drama van Nuri Bilge Ceylan. Met o.a. Havva Saglam, Cihat Bütün, Fatma Ceylan, Emin Ceylan en Cihat Bütün. M. Emin Ceylan.

Poëtische debuutfilm van scenarioschrijver-producent- regisseur-cameraman Ceylan, waarin een portret van drie generaties van één familie in een Turks dorpje in Anatolië wordt geschetst, gezien door de ogen van de kinderen. Het eerste deel speelt tijdens de winter; op een basisschool krijgt een elf-jarig meisje les. Zij past zich moeilijk aan, kampt met schaamtegevoelens en met de onbarmhartigheid van het leven. Het tweede deel speelt zich af in de lente en gaat over haar vier jaar jongere broertje. Samen gaan ze naar het korenveld, waar hun familie hen opwacht. Onderweg maken ze kennis met de mysteries van de natuur en wilde dieren. In het derde deel ervaren broer en zus hoe complex en duister de wereld der volwassenen wel is. Scherpe en beheerste observaties in zwart-wit met weinig dialogen maar veel zeggingskracht.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Ayhan Ergürsel op televisie komt.

Reageer