Hisao Shirai

Cameraman

Hisao Shirai is cameraman.
Er zijn 7 films gevonden.

Pokémon 4Ever

2002 | Animatie, Familiefilm

Japan/Verenigde Staten 2002. Animatie van Kunihiko Yuyama en Jim Malone.

Terwijl de jonge Pokémontrainer Ash Ketchum en zijn vrienden door een bos lopen komen ze een vriendelijk ui-achtig wezen tegen, dat door de tijd kan reizen. Maar, zoals meestal in de Pokémonfilms, worden ze ook geconfronteerd met een intens slechte volwassene, ditmaal een man met een superheldenmasker, die Pokémons tot zijn slaven wil maken om ze zijn slechte bevelen te doen opvolgen. Maar uiteindelijk moet hij het toch afleggen tegen de moed, trouw, liefde, opofferingsgezindheid en de natuurbeschermingsdrang van onze helden.

Pokémon 3: The Movie

2001 | Anime, Animatie, Actiefilm, Familiefilm, Fantasy

Japan 2001. Anime van Michael Haigney en Kunihiko Yuyama. Met o.a. Addie Blaustein, Rachael Lillis, Eric Stuart en Veronica Taylor.

De moeder van Ash wordt ontvoerd naar de kristallen toren door de machtige Entei. Ash probeert zowel Mi als zijn moeder te redden en komt daarbij de geheime kracht achter de ongelooflijke gebeurtenissen te weten. Het draait om de meest onbeheersbare Pokémon ooit, de Unknown.

Pokémon: The First Movie

1999 | Animatie, Familiefilm, Actiefilm, Avonturenfilm, Sciencefiction, Anime

Japan/Verenigde Staten 1999. Animatie van Michael Haigney en Kunihiko Yuyama.

De Pokemons begonnen hun avontuurlijke leven als personages in een videospel van Nintendo in 1996. Daarna kwam de merchandising en de immense populariteit, die aansloeg bij zowel jongens als meisjes in de leeftijdsgroep van zes tot twaalf jaar. Zo populair zelfs dat sommige scholen in Amerika het verboden. Dit verbod maakte Pokemon nog gewilder. Toen kwam er een tekenfilmserie op de tv. Redenen genoeg om tegen het einde van de jaren 1990 een bioscoopfilm te maken. En die kwam er. De opbrengsten waren niet gering: ruim 135 miljoen dollar. Snel gingen er nieuwe films in productie. Het totaal is inmiddels een viertal, maar dan slaat het uur om zich terug te trekken naar de eretribune voor de helden uit de stripverhalen, want er zijn dan weer anderen gekomen die hun plaats hebben ingenomen op het speelveld van de genegenheid van de jeugd. Deze eerste film is een soort Monster van Frankenstein-verhaal met heel wat James Bond gadgets en het begin wordt leuker gevonden door jongens dan door meisjes. De inhoud komt er op neer dat Mew gekloond wordt. Zo ontstaat Mewtwo, maar die is helemaal niet blij als 151ste Pokemon, omdat het klonen zonder doel geschied was. Om zich te laten gelden wil hij de wereld aan zich onderwerpen. Dat gaat Ash Ketchum, Pikachu en de andere monstertjes te ver. Het tegenstrijdige scenario dat geweld met geweld bestrijdt, is van Takeshi Shudo naar de personages van Satoshi Tajiri. Het is niet bepaald origineel, maar de film, die begint met een voorfilm van 22 minuten, getiteld PIKACHU`S VACATION, is onderhoudend genoeg. Er gebeurt heel wat en de animatie is getrouw aan zijn oorsprong. In de originele versie met de stemmen van: Veronica Taylor, Philip Bartlett, Rachael Lillis, Addie Blaustein, Eric Stuart, Ikue Otani, Ted Lewis, Amy Birnbaum. Bewerking van de engelse versie: Norman J. Grossfeld, regisseur Haigney en John Touhey, de vertaling is van Paul Taylor. Het camerawerk is van Hisao Shirai. Voor degenen die het nog niet wisten: Pokemon is de verkorte vorm van Pocket Monster. Het vervolg is getiteld: POKETTO MONSUTAA: MABOROSHI NO POKEMON X: LUGIA BAKUDAN (POKEMON 2000 THE MOVIE: THE POWER OF ONE), die minder dan de helft opbracht.

Pokémon 2000 the Movie: The Power of One

1999 | Animatie, Familiefilm, Actiefilm, Avonturenfilm, Sciencefiction, Fantasy, Anime

Japan/Verenigde Staten 1999. Animatie van Michael Haigney en Kunihiko Yuyama. Met o.a. Addie Blaustein, Eric Stuart, Rachael Lillis, Veronica Taylor en Ikue Otani.

In Pokémon:The Movie 2000 moeten Ash, Pikachu en alle andere Pokémon de wereld redden van de ondergang. De drie almachtige Pokémon Zapdos, Articuno en Moltes worden geacht de natuur te beschermen. Dit doen zijn door de elementen vuur, bliksem en ijs te temmen. Het evenwicht dreigt echter verstoord te worden. De chaos kan alleen voorkomen worden als er een mens ingrijpt.

Jin-Roh

1998 | Fantasy, Anime, Animatie

Japan 1998. Fantasy van Okiura Hiroyuki.

Tokio wordt opgeschud door aanslagen nadat de nazi's - de overwinnaars van WO II in deze film - de stad hebben verlaten. Fuse, lid van een griezelig zwaarbewapende antiterreureenheid, wordt verliefd op de zus van een meisje dat zich voor zijn ogen opblies. Geteisterd door gevoelens van schuld en paranoia probeert hij greep te krijgen op zijn identiteit temidden van de grimmige stad en haar ongrijpbare inwoners. Fantastische Japanse animatiefilm, opgepend door scenarist Mamoru Oshii, de regisseur van het meesterlijke Ghost in the shell waaraan Okiura als animator meewerkte.

Perfect Blue

1997 | Animatie, Familiefilm, Thriller, Anime

Japan 1997. Animatie van Satoshi Kon.

Mima Kirigoe, zangeres van de popgroep Cham, vindt geen bevrediging meer in haar muziek, temeer daar ze recentelijk geen enkele hit meer scoorden. Haar agent raadt haar aan een andere richting te kiezen en kan voor haar een rol versieren als de antiheldin in een tv-soap. Maar ook hier vindt ze geen voldoening en komt terecht in een depressie. Eensklaps verschijnt voor haar een virtuele Mima, iemand die zij alleen kan zien en horen. Haast gelijktijdig ontdekt ze dat haar ganse levensverhaal, tot in de meest intieme details, op internet te zien is. Als de reeks uitgezonden wordt zorgen een reeks gebeurtenissen ervoor dat Mima's labiele geestestoestand nog meer gaat wankelen. Een Japanse tekenfilm zonder robots of gewelddadige cyberpunk, maar een psychologische griezelfilm die zijn basis vindt in de angsten van het dagelijkse leven. Als technisch raadgever kon debutant Kon beroep doen op Katsuhiro Otomo, maker van bekende manga's als AKIRA en ROJIN Z. Sadayuki Murai baseerde het scenario op een roman van Yoshikazu Takeuchi. Hisao Shirai stond achter de camera. Dolby Stereo.

Ghost in the Shell

1995 | Animatie, Sciencefiction, Anime

Japan/Verenigd Koninkrijk 1995. Animatie van Mamoru Oshii.

Existentiële neo-noir over Majoor Kusanagi, een cyborg die anno 2029 in een Aziatische stad jacht maakt op de beruchte hacker The Puppet Master. Ze krijgt hem te pakken, maar de schokkende onthullingen die hij vervolgens doet zetten Kusanagi ertoe aan haar eigen menselijkheid te bevragen. Hoogtepunt in de animatiegeschiedenis, vooral vanwege de combinatie van oogverblindende cyberpunk-decors, duizelingwekkende actiescènes en diepgaande filosofische bespiegelingen. Regisseur Mamoru Oshii maakte in 2004 een tweede deel met als subtitel Innocence. Een Amerikaanse speelfilmbewerking, met in de hoofdrol Scarlett Johansson, volgde in 2017.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Hisao Shirai op televisie komt.

Reageer