Serge Bromberg

Regisseur, Scenarist, Producer

Serge Bromberg is regisseur, scenarist en producer.
Er zijn 5 films gevonden.

Le voyage extraordinaire

2011 | Documentaire

Frankrijk 2011. Documentaire van Serge Bromberg en Éric Lange.

Voyage dans la lune is de Avatar van het begin van de twintigste eeuw, vertelt de voice-over. Serge Brombergs Le voyage extraordinaire, over de gerestaureerde kleurenprint van George Méliès’ Voyage dans la lune uit 1902, doet er alles aan om het spannend te maken. Dat lukt niet altijd, maar hij laat de kijker wel achter met een honger die alleen door het zien van Voyage dans la lune gestild kan worden. Drie sterren voor de documentaire en vijf sterren, hoe kan het ook anders, voor die revolutionaire pioniersfilm van Méliès.

Inferno

2009 | Documentaire

Frankrijk 2009. Documentaire van Serge Bromberg en Ruxandra Medrea.

Documentaire over het Romy Schneider-vehikel L’enfer van de Franse cineast Henri-Georges Clouzot, een film waarvan de opnamen begin jaren zestig plaatsvonden, maar die nooit werd afgemaakt.

Quand le rire était fou

1998 | Documentaire

Frankrijk 1998. Documentaire van Claude-Jean Philippe.

Eerst was er de veaudeville. Met de komst van de zevende kunst werden de gags die op de planken zoveel succes gekend hadden op film vereeuwigd. In Frankrijk was er Max Linder, in Amerika Mack Sennet. Beiden waren ze de pioniers van de krankzinnige filmklucht. Wie wierp er de eerste taart? Wie filmde de eerste helse achtervolging? Wie bengelde als eerste aan de rand van een dak of een afgrond? We grasduinen in een ontzaglijke hoeveelheid originele, halsbrekende, chaotische en destructieve gags. Een onverbloemde hulde aan de komieken van de eerste twintig jaar filmgeschiedenis met vele, soms erg zeldzame filmfragmenten met beroemde en minder beroemde koningen van de lach als Buster Keaton, Charles Chaplin, Harold Lloyd, Harry Langdon, Fatty Arbuckle, Snub Pollard, Ben Turpin, e.v.a. Een revelatie voor wie dit filmgenre niet kent, een verfrissende hernieuwde kennismaking voor de cinefielen. Philippe schreef het scenario en sprak de commentaar in. Voor de montage werd beroep gedaan op Frédérique Oger. Een knappe compilatie.

Signé : Marx

1997 | Documentaire, Biografie

Frankrijk 1997. Documentaire van Claude-Jean Philippe.

De geschiedenis van de Marx Brothers aan de hand van filmfragmenten, actualiteitsopnamen en gefilmde interviews. Centraal staat een talkshow uit 1969 van Groucho Marx met Dick Cavett. Van daaruit gaan we naar de arme jodenwijk van New York waar de broers geboren werden uit Duits-joodse ouders. Vanaf 1908 begon hun loopbaan in de vaudeville, daarna veroverden ze Broadway, tot ze in 1929 een filmcontract aangeboden kregen van Paramount. In 1934 werden ze door Irving Thalberg naar MGM gelokt, waar ze echter, vooral na de dood van Thalberg, minder artistieke vrijheid kregen. In 1950 was hun filmcarri[KA2]ere voorbij, maar toen waren ze nog regelmatig op het kleine scherm te zien, met als hoogtepunt de quiz-show [KL]You Bet Your Life[KLE] van Groucho (1956-61). Aanvankelijk waren ze met vijf: Chico (Leonard; 1886-1961), Harpo (Adolph; 1888-1964), Groucho (Julius; 1890-1977), Gummo (Milton; 1893-1977) en Zeppo (Herbert; 1901-1979). De twee jongsten pasten echter niet in het krankzinnige universum van de anderen en stopten al vlug met acteren. In 1972 werd Groucho gehuldigd op het Festival van Cannes. In deze documentaire zingt Groucho 'Hello I Must Be Going' en 'Lydia'. Het chaotische scenario, dat geen gebruik maakt van origineel materiaal is van Chantal Knecht en Philippe en leert de leek niets nieuws over de Marx Brothers. Frédérique Oger stond in voor de montage. Incidentele muziek werd gecomponeerd door Bill Marx, zoon van Harpo.

Carmen

1926 | Drama

Frankrijk 1926. Drama van Jacques Feyder. Met o.a. Raquel Meller, Louis Lerch, Gaston Modot, Jean Murat en Luis Buñuel.

Don Jos[KA1]e de Lizzarabengoa (Lerch) speelt vals met kaarten en moet het hazepad kiezen. Hij belandt in het leger en klimt op tot kwartiermeester van het regiment van Almanza in Sevilla. Hij moet sigarenmaakster Carmen (Meller) naar de gevangenis begeleiden. Carmen is een innemende schoonheid, een zigeunerin die behoort tot de bende van Dancaire (Vina) die de bergen van Andalusië onveilig maken. Hij is zo weg van Carmen dat hij haar laat lopen en zelf deserteert. Hun romantische relatie eindigt heel tragisch: Don José doodt zijn geliefde. Regisseur Feyder heeft in het scenario naar de beroemde roman van Prosper Mérimée niet veel overgelaten. Hij heeft het verhaal voor de film uitgewerkt tot een dramatische geschiedenis, die nauwelijks te harden is. De film is aan de lange kant, maar wat hem hedentendage interessant maakt, is de volledige restauratie en een geluidsspoor met de oorspronkelijke muziek van de toen 21-jarige componist Ernesto Halffter Esriche, dat uitgevoerd wordt door het Orchestre de Perpignan-Languedoc-Roussillon onder leiding van Daniel Tosi. De muziek werd opnieuw gearrangeerd door François Porcile. De film werd in 2001 gedigitaliseerd door het bedrijf Lobster dat daarin gespecialiseerd is. Het camerawerk is van Maurice Desfassiaux en Paul Parguel.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Serge Bromberg op televisie komt.

Reageer