Franz Seitz (1920-2006): regie, cast, scenario en productie.
Er zijn 30 films gevonden.

Erfolg

1991 | Historische film, Drama

Duitsland 1991. Historische film van Franz Seitz. Met o.a. Bruno Ganz, Franziska Walser, Peter Simonischek, Mathieu Carrière en Gudrun Gabriel.

Verfilming van de gelijknamige roman van Lion Feuchtwanger. Beieren in de jaren na WO I. Hoofdpersoon is de kunsthistoricus Krüger die, omdat de machthebbers hem te lastig vinden, het slachtoffer wordt van een gefingeerd meineedproces. Tegelijkertijd vertelt de film de geschiedenis van het ontstaan van het fascisme. De regisseur tekende voor het scenario en de fotografie is van Rudolf Blahacek. Een belangwekkende film.

Flammenzeichen

1985 | Biografie

Duitsland 1985. Biografie van Franz Seitz. Met o.a. Dietrich Mattausch, Hans Reinhard Müller, Toni Berger, Martin Umbach en Wilfried Klaus.

Een film over het leven van de jezuïetenpater Rupert Mayer, die zich vanaf het begin fel tegen het fascisme in Duitsland heeft verzet. Een half jaar na het eind van WOII stierf hij, verzwakt door gevangenisstraffen en verbanning.

King Kongs Faust

1984 |

Duitsland 1984. Heiner Stadler. Met o.a. Leonard Lansink, Werner Grassmann, Heinz van Nouhuys, Wolfgang Längsfeld en Wim Wenders.

Op het filmfestival van Berlijn wordt een experimentele film uit de jaren 1920 getoond. Er zijn geen begin- en eindtitels. Filmjournalist Fritz Ackrewa (Grassmann) die het zout niet in de pap verdient, ruikt hierin een grote story. De rolprent zou gemaakt zijn door een voor de nazi`s gevlucht regisseur, Wawerka, de brein achter het meesterwerk KING KONG (van Merian C. Cooper en Ernest B. Schoedsack uit 1933). Hij reist er de halve wereld voor af om zijn verhaal na te gaan. Deze prent is hooguit interessant voor Duitse filmgekken die erop trippen om Wim, Wenders, Doris Dörrie e.a. te zien rondstappen. Wie daar niet mee op de hoogte is, zakt algauw weg in een diepe slaap of pakt een boek en kijkt de komende paar maanden naar geen enkele film meer. Scenario van de regisseur, Ulrich Enzensberger en Liliane Targownik. Camerawerk van de regisseur en Markus Dürr.

Doctor Faustus

1982 | Drama

Duitsland 1982. Drama van Franz Seitz. Met o.a. Jon Finch, André Heller, Hans Zischler, Gaby Dohm en Heinz Weiss.

Verfilming van de gelijknamige roman van Thomas Mann over de levensgeschiedenis van Adrian Leverkühn, die om een groot componist te worden een pact met de duivel sluit en zijn gezondheid en geluk op het spel zet. Mann blijkt niet eenvoudig te verfilmen en de film vervalt dan ook veel in clichématige diepzinnigheid.

Doctor Faustus

1982 | Documentaire, Drama

Nederland​/​​Duitsland 1982. Documentaire van Franz Seitz en René Seegers. Met o.a. Krijn ter Braak, Jara Lucieer, Bruce Gray, Peter de Baan en Anita Menist.

Een uitgeslapen combinatie van speelfilm en documentaire. Krijn ter Braak speelt een filmer die beschouwd kan worden als `de mens van de jaren tachtig`: een soort Faust-figuur, die van Mephisto (de wetenschap) alles heeft gekregen wat hij maar kon wensen. Gelukkiger is hij er echter niet van geworden, wel banger. Geen gemakkelijk aansprekende film, maar wel scherp doordacht.

Der Zauberberg

1982 | Drama, Historische film, Romantiek

Oostenrijk​/​​Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Italië 1982. Drama van Hans W. Geissendörfer. Met o.a. Christoph Eichhorn, Marie-France Pisier, Flavio Bucci, Charles Aznavour en Rod Steiger.

De literaire Thomas Mann-klassieker uit 1924 werd voor het indertijd kolossale bedrag van twintig miljoen D-Mark elegant verfilmd. Wanneer de jonge bourgeois Hans Castorp in 1907 zijn longzieke neef in het Berghof-sanatorium te Davos bezoekt, is hij gefascineerd door het magisch-morbide oord 'buiten de tijd' en blijft er in plaats van drie weken zeven jaar. Geissendörfer distilleerde uit de 1000 bladzijden dikke, complexe ideeënroman een boeiende, dromerige film die ondanks de indikking iets van het denken en de sfeer van vóór WO I overbrengt. Toverfotografie van Michael Ballhaus. Naast de bioscoopfilm bestaat een significant langere, driedelige tv-versie (329m).

Die Blechtrommel

1979 | Oorlogsfilm, Drama

Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Polen​/​​Joegoslavië 1979. Oorlogsfilm van Volker Schlöndorff. Met o.a. David Bennent, Mario Adorf, Angela Winkler, Katharina Thalbach en Daniel Olbrychski.

Een barok, allegorisch verhaal over Oskar, de recalcitrante zoon van een Duits gezin in Danzig, die op zijn derde - in reactie op het opkomend nationaal-socialisme - besluit niet meer te groeien. Bij onraad slaat hij op zijn blikken trommel en slaakt een ruitenbrekende gil. Goed spel, vooral de twaalfjarige Bennent maakt diepe indruk als Oskar. Destijds de duurste film ooit in Duitsland gemaakt. Regisseur Schlöndorff (Die verlorene Ehre der Katharina Blum) won met zijn ijzersterke Günter Grass-verfilming onder andere een Gouden Palm en de Oscar voor beste buitenlandse film.

Unordnung und frühes Leid

1977 | Drama

Duitsland 1977. Drama van Franz Seitz. Met o.a. Martin Held, Ruth Leuwerik, Frederic Meissner, Sabine von Maydell en Sophie Seitz.

De bekende producent Seitz (o.a. DIE BLECHTROMMEL) regisseerde en produceerde deze Thomas Mann-verfilming naar een eigen scenario. Met een andere regisseur en andere spelers was het een film geworden met betere kansen. Het verhaal van de professor die thuis en met zijn studenten problemen heeft, gaat nu het ene oog in, het andere oor uit. Het camerawerk is van Wolfgang Treu.

Die Jugendstreichen des Knaben Karl

1977 | Komedie

Duitsland 1977. Komedie van Franz Seitz. Met o.a. Walter Sedlmayer, Robert Seidl, Eva Maria Meineke, Gustl Bayrhammer en Beppo Brem.

Een film rond de figuur van Karl Valentin, een Beierse auteur, toneelspeler en komiek uit de eerste helft van deze eeuw. Centraal staan komische teksten en nummers van Valentin, die gebracht worden op een wijze die het niveau van de platte lol nog juist te boven gaat. Scenario van de regisseur. Camerawerk van Charly Steinberger.

Die Jugendstreiche des Knaben Karl

1977 | Komedie

Duitsland 1977. Komedie van Franz Seitz. Met o.a. Robert Seidl, Walter Sedlmayer en Eva Maria Meineke.

De jonge Karl moet van zijn vader een timmermansopleiding volgen. Als het gezin echter in geldnood komt, lukt het Karl veel geld te verdienen als komiek.

Abelard - Die Entmannung

1977 | Drama, Romantiek, Misdaad

Duitsland 1977. Drama van Franz Seitz. Met o.a. Christian Kohlund, Susanne Uhlen, Anita Mally, Christina Buchegger en Charlotte Kerr.

Twee jonge vrouwen die door hun wederzijdse geliefde in de steek zijn gelaten nemen op gruwelijke wijze wraak: ze kastreren hem. Als basis voor de film diende het verhaal van Abelard en Heloïse uit de twaalfde eeuw. Hier en daar kent de film spannende momenten maar hij schiet tekort in psychologisch opzicht.

Als Mutter streikte

1973 | Drama, Komedie

Duitsland 1973. Drama van Eberhard Schröder. Met o.a. Peter Hall, Gila von Weitershausen, Belinda Mayne, Dominique Müller en Hartmut Becker.

Moeder verlaat het gezin een tijdje met als gevolg dat er van alles mis gaat. Pretentieloos filmpje, waarnaar het aangenaam kijken is. Scenario van Georg Laforet, naar een roman van Eric Malpass. Het camerawerk is van Wolfgang Treu.

Der Kapitän

1971 | Komedie

Duitsland 1971. Komedie van Kurt Hoffmann. Met o.a. Heinz Rühmann, Johanna Matz, Horst Tappert, Ernst Stanovski en Horst Janson.

Vrachtvaarder Ebbs (Rühmann) krijgt het commando over een groot passagiersschip en komt tot de ontdekking dat een van zijn nieuwe taken het zwierig omgaan met vrouwelijke passagiers is. De situaties zijn niet erg verschillend van de latere Love Boat-serie en dit verhaal van Richard Gordon werd al eerder als The Captain's Table met John Gregson in de hoofdrol verfilmd. Scenario van Georg Laforet. Camerawerk van Ernst Wild.

Wir hau'n die Pauker in die Pfanne

1970 | Komedie

Duitsland 1970. Komedie van Harald Reinl. Met o.a. Uschi Glas, Hans Kraus, Fritz Wepper, Karl Schönböck en Rudolf Schündler.

Wanneer Pepe Nietnagel, de schrik van elke leraar op het Mommsen Gymnasium, zijn ouders naar het vliegveld brengt, is hij zeer verbaasd zijn rector, Gottlieb Taft, daar aan te treffen. Maar wat blijkt: de man is de eeneiige tweelingbroer van de rector, Gotthold Emanuel Taft, en hij heeft nog een appeltje te schillen met zijn broer. Die mooie gelegenheid laat Pepe natuurlijk niet onbenut.

Pepe, der Paukerschreck

1969 | Komedie

Duitsland 1969. Komedie van Harald Reinl. Met o.a. Hans Kraus, Gustav Knuth, Uschi Glas, Theo Lingen en Hannelore Elsner.

In deze zeer flauwe middelbare scholieren-film laten de ondeugende rekels zowaar de spiksplinternieuwe auto van een leraar verdwijnen. Dat veroorzaakt nogal wat commotie, maar de vlegels staan gelukkig hun mannetje bij het 100-jarige bestaan van de school.

Ludwig auf Freiersfüßen

1969 | Komedie, Familiefilm

Duitsland 1969. Komedie van Franz Seitz. Met o.a. Hans Kraus, Harald Juhnke, Kristina Nel, Ernst Fritz Fürbringer en Käthe Braun.

De laatste in de reeks kluchtige 'Lausbubengeschichten', die geïnspireerd zijn op de mild satirische verhalen van Ludwig Thoma en zich afspelen rond 1900 ten tijde van 'Der Kaiser'. Een stijve Pruisische familie uit Berlijn gaat op vakantie naar Beieren om te genieten van het natuurschoon, oude monumenten en de bierkelders. Dochter Nel smelt voor jongeling Kraus, die zich meer zou moeten bekommeren om deze onschuldige liefdesaffaire. Onopwindend oer-Duits vermaak voor jong en oud.

Hurra, die Schule brennt

1969 | Komedie

Duitsland 1969. Komedie van Werner Jacobs. Met o.a. Peter Alexander, Theo Lingen, Hans Kraus, Werner Finck en Gerlinde Locker.

In de vierde vlegelfilm speelt schlagerster Peter Alexander een z.g. progressieve leraar, en het Nederlandse zangertje van toen 'Heintje' is zijn ondeugende neef. Als hun school per ongeluk door de Inspecteur van het Onderwijs in brand wordt gestoken, komen ze terecht op een conservatieve school met een beruchte Lümmel-klas, onder aanvoering van raddraaier Kraus. Schlager-idool Alexander wordt verliefd op de muzieklerares, Locker. Het cirkeltje is dan rond. Indertijd al belegen materiaal, nu super flauw, waar niet om te lachen valt. Er volgden nog twee van zulke oninteressante producties.

Die Lümmel von der ersten Bank

1968 | Komedie, Familiefilm

Duitsland 1968. Komedie van Werner Jacobs. Met o.a. Hans Kraus, Theo Lingen, Gila von Weitershausen, Günther Schramm en Uschi Glas.

De scholier Pepe Nietnagel heeft het voortdurend aan de stok met dekaan Knörz en om van hem af te komen zorgt hij ervoor dat zelfs directeur Taft begint te twijfelen aan het gezonde verstand van de leraar. Knörz wordt daarom naar een sanatorium gestuurd en wordt opgevolgd door de jonge leraar Kersten; met wie Pepe het meteen uitstekend kan vinden. Als Kersten verliefd wordt op Helena Taft; de dochter van de directeur; zorgt Pepe er dan ook voor dat de twee nader tot elkaar kunnen komen.

Der Junge Törless

1966 | Drama

Duitsland​/​​Frankrijk 1966. Drama van Volker Schlöndorff. Met o.a. Mathieu Carrière, Bernd Tischer, Fred Dietz, Marian Seidowsky en Lotte Ledl.

Naar de roman Die Verwirrungen des Zöglings Törless van Robert Musil uit 1906. In de vroege twintigste eeuw ziet een jongen op een kostschool in Oostenrijk-Hongarije het sadistische gedrag van enkele klasgenoten zwijgend aan. In naoorlogs Duitsland maakte dit gegeven veel los, precies zoals debuterend regisseur Schlöndorff had gehoopt. Der junge Törless was de eerste Duitse film die een prijs won op Cannes en is een van de beste exponenten van de Neue Deutsche Welle. De beklemmende sfeer is gevangen in prachtige zwart-witbeelden.

Wälsungenblut

1965 | Drama, Historische film

Duitsland 1965. Drama van Rolf Thiele. Met o.a. Rudolf Forster, Margot Hielscher, Michael Maien, Ingeborg Hallstein en Gerd Baltus.

Erika Mann (dochter van Thomas) en producent Franz Seitz (onder het pseudoniem Georg Laforet) schreven het scenario naar Manns boek over de luitenant die naakt te paard door de stad München moet rijden om aan de voorwaarde van zijn geliefde te voldoen en in hogere kringen te worden opgenomen. Gesitueerd in 1911. Zoals LULU is dit één van de weinige interessante films van Thiele.

Ludwig Thomas Lausbubengeschichten

1964 | Komedie, Familiefilm

Duitsland 1964. Komedie van Helmut Käutner. Met o.a. Michl Lang, Hans Kraus, Heideline Weis, Käthe Braun en Käthe Braun.

De ondeugende Ludwig heeft voor elk probleem zo zijn eigen oplossing. De meeste volwassenen zijn daar echter niet zo blij mee. Net als de meeste komische Duitse films is deze film ook niet echt leuk.

Lausbubengeschichten-films

1964 | Komedie, Historische film

Duitsland 1964. Komedie van

De producent Frans Seitz Jr. (1920-2006), zoon van een regisseur die al in de periode van de zwijgende film actief was, wist in de jaren 1960 de kassa`s te laten rinkelen met een serie verfilmingen van verhalen van Ludwig Thoma die door hem onder het pseudoniem Georg Laforet vrijelijk waren bewerkt. De belevenissen van Ludwig Thoma, een satiricus (1867-1921), zijn gedeeltelijk autobiografisch en Thoma beschrijft kostelijke Beierse typetjes uit de tijd van de ongelukkige Koning Ludwig II (Thomas Reiner), de romantische, homoseksuele dromer, die niet uit de kast kon komen en zich tenslotte verdronk in het ijskoude water van de Starnberger See. De eerste van de serie [KL]Lausbubengeschichten[KLE] werd in 1964 geregisseerd door niemand minder dan Helmut K[KA3]autner, die zich hiermee op een voor hem onbekend terrein begaf dat hem artistiek weinig bevrediging zal hebben geschonken. De hoofdpersonage Ludwig werd gespeeld door de debuterende Hans (later Hansi) Kraus, die veel meer succes zou hebben in de Lümmel en schlagerfilms. De daarop volgende films werden door Werner Jacobs geregisseerd en één door Frans Seitz zelf. Zie ook Lümmel-films.

Das Mädchen aus Paris

1954 | Komedie

Duitsland 1954. Komedie van Franz Seitz. Met o.a. Etchika Choureau, Erich Schellow, Anneliese Kaplan, John van Dreelen en Oliver Hassencamp.

Een flauwe komedie met een vergezocht scenario, die alleen nog maar met enig begrip bekeken kan worden als men het tijdsbeeld van het Frans-Duitse vriendschapsverdrag dat De Gaulle en Adenhauer sloten, erbij betrekt: twee oude studievrienden, een Duitse fabrikant van blaasinstrumenten en zijn Franse makker van toen ontmoeten elkaar weer op een kunstveiling in München en ze besluiten dat resp. hun zoon en dochter maar moeten trouwen. Als de kinderen elkaar op Duitse bodem ontmoeten lukt dat bijna, tot een voormalig vriendje van het Franse meisje roet in het eten gooit. Welaan, de vaders zetten alle zeilen bij en dankzij de Frans-Duitse samenwerking lukt het. Wat een euforie en opportunisme van toen. Thans hooguit lachwekkend. Een onzin-film.

Der letzte Schuß

1951 | Drama

Duitsland 1951. Drama van Franz Seitz. Met o.a. Angelika Hauff, Viktor Staal, Heinrich Gretler en Adolf Gondrell.

Een jonge boer heeft in het dorp de naam een wildeman en rokkenjager te zijn en niemand kan hem uitstaan. Pas onder invloed van de liefde van een vrouw geeft hij zijn fouten toe en wordt hij een goed mens. Ondermaatse, sentimentele, kitschfilm.

Hochzeit mit Hindernissen

1939 | Komedie

Duitsland 1939. Komedie van Franz Seitz. Met o.a. Josef Sieber, Heinz Wieck, Ilse Petri en Ingeborg Hertel.

Een schoenmaker, die sinds de dood van zijn vrouw aan de drank is, erft een kist die hij pas na een jaar mag openen mits hij dan geen alcoholist meer is. In dit volksstuk laat Seitz het Berlijn van rond de eeuwwisseling op een aantrekkelijke manier als decor fungeren.

Skandal um den Hahn

1938 | Komedie

Duitsland 1938. Komedie van Franz Seitz. Met o.a. Else Elster, Jupp Hussels, Paul Henckels en Paul Westermeier.

Eeen haan, die door zijn gekraai de buurt irriteert, wordt op zekere morgen dood aangetroffen. Komieken van beiderlei kunne doen hun uiterste best om van dit gegeven iets te maken.

Pfingstorgel

1938 | Drama

Duitsland 1938. Drama van Franz Seitz. Met o.a. Maria Andergast, Hannes Stelzer, Gustav Waldau en Hilde Sessak.

Dat het dorp Rott met Pinksteren toch een nieuw kerkorgel heeft is niet te danken aan de boeren, die op hun geld blijven zitten, maar aan de tussenkomst van een groep kermisklanten die het dorp, ter gelegenheid van het 300-jarig bestaan, aandoet. Landelijke geschiedenis met veel muziek en boerenfeesten.

Die Jugendsünde

1936 | Drama

Duitsland 1936. Drama van Franz Seitz. Met o.a. Max Schultes, Bertl Schultes, Georg Bauer, Else Elster en Elise Aulinger.

Dusterer aast op de boerderij van zijn kinderloze zwager Grilhofer, maar die blijkt ten gevolge van een 'jeugdzonde' tóch een dochter, en dus een erfgename, te hebben. Een geslaagde verfilming van Ludwig Anzengrubers toneelstuk Der G'wissenswurm.

Der Schützenkönig

1932 | Komedie

Duitsland 1932. Komedie van Franz Seitz. Met o.a. Weiß-Ferdl, Max Adalbert, Gretl Theimer, Hugo Schrader en Berthe Ostyn.

In een klein Beiers plaatsje krijgt winkeleigenaar Siebzehnr[KA3]ubel (Wei[KL29]-Ferdl) plotseling concurrentie, en wel in de gedaante van Wilhelm Funke (Adalbert). Deze is eigenaar van een modezaak en nog Pruis ook. Funke is bovendien een goede schutter en in dat opzicht ook een concurrent. De kinderen van de beide kemphanen (Schrader en Theimer) zijn verliefd op elkaar. Na allerlei meningsverschillen verzoenen de vaders zich. De kinderen mogen trouwen en Siebzehnrübel wordt schutterskoning. Een onschuldige Beierse klucht, die het hoofdzakelijk moet hebben van de tegenstelling Beieren - Pruisen, gepersonifieerd door de beide hoofdrolspelers.

Die Mutter der Kompagnie

1931 | Komedie

Duitsland 1931. Komedie van Franz Seitz. Met o.a. Weiß-Ferdl, Betty Bird, Paul Heidemann, Grit Haid en Leo Peukert.

Deze oubollige militaire klucht toont de amoureuze avonturen van opperwachtmeester Stops (Weißferdl) tijdens een veldoefening. Met de obligate ingrediënten, inkwartiering, de dochter van de waard, vals alarm enz., is geprobeerd een amusante komedie te maken, hetgeen totaal mislukt is. Tegenwoordig is de film hoogstens interessant als herinnering aan de Beierse volksacteur Weiß-Ferdl.