Djibril Diop Mambetty

Regisseur, Scenarist

Djibril Diop Mambetty is regisseur en scenarist.
Er zijn 4 films gevonden.

Le franc

1999 |

Senegal 1999. Djibril Diop Mambetty. Met o.a. Demba Ba, Aminta Fall en Dieye Ma Dieye.

Film over het leven in Senegal. Muzikant Marigo wil zijn instrument, de congoma, die zijn huisbaas wegens huurschuld heeft ingenomen, graag terug. Wanneer hij de gelukkige eigenaar wordt van een lot, besluit hij dit op een veilige plek te verstoppen. Zielsgelukkig is hij wanneer hij bij de trekking het winnende lot blijkt te hebben. Er is echter een probleem. Hij heeft het lot op een wel heel erg veilige plek verstopt*.* Muzikant Marigo wil zijn instrument, de congoma, die zijn huisbaas wegens huurschuld heeft ingenomen, graag terug. Wanneer hij de gelukkige eigenaar wordt van een lot, besluit hij dit op een veilige plek te verstoppen. Zielsgelukkig is hij wanneer hij bij de trekking het winnende lot blijkt te hebben. Er is echter een probleem. Hij heeft het lot op een wel heel erg veilige plek verstopt

La petite vendeuse du soleil

1999 |

Zwitserland/Frankrijk/Senegal 1999. Wasis Diop en Djibril Diop Mambetty. Met o.a. Dieynaba Laam, Moussa Baldé, Oumy Samb, Taïrou M'Bay en Lisa Baléria.

Hoofdrolspeelster in dit tweede deel van de onvoltooide trilogie 'Histoires des petits gens' is de twaalfjarige Sili die het bedelen afzweert en krantenverkoopster wordt in het hectische Dakar. Mambéty is erin geslaagd een optimistische kijk te geven op de kloof tussen droom en werkelijkheid. Hij was gefascineerd door mensen aan de rand van de samenleving die ondanks de armoede hun dromen niet opgeven.

Hyènes

1992 | Drama, Komedie

Verenigd Koninkrijk/Zwitserland/Senegal/Nederland/Frankrijk 1992. Drama van Djibril Diop Mambéty en Djibril Diop Mambetty. Met o.a. Mansour Diouf, Ami Diakhate, Mahouredia Gueye, Issa Ramagelissa Samb en Faly Gueye.

Een door prostitutie rijk geworden oude vrouw keert, om zich op de man te wreken die haar destijds daartoe dwong, naar haar arme Senegalese dorp terug. De dorpelingen kanten zich aanvankelijk tegen het doodvonnis dat zij geveld heeft. Rijkdom blijkt echter sterker dan ideologie en uiteindelijk weet de vrouw alle inwoners voor zich te winnen. Deze parabel, gebaseerd op Friedrich D[KA3]urrenmatts [KL]Der Besuch der alten Dame[KLE], werd in 1964 al verfilmd onder de titel DER BESUCH (THE VISIT) met Ingrid Bergman en Anthony Quinn in de hoofdrollen. De Senegalese regisseur Mambéty verplaatste het gegeven naar Afrika, maar de essentie bleef behouden, het gegeven is universeel en in die zin ook op zijn plaats op het zwarte continent. Er is wel het exotische decor van een stoffig stadje in de Sahel maar de zwakke dramatische overtuigingskracht van de onbekende acteurs en de magere karaktertekening komen de boodschap niet ten goede. Scenario van regisseur Mambéty. Camerawerk van Matthias Kälin.

Touki Bouki

1973 | Avonturenfilm, Komedie

Senegal 1973. Avonturenfilm van Djibril Diop Mambety en Djibril Diop Mambetty. Met o.a. Al Demba, Dieynaba Dieng, Assane Faye, Robbie Lawson en Magoné N'Diaye.

Een zwerftocht van een stel jonge Senegalese randfiguren per motor naar Dakar. Mory, de herder, wil naar Parijs: niet om er werk te vinden maar om er feest te vieren! Ze zullen niet verder komen dan Dakar. Gedurende deze zwerftocht leeft Mory van afpersing en bedrijft hij de liefde met Anta. Open einde. Een verrassende film door zijn aanstekelijke wilskracht en zijn mengsel van realiteit, poëzie en dromerigheid. Dromen en alledaagse werkelijkheid lopen zo sterk door elkaar heen, dat het onderscheid niet meer te maken is. Deze duidelijk zichtbaar gemaakte fictie verleent de film een erg non-conformistisch karakter. Ook bekend als LE VOYAGE DE L'HYÈNE.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Djibril Diop Mambetty op televisie komt.

Reageer