Robby Müller (1940-2018): cast en camera.
Er zijn 37 films gevonden.

Coffee and Cigarettes

2004 | Komedie

Verenigde Staten 2004. Komedie van Jim Jarmusch. Met o.a. Roberto Benigni, Steve Buscemi, Iggy Pop, Tom Waits en Isaach de Bankolé.

Jim Jarmusch draaide de afgelopen jaren elf scènes in een koffiehuis, met bevriende acteurs die zichzelf spelen. Aardig om te zien, al blijft het triviaal.

24 Hour Party People

2002 | Drama, Komedie, Muziek

Verenigd Koninkrijk 2002. Drama van Michael Winterbottom. Met o.a. Steve Coogan, Shirley Henderson, Chris Coghill, Lennie James en Paddy Considine.

Een optreden in Manchester van de punkband The Sex Pistols verandert in 1976 het leven van televisiepresentator Tony Wilson. Hij ziet het licht en begint een muzieklabel: Factory Records. Dat betekende het begin van een vruchtbaar, stormachtig muziektijdperk in 'Mad-chester': Wilson contracteert bands als Joy Division en Happy Mondays en opent de legendarische club Hacienda. Deze historische gegevens vormen het hart van dit hilarische docudrama. De zeer veelzijdige Michael Winterbottom (Jude, Code 46), die hetzelfde jaar het prachtige realistische immigrantendrama In This World maakte, creëert een uitbundige nostalgia-trip die zelfs degenen die de Engelse sound of the eighties niet goed kennen, voor zich wint.

My Brother Tom

2001 | Familiefilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 2001. Familiefilm van Dom Rotheroe. Met o.a. Jenna Harrison, Ben Whishaw, Honeysuckle Weeks, Michael Erskine en Adrian Rawlins.

My Brother Tom is het speelfilmdebuut van Rotheroe, die als documentaireregisseur al diverse malen in de prijzen gevallen is. Aangesproken door de kracht en tederheid van het liefdesverhaal dat hem werd voorgelegd, en gefascineerd door de extremiteiten en obsessies erin, heeft hij dit project opgepakt. Het is het verhaal van twee tieners, Tom en Jessica. Als ze elkaar ontmoeten raakt Jessica zowel verontrust als geïntrigeerd door Toms duistere natuur. De bossen zijn zijn heiligdom;hij houdt zich daar schuil voor de ellende en benauwdheid thuis. Hij en Jessica vormen een krachtig verbond, waarin geen compromis mogelijk is maar dat uiteindelijk hun ondergang wordt. De tragiek van een verbond dat geen stand kan houden omdat de een kan veranderen en de ander niet. Rotheroe wilde de intensiteit en intimiteit van de relatie tussen Tom en Jessica zo dicht mogelijk benaderen in de stijl van zijn film: rauw, emotioneel en confronterend. Het is een film, zo vond hij, die alleen in close-ups gefilmd kon worden: Omdat de camera moest deel uitmaken van de handeling, dicht op de huid van de personages, werd gekozen voor de flexibiliteit van een digitale handcamera (bediend door Müller, de Nederlandse rot in het vak die eerder werkte met Wim Wenders en Lars von Trier), wat het mogelijk maakte te improviseren en scènes in hun geheel op te nemen, waardoor de acteurs een optimale bewegingsvrijheid werd gegund.

Dancer in the Dark

2000 | Musical, Komedie, Drama

Denemarken​/​​Duitsland​/​​Nederland​/​​Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Zweden​/​​Finland​/​​IJsland​/​​Noorwegen 2000. Musical van Lars von Trier. Met o.a. Björk, Catherine Deneuve, David Morse, Peter Stormare en Joel Grey.

Melodramatische musical over de Tsjechische immigrant en alleenstaande moeder Selma (Björk) die samen met haar Franse collega Kathy (Deneuve) werkt in een grauwe plaatstaalfabriek op het dito Amerikaanse platteland. Om aan de naargeestigheid van haar wankele bestaan te ontkomen vlucht Selma in - contrasterend bont gefilmde - muziek- en dansnummers, maar die bieden weinig soelaas in de hartverscheurende tragedie die haar te wachten staat. De meningen over de (onevenwichtige delen van) Von Triers film liepen wijd uiteen en de prijzenregen (oa in Cannes) was dan ook gehuld in tal van controverses.

Ghost Dog: The Way of the Samurai

1999 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten​/​​Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Japan 1999. Misdaad van Jim Jarmusch. Met o.a. Forest Whitaker, John Tormey, Cliff Gorman, Henry Silva en Isaach de Bankolé.

Filmkunstenaar Jim Jarmusch verkent de grenzen van de samoeraifilm in deze film die gesitueerd is in New York. Hoofdpersoon is de mysterieuze lonely hitman Ghost Dog (een prachtige rol van Forest Whitaker), een grote, zware, zwarte man die zich met een bijna magische lichtheid voortbeweegt. Ghost Dog laat zich leiden door de beginselen van de legendarische Japanse samoerai. Als de maffia hem na jaren trouwe dienst dwarsboomt, valt de stoïcijnse Ghost Dog - voortgestuwd door sfeervolle hiphop - terug op zijn samoerai-overtuigingen.

Shattered Image

1998 | Thriller

Verenigde Staten 1998. Thriller van Raoul Ruiz. Met o.a. William Baldwin, Anne Parillaud, Lisanne Falk, Bulle Ogier en Graham Greene.

Wie is de echte Jessie Markham? Is ze een rijke, kwetsbare erfgename op huwelijksreis op een tropisch eiland, die haar nieuwe echtgenoot Brian (William Baldwin) ervan verdenkt haar te willen vermoorden? Of is zij een oogverblindende, koelbloedige huurmoordenares die op mannen aast? Beide varianten lijken uitsluitend te bestaan in de dromen van de andere Jessie. En geen van beiden weet wie echt is en wie een nachtelijke hallucinatie. Uiteindelijk beginnen de beide levens van Jessie door elkaar heen te lopen. Beide vrouwen bewegen zich onvermijdelijk naar hun eindbestemming: de een als hulpeloos doelwit van een verraderlijk plot, de ander als een roofdier dat een dodelijk plan beraamt. Dan wordt duidelijk wie de dromer is, en wie de droom... Ra£l Ruiz' eerste Amerikaanse film is een stijlvolle thriller, waarvan het dubbelgangersmotief doet denken aan films als Vertigo en La double vie de Véronique. Tegen het decor van elegante appartementen, chique restaurants en een tropische omgeving speelt Ruiz zoals vaker met cinematografische conventies, psychologie en een behoorlijke dosis 'suspension of disbelief'. De hoofdrol wordt vertolkt door Anne Parillaud (o.a. La femme Nikita), de productie is in handen van regisseur/producent Barbet Schroeder, het camerawerk is van Nederlander Robby Müller. 'Een grootse film in de grote traditie van de geraffineerde intrige.' (Kay Armatage, filmfestival Toronto).

The Tango Lesson

1997 | Drama, Romantiek

Verenigd Koninkrijk​/​​Argentinië​/​​Frankrijk 1997. Drama van Sally Potter. Met o.a. Sally Potter, Pablo Veron, Gustavo Naveira, Fabian Salas en David Toole.

Autobiografische vertelling van regisseuse/scenariste/actrice/danseres Sally Potter (Orlando, 1992) over haar amoureuze ervaringen met de vermaarde tangodanser Pablo Verón. Tijdens een verblijf in Parijs raakt ze volledig in de ban van de dans en de danser om uiteindelijk samen met hem een filmproject aan te gaan waarin de tango centraal staat. Het gaat uiteraard om de machtsstrijd tussen man en vrouw met de dans als weinig subtiele metafoor. Schaamteloze ijdeltuiterij of niet, het ziet er mooi uit met afwisselend stemmig zwart-wit en bonte kleuren, knappe dansscènes (oa langs de Seine zoals Gene Kelly en Leslie Caron) en zelfs nog een vocale bijdrage van Sally Potter. (VM/VPRO Gids)

Breaking the Waves

1996 | Romantiek, Drama

Denemarken​/​​Zweden​/​​Frankrijk​/​​Nederland​/​​Noorwegen​/​​IJsland​/​​Spanje 1996. Romantiek van Lars von Trier. Met o.a. Emily Watson, Stellan Skarsgård, Jean-Marc Barr, Udo Kier en Katrin Cartlidge.

Loodzwaar en gitzwart eersteklas drama van Deense topregisseur Von Trier gaat over de tragische liefde van diepreligieuze Bess (Watson) voor Jan (Skarsgård) die op een booreiland werkt. Zodra Jan 'buitengaats' is, kwijnt Bess weg van verlangen. Zo erg dat ze God smeekt hem bij haar terug te brengen. Jan komt inderdaad terug, maar wel tot aan zijn nek verlamd. Bess geeft zichzelf er de schuld van. Von Trier zet de thema's van Breaking the Waves (goed en kwaad, schuld en boete) dik aan. In het ruige Schotland waar de film zich afspeelt komen de klassieke tegenstellingen goed tot hun recht.

Hoogste tijd

1995 | Drama

Nederland​/​​België​/​​Verenigde Staten 1995. Drama van Frans Weisz. Met o.a. Rijk de Gooyer, Josse De Pauw, Kitty Courbois, Bart Slegers en Edwin de Vries.

Weisz verfilmde, met een scenario van Jan Blokker en een indrukwekkende cast, het gelijknamige boek van Harry Mulisch over een uitgerangeerde revue-artiest die wordt gevraagd voor een hoofdrol in een hedendaags stuk van een jong theatergezelschap. De Gooyer, die zich naar verluidt vooraf geen raad wist met zijn rol maar vol overtuiging de oudere acteur speelt die tijdens de repetities pijnlijk wordt geconfronteerd met zijn verleden, ambities en angsten, werd met een Gouden Kalf bekroond. Verantwoordelijk voor de prachtkostuums is Ben van Os. Robby Müller, die in 1982 met Weisz samenwerkte bij Een zwoele zomeravond, tekende voor het oogstrelend camerawerk.

Dead Man

1995 | Western, Drama, Fantasy

Verenigde Staten​/​​Duitsland​/​​Japan 1995. Western van Jim Jarmusch. Met o.a. Johnny Depp, Gary Farmer, Lance Henriksen, Crispin Glover en Robert Mitchum.

In deze bizarre western (Jarmusch zelf noemt zijn film 'a psychedelic-micro-epic') speelt Depp de zachtmoedige boekhouder William Blake die in het laat negentiende-eeuwse Amerika uitgroeit tot een revolverheld. Met een kogel in zijn lijf, en achtervolgd door premiejagers, wordt hij door een geletterde Indiaan (Farmer) begeleid naar de eeuwige jachtvelden. In droogkomische bijrolletjes laten Robert Mitchum, Iggy Pop en John Hurt even hun gezicht zien. Cameraman Robby Müller schoot de verbluffend mooie zwart-wit plaatjes. Neil Young is verantwoordelijk voor de muziek. Tikje traag.

Al di là delle nuvole

1995 | Drama, Romantiek

Italië​/​​Frankrijk​/​​Duitsland 1995. Drama van Michelangelo Antonioni en Wim Wenders. Met o.a. Jeanne Moreau, Marcello Mastroianni, Jean Reno, Vincent Perez en Chiara Caselli.

De bundeling van krachten door surrealisme-grootmeesters Antonioni (L´avventura) - sinds zijn hersenbloeding in 1985 inactief - en Wenders (Der Himmel über Berlin) leverde weliswaar geen klassieker op, toch is Par-delà les nuages door zijn vorm een interessant werk. In deze vorm zijn beeld, gevoel en associatie belangrijker dan karakter en verhaal. De film is een vierluik. De gemene deler wordt gevormd door het personage van Malkovich, een regisseur die op zoek is naar materiaal voor zijn film. In vier verhalen zien we de potentiële kandidaten voor de film. Telkens gaat het om een geïdealiseerde, afstandelijke jonge vrouw en een gedesillusioneerde man die de liefde samen niet goed kunnen vinden. Veel onrealistisch gedrag en uit het raam staren van gevestigde acteurs die hun kans grepen om (nog) eens met Antonioni te werken.

Mad Dog and Glory

1993 | Misdaad, Romantiek, Drama, Komedie, Thriller

Verenigde Staten 1993. Misdaad van John McNaughton. Met o.a. Robert De Niro, Uma Thurman, Bill Murray, David Caruso en Mike Starr.

Timide politiefotograaf Wayne 'Mad Dog' Dobie (De Niro) redt toevallig het leven van gangster Frank Milo (Murray), die hem vervolgens uit dankbaarheid zijn vriendschap én een van zijn werkneemsters (Thurman) aanbiedt. Maar de politieman is niet noodzakelijk blij met dit gezelschap. McNaughton, die debuteerde met het verontrustende Henry: Portrait of a Serial Killer (1986), vertelt ditmaal een lichtvoetig verhaal, waarin hij zijn acteurs de ruimte geeft om hun personages gedetailleerd vorm te geven. Scenarist Richard Price, die onder meer The Color of Money en Sea of Love op zijn naam heeft staan, co-produceerde met Martin Scorsese. Het camerawerk is van de Nederlander Robby Müller.

Bis ans Ende der Welt

1991 | Sciencefiction, Thriller

Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Australië​/​​Verenigde Staten 1991. Sciencefiction van Wim Wenders. Met o.a. Solveig Dommartin, William Hurt, Pietro Falcone, Sam Neill en Jeanne Moreau.

Autorenkino-veteraan Wenders doorkneedt zijn aloude omzwervingencinema met humanistische science fiction. Waarin, anno 1999, de levens van de stuurloze Claire Tourneur (Dommartin) en de man-met-een-missie Trevor McPhee (Hurt) elkaar kruisen. Terwijl een uit zijn baan geraakte nucleaire satelliet de aarde bedreigt, bloeit er iets moois. De oorspronkelijke 279 minuten-versie van deze episch geflopte 'ideeënfilm' is zelfs voor de Wim-fanclub een uitdaging. De thematische veelkantigheid fascineert, de gevoelsarmoede saboteert. Bijrollen van Rüdiger Vogler, Jeanne Moreau en Eddy Mitchell, geliefd Frans zanger-acteur-cinefiel.

Korczak

1990 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Polen​/​​Frankrijk​/​​Duitsland 1990. Oorlogsfilm van Andrzej Wajda. Met o.a. Wojciech Pszoniak, Ewa Dalkowska, Piotr Kozlowski, Marzena Trybala en Wojciech Klata.

Lovende biografie van de Poolse schrijver-arts en pedagoog Janusz Korczak (1878-1942, die in 1972 posthuum de Vredesprijs van de Duitse Boekhandel kreeg), tot en met zijn dood, toen hij ervoor koos om naar de gaskamers van Treblinka te gaan in gezelschap van de 200 kinderen van zijn weeshuis.

Mystery Train

1989 | Drama, Komedie, Misdaad

Verenigde Staten​/​​Japan 1989. Drama van Jim Jarmusch. Met o.a. Masatoshi Nagase, Youki Kudoh, Screamin' J. Hawkins, Cinque Lee en Nicoletta Braschi.

Derde deel van een drieluik, waartoe ook Stranger Than Paradise en Down by Law behoren, rond het thema eenzaamheid. Deze film bevat drie afzonderlijke vertellingen, die zich alledrie binnen een etmaal afspelen in en rond het afgetrapte Hotel Arcade in Memphis, Tennessee, het pelgrimsoord van Elvis-fans. Het scenario van Jarmusch zit vol vreemde personages met uiteenlopende culturele achtergrond en dat maakt de film juist zo boeiend. De muziek van John Lurie gaat van rock tot pop. Tom Waits praat de stukken aan elkaar.

Il piccolo diavolo

1988 | Komedie, Fantasy

Italië 1988. Komedie van Roberto Benigni. Met o.a. Walter Matthau, Roberto Benigni, Nicoletta Braschi, John Lurie en Stefania Sandrelli.

Een kleine duivel wordt uitgedreven uit een meisje, maar hij heeft weinig zin om naar de hel terug te gaan. Hij besluit op aarde te blijven en een menselijke gedaante aan te nemen om het leven van de mensen te kunnen bestuderen. Uiteraard veroorzaakt de schelm heel wat moeilijkheden en haalt hij ondeugende grappen uit. Sterke rollen van Benigni als de duivel en Matthau als de priester die door hem lastig gevallen wordt. Het scenario is van Vincenzo Cerami en de regisseur. Het camerawerk is van Robby Müller.

The Believers

1987 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 1987. Horror van John Schlesinger. Met o.a. Martin Sheen, Harley Cross, Jimmy Smits, Robert Loggia en Helen Shaver.

'Bring me your children, they'll burn!' luidt een zinnetje uit het Black Sabbath-nummer 'Voodoo'. Het was een goede slogan geweest voor deze, door Robby Müller fraai geschoten melange van reli-horror, neo-noir en samenzweringsmysterie. Daarin raakt psychiater Cal Jamison, na de dood van zijn echtgenote met zoon Chris een nieuw leven aanvattend, beroepshalve betrokken bij de lugubere machinaties van de Caraïbische Santería-sekte. Offeren maatschappelijk overambitieuze sekteleden daadwerkelijk kinderen? Plot van dit zwakke broertje van Angel Heart is anderhalf onsje gebakken putlucht, maar de sfeer is succesvol sinister. Naar The Religion van Nicholas Conde.

Barfly

1987 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1987. Biografie van Barbet Schroeder. Met o.a. Mickey Rourke, Faye Dunaway, Alice Krige, Jack Nance en J.C. Quinn.

Rourke is een schrijver die het grootste deel van zijn tijd zuipend doorbrengt. In zijn stamkroeg ontdekt hij de al even slonzige Dunaway, een wanhopige vrouw die in de drank wegvlucht. Door hun gemeenschappelijke drang naar genegenheid, begrip en drank voelen ze zich tot elkaar aangetrokken en besluiten ze te gaan samenhokken in een gore buurt. Wanneer hij een aantrekkelijk aanbod krijgt van een uitgeefster, wordt Rourke voor de keuze gesteld of hij aan dit leven wil ontsnappen of niet. Poëtisch en aandoenlijk portret van twee psychisch uitgebluste mensen, die uit eigen wil in de marginaliteit leven. Prachtige vertolking van beide hoofdrolspelers. Het allesbehalve optimistische, semi-autobiografische scenario werd geschreven door Charles Bukowski die het groezelige nachtleven naar hartelust verheerlijkt. Niet voor ieders smaak. Fotografie van Robby Müller.

Down by Law

1986 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1986. Komedie van Jim Jarmusch. Met o.a. Tom Waits, John Lurie, Roberto Benigni, Nicoletta Braschi en Ellen Barkin.

Wanneer de pocherige pooier Jack (Lurie) en lamlendige dj Zack (Waits) veroordeeld worden voor een misdaad die ze niet hebben gepleegd, komen ze in de cel terecht bij Roberto (Benigni), een Italiaanse toerist die per ongeluk iemand vermoord heeft. Ondanks zijn gebrekkige Engels weet Roberto samen met de twee Amerikanen een ontsnapping te beramen. De ontknoping doet er eigenlijk niet eens toe: het plot is door Jarmusch ondergeschikt gemaakt aan de bruisende interactie tussen de drie hoofdrolspelers en de hypnotiserend mooie plaatjes van cameraman Robby Müller.

To Live and Die in L.A.

1985 | Misdaad, Thriller, Actiefilm, Drama

Verenigde Staten 1985. Misdaad van William Friedkin. Met o.a. William Petersen, Willem Dafoe, John Pankow, Darlanne Fluegel en Debra Feuer.

Opnieuw een ingenieuze achtervolgingsscène van regisseur William Friedkin (zoals in The French Connection), naadloos ingebed in een verhaal over een geheim agent die de moord op zijn collega wil wreken. Petersen (Manhunter) heeft een prima debuutrol als de koppige agent, die gaandeweg bijna evenveel wetten aan zijn laars lapt als zijn criminele tegenstander (Dafoe, eveneens uitstekend, in zijn eerste grote rol), die op zijn beurt niet geheimzinnig doet over zijn louche zaakjes. Tegen de tijd dat ze elkaar achterna zitten op de freeway van Los Angeles - notabene tegen het verkeer in - zijn de grenzen tussen goed en kwaad zorgwekkend vervaagd.

Tricheurs

1984 | Drama

Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Polen 1984. Drama van Barbet Schroeder. Met o.a. Jacques Dutronc, Bulle Ogier, Kurt Raab, Virgilio Teixeira en Robby Müller.

In het casino van Madeira ziet gokverslaafde Elric de grote 7 op de rode jurk van Suzie en bombardeert haar tot zijn talisman aan de roulettetafel. Wanneer Elric een samenwerking aangaat met louche profgokker Jorg, verlaat Suzie hem. Veel later zien ze elkaar terug en de vlam slaat opnieuw in de pan: ook Suzie blijkt door het spel bevangen. Typisch Schroeder-psychodrama over obsessieve personages moet veren laten vanwege het weinig plausibele plotelement van de getrukeerde roulettekogel. De perfide ondertoon, Dutronc en Ogiers zwoele charme maken de film niettemin fascinerend.

Paris, Texas

1984 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland​/​​Frankrijk 1984. Drama van Wim Wenders. Met o.a. Harry Dean Stanton, Nastassja Kinski, Dean Stockwell, Hunter Carson en Aurore Clément.

Schitterend gespeelde en gefilmde roadmovie waarin Travis (fantastische rol van Stanton) na vier jaar afwezigheid uit de woestijn terugkeert en zijn zoontje opspoort om samen met hem op zoek te gaan naar zijn vrouw (Kinski). Regisseur Wenders: 'We zijn gewoon op weg gegaan en hebben gekeken - zoals Travis, die begint te lopen, net zolang tot hij iemand tegenkomt. Gewoon gekeken en niet gezocht naar reeds bekende filmbeelden.' De beelden die door Robby Müller werden gevonden zjn prachtig en worden ijzersterk ondersteund door een soundtrack van Ry Cooder. Wenders kreeg onder andere een BAFTA en een Gouden Palm voor z'n film.

Klassen Feind

1982 | Drama

Duitsland 1982. Drama van Peter Stein. Met o.a. Gregor Hansen, Jean-Paul Raths, Ernst Stötzner, Tayfun Bademsoy en Udo Samel.

Stein maakte van het toneelstuk Class Enemy van Nigel Williams een eigentijdse, in Berlijn gesitueerde bewerking. De film beschrijft de cultuur van jongeren uit de arbeidersklasse, die zich zowel tegen buitenlanders als tegen het burgerdom keren. Een indringende film, die in zijn beste momenten aan A CLOCKWORK ORANGE herinnert. Het camerawerk is van Robby Müller.

Een Zwoele zomeravond

1982 | Komedie, Drama

Nederland 1982. Komedie van Frans Weisz en Shireen Strooker. Met o.a. Marja Kok, Helmert Woudenberg, Joop Admiraal, Frank Groothof en Cas Enkelaar.

Een Werktheater-voorstelling (geregisseerd door Strooker) die bestaat uit een variété-voorstelling waarin alles op een komische manier misloopt. Dit is voornamelijk het gevolg van echtelijke problemen bij zowel de artiesten als het publiek. De film werd opgenomen in een feesttent die in een studio was opgesteld. In die kunstmatige omgeving is regisseur Weisz inventief op dreef. De film is bij vlagen hoogst amusant.

Saint Jack

1979 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1979. Drama van Peter Bogdanovich. Met o.a. Ben Gazzara, Denholm Elliott, James Villiers, Joss Ackland en Rodney Bewes.

'People make love for so many crazy reasons-- why shouldn't money be one of them?' Saint Jack is een onderhoudende karakterstudie van de aardige, ambitieuze pooier Jack die zijn bedrijf in Singapore heeft in het begin van de jaren zeventig. Goed acteerwerk van Gazzara en Elliott in de hoofdrollen. De beroemde regisseur Bogdanovich maakt prima gebruik van de locaties in Singapore. Hij mocht daar draaien omdat hij de autoriteiten een heel ander script, een die een veel liever beeld van de stad gaf, had laten zien. Camerawerk van Robbie Müller. Saint Jack is gebaseerd op de gelijknamige roman van Paul Theroux, die ook aan het scenario meewerkte.

In for treatment

1979 |

Nederland 1979. Marja Kok en Erik van Zuylen. Met o.a. Gerard Thoolen, Frank Groothof, Helmert Woudenberg, Shireen Strooker en Olga Zuiderhoek.

'People make love for so many crazy reasons-- why shouldn't money be one of them?' Saint Jack is een onderhoudende karakterstudie van de aardige, ambitieuze pooier Jack die zijn bedrijf in Singapore heeft in het begin van de jaren zeventig. Goed acteerwerk van Gazzara en Elliott in de hoofdrollen. De beroemde regisseur Bogdanovich maakt prima gebruik van de locaties in Singapore. Hij mocht daar draaien omdat hij de autoriteiten een heel ander script, een die een veel liever beeld van de stad gaf, had laten zien. Camerawerk van Robbie Müller. Saint Jack is gebaseerd op de gelijknamige roman van Paul Theroux, die ook aan het scenario meewerkte.

Mysteries

1978 | Mysterie, Romantiek, Drama

Frankrijk​/​​Nederland 1978. Mysterie van Paul de Lussanet. Met o.a. Rutger Hauer, Sylvia Kristel, David Rappaport, Rita Tushingham en Fons Rademakers.

Een akelig pretentieuze Hamsun-verfilming die had moeten scoren op de verbinding tussen de sterren Hauer en Kristel. Hauer als geheimzinnige vioolspeler met macht over mensen, probeert Kristel, een deugdzaam gehuwde dame, te verleiden. De zware romantiek komt niet tot leven. De Lussanet bleef steken in fraai platenwerk van fin de siècle-scènes en de barre landschappen van het eiland Man.

Die linkshändige Frau

1978 | Drama

Duitsland 1978. Drama van Peter Handke. Met o.a. Bruno Ganz, Edith Clever, Markus Mühleisen, Gérard Depardieu en Rüdiger Vogler.

Een indrukwekkende literaire studie over een vrouw die haar man en haar zoontje in een isolement brengt door de eerste te verzoeken haar huis te verlaten, met camerabeelden als Japanse etsen van Robby Müller.

Der amerikanische Freund

1977 | Film noir, Misdaad, Drama, Experimenteel, Thriller

Duitsland​/​​Frankrijk 1977. Film noir van Wim Wenders. Met o.a. Bruno Ganz, Dennis Hopper, Lisa Kreuzer, Nicholas Ray en Samuel Fuller.

Het rustige leventje van de terminaal zieke lijstenmaker Jonathan Zimmermann (Ganz) wordt compleet op zijn kop gezet als hij de Amerikaanse kunstzwendelaar Tom Ripley (Hopper, mysterieus als altijd) ontmoet. Want voor hij er erg in heeft staat Jonathan in de Parijse metro met een pistool op zak, wachtend op zijn eerste doelwit als huurmoordenaar. Fascinerende en uiterst stijlvolle bewerking van thrillerroman Ripley's Game, die uitblinkt in een aantal briljant geënsceneerde actiescènes. Hoogtepunt is de onvergetelijke treinrit naar München: een waar meesterstuk qua suspense en technisch vernuft.

Im Lauf der Zeit

1976 | Drama, Experimenteel

Duitsland 1976. Drama van Wim Wenders. Met o.a. Lisa Kreuzer, Hanns Zischler, Rudolf Schündler, Dieter Traier en Franziska Stömmer.

Rondreizend reparateur van bioscoopprojectoren Bruno (geweldige rol van Vogler) en de depressieve Robert treffen elkaar onder eigenaardige omstandigheden: laatstgenoemde probeert zichzelf in een rivier te verdrinken maar zijn auto zinkt niet, waarna Bruno hem een lift geeft. Een diepe vriendschap ontstaat gedurende een gezamenlijke trektocht langs de Oost-Duitse grens. Gefilmd zonder script en in uiterst traag tempo, maar desondanks openbaart zich in al die leegte een wonderschone film. Over kameraadschap, vrouwen en de zin van het leven. Ook onvergetelijk: de bijzondere zwart-witfotografie van Nederlander Robby Müller.

Atavar

1976 |

Nederland 1976. Meino Zeilemaker. Met o.a. Carel Alphenaar, Katie Berger, Hans Verhagen, Louis Schreider en Reiko Agata.

Rondreizend reparateur van bioscoopprojectoren Bruno (geweldige rol van Vogler) en de depressieve Robert treffen elkaar onder eigenaardige omstandigheden: laatstgenoemde probeert zichzelf in een rivier te verdrinken maar zijn auto zinkt niet, waarna Bruno hem een lift geeft. Een diepe vriendschap ontstaat gedurende een gezamenlijke trektocht langs de Oost-Duitse grens. Gefilmd zonder script en in uiterst traag tempo, maar desondanks openbaart zich in al die leegte een wonderschone film. Over kameraadschap, vrouwen en de zin van het leven. Ook onvergetelijk: de bijzondere zwart-witfotografie van Nederlander Robby Müller.

Falsche Bewegung

1975 | Drama, Experimenteel

Duitsland 1975. Drama van Wim Wenders. Met o.a. Rüdiger Vogler, Nastassja Kinski, Marianne Hoppe, Peter Kern en Ivan Desny.

Verveelde Wilhelm (Vogler) verlaat moeder voor een treinreis naar de West-Duitse hoofdstad Bonn. Hij wil schrijver worden, in de wereld van filmmaker Wenders een doorgeefluik-personage. Want Wilhelm maakt zelf niets mee. Hij beleeft de verhalen van de mensen die hij ontmoet. Zijn innerlijke leegte spiegelt Wenders in moreel en politiek verval in een welvarend Duitsland, waar uitwassen worden gesmoord door de afschuw van het levende verleden. Gebaseerd op Goethe's vroege roman Wilhelm Meisters Lehrjahre (1795). Ernstig kunststuk, mooi in balans dankzij de dynamiek van het wisselende horizondoek.

Alice in den Städten

1974 | Familiefilm, Avonturenfilm, Drama, Experimenteel

Duitsland 1974. Familiefilm van Wim Wenders. Met o.a. Yella Rottländer, Elisabeth Kreuzer, Edda Köchl, Didi Petrikat en Ernest Böhm.

Een Duitse journalist, die een reportage over de V.S. moet maken, wil terug naar huis, maar komt vast te zitten op een vliegveld waar gestaakt wordt en krijgt het verzoek een klein meisje, Alice, mee te nemen. Een sleutelfilm van Wenders wat het reismotief betreft, met fraai spel van Vogler en het meisje Rottländer, en met perfect camerawerk van Robby Müller.

Die Reise nach Wien

1973 | Oorlogsfilm, Komedie

Duitsland​/​​Oostenrijk 1973. Oorlogsfilm van Edgar Reitz. Met o.a. Elke Sommer, Hannelore Elsner, Mario Adorf, Peter Moland en Heinz Reincke.

Vrouwen in een klein stadje slachten clandestien een varken voor een geridderde oorlogsvlieger, terwijl hun mannen voor Hitler aan het front vechten. Als een partijbaasje de vrouwen wil straffen, wordt hij door hen in een val gelokt waarna ook hij naar het front wordt gestuurd. Het scenario is van regisseur Reitz en Alexander Kluge. Het camerawerk is van Robby Müller.

Die Angst des Tormans beim Elfmeter

1971 | Drama, Experimenteel

Duitsland​/​​Oostenrijk 1971. Drama van Wim Wenders. Met o.a. Kai Fischer en Arthur Brauss.

Vrouwen in een klein stadje slachten clandestien een varken voor een geridderde oorlogsvlieger, terwijl hun mannen voor Hitler aan het front vechten. Als een partijbaasje de vrouwen wil straffen, wordt hij door hen in een val gelokt waarna ook hij naar het front wordt gestuurd. Het scenario is van regisseur Reitz en Alexander Kluge. Het camerawerk is van Robby Müller.

Carlos

1971 | Komedie

Duitsland 1971. Komedie van Hans W. Geissendörfer. Met o.a. Bernhard Wicki, Anna Karina, Geraldine Chaplin, Gottfried John en Horst Frank.

Friedrich Schillers toneelstuk Don Carlos werd voor de camera van Robby Müller en in Geissendörfers bewerking een verrassende film in de trant van de spaghetti- western.

She is like a Rainbow

1969 |

Nederland 1969. Anton Kothuys. Met o.a. Michael McGillycutty en Loesje McGillycutty.

Friedrich Schillers toneelstuk Don Carlos werd voor de camera van Robby Müller en in Geissendörfers bewerking een verrassende film in de trant van de spaghetti- western.