Denis Barbier

Acteur, Componist

Denis Barbier is acteur en componist.
Er zijn 8 films gevonden.

Sade en procès

1999 | Experimenteel, Drama

Frankrijk 1999. Experimenteel van Pierre Beuchot. Met o.a. Anne De Broca, Evelyn Didi, Judith Henry, Maud Rayer en Alexia Stresi.

In 1956 wordt de rijke Franse uitgever van de werken van de Markies de Sade, Jean-Jacques Pauvert, voor de rechtbank gedaagd wegens schending van de goede zeden en publiceren van pornografie. Dit was zeker niet de eerste keer dat de Sade met het gerecht in aanraking kwam. Hij werd geboren in 1755 en reeds in 1778 werd hij veroordeeld tot een jarenlange gevangenis, die steeds weer door hemzelf verlengd werd wegens het schrijven van `schandalige` teksten. Hierdoor werd zijn leven gered na de Franse revolutie, maar al vlug kwam hij in conflict met Robespierre. In 1804 werd hij, zonder proces, terug opgesloten. Hij stierf in 1829 op 74- jarige leeftijd. Meer dan een derde van zijn leven bracht hij achter de tralies door. Een zeer literaire reconstructie van de processen rond de Sade, volledig gebaseerd op authentieke teksten van de Sade (gelezen door Andr[KA1]e Dussollier), gerechtelijke dossiers en journalistieke verslagen. Het `hedendaagse` gedeelte (1956) werd in zwart-wit gefilmd, terwijl voor het historische deel kleur gebruikt werd. Ondanks het didactische karakter toch een uiterst boeiende filmervaring. Jean-Jacques Pauvert en Pierre Beuchot baseerden het scenario op hun eigen, gelijknamig boek. Fotografie is van Jacques Bouquin.

Milice, film noir

1997 | Documentaire, Historische film, Oorlogsfilm

Frankrijk 1997. Documentaire van Alain Ferrari.

VV.

Les enfants d'abord : Le Mexique

1996 | Documentaire, Drama

Frankrijk 1996. Documentaire van Serge Moati.

Mexico, een land waar de religieuze waarden nog steeds hoog in het vaandel gedragen worden, waar de jaarlijkse processie van de Maagd het hoogtepunt is voor de mensen in het kleine dorpje Coatecas Atlas, waar voornamelijk zapotisten wonen van indiaanse origine. Maar de kinderen leven hier in haast primitieve omstandigheden, groeien op op de straat, vormen bendes en schrikken niet terug voor moord. Zij zijn hiervan niet de schuldigen, maar hun ouders, die de kinderen aan hun lot overlaten. Ze kunnen stelen en bedriegen lang voordat ze kunnen schrijven en lezen (als ze die kunst al ooit leren beheersen). Op amper honderd kilometer van het superbeschaafde Amerika leven kinderen in mensonwaardige omstandigheden. Moati schreef het scenario en liet de commentaar inspreken door Paul Chevillard. Liliane Lifchitz monteerde het niet erg opwekkende materiaal dat gefilmd werd door Nicolas Moscara. Gemaakt in opdracht van UNICEF.

Les enfants d'abord : Le Cambodge

1996 | Documentaire, Drama, Oorlogsfilm

Frankrijk 1996. Documentaire van Serge Moati.

Cambodja is een land dat al tientallen jaren verscheurd wordt door diverse oorlogen. Deze bloedige strijd laat frustrerende lidtekens na op de fragiele geesten van opgroeiende kinderen. Vele van deze kinderen worden reeds voor de oorlogsvoering ingezet. Ze worden brutaal weggetrokken uit de schoot van hun familie en gedropt in een universum van geweld en dood. Moati praat met de kinderen en hun ouders, waar ze al dan niet gescheiden van leven. Het is een schrijnend portret van een verloren jeugd in een ontwikkelingsland dat in verregaande vorm van ontbinding is. Moati schreef het scenario en de commentaar wordt ingesproken door Paul Chevillard. Sylvie Millet stond in voor de montage en Eric Pittard filmde de dikwijls pijnlijke beelden. Gemaakt in opdracht van UNICEF.

Les enfants d'abord : Enfants d'Ethiopie

1996 | Documentaire, Drama

Frankrijk 1996. Documentaire van Joël Calmettes.

Het is al vele jaren onrustig in Ethiopië. Er waren de stigmatische hongersnoden van 1968, 1973, 1984 en 1993. Daarnaast werd het land bijna twintig jaar verscheurd door een bloedige vrijheidsstrijd. Dit alles tekende uiteraard de jeugd van Ethiopië en zij dragen er de erfenis van. Nochtans zijn zij het die binnen afzienbare tijd de fakkel moeten overnemen en ervoor zorgen dat hun kinderen een beter tijdperk kunnen beleven. De documentaire toont beelden van bitterheid, van haat en ellende, maar toch blijft de hoop dat dit alles kan veranderen er toch doorklinken. De jongeren die in beeld gebracht worden dragen duidelijk de lidtekens van hun woelige geschiedenis en uit hun woorden blijkt weinig lof voor de mensen die hen regeren. Maar zullen zij het beter doen? Calmettes en Moati schreven het scenario. Voor de montage werd beroep gedaan op Yan Kassile en Philippe Kinderf. De beelden zijn van Philippe Dorelli.

Bosna !

1994 | Documentaire

Frankrijk 1994. Documentaire van Bernard-Henri Levy en Alain Ferrari.

Film die het opneemt voor het door de Serven verwoeste en door de internationale gemeenschap in de steek gelaten multi- ethnische Bosni[KA3]e-Herzegovina. Bernard-Henry Levy zorgt voor het bittere commentaar. De film bestaat voornamelijk uit statements, terwijl veel gebruik is gemaakt van restanten van werk van tv-correspondenten. Het begint in september 1993 in Sarajevo; opnamen van de stad uit december 1993 en januari 1994; de film eindigt in maart 1994 in Parijs. Het ontstaan van het conflict wordt uiteengezet, waarbij de wensen van de Servische leiders en het bestaan van een Bosnisch leger (met gebruikmaking van weinig overtuigend propagandamateriaal) aan de orde komen. Er wordt een parallel getrokken tussen de Spaanse Burgeroorlog, het P[KA1]etainisme, WO II en de Bosnische situatie. De zwart-witte kijk doet afbreuk aan de zaak die hier (op veelal melodramatische toon) wordt verdedigd. Het journalistieke materiaal verdient een degelijker eindresultaat, steunend op een minder vage montage, hoewel het spel tussen Frankrijk en Groot-Britannië in de VN nauwkeurig wordt beschreven. Scenario van Ley en Gilles Hertzog. Camerawerk van Pierre Boffety.

Fausto

1992 |

Frankrijk 1992. Rémi Duchemin. Met o.a. Jean Yanne, Ken Higelin, Arthur H., Marianne Groves en François Hautesserre.

Duchemin, de vroegere assistent van Ferreri en Pinoteau, heeft een bitterzoete kroniek gekozen als onderwerp voor zijn eerste lange speelfilm. Rond 1960 wordt Fausto, een wees van Italiaanse komaf, aangenomen als leerling bij een norse maar ruimhartige joodse kleermaker Mietek (Yanne), die hem het vak leert. Fausto (Higelin) blijkt een getalenteerde modeontwerper. De kleermaker vindt in hem de zoon die hij nooit heeft gehad. Een verrukkelijk verhaal, vol mooie sentimenten, knipogen naar het leven en lichte humor, geschikter voor tv dan voor het witte doek. Yanne is groots als de kleermaker. Tevens veelbelovend jong talent, zoals de zoons van de zanger Higelin (Ken en Arthur H.). Scenario van regisseur Duchemin en Richard Morgiève naar de roman van de laatstgenoemde. Camerawerk van Yves Lafaye.

La vie est un long fleuve tranquille

1988 | Komedie, Drama

Frankrijk 1988. Komedie van Étienne Chatiliez. Met o.a. Benoît Magimel, Valérie Lalande, Daniel Gélin, Patrick Bouchitey en Denis Barbier.

In de (weinig talrijke) gelederen van satirische cineasten is het wegvallen van een Jacques Tati extra goed te merken terwijl Pierre Etaix erg weinig filmt sinds 1971. Deze debuutfilm verraadt een bijzonder temperament. De beschrijving van het dagelijks bestaan van twee families: een 'fatsoenlijk' burgergezin en een ander gezin waar de domheid en slechte smaak van afstraalt. Chatiliez en zijn co-scenariste Florence Quentin hebben naar hartelust zoveel mogelijk wrange, sarcastische en pikante sketches bij elkaar gezocht. Deze schets van de Fransen is niet erg vrolijk en niet bepaald vriendelijk, maar in elk geval kan er gelachen worden.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Denis Barbier op televisie komt.

Reageer