Imre Gyöngyössy

1930 -1994 Regisseur, Scenarist

Imre Gyöngyössy (1930-1994) is regisseur en scenarist.
Er zijn 8 films gevonden.

Europa is weit

1994 | Familiefilm, Drama

Duitsland/Hongarije 1994. Familiefilm van Imre Gyöngyössy, Katalin Petenyi en Barna Kabay. Met o.a. Levente Tamasi, Geza Kaszas, Denissa Der, Hedi Temessy en Ferenc Zenthe.

De ouders van de tien-jarige Petru (Tamasi) ontvluchten het Noorden van Roemeni[KA3]e voor het regime van dictator Ceauscescu dat op zijn einde loopt (1990). Voor de kleine Petru is deze vlucht één groot avontuur. Het wordt echter bittere ernst als hij van zijn ouders gescheiden raakt. Gelukkig door de hulp en de bescherming van een hond slaagt hij erin verder te komen. In de finale is hij weer met zijn ouders verenigd. Uitstekende film voor jonge kijkers om inzicht te krijgen in wat het betekent vluchteling te zijn in het moderne Europa, vlak voor de eeuwwisseling. De film werd afgemaakt door Petenyi en Kabay, omdat regisseur Gy[KA11]ongy[KA11]ossy overleed tijdens de produktie. Bekroond op het Festival van Cannes met een speciale prijs. Camerawerk van Laszlo Zentay.

Halal a sekely vizben

1993 | Thriller

Oostenrijk/Duitsland/Hongarije 1993. Thriller van Imre Gyöngyössy en Barna Kabay. Met o.a. Anna Romantowska, Jan Englert, Michael Marwitz, Pavel Delag en Daniele Legler.

Hongaars chemicus Tibor (Marwitz) ontdekt in 1987 een samenstelling waarmee hij strijdgassen kan neutraliseren. De Russen hebben het nog voor het zeggen en de KGB wil koste wat het kost de formule in bezit krijgen. De niets vermoedende Tibor kan goed opschieten met zijn baas Dobos (Englert), maar deze is in werkelijkheid een knecht van de sovjets. Als Dobos de geheime formule niet kan los peuteren, probeert de KGB Tibor`s vrouw Maria (Romantowska) onder druk te zetten, maar zij trapt er niet in. Tibor wordt dood aangetroffen op de bodem van het Balaton meer. Zelfmoord heet dat officieel. Maria stuurt haar zoon Peter (Delag) naar Amerika om aan een conservatorium muziek te studeren. Als Delag een gevierd pianist is, gaat hij graven in het verleden van zijn vader, maar ook hem overkomt een ongeluk al zijn de Russen allang geen heer en meester meer in Oost-Europa. Wat een spannende film met veel actie had kunnen worden, is uitgemond in een oppervlakkige film met teveel dialoog. Jammer, want de hoofdrollen zijn niet slecht en de regisseur heeft in het verleden heel behoorlijk werk afgeleverd. Katalin Petenyi en regisseur Gy[KA11]ongy[KA11]ossy schreven het scenario. Peter Jankura stond achter de camera.

Freiheit der Toten

1993 | Documentaire

Duitsland/Hongarije 1993. Documentaire van Katalin Petényi en Barna Kabay. Met o.a. Gene Pridanova, Jurius Pridanova en Vincas Kociunas.

Een aangrijpend document dat de moeilijkheden verhaalt van een Litouwse familie die na jarenlange ballingschap in Siberië terugkeert naar het geboorteland in een nu vrije republiek. Tegelijkertijd wordt aandacht besteed aan een brutale overval op een douanepost aan de Litouwse grens in 1991 waarbij verschillende doden vielen. De dood staat trouwens centraal in deze film, die desondanks niet als deprimerend beschouwd kan worden. Uit elk beeld spreekt de hoop op verbetering, nu Litouwen weer over een eigen regering beschikt. Er zitten enkele geacteerde sequenties in de film. Scenario en commentaar is van Petényi en Kabay. Voor de fotografie waren Péter Jankura en Bence Gyöngyössy verantwoordelijk. Petényi deed tevens de montage. Bekroond op het festival van Salerno in 1994.

Heimatlos

1991 | Drama

Duitsland 1991. Drama van Imre Gyöngyössy, Barna Kabai en Katalin Petenyl. Met o.a. Lidia Bock, Maria Reiss-Bock en Peter Warkentin.

Een gedramatiseerde documentaire over het droevige lot van ethnische Duitsers, die tot 1941 in een autonome Sovjetrepubliek aan de Wolga leefden. Door de inval van de nazis in Rusland werden ze beschouwd als een potenti[KA3]eel gevaar voor de eenheid en decreteerde Stalin hun verbanning binnen 24 uur naar het Oosten: deze Wolgaduitsers werden op weinig zachtzinnige wijze verhuisd (in veewagons) naar allerlei plekken in Siberië en Kazachstan. Het ging om 2,5 miljoen mensen, die in gevangenkampen terechtkwamen. Families werden uit elkaar gerukt en zelfs zes jaar na afloop van WO II werden er nog steeds mensen vermoord. In deze laatste republiek worden zij nu bedreigd door de Islam en hopen op hun 'terugkeer' naar Duitsland, terwijl anderen gewoon in Rusland willen blijven. Een interessante tv- film voor wie over deze kwestie meer wil weten.

Yerma

1984 | Drama

Hongarije/Duitsland/Canada 1984. Drama van Imre Gyöngyössy en Barna Kabay. Met o.a. Gudrun Landgrebe, Mathieu Carrière, Titusz Kovacs, Mareike Carrière en Martin Halm.

Een stemmige drama over een Andalusiche vrouw, Yerma (Landgrabe) wier kinderloosheid een obsessie wordt als blijkt dat haar man (Kovacs) het onverschillig laat. Als zij probeert van zijn goede vriend Juan (Carrière) een kind te krijgen verkiest deze de loyalitieit van de vriendschap boven de verleiding. Naar het gelijknamige boek van de Spaanse dichter Frederico Garcia Lorca uit 1934 en in Spanje gefilmd.

The Revolt Of Job

1983 |

1983. Barna Kabay en Imre Gyöngyössy. Met o.a. Peter Rudolf, Gabor Feher, Hedi Temessy en Ferenc Zenthe.

Een stemmige drama over een Andalusiche vrouw, Yerma (Landgrabe) wier kinderloosheid een obsessie wordt als blijkt dat haar man (Kovacs) het onverschillig laat. Als zij probeert van zijn goede vriend Juan (Carrière) een kind te krijgen verkiest deze de loyalitieit van de vriendschap boven de verleiding. Naar het gelijknamige boek van de Spaanse dichter Frederico Garcia Lorca uit 1934 en in Spanje gefilmd.

Jób Lázadása

1983 | Drama

Hongarije 1983. Drama van Imre Gyöngyössy. Met o.a. Barna Kabay, Ferrenc Zenthe, Hédi Temessy en Gábor Fehér.

Een opmerkelijke, ook op filmfestivals gewaardeerde Hongaarse speelfilm. Job en Roza, een al wat ouder joods echtpaar, hebben al hun kinderen verloren en adopteren het christenjongetje Lackó om een erfgenaam te hebben voor hun geestelijk en materieel erfgoed. De mooie beelden van het idyllische en onbekommerde landelijke leven voeren onherroepelijk naar een tragisch einde. Exporttitel: JOB'S REVOLT.

Toredek az eletro

1980 | Drama

Hongarije 1980. Drama van Imre Gyöngyössy. Met o.a. Maria Kovacs, György Banffy, Eva Szabo en Terez Hartmann.

Een succesvolle zakenvrouw wil haar carrière opgeven om zich full-time met haar gezin te gaan bezighouden. Eén en ander schijnt in Hongarije niet probleemloos te kunnen verlopen, en daar gaat deze film dus over. Ongetwijfeld met de beste bedoelingen gemaakt, maar zeurderig nadrukkelijk en volstrekt stijlloos. Een probleemfilm in alle betekenissen van het woord.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Imre Gyöngyössy op televisie komt.

Reageer