Ludvík Ráza

Regisseur

Ludvík Ráza is regisseur.
Er zijn 4 films gevonden.

Das Wunder vom Radhostberg

1996 | Familiefilm, Fantasy

Tsjechië 1996. Familiefilm van Ludvík Ráza. Met o.a. Michal Dlouhy, Jitka Schneiderová, Ladislav Chudík, Karel Roden en Martin Huba.

Deze onderhoudende film is gebaseerd op het sprookje over de Goede Berggeest uit de titel in de Bohemen, die de Zwarte Ridder na een taai gevecht onderwierp. Een gemene kruidendokter, die eerst een wees had uitgebuit, laat hem opzettelijk achter in het doolhof in de bergen, zodat hij zal verdwalen. Zo kan de kruidendokter zijn hut innemen. Gelukkig meent voornoemde berggeest het goed met de arme wees, en mag de jongen kiezen uit alle rijkdom die de berg bezit. De jongen neemt heel verstandig een wonderbloem in plaats van de fonkelende schatten die voor het grijpen liggen, en overwint daarmee de zwarte ruiter uit het Rijk der Bozen. Hoewel hij in ruil voor zijn vrijheid met een deel van zijn jeugd betaalt - de jongen kan de berg pas verlaten als jongeman - leefde hij nog heel lang en heel gelukkig. Tsjechische sprookjesfilm voor het kleine volkje van degelijke makelij met adequaat spel. Het klinkt allemaal best eng, maar is het niet. Het scenario is van Jan Jílek. Het camerawerk is van Petr Cepick.

Sedmero Krkavcv

1993 | Familiefilm, Fantasy

Tsjechië 1993. Familiefilm van Ludvík Ráza. Met o.a. Mária Podhrdská, Michael Dlovhy, Ivana Chylková en Boris Rösner.

Bohdanka`s (Podhrdská) moeder is een valse vrouw: ze heeft over de zeven broers van Bohdanka een banvloek uitgesproken, waardoor ze veranderd zijn in raven. Bohdanka kan ze bevrijden als ze zeven hemden naait en daarbij het zwijgen bewaart. Een schone prins vraagt om haar hand en trouwt haar ter plekke. Lukt het aan Bohdanka om haar broers te redden als er aan het hof van de prins tegen haar gekonkeld wordt door diens gemene zuster? Een van de duistere sprookjes van de gebroeders Grimm met een scenario van Pavel Aujezdsky en een mooie bonte fotografie van Jakub Nosek. Al lijkt het heel eng, de rolprent is toch geschikt voor het jonge volkje. Een typische productie uit Bohemen, waar ze sedert het communistische tijdperk het maken van dergelijke films nog niet verleerd hebben.

Neco je ve vzduchu

1980 | Fantasy

Servië en Montenegro 1980. Fantasy van Ludvík Ráza. Met o.a. Zlata Adamovská, Vladimir Dlouhy, Ivan Mistrík, Zdena Hadrbolcová en Ludek Munzar.

Alice is nogal verbaasd als ze door een ongelukje ontdekt dat in de urn van haar grootvader geen as zit. Ze onderneemt een ontdekkingstocht in het verleden. Het tijdmachinegegeven blijft boeien. In deze film zijn heden, verleden en toekomst, vooral dank zij het uitstekende scenario van Draloslav Makovicka, mooi met elkaar verweven.

Odysseus und die Sterne

1978 | Jeugdfilm, Sciencefiction

Servië en Montenegro 1978. Jeugdfilm van Ludvík Ráza. Met o.a. Alois Svehlik, Jaroslava Obermaierová, Gustav Bubnik, Gabriela Hyrmanová en Jaroslav Cmiral.

We zijn in het jaar 2000. Een jongen is zo geobsedeerd door het vliegen dat hij voor zichzelf een paar vleugels heeft gemaakt. Als hij van een berg afspringt kan hij echter alleen dankzij de moderne chirurgische kennis gered worden. Zijn vader herinnert zich een avontuur dat hij beleefde in 1975, toen hij een magische steen uit de ruimte had gevonden, terwijl buitenaardse krachten zich manifesteerden. Een ontwapenend sprookje waarin op poëtische wijze een 'close encounter'- zaak voor een jeugdig publiek wordt gepresenteerd. Mooie effecten, maar het spel van de acteurs is ondermaats. Ita Hofman en Razá schreven het scenario, dat door Josef Pávek werd omgezet in soms adembenemende beelden.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Ludvík Ráza op televisie komt.

Reageer