Gösta Ekman (1939): regie en cast.
Er zijn 30 films gevonden.

Lorange & Co

2005 | Animatie, Fantasy, Familiefilm

Hongarije​/​​Zweden 2005. Animatie van Igor Veichtaguin. Met o.a. Dan Ekborg, Dietmann Ludvig en Gösta Ekman.

Fantasierijke Zweedse animatiefilm over de werkloze Lorange. Het liefst speelt hij de hele dag ijshockey met zijn zoontje Muffin - maar dan met bezems en een koekje als puck.

Adam & Eva

1997 | Romantiek

Zweden 1997. Romantiek van Hannes Holm en Mȧns Herngren. Met o.a. Björn Kjellman, Josefin Nilsson, Tintin Anderzon, Jacob Ericksson en Reine Brynolfsson.

Fantasierijke Zweedse animatiefilm over de werkloze Lorange. Het liefst speelt hij de hele dag ijshockey met zijn zoontje Muffin - maar dan met bezems en een koekje als puck.

Beck - Stockholm Marathon

1994 | Misdaad, Thriller

Zweden​/​​Duitsland 1994. Misdaad van Peter Keglevic. Met o.a. Gösta Ekman, Kjell Bergqvist, Rolf Lassgȧrd, Niklas Hjulström en Corinna Harfouch.

Martin Beck maakt jacht op een moordenaar die zich wreken wil op de favoriet van de Stockholmse stadsmarathon, popster Ypsilon. Hij tast in het duister omtrent de plaats, waar hij zijn terreurdaad gaat uitvoeren. Laatste aflevering met Ekman in de rol van de Zweedse speurder.

Beck - Polismördaren

1994 | Misdaad

Duitsland​/​​Zweden 1994. Misdaad van Peter Keglevic. Met o.a. Gösta Ekman, Kjell Bergqvist, Rolf Lassgȧrd, Tomas Norström en Johan Widerberg.

In een gesloten amusementspark wordt het lijk van een jonge vrouw gevonden. Ze blijkt vermoord te zijn. Een jong stel drifters dat zich ook in het park bevond en zich niet bewust van de moord was, krijgt de hele politiemacht achter zich aan. Beck heeft zijn gerede twijfels over de haastige conclusie van zijn medewerkers.

Polismördaren

1993 | Mysterie

Zweden​/​​Duitsland 1993. Mysterie van Peter Keglevic. Met o.a. Gösta Ekman, Kjell Bergqvist, Rolf Lassgȧrd, Tomas Norström en Johan Widerberg.

Een vrouw wordt op wrede wijze afgemaakt in een amusementspark. Het spoor leidt naar haar sinistere buurman, die al vaker met justitie in aanraking kwam. De politie beschouwt hem dan ook als hoofdverdachte. Maar rechercheur Martin Beck (Ekman) is hiermee niet tevreden. Hij heeft een heel andere kijk op de zaak. Vierde Beck-verfilming met Ekman in de titelrol. Een verzorgde krimi met de nodige spanning, maar weinig originaliteit. De roman van Maj Sjöwall en Per Wahlöö, in het Nederlands verschenen als De politiemoordenaar, werd ditmaal bewerkt door Rainer Berg en Beate Langmaack. Fotografie van Wolfgang Dickmann.

Polis Polis Potatismos

1993 | Mysterie, Misdaad

Zweden​/​​Duitsland 1993. Mysterie van Per Berglund. Met o.a. Gösta Ekman, Kjell Bergqvist, Rolf Lassgȧrd, Arthur Brauss en Andrea Heuer.

In het luxueuze Hotel Savoy wordt een beroemde industrieel doodgeschoten. Rechercheur Martin Beck (Ekman) volgt een spoor dat regelrecht naar een internationaal netwerk van illegale wapenhandel leidt. Na een tijdje begint hij echter te vermoeden dat hij met opzet op een verkeerd spoor werd gezet. Goede krimi, zonder veel verrassingen. Met verluchtigende knipoogjes in het scenario van Berglund en John Cornell, onttrokken aan de roman van Maj Sjöwall en Per Wahlöö, die in het Nederlands verscheen als De man die even wilde afrekenen. Acteursprestaties zijn aanvaardbaar. Verschillende situaties verwijzen naar de actualiteit. Fotografie van Tony Forsberg. Gevolgd door POLISMÖRDAREN.

Beck - Roseanna

1993 | Mysterie

Duitsland​/​​Zweden 1993. Mysterie van Daniel Alfredson. Met o.a. Gösta Ekman, Kjell Bergqvist, Rolf Lassgȧrd, Niklas Hjulström en Lena T. Nilsson.

Eerste van een reeks van gemoderniseerde verfilmingen naar de tien misdaadromans van het bekende Zweedse schrijversduo Maj Sjöwall en Per Wahlöö met Ekman in de rol van inspecteur Martin Beck. Het boek werd gepubliceerd in 1965 en het verhaal werd door scenarioschrijver Jonas Cornell aan de eisen van het einde van de 20e eeuw aangepast: de maatschappijkritiek op de Zweedse welvaartstaat komt er helemaal niet meer in voor. In het Götakanaal wordt het lijk gevonden van een Amerikaanse toeriste, die waarschijnlijk tijdens een boottochtje vermoord is en daarna overboord gegooid is. Het duurt vrij lang voor Beck-Ekman een verdachte heeft maar de enige manier om hem in de val te laten lopen is een jonge politieagente als lokaas te gebruiken. Het beste van de film is dan ook de spannende finale. Competent gemaakt met knappe vertolkingen en Ekman als koele en hardwerkende Martin Beck. Als tv-serie onder gemeenschappelijke titel MARTIN BECK uitgebracht. De bioscoopfilm is van 1977. Gevolgd door MANNEN PȦ BALKONGEN.

Beck - Mannen pȧ balkongen

1993 | Mysterie

Duitsland​/​​Zweden 1993. Mysterie van Daniel Alfredson. Met o.a. Gösta Ekman, Kjell Bergqvist, Rolf Lassgȧrd, Niklas Hjulström en Magdalena Ritter.

Een klein meisje wordt op brute wijze vermoord. De enige mogelijke getuige is een onverlaat, die even later op enkele meters afstand een vrouw in een kiosk overvalt. Volgens rechercheur Martin Beck (Ekman) heeft deze alles gezien of is hij de moordenaar. Dan blijkt dat er al meer van dergelijke moorden werden gepleegd, zodat Beck en zijn mannen waarschijnlijk met een maniak te maken hebben. Knap in elkaar gestoken thriller, waarin heel wat idee[KA3]en gepikt zijn uit recente films rond seriemoordenaars. Toch blijft het spannend genoeg om te zien hoe scenaristen Alfredson en John Cornell de zaak oplossen. Naar [KL]De man op het balkon[KLE] van Maj Sj[KA3]owall (die te zien is in een kleine rol als lerares) en Per Wahlöö. Tony Forsberg stond in voor de fotografie. Gevolgd door POLIS POLIS POTATISMOS.

Beck - Brandbilen som försvann

1993 | Misdaad

Duitsland​/​​Zweden 1993. Misdaad van Hajo Gies. Met o.a. Gösta Ekman, Kjell Bergqvist, Rolf Lassgȧrd, Niklas Hjulstöm en Daniela Ziegler.

Eerste van een zestal films dat onder de verzameltitel MARTIN BECK THE STORIES OF A CRIME gedraaid werd met G[KA3]osta Ekman in de hoofdrol als de Zweedse speurder. De regie was in de vaardige handen van de Duitse TATORT-regisseur Gies (vanwege medeproducent RTL TELEVISION). Het scenario is van Rainer Berg en Beate Langmaack, die het baseerden op een oorspronkelijke roman van het vermaarde schrijversduo Maj Sjöwall en Per Wahlöö. Het verhaal gaat over de drugshandel. Commissaris Beck bijt zich vast in een verbazingwekkende zaak, die met een luide knal begint, maar bevindt zich aanvankelijk in een labyrinth voordat hij de oplossing vindt. De vrouw in het vliegtuig die naast Beck zit, is Maj Sjöwall. De volgende aflevering is ROSEANNA. Het camerawerk is van Achim Poulheim. Dolby.

Manen Pȧ balkongen

1992 | Mysterie, Thriller

Zweden 1992. Mysterie van Daniel Alfredson. Met o.a. Gösta Ekman, Kjell Bergqvist, Rolf Lassgård, Niklas Hjulström en Bernt Strom.

Ekman is inspecteur Beck, die een nare kindermoordernaar in de kraag moet vatten. De enige man, die daarbij kan helpen, is een roofovervaller, die toevallig getuige was, maar die heeft zich gedrukt. Inspecteur Beck voelt de hete adem van zijn superieuren in de nek. Uitstekende misdaadfilm in degelijke stijl van de Schotse tv-detective Taggart naar de personage van het bekende Zweedse schrijversduo Maj Sjöwall en Per Wahlöö. Jonas Cornell en regisseur Alfredson schreven het scenario. Peter Mokrosinski stond achter de camera. Vierde aflevering in de serie met inspecteur Beck. In 1976 reeds eerder gefilmd door Bo Widerberg onder dezelfde titel.

Underjordens hemlighet

1991 | Familiefilm

Zweden 1991. Familiefilm van Clas Lindberg. Met o.a. Max Vitali, Oliver Loftéen, Gösta Ekman, Kristina Törnqvist en Gunnel Fred.

Boeiend en helder geschetst verhaal over een jongen van tien die in een ziekenhuis een wat oudere jongen leert kennen, die al jaren ziek is. Samen bouwen zij een geheimzinnig toestel waardoor zij ook in de onderaardse gangen van het ziekenhuis moeten afdalen. Geschikt voor kinderen vanaf acht jaar maar ook voor hun ouders. De regisseur schreef het scenario, berustend op persoonlijke belevenissen.

Kronvittnet

1989 | Thriller

Zweden 1989. Thriller van Jon Lindström. Met o.a. Per Mattsson, Marika Lagercrantz, Emma Norbeck, Patrik Ersgard en Jessica Zanden.

Een geleerde wordt beschuldigd van moord op een prostituée die bij toeval in zijn lab terechtkwam. De met de zaak belaste rechercheur vindt geen lijk, maar komt er wel achter dat het lab een dekmantel is voor drugshandel. Duistere intrige en verwarrende ontknoping in een overigens gladde thriller, gebaseerd op de roman De Kroongetuige van Maarten 't Hart.

Morrhar & ärtor

1986 | Komedie

Zweden 1986. Komedie van Gösta Ekman en Rolf Börland. Met o.a. Gösta Ekman, Margaretha Krook, Lena Nyman, Kent Andersson en Sten Ljunggren.

Het regiedebuut van de populaire acteur Ekman als een stuntelige vrijgezel, gedomineerd door zijn moeder, die hij voor enkele vakantiedagen uit haar flat wil hebben om er opnamen te laten maken voor een pornofilm. Een kluchtige komedie, soms wat bizar, zonder opoffering van de geloofwaardigheid der personages. Een scène in de treincoupé herinnert aan de hutscène uit A NIGHT AT THE OPERA met de Marx Brothers.

The Inside Man

1984 | Thriller, Actiefilm

Zweden​/​​Verenigd Koninkrijk 1984. Thriller van Tom Clegg. Met o.a. Dennis Hopper, Hardy Krüger, Gösta Ekman, David Wilson en Cecilia Gregory.

Fenomeen Hopper heeft vanaf 1953 in alles wat los en vast zit geacteerd, zo ook in deze niet zo beste internationale productie. De roman van Harry Kullman, waarop de film gebaseerd is, is geïnspireerd door een ware gebeurtenis: in 1981 strandde een Sovjet-atoomonderzeeër aan de kust van Zweden, wat de alarmbellen van diverse geheime diensten deed afgaan. Slagskämpen gaat verder door op wat niet zo zeker is. Een onderwater-zoeklaser wordt ontwikkeld, succesvol getest en vervolgens gestolen en ClA-agent Miller (Hopper) gaat achter de spullen aan.

Gräsänklingar

1982 | Komedie

Zweden 1982. Komedie van Hans Iveberg. Met o.a. Gösta Ekman, Janne Carlsson, Lena Nyman, Marika Lindström en Mona Seilitz.

Als hun vrouwen een week met vakantie gaan, verheugen de echtgenoten zich op de hervonden vrijgezellenstatus. Architect hoopt op rust voor zijn werk en filosoferen, automonteur heeft drankgelagen en andere uitspattingen gepland, maar de praktijk pakt geheel anders uit, doch heeft m[KA2]et hun groeiende vriendschap toch weldadige uitwerking. Komedie gaat bizarre onwaarschijnlijkheden en kluchteffecten niet uit de weg, maar de regisseur houdt ze in toom en het (samen-)spel van Ekman en Carlsson als 'groene weduwnaars' is opmerkelijk.

En Flicka pȧ halsen

1982 | Avonturenfilm, Komedie

Zweden 1982. Avonturenfilm van Tomas Löfdahl. Met o.a. Björn Skifs, Liv Alsterlund, Gösta Ekman, Roland Jansson en Stig Ossian Ericsson.

Een overwerkte assistent-chemicus moet op zijn buurmeisje passen, als haar alleenstaande vader niet meer komt opdagen en ontvoerd blijkt te zijn door een gangsterduo bij wie hij in het krijt staat. In deze dynamische en vlotte komedie wordt met verve geacteerd door musicus Skifs als de verblufte oppas en door Ekman en Jansson als de gangsters. Dit weegt wel op tegen de stijlbreuken en de morsige fotografie in de film.

S.O.P.O.R

1980 | Komedie

Zweden 1980. Komedie van Tage Danielson. Met o.a. Brasse Brännström, Grynet Molvig, Lona Nyman, Gösta Ekman en Allan Edwall.

De Organisatie van Degenen, die Maatschappelijk Nutteloos Zijn Verklaard - kinderen en bejaarden dus - onderneemt een protestmars en gijzelt met behulp van een 4-jarige kroonprinses de koning en zijn hofhouding, om hun eis, om serieus genomen te worden, kracht bij te zetten. Een dwaze politieke satire - geïnspireerd door de positieve uitslag van het referendum voor kernbewapening - zet de Zweedse politici onder hun eigen naam in hun hemd - onder andere met travestierollen - en toont het vorstenhuis als goedwillende onbenullen. De zinvolle maatschappijkritiek is in een soort Monty Python-humor verpakt, die ook over de grenzen werkzaam kan zijn.

Mannen som blev miljonär

1980 | Avonturenfilm, Komedie

Zweden 1980. Avonturenfilm van Mats Arehn. Met o.a. Gösta Ekman, Brasse Bränström, Anki Lidén, Olof Bergström en Liv Alsterlund.

Een astmatische pornohandelaar die zijn brood niet meer kan verdienen, besluit het dochtertje van de minister-president te kidnappen, samen met zijn onnozele makker. Een geheim agent en een journaliste bemoeien zich met de zaak, die voor bijna alle betrokkenen bevredigend afloopt. Het is een goedmoedige, maar steeds verrassende misdaadkomedie. Er wordt met aanstekelijke animo geacteerd en met vlotte inventiviteit geregisseerd door Arehn die in de Zweedse film een opmerkelijke lichte toon aanbrengt.

En Kärlek's sommar

1979 | Drama

Zweden 1979. Drama van Mats Arehn. Met o.a. Gösta Ekman, Maria Andersson, Anita Ekström, Kjell Berguist en Lauritz Falk.

Een getrouwde bioloog wordt verliefd op een ongebonden en onontwikkeld jong meisje, dat zijn hele georganiseerde leven en waardenbesef omver haalt, al zal de verhouding een gezamenlijk werkbezoek aan Londen niet overleven. Het rake observatievermogen en de knappe spelprestaties bouwen een simpel gegeven uit tot een boeiende sociaal-psychologische studie, ondanks de onnodig 'uitleggerige' jeugd-flashbacks van de hoofdpersoon in het scenario van collega-regisseur Jonas Cornell. In Zweden zelf had de film groot succes bij pers en publiek. Scenario van Jonas Cornell. Camerawerk van Lase Björne.

The Adventures Of Picasso

1978 |

1978. Tage Danielsson. Met o.a. Hans Alfredson, Gösta Ekman, Lena Nyman, Per Oscarsson en Wilfrid Brambell.

Een getrouwde bioloog wordt verliefd op een ongebonden en onontwikkeld jong meisje, dat zijn hele georganiseerde leven en waardenbesef omver haalt, al zal de verhouding een gezamenlijk werkbezoek aan Londen niet overleven. Het rake observatievermogen en de knappe spelprestaties bouwen een simpel gegeven uit tot een boeiende sociaal-psychologische studie, ondanks de onnodig 'uitleggerige' jeugd-flashbacks van de hoofdpersoon in het scenario van collega-regisseur Jonas Cornell. In Zweden zelf had de film groot succes bij pers en publiek. Scenario van Jonas Cornell. Camerawerk van Lase Björne.

Picassos äventyr

1978 |

Zweden 1978. Tage Danielson. Met o.a. Gösta Ekman, Hans Alfredson, Margaretha Krook, Bernard Cribbins en Wilfrid Brambell.

Een `gelogen biografie` van de schilder Picasso in burleske confrontaties met tijdgenoten gedurende zijn lange leven, onder wie de feministen Gertrude Stein en Alice B. Toklas (gespeeld door Britse komieken in travestie). De absurde visuele humor kan het zonder dialoog stellen, maar werkt op den lange duur ook tamelijk afmattend. Het internationaal floppen van de film was niettemin onterecht en hij verdient herontdekking.

Ansikte mot ansikte

1976 | Drama, Experimenteel

Zweden 1976. Drama van Ingmar Bergman. Met o.a. Liv Ullmann, Erland Josephson, Gunnar Björnstrand, Aino Taube-Henrikson en Kari Sylwan.

Een succesvolle psychiater wordt in de contacten met haar patiënten steeds meer geconfronteerd met haar eigen jeugdtrauma's, frustraties en gevoelsarmoede. De vriendschap met een homoseksuele arts biedt enige troost, maar houdt haar niet van een zelfmoordpoging af. De rol van Ullmann is een emotionele krachttoer, maar het scenario is een aaneenschakeling van toentertijd modieuze banaliteiten met droom- en herinneringsbeelden als in een middelmatige griezelfilm. De samenvatting van de langere tv-serie, waarin de bijrollen meer reliëf krijgen, maar waar ook clichés worden uitvergroot.

Slȧpp fȧngarne loss, der ȧr vȧr!

1975 | Komedie

Zweden 1975. Komedie van Tage Danielsson. Met o.a. Tage Danielsson, Lena Nyman, Georg Arlin, Margareta Krook en Ernst-Hugo Järegård.

Een stel krijgt wroeging over het aangeven bij de politie van een ontsnapte gevangene en onderneemt een bizarre bevrijdingsactie, waarna ze hun proteg[KA1]e willen gaan herintegreren in de maatschappij. Deze op een oud volksdeuntje ge[KA3]inspireerde komedie combineert slapstick met lyrische momenten en geeft in een gemoedelijk tempo een reeks van eminente acteurs kansen tot kleurrijke typeringen, zonder daarbij op de dialoog te steunen. Met name Nyman en J[KA3]areg[KA9]ard (als de recidivist) zijn verrukkelijk.

Äppelkriget

1972 | Familiefilm, Fantasy

Zweden 1972. Familiefilm van Tage Danielsson. Met o.a. Hans Alfredson, Hȧkan Serner, Nils Alhroth, Birgitta Andersson en Monica Zetterlund.

Een onbedorven natuurgebied in Zuid-Zweden wordt bedreigd met de exploitatie van een toeristische trekpleister door een Duitse organisatie, maar een boerenfamilie weet de ondernemers machteloos te maken via bovennatuurlijke krachten. Regisseur Danielsson en hoofdrolspeler Alfredson brengen op de Zweedse tv een MONTY PYTHON-achtig programma, en verwerken in de film aanverwante humor, waarbij de satirische sprookjeselementen aan Tolkien lijken ontleend. De film is te lang om de grappen verrassend te houden, maar de opmerkelijke opnamen van het landschap geven het ecologisch pleidooi de overtuigingskracht die suggereert dat de natuur terugslaat.

Jag älskar, du älskar

1968 | Komedie

Zweden 1968. Komedie van Stig Björkman. Met o.a. Evabritt Stranberg, Sven Wollter, Agneta Ekmanner, Dexter Gordon en Olle Björling.

Net als de relatie van een jong stel slijtageplekken begint te vertonen, blijkt de vrouw onbedoeld zwanger. De man voelt zich gefrustreerd en niet tegen de verantwoordelijkheid opgewassen en maakt een slippertje, de vrouw groeit in haar zelfbewustzijn en maakt na de bevalling een eind aan de verhouding. Het debuut van de filmcriticus is opmerkelijk omdat zonder uitgesproken komische scènes of de dialoog een lichte en ironische komedietoon wordt bereikt, zoals ook de verwijdering duidelijk wordt zonder ruzies of verwijten. Sommige op zich zeer geslaagde scènes - parodische z.g. gangsterfilm met Andersson en Ekman - doen echter absoluut niet terzake. Stranberg is ook hoogzwanger prachtig om naar te kijken.

Svenska bilder

1964 | Komedie

Zweden 1964. Komedie van Hans Alfredson en Tage Danielsson. Met o.a. Tage Danielsson, Lars Ekborg, Gösta Ekman, Ȧke Fridel en Margaretha Krook.

De voortdurende partnerwisseling in verliefdheden is de rode draad in deze satire op de Zweedse maatschappij met verdwaasd autobezit, onstuitbare plastificering, nudistenkampen enz. Dit filmdebuut van de tv-satirici heeft een losse-pols-aanpak van het uiterst episodische scenario, waarbij de acteurs aanstekelijk plezier in slapstick-scènes etaleren. De wel erg willekeurige opbouw, een aantal flauwiteiten en het soms slepende tempo doen de pret nog wel eens drukken, maar niet voor al te lang.

Nils Holgerssons underbara resa

1962 | Familiefilm, Fantasy

Zweden 1962. Familiefilm van Kenne Fant. Met o.a. Sven Lundberg, Max von Sydow, Christina Schollin, Gösta Ekman en Axel Düberg.

Een stout jongetje wordt voor straf tot miniatuurformaat getransformeerd en maakt op de rug van een gans een avontuurlijke tocht boven Zweden. Het sprookje van Selma Lagerlöf kreeg een weinig magische filmbewerking met doorzichtige trucages. Het geheel is een afwisseling van een uit de lucht gefotografeerde natuurdocumentaire met al te praterige dialoogscènes en werkt voor kinderen weinig onderhoudend, al is Lundberg grappig in de titelrol.

Intermezzo

1936 | Drama

Zweden 1936. Drama van Gustaf Molander. Met o.a. Gösta Ekman, Ingrid Bergman, Inga Tidblad, Hasse Ekman en Britt Hagman.

Een beroemde violist wordt verliefd op Anita Hoffman (Bergman), de pianolerares van zijn dochter. Na een escapade samen beseft het meisje dat ze haar geluk niet op een gebroken gezin wil bouwen, en kiest voor een zelfstandige carrière, terwijl hij naar huis terugkeert. Vroege film van Ingrid Bergman, die in 1939 dezelfde rol op zich nam in de Amerikaanse remake.

Swedenhielms

1935 | Oorlogsfilm

Zweden 1935. Oorlogsfilm van Gustaf Molander. Met o.a. Gösta Ekman, Karin Swanstrom, Bjorn Berglund, Håkan Westergren en Tutta Rolf.

Een geleerde is altijd met onderzoekingen bezig en laat de opvoeding van zijn inmiddels grote kinderen en het huishouden aan zijn schoonzuster over.

Faust

1926 | Drama, Historische film, Zwijgende film, Fantasy, Experimenteel

Duitsland 1926. Drama van F.W. Murnau. Met o.a. Yvette Guilpert, Eric Barclay, Hanna Ralph, Werner Fuetterer en Hans Brausewetter.

Een voor die tijd uiterst verzorgde produktie van de UFA. Nog steeds interessant. Het bekende [KL]Faust[KLE]-verhaal van Goethe is meermalen verfilmd. Deze (stomme) versie is een van de beste. Expressionistische film met goede rollen (vooral van Jannings). De regie van Murnau is wat theatraal, maar het blijft een 'must' voor de filmliefhebbers. Het camerawerk is van Carl Hoffmann. De film is in 1995 gerestaureerd door Luciano Berriatua en in 1999 is er nieuwe muziek gecomponeerd door Bern Schultheis, uitgevoerd door het Berlijnse Rundfunk-symfonieorchester gedirigeerd door Frank Strobel.