Hal Roach (1892-1992): regie, scenario, productie, muziek en schrijver.
Er zijn 85 films gevonden.

Road Show

1941 | Komedie

Verenigde Staten 1941. Komedie van Hal Roach, Gordon Douglas en Hal Roach Jr. Met o.a. Adolphe Menjou, Carole Landis, John Hubbard, Charles Butterworth en Patsy Kelly.

Een rijke playboy wordt het slachtoffer van zijn konkelende verloofde die hem laat opsluiten in een psychiatrische inrichting. Hij ontsnapt met een medepatiënt, en ze voegen zich bij een juist voorbijtrekkende troep kermisgasten. Een vrolijke, zij het soms merkwaardige komedie. De film is niet overal even logisch opgebouwd.

Turnabout

1940 | Komedie, Fantasy

Verenigde Staten 1940. Komedie van Hal Roach. Met o.a. John Hubbard, Carole Landis, Adolphe Menjou, Mary Astor en William Gargan.

Twee kijvende echtelieden hebben samen een reclamebureautje dat gesierd wordt door een (magisch) boeddahbeeld. Dat beeldje krijgt schoon genoeg van al dat geruzie, en besluit dat ze een lesje moeten leren door van lichaam te verwisselen, zodat ze elkanders standpunt kunnen inzien, en daardoor tot bedaren komen. Een unieke klucht voor zijn tijd, want het idee was gewaagd; het resultaat houdt echter niet over. Naar een verhaal van Thorne Smith. Later een kortlopende tv-serie.

One Million B.C.

1940 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1940. Avonturenfilm van Hal Roach en Hal Roach Jr. Met o.a. Victor Mature, Carole Landis, John Hubbard, Mamo Clark en Jean Porter.

Deze bizarre, in flash-back vertelde holbewoners-sage is een echte rariteit, deels geregisseerd door de filmpionier D.W. Griffith. Uitstekende speciale effecten, die als stock-footage geregeld te zien zijn in goedkope films die later gemaakt zijn. Herverfilmd in 1966.

A Chump at Oxford

1940 | Komedie

Verenigde Staten 1940. Komedie van Alfred J. Goulding. Met o.a. Stan Laurel, Oliver Hardy, James Finlayson en Forrester Harvey.

Prachtige Laurel & Hardy-film waarin het tweespan een boef vangt - uiteraard met een bananenschil - en een reis wint naar Oxford om aldaar een opleiding te genieten. De locals grijpen de gelegenheid aan om het koppel te onderwerpen aan een hilarische ontgroening. Maar de stemming komt er pas goed in wanneer Stan een klap op zijn kop krijgt en verandert in His Lordship Paddington met alle aanverwante snobistische trekjes. Een zeldzame gelegenheid om hem te zien floreren buiten de beperkingen van zijn gebruikelijke stuntelrol.

Topper Takes a Trip

1939 | Komedie, Fantasy, Drama

Verenigde Staten 1939. Komedie van Norman Z. McLeod. Met o.a. Cary Grant, Constance Bennett, Roland Young, Billie Burke en Alan Mowbray.

Het jonge miljonairs-echtpaar Grant en Bennett komt om bij een auto-ongeluk. De voorwaarde om naar het paradijs te mogen, is de verrichting van een goede daad. Bennetts geest richt zich op de nijvere, maar zure bankdirecteur Young met de bedoeling hem gelukkig te maken, maar zij brengt Youngs privéleven echter door de war zodat zijn echtgenote Burke echtscheiding aanvraagt. In de finale, die in Franse casino's aan de Rivièra speelt, komt alles weer goed. Grant doet slechts mee in een flashback, maar dit vervolg op TOPPER is bijna even geestig. Een sprankelende productie uit de Hal Roach-stal, die o.a. naam maakte met de Laurel en Hardy-films. Er is ook een met de computer ingekleurde versie die soms op de tv wordt vertoond. Er volgden nog TOPPER RETURNS en een herverfilming voor de tv in 1979.

The Housekeeper's Daughter

1939 | Komedie, Misdaad

Verenigde Staten 1939. Komedie van Hal Roach. Met o.a. Joan Bennett, Victor Mature, Adolph Menjou, William Gargan en Adolphe Menjou.

Een leuke komedie over moord, verrijkt door de verdienstelijke bijdrage van de chique Joan Bennett, een gangstermeisje die haar zware jongens zat is en teruggaat naar haar moeder, een huishoudster bij een rijke familie. Ze helpt bij het oplossen van een moordzaak. Het filmdebuut van Mature.

Captain Fury

1939 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1939. Avonturenfilm van Hal Roach. Met o.a. Brian Aherne, Victor McLaglen, Paul Lukas, June Lang en John Carradine.

Australië dient als achtergrond voor een verhaal over beroemd avonturier in zijn strijd tegen de gemene commandant van een strafkolonie.

Laurel & Hardy: The Bohemian Girl

1936 | Komedie, Familiefilm

Verenigde Staten 1936. Komedie van James W. Horne en Charley Rogers. Met o.a. Stan Laurel, Oliver Hardy, Thelma Todd, Antonio Moreno en Darla Hood.

Prachtige variant op de komische opera (van Michael W. Balfe) met Stan en Ollie in de zigeunerkaravaan. Ze adopteren een achtergebleven meisje dat een prinses blijkt te zijn. Op video uitgebracht als ingekleurde versie. Julie Bishop staat in de credits vermeld als Jacqueline Wells.

Tit for Tat

1935 | Komedie

Verenigde Staten 1935. Komedie van Charley Rogers. Met o.a. Stan Laurel, Oliver Hardy, Charlie Hall, Mae Busch en Bobby Dunn.

De winkel met elektrische apparaten van L & H bevindt zich tegenover een kruidenierszaak. De Dikke en de Dunne kunnen niet overweg met het kruideniersechtpaar. Dat wordt een schokkende zaak, die eindigt in twee puinhopen. Ook op video uitgebracht in een ingekleurde versie.

The fixer-uppers

1935 | Komedie

Verenigde Staten 1935. Komedie van Charley Rogers. Met o.a. Mae Busch, Oliver Hardy en Stan Laurel.

De winkel met elektrische apparaten van L & H bevindt zich tegenover een kruidenierszaak. De Dikke en de Dunne kunnen niet overweg met het kruideniersechtpaar. Dat wordt een schokkende zaak, die eindigt in twee puinhopen. Ook op video uitgebracht in een ingekleurde versie.

Laurel & Hardy: Thicker Than Water

1935 | Komedie, Experimenteel

Verenigde Staten 1935. Komedie van James W. Horne. Met o.a. Stan Laurel, Oliver Hardy, Daphne Pollard, James Finlayson en Ch. Hall.

Als Stan en Ollie een oude staande klok kopen, proberen ze met dat onhandelbare ding naar huis te gaan. De hindernissen zijn zo hoog dat de klok in gruzelementen valt en de twee in het ziekenhuis belanden. Door een verkeerde bloedtransfusie wordt Laurel Hardy en Hardy Laurel. De laatste korte film van Dik en Dun. Op video ook uitgebracht als ingekleurde versie.

Laurel & Hardy: Bonnie Scotland

1935 | Komedie

Verenigde Staten 1935. Komedie van James W. Horne. Met o.a. Stan Laurel, Oliver Hardy, June Lang, William Janney en Anne Grey.

Stan en Ollie reizen naar Schotland, waar het testament van Stans overleden vader zal worden voorgelezen. Stan erft niets, want alles gaat naar zijn jonge en schone nicht Lang, die onder de voogdij staat van de in India gelegerde kolonel Steele. In gezelschap van de zuster van Stan, Grey, vertrekt zij naar India, een diep bedroefde Janney achterlatend die een oogje op haar heeft. Ook Stan en Ollie gaan naar het subcontinent en nemen dienst in het Schotse regiment van kolonel Steele, dat in de woestijn is gelegerd met alle gevolgen vandien. Het onnodig omslachtige verhaal werkt remmend op de klucht, maar alle andere elementen van de film zijn echter ijzersterk. Hoogtepunt is het moment waarop Stan de looppas tijdens het marcheren verandert.

The Live Ghost

1934 | Komedie, Horror

Verenigde Staten 1934. Komedie van Charley Rogers. Met o.a. Stan Laurel, Oliver Hardy, Arthur Housman, Mae Busch en Ch. Hall.

Laurel en Hardy ronselen met een handige truc matrozen voor een onbetrouwbare kapitein totdat ze zichzelf ook in zijn klauwen bevinden. Er blijkt een spook aan boord te zijn. Wie een kuil graaft voor een ander, valt er zelf in... Minder sterk lachsalvo van het legendarische duo.

Laurel & Hardy: Them Thar Hills

1934 | Komedie

Verenigde Staten 1934. Komedie van Charley Rogers. Met o.a. Stan Laurel, Oliver Hardy, Mae Busch, Charlie Hall en Billy Gilbert.

Stan en Ollie gaan voor hun gezondheid naar het platteland met een caravan. Ze handelen op doktersadvies: rust, buitenlucht en water drinken. Dat water smaakt behoorlijk pittig en bovendien is het dotje van een naburige kampeerwagen ook een lekker vlot ding. Het had niet beter gekund, maar ze beseffen te laat dat ze midden in een illegale stokerij terecht zijn gekomen met het daarbij behorend gespuis en chaos. Op video ook uitgebracht in een ingekleurde versie.

Laurel & Hardy: Oliver The Eighth

1934 | Komedie, Horror

Verenigde Staten 1934. Komedie van Lloyd French en Lloyd French. Met o.a. Stan Laurel, Oliver Hardy, Mae Busch, Jack Barty en Jack Barty.

Ollie reageert op een huwelijksadvertentie van een moorddadige tante, die alle mannen met de naam Ollie haat en koud wil maken. Als hij gaat kennismaken, weet vriend Stan haar achtste slachtoffer ternauwernood te redden. Op video ook uitgebracht als ingekleurde versie.

Laurel & Hardy: Going Bye-Bye!

1934 | Komedie

Verenigde Staten 1934. Komedie van Charley Rogers. Met o.a. Stan Laurel, Oliver Hardy, Walter Long, Mae Busch en Sam Lufkin.

Stan en Ollie geven Busch een lift tegen betaling. Ze menen de koning te rijk zijn, maar ze hebben het paard van Troje binnengehaald. Ooit zorgden ze ervoor dat Lufkin voorgoed de bak indraaide; en die heeft gezworen wraak te nemen. Hij is ontsnapt. Je blijft lachen als je ziet hoe die dikke en die dunne zich eruit proberen te redden. Op video ook uitgebracht in een ingekleurde versie.

Babes in Toyland

1934 | Musical, Komedie

Verenigde Staten 1934. Musical van Gus Meins en Charley Rogers. Met o.a. Stan Laurel, Oliver Hardy, Charlotte Henry, Felix Knight en Henry Brandon.

Stannie Dum (Laurel) en Ollie Dee (Hardy) werken in een speelgoedfabriek. De Kerstman is hun belangrijkste opdrachtgever, totdat Stannie een fout maakt en ze worden ontslagen. En dan moeten ze ook nog de aantrekkelijke Little Bo-Peep redden uit de klauwen van de slechte Silas Barnaby. In deze op een operette gebaseerde film barst de cast regelmatig uit in gezang, wat de voortgang nogal stremt. Toch is dit toch een geslaagde Laurel & Hardy-film, met ruim voldoende visuele vondsten en woordgrappen. Dat hij ietsje gedateerd over komt hindert nauwelijks.

The midnight patrol

1933 | Komedie, Experimenteel

Verenigde Staten 1933. Komedie van Lloyd French en Lloyd French. Met o.a. Harry Bernard, Oliver Hardy, Eddie Dunn, Charlie Hall en Stan Laurel.

Oenen Stan en Ollie bij de politie. Een regelrechte ramp. Ze zijn zo naïef en beleefd, dat ze in hun argeloosheid een inbreker een handje helpen en hun hoofdbrigadier per ongeluk arresteren. Hun carrière als bestuurders van surveillancewagen 13 duurt niet al te lang! Schitterend dialoog. Op video ook uitgebracht in een ingekleurde versie.

Sons of the Desert

1933 | Komedie

Verenigde Staten 1933. Komedie van William A. Seiter. Met o.a. Stan Laurel, Oliver Hardy, Charley Chase, Mae Busch en Dorothy Christy.

Laurel & Hardy knijpen ertussenuit om de landelijke conventie van de Sons of the Desert (een soort koddige vrijmetselaarsloge) bij te wonen. Hun beste hoofdfilm werd wel goed voorbereid. De kritieken waren juichend en de film stond destijds hoog in de film top-tien. Het lied dat in de film wordt gezongen is nog steeds het lijflied van de internationale L&H-fanclub.

Me and my pal

1933 | Komedie

Verenigde Staten 1933. Komedie van Raoul Walsh en Hal Roach. Met o.a. Marion Burns, Joan Bennett, Spencer Tracy, James Finlayson en Oliver Hardy.

Laurel & Hardy knijpen ertussenuit om de landelijke conventie van de Sons of the Desert (een soort koddige vrijmetselaarsloge) bij te wonen. Hun beste hoofdfilm werd wel goed voorbereid. De kritieken waren juichend en de film stond destijds hoog in de film top-tien. Het lied dat in de film wordt gezongen is nog steeds het lijflied van de internationale L&H-fanclub.

Laurel & Hardy: Twice Two

1933 | Komedie

Verenigde Staten 1933. Komedie van James Parrott. Met o.a. Stan Laurel, Oliver Hardy, Charlie Hall, Baldwin Cooke en Baldwin Cooke.

Dubbelrollen: Stan als Stan en als zijn tweelingzus; Ollie dito. Vervolgens: Stan gaat met Ollie's tweelingzus trouwen en Ollie met Stans. Een gezellige boel, die natuurlijk zo verwarrend is dat er grote keet ontstaat tijdens de bruiloftsmaaltijd. Een reuzengag! Het camerawerk is van Art Lloyd.

Laurel & Hardy: Dirty Work

1933 | Komedie

Verenigde Staten 1933. Komedie van Lloyd French en Lloyd French. Met o.a. Stan Laurel, Oliver Hardy, Lucien Littlefield, Sam Adams en Jiggs.

Prachtige slap-stick en fraai dialoog met Laurel en Hardy als schoorsteenvegers bij een maffe prof. Ollie staat voor aap. Op video ook uitgebracht als ingekleurde versie.

Laurel & Hardy: Busy Bodies

1933 | Komedie

Verenigde Staten 1933. Komedie van Lloyd French en Lloyd French. Met o.a. Stan Laurel, Oliver Hardy, Charlie Hall en Tiny Sandford.

L & H proberen te slagen als werknemers in een houtfabriek. Het zal niemand verbazen dat dit niks wordt, maar dat ze hun auto door de lengte nog in tweeën zagen, breekt toch alle records. Ook op video uitgebracht in een ingekleurde versie.

Fra Diavolo

1933 | Komedie, Musical

Verenigde Staten 1933. Komedie van Hal Roach en Charley Rogers. Met o.a. Stan Laurel, Oliver Hardy, Dennis King, Thelma Todd en James Finlayson.

L & H-bewerking van een operette met King als romantische leider, een beroemde bandiet en henzelf als zogenaamde assistenten. Een van hun beste. Het scenario is van Jeanie Macpherson. Het camerawerk is van Art Lloyd en Hap Depew. Ook bekend als BOGUS BANDITS en THE DEVIL'S BROTHER.

Towed in a Hole

1932 | Komedie

Verenigde Staten 1932. Komedie van George Marshall. Met o.a. Stan Laurel, Oliver Hardy en Billy Gilbert.

Wat het betekent als je tussenhandel wil uitschakelen in de vis-business. Visventers Laurel en Hardy hebben hun handen vol aan het opknappen van hun tweedehands scheepje. Op video ook uitgebracht in een ingekleurde versie.

The chimp

1932 | Komedie, Experimenteel

Verenigde Staten 1932. Komedie van James Parrott. Met o.a. James Finlayson, Billy Gilbert, Oliver Hardy, Stan Laurel en Bobbi Burns.

Wat het betekent als je tussenhandel wil uitschakelen in de vis-business. Visventers Laurel en Hardy hebben hun handen vol aan het opknappen van hun tweedehands scheepje. Op video ook uitgebracht in een ingekleurde versie.

The Music Box

1932 | Komedie

Verenigde Staten 1932. Komedie van James Parrott. Met o.a. Stan Laurel, Oliver Hardy, Gladys Gale, Charlie Hall en Billy Gilbert.

Deze onvergankelijke film die uit drie spoelen bestaat gaat over de vleugel die Stan en Ollie moeten afleveren in een huis dat bovenaan een heuvel gelegen is. Als de piano eindelijk met heel veel moeite boven is, nadat hij heel veel keren beneden belandde, meent Professor Theo van Schwarzenhoffen (Gilbert) dat het muziekinstrument niet voor hem bestemd is en slaat hij het aan diggelen. H.M. Walker schreef het scenario. Het camerawerk is van Walter Lundin en Len Powers, die draaiden op locatie in L.A.; om precies te zijn in Silver Lake District tussen 923 en 937 Vendome Street, waar de trappen zich nog altijd bevinden. Er zat een echte piano in het houten krat! Behoort tot een der klassieken.

Laurel & Hardy: Their First Mistake

1932 | Komedie, Experimenteel

Verenigde Staten 1932. Komedie van George Marshall. Met o.a. Stan Laurel, Oliver Hardy, Mae Busch, Billy Gilbert en George Marshall.

Ollie wil om zijn huwelijk te redden een baby adopteren. Als dat gedaan is, blijkt het huwelijk al op te klippen te zijn gelopen en kunnen ze het kind niet meer met het badwater weggooien. Op video ook uitgebracht als een ingekleurde versie.

Laurel & Hardy: Scram!

1932 | Komedie, Experimenteel

Verenigde Staten 1932. Komedie van Ray McCarey en Raymond McCarey. Met o.a. Stan Laurel, Oliver Hardy, Arthur Housman, Vivien Oakland en Rychard Cramer.

Stan en Ollie verschijnen wegens landloperij voor de kadi en moeten de stad verlaten. Als de rechter thuiskomt treft hij zijn goed geluimde jonge vrouw aan, die in haar peignoir is gehuld en omringd wordt door het lacherige stel, L & H, die zijn fraaiste zijden kamerjassen dragen en lichtelijk beneveld zijn. De magistraat, die toch al zo'n hekel aan zwervers had, blijft niet onbewogen! Ook op video uitgebracht als ingekleurde versie.

Laurel & Hardy: Pack Up Your Troubles

1932 | Komedie, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1932. Komedie van George Marshall en Ray McCarey. Met o.a. Stan Laurel, Oliver Hardy, Mary Carr, James Finlayson en Charles Middleton.

Het dwaze duo wordt ingelijfd tijdens WO I; na wat legerkattekwaad proberen ze familieleden van de dochter van een overleden kameraad op te sporen. Veel lol. Op video ook uitgebracht in een ingekleurde versie.

Laurel & Hardy: Helpmates

1932 | Komedie, Experimenteel

Verenigde Staten 1932. Komedie van James Parrott. Met o.a. Stan Laurel, Oliver Hardy, Blanche Payson, Bobby Burns en Robert Callahan.

Ollie heeft een zware nacht gehad en het huis is een onoverzichtelijke puinhoop. Hij ontvangt een telegram, waaruit blijkt dat zijn vrouw 's middags zal thuiskomen van een bezoek aan haar moeder in Chicago. In paniek belt hij Stan op en vraagt hem te komen helpen met het opruimen van het huis. Geen goed idee, want het gaat van kwaad tot erger. Bijzonder leuke, korte L & H-film waarin ze zich weer eens kunnen uitleven in het creëren van een verschrikkelijke chaos uit iets dat een doodgewone, alledaagse zaak is: het op orde brengen van een huis. Het slot van de film is onvergetelijk. H.M. Walker schreef het scenario en Art Lloyd stond achter de camera. Is ook in omloop als ingekleurde versie.

Laurel & Hardy: County Hospital

1932 | Komedie, Experimenteel

Verenigde Staten 1932. Komedie van James Parrott. Met o.a. Stan Laurel, Oliver Hardy, Billy Gilbert, Sam Lufkin en Baldwin Cooke.

Stan bezoekt Ollie, die met een gebroken been in het ziekenhuis ligt. Het spreekt vanzelf dat Stan met zijn spreekwoordelijke onhandigheid al vlug het hele gasthuis op stelten zet, terwijl de dokter (Gilbert) letterlijk aan een touw uit het raam hangt. Tenslotte vliegt Ollie eruit en moet Stan, die op een injectiespuit met een verdovingsmiddel is gaan zitten, hem met de auto naar huis brengen. Krankzinnige gags in een daverende opeenvolging, met als apotheose een doldwaze rit door het drukke stadsverkeer. Plezierig om naar de kijken, maar geen hoogtepunt in het œuvre van het komische duo. H.M. Walker schreef het scenario. Fotografie is van Art Lloyd. Bestaat ook als ingekleurde versie.

De Boefjes

1932 | Komedie, Familiefilm, Korte film

Verenigde Staten 1932. Komedie van Hal Roach. Met o.a. George 'Spanky' McFarland, Carl 'Alfalfa' Switzer en Matthew 'Stymie' Beard.

De legendarische producent Hal Roach zat ooit na een saaie auditie uit het raam te staren, waar een groepje kinderen luidruchtig aan het spelen was. Na een kwartier realiseerde hij zich dat kibbelende kinderen een prachtig onderwerp voor een film zouden zijn en bedacht hij zijn Our Gang-serie, later omgedoopt tot Hal Roach's Rascals. De filmpjes zijn nog steeds leuk, dankzij de maffe scripts en het grappige spel van de acteurtjes en hun honden, geiten en andere dieren. Compilatie van vijf korte filmpjes.

Any old port!

1932 | Komedie, Experimenteel

Verenigde Staten 1932. Komedie van James W. Horne. Met o.a. Oliver Hardy, Stan Laurel en Jacqueline Wells.

De legendarische producent Hal Roach zat ooit na een saaie auditie uit het raam te staren, waar een groepje kinderen luidruchtig aan het spelen was. Na een kwartier realiseerde hij zich dat kibbelende kinderen een prachtig onderwerp voor een film zouden zijn en bedacht hij zijn Our Gang-serie, later omgedoopt tot Hal Roach's Rascals. De filmpjes zijn nog steeds leuk, dankzij de maffe scripts en het grappige spel van de acteurtjes en hun honden, geiten en andere dieren. Compilatie van vijf korte filmpjes.

Laurel & Hardy: One Good Turn

1931 | Komedie, Experimenteel

Verenigde Staten 1931. Komedie van James W. Horne. Met o.a. Stan Laurel, Oliver Hardy, Mary Carr, Billy Gilbert en James Finlayson.

Laurel en Hardy als slachtoffers van de depressiejaren krijgen wat geluk in de schoot geworpen wanneer zij aankloppen bij een lief moedertje. Een van de hoogtepunten van deze two- reeler bestaat in het per opbod verkopen van hun auto. De huilgrimassen trekkende Laurel wordt erg boos, en neemt terwijl hij houthakt wraak op Hardy die hem valselijk beschuldigd van diefstal. Soepele, enigszins sociaal bewuste komedie, maar beslist niet de beste korte film Laurel & Hardy. Op video ook uitgebracht in een ingekleurde versie.

Laurel & Hardy: Laughing Gravy

1931 | Komedie

Verenigde Staten 1931. Komedie van James W. Horne. Met o.a. Stan Laurel, Oliver Hardy, Charlie Hall, Harry Bernard en Charles Hill.

De huisbaas van Stan en Ollie smijt hun hond Laughing Gravy het pand uit en verbiedt hen hem binnen te halen. De dierenvrienden moeten nu het beest binnen smokkelen, want ze willen hem een wasbeurt geven en verzinnen dus allerlei listen. De gevolgen zijn rampzalig: Hardy valt in de regenton, terwijl het ijskoud is en Laurel probeert het dak op te klimmen. Inventieve aanpassing van Laurel & Hardy`s eerdere korte film ANGORA LOVE (1929), met schitterende hulp van de hond en van Hall als de huisbaas. Op video ook uitgebracht als ingekleurde versie.

Laurel & Hardy: Come Clean

1931 | Komedie, Experimenteel

Verenigde Staten 1931. Komedie van James W. Horne. Met o.a. Stan Laurel, Oliver Hardy, Mae Busch, Gertrude Astor en Linda Loredo.

Stan (Laurel) en Ollie (Hardy) zitten gezellig te eten met hun vrouwen. Op de vraag wie er ijs toe wil, antwoordt alleen Stan bevestigend. Dan moeten ze het gaan halen. Op de terugweg na de nodige onmogelijke toestanden in de ijssalon, zien ze een vrouw (Busch) die vanaf een brug in het water wil springen om zich te verdrinken. Ze redden haar, maar in plaats van dankbaarheid, zegt Kate (zo heet ze) dat Stan en Ollie haar onderdak moeten verlenen. Zo niet dan zal ze niet aarzelen om hen van poging tot moord beschuldigen. Stan en Ollie hebben geen keuze dan haar thuis te verbergen onder de neuzen van hun echtgenotes (Astor en Loredo). Dit leidt tot hilarische toestanden. Dat de vrouw slecht is, blijkt uit het feit dat ze in het opsporingsregister staat. Beste scène: Stan in de badkuip. Het scenario is van H.M. Walker. Het camerawerk is van Art Lloyd. Wordt ook vertoond in een ingekleurde versie.

Laurel & Hardy: Chickens Come Home

1931 | Komedie

Verenigde Staten 1931. Komedie van James W. Horne. Met o.a. Stan Laurel, Oliver Hardy, Maes Busch, Thelma Todd en James Finlayson.

Laurel en Hardy doen zaken in kunstmest. Hardy is pas getrouwd en kandidaat-burgemeester als plots een oude vlam komt opdagen die hem wil chanteren. Laurel krijgt de opdracht deze vrouw op afstand te houden en dat leidt tot sofisticated slapstick met vertrouwde gezichten in de bijrollen: Busch (meestal Hardy`s vrouw, maar ook vamp en steeds als contrast tussen de Dikke en de Dunne), de legendarisch blonde vamp Todd (die vier jaar later in geheimzinnige omstandigheden in haar geparkeerde auto stierf) en Finlayson, de explosieve katalysator in aardig wat Laurel & Hardy-films. Op video ook uitgebracht als met behulp van de computer ingekleurde versie.

Be big!

1931 | Komedie

Verenigde Staten 1931. Komedie van James Parrott. Met o.a. Charlie Hall, Anita Garvin, Oliver Hardy en Stan Laurel.

Stan en Ollie besluiten hun vakantie even uit te stellen om eerst nog even een feestje te bouwen met de 'jongens'. Hilarisch. Let ook op het dialoog. Op video uitgebracht in een ingekleurde versie.

Men of the North

1930 | Western

Verenigde Staten 1930. Western van Hal Roach. Met o.a. Gilbert Roland, Barbara Leonard, Arnold Korff, Robert Elliott en George Davis.

Roland overvalt goudzendingen in Canada. Er wordt jacht op hem gemaakt. Intussen leert hij Leonard en pa kennen en de liefde bloeit op. Niet altijd even spannend, deze western, maar wel onderhoudend. Richard Schayer was de scenarist, Willard Mack leverde het verhaal en Ray Binger deed het camerawerk.

Laurel and Hardy: The murder case

1930 | Komedie, Korte film

Verenigde Staten 1930. Komedie van James Parrott. Met o.a. Fred Kelsey, Oliver Hardy, Stan Laurel en James Finlayson.

Roland overvalt goudzendingen in Canada. Er wordt jacht op hem gemaakt. Intussen leert hij Leonard en pa kennen en de liefde bloeit op. Niet altijd even spannend, deze western, maar wel onderhoudend. Richard Schayer was de scenarist, Willard Mack leverde het verhaal en Ray Binger deed het camerawerk.

Laurel & Hardy: Brats

1930 | Komedie, Experimenteel

Verenigde Staten 1930. Komedie van James Parrott. Met o.a. Stan Laurel en Oliver Hardy.

Deskundig gemaakte en vertolkte two-reeler waarin Laurel en Hardy als twee biljart spelende vaders babysitten voor hun resp. zoontjes, ook gespeeld door Stan en Ollie. Een kleine tour-de- force met de kindersequenties gedraaid in enorme decors. Op video ook uitgebracht als ingekleurde versie.

Laurel & Hardy: Blotto

1930 | Komedie, Experimenteel

Verenigde Staten 1930. Komedie van James Parrott. Met o.a. Stan Laurel, Oliver Hardy, Anita Garvin, Tiny Sandford en Dorothy Christie.

Na een echtelijke twist ontvluchten de Dikke en Dunne de huiselijke haard met een fles whiskey - althans dat menen zij - naar een nachtlokaal om eens flink de bloemetjes buiten te zetten. Dat loopt goed uit de hand, want de kleur van het goedje lijkt wel op de drank, maar het is in werkelijkheid thee met een flinke hoeveelheid mosterd. Het wordt Stan te veel en hij moet uitrusten op de schouder van Ollie, die het in z'n eentje moet klaren. Een droogleggings-klassieker. Ook op video uitgebracht als met ingekleurde versie.

Laurel & Hardy: Another Fine Mess

1930 | Komedie, Experimenteel

Verenigde Staten 1930. Komedie van Hal Roach en James Parrott. Met o.a. Stan Laurel, Oliver Hardy, Thelma Todd, Charles Gerrard en James Finlayson.

Laurel en Hardy zijn op de vlucht voor de politie en zij verstoppen zich in het huis van een kolonel, die naar Afrika is vertrokken. Een lord wil het huis, dat te huur staat bekijken en Hardy doet zich voor als de kolonel terwijl Laurel zich verkleedt als het dienstmeisje. Bevredigende, met zorg gemaakte three- reeler met een sterke plot en jolige momenten. Het curieuze aan deze korte lachfilm is dat de credits aan het begin gesproken zijn. Op video ook uitgebracht als ingekleurde versie.

Hog Wild

1930 | Komedie, Experimenteel

Verenigde Staten 1930. Komedie van James Parrott. Met o.a. Stan Laurel, Oliver Hardy, Fay Holderness, Dorothy Granger en Yola d'Avril.

Een van de betere two-reelers gerealiseerd door Parrott. Is de slapstick-geschiedenis ingegaan als de film waarin Laurel en Hardy een radio-antenne op het dak installeren. Ook de finale, met een dolle rit in een T-Ford door de stad, is onvergetelijk. Ook op video uitgebracht als ingekleurde versie.

Wrong again

1929 | Komedie, Experimenteel

Verenigde Staten 1929. Komedie van Leo McCarey. Met o.a. Oliver Hardy en Stan Laurel.

Een van de betere two-reelers gerealiseerd door Parrott. Is de slapstick-geschiedenis ingegaan als de film waarin Laurel en Hardy een radio-antenne op het dak installeren. Ook de finale, met een dolle rit in een T-Ford door de stad, is onvergetelijk. Ook op video uitgebracht als ingekleurde versie.

Unaccostumed as we are

1929 | Zwijgende film, Komedie

Verenigde Staten 1929. Zwijgende film van Hal Roach en Lewis R. Foster. Met o.a. Oliver Hardy, Stan Laurel en Mae Busch.

Een van de betere two-reelers gerealiseerd door Parrott. Is de slapstick-geschiedenis ingegaan als de film waarin Laurel en Hardy een radio-antenne op het dak installeren. Ook de finale, met een dolle rit in een T-Ford door de stad, is onvergetelijk. Ook op video uitgebracht als ingekleurde versie.

They go boom

1929 | Komedie

Verenigde Staten 1929. Komedie van James Parrott. Met o.a. Oliver Hardy en Stan Laurel.

Een van de betere two-reelers gerealiseerd door Parrott. Is de slapstick-geschiedenis ingegaan als de film waarin Laurel en Hardy een radio-antenne op het dak installeren. Ook de finale, met een dolle rit in een T-Ford door de stad, is onvergetelijk. Ook op video uitgebracht als ingekleurde versie.

The hoose-gow

1929 | Komedie, Experimenteel

Verenigde Staten 1929. Komedie van James Parrott. Met o.a. Oliver Hardy, Stan Laurel en James Finlayson.

Een van de betere two-reelers gerealiseerd door Parrott. Is de slapstick-geschiedenis ingegaan als de film waarin Laurel en Hardy een radio-antenne op het dak installeren. Ook de finale, met een dolle rit in een T-Ford door de stad, is onvergetelijk. Ook op video uitgebracht als ingekleurde versie.

That's my wife

1929 | Komedie, Experimenteel

Verenigde Staten 1929. Komedie van Lloyd French. Met o.a. Oliver Hardy en Stan Laurel.

Een van de betere two-reelers gerealiseerd door Parrott. Is de slapstick-geschiedenis ingegaan als de film waarin Laurel en Hardy een radio-antenne op het dak installeren. Ook de finale, met een dolle rit in een T-Ford door de stad, is onvergetelijk. Ook op video uitgebracht als ingekleurde versie.

Laurel & Hardy: Unaccustomed As We Are

1929 | Komedie

Verenigde Staten 1929. Komedie van Lewis R. Foster. Met o.a. Stan Laurel, Oliver Hardy, Mae Busch, Thelma Todd en Edgard Kennedy.

Ollie brengt zijn vriend Stan mee naar huis met de belofte dat zijn vrouw (Busch) een lekkere steak voor hem zal braden. Maar Mrs. Hardy is haar slavenwerk als huishoudster beu en trekt terug naar haar moeder. Geen nood, Ollie zal wel koken. Een ogenblik later ontploft het gasfornuis in de keuken. De toegesnelde buurvrouw, Mrs. Kennedy (Todd), biedt haar hulp aan, maar dan verschijnt haar echtgenoot (Kennedy), haast gelijktijdig met Mrs. Hardy, die spijt kreeg van haar beslissing. Voorspelbare situaties vol gewelddadige humor, die niet bepaald fijnzinnig is. Enkele goede momenten daargelaten is het zeker een van de zwakkere momenten uit deze periode van Laurel en Hardy. Dit was hun eerste sprekende film en haast de volledige plot werd in 1938 opnieuw gebruikt in hun langspeler BLOCK-HEADS. Roach regisseerde enkele scènes ongecrediteerd. Leo McCarey en H.M. Walker schreven het scenario. Voor de fotografie werd beroep gedaan op George Stevens, Len Powers, John McBurnie en Jack Roach. Bestaat ook computer-gekleurd.

Laurel & Hardy: The Hoose-Gow

1929 | Komedie

Verenigde Staten 1929. Komedie van James Parrott. Met o.a. Stan Laurel, Oliver Hardy, James Finlayson, Tiny Sandford en Leo Willis.

Stan en Ollie hebben pech. Ze waren getuige van een bankoverval, maar ze worden ingerekend als medeplichtigen en draaien de bajes in. Ze krijgen het onmiddellijk aan de stok met de bewaker (Sandford). Deze cipier wil dat alles netjes in orde is, want de gouverneur (Finlayson) komt de gevangenis inspecteren. Onze jongens zullen er vanzelfsprekend voor zorgen dat dit een heuglijk bezoekje wordt. Dankzij het gastoptreden van o.a. Finlayson met zijn loense blik krijgt deze routine-komedie een meerwaarde. De gags zijn best leuk en een aantal is zelfs heel goed gevonden, maar het geheel eindigt weer in een dolle smijtpartij, die weinig subtiel in beeld gebracht wordt. Leo McCarey en H.M. Walker waren verantwoordelijk voor het scenario. Het camerawerk voor deze two reeler is van George Stevens, Len Powers en Glenn Robert Kershner. Wordt ook vertoond in een ingekleurde versie. Mono.

Laurel & Hardy: Liberty

1929 | Komedie, Experimenteel

Verenigde Staten 1929. Komedie van Leo McCarey. Met o.a. Stan Laurel, Oliver Hardy, James Finlayson, Tom Kennedy en Harlean Carpentier.

Één groep Amerikanen vecht nu nog steeds voor hun vrijheid: de gevangenen. Zoals Stan en Ollie, die zojuist ontsnapt zijn. In hun haast hebben ze elkaars broek aangetrokken en tracht die maar eens onopgemerkt te verwisselen in het midden van de stad. In een wanhoopspoging belanden ze boven op het geraamte van een in aanbouw zijnde hoogbouw. Zelden zagen we zulke duizelingwekkende gags als in dit juweeltje dat tot de allerbeste korte films van de 'jongens' gerekend mag worden. Niet enkel de vaart is duizelingwekkend, maar de acrobatische toeren die ze hoog boven de stad uithalen werden zelden geëvenaard. Als de dame die in een taxi stapt je bekend voorkomt heb je gelijk. Het is namelijk Jean Harlow die hier, onder haar echte naam Harlean Carpentier, een van haar eerste rolletjes speelt. McCarey schreef het scenario en de tussentitels van deze stomme film zijn van H.M. Walker. George Stevens was verantwoordelijk voor de fotografie.

Laurel & Hardy: Berth Marks

1929 | Komedie, Zwijgende film, Experimenteel

Verenigde Staten 1929. Komedie van Lewis R. Foster. Met o.a. Stan Laurel, Oliver Hardy, Harry Bernard, Baldwin Cooke en Charlie Hall.

Op weg naar een optreden in Pottsville verliezen Stan en Ollie, in hun haast de trein te halen, hun partituren. Op de trein is het een hele bedoening om zich in de nauwe ruimte van de slaapcoupé om te kleden en te genieten van welverdiende rust. Een weinig samenhangende opeenvolging van gags, sommigen met Stan en Ollie, anderen met de passagiers op de trein. Buiten enkele geslaagde momenten is de film erg voorspelbaar en werd de humor letterlijk uitgemolken om toch de lengte van een two- reeler te verkrijgen. Een weinig belangrijk tussenfilmpje met een scenario van Leo McCarey en H.M. Walker. Fotografie is van Len Powers. Is ook beschikbaar in computer-gekleurde versie.

Double Whoopee

1929 | Zwijgende film, Komedie, Experimenteel

Verenigde Staten 1929. Zwijgende film van Lewis R. Foster. Met o.a. Oliver Hardy en Stan Laurel.

Op weg naar een optreden in Pottsville verliezen Stan en Ollie, in hun haast de trein te halen, hun partituren. Op de trein is het een hele bedoening om zich in de nauwe ruimte van de slaapcoupé om te kleden en te genieten van welverdiende rust. Een weinig samenhangende opeenvolging van gags, sommigen met Stan en Ollie, anderen met de passagiers op de trein. Buiten enkele geslaagde momenten is de film erg voorspelbaar en werd de humor letterlijk uitgemolken om toch de lengte van een two- reeler te verkrijgen. Een weinig belangrijk tussenfilmpje met een scenario van Leo McCarey en H.M. Walker. Fotografie is van Len Powers. Is ook beschikbaar in computer-gekleurde versie.

Big business

1929 | Zwijgende film, Komedie, Experimenteel

Verenigde Staten 1929. Zwijgende film van Leo McCarey. Met o.a. Oliver Hardy en Stan Laurel.

Op weg naar een optreden in Pottsville verliezen Stan en Ollie, in hun haast de trein te halen, hun partituren. Op de trein is het een hele bedoening om zich in de nauwe ruimte van de slaapcoupé om te kleden en te genieten van welverdiende rust. Een weinig samenhangende opeenvolging van gags, sommigen met Stan en Ollie, anderen met de passagiers op de trein. Buiten enkele geslaagde momenten is de film erg voorspelbaar en werd de humor letterlijk uitgemolken om toch de lengte van een two- reeler te verkrijgen. Een weinig belangrijk tussenfilmpje met een scenario van Leo McCarey en H.M. Walker. Fotografie is van Len Powers. Is ook beschikbaar in computer-gekleurde versie.

Bacon grabbers

1929 | Zwijgende film, Komedie, Experimenteel

Verenigde Staten 1929. Zwijgende film van Lewis R. Foster. Met o.a. Oliver Hardy en Stan Laurel.

Op weg naar een optreden in Pottsville verliezen Stan en Ollie, in hun haast de trein te halen, hun partituren. Op de trein is het een hele bedoening om zich in de nauwe ruimte van de slaapcoupé om te kleden en te genieten van welverdiende rust. Een weinig samenhangende opeenvolging van gags, sommigen met Stan en Ollie, anderen met de passagiers op de trein. Buiten enkele geslaagde momenten is de film erg voorspelbaar en werd de humor letterlijk uitgemolken om toch de lengte van een two- reeler te verkrijgen. Een weinig belangrijk tussenfilmpje met een scenario van Leo McCarey en H.M. Walker. Fotografie is van Len Powers. Is ook beschikbaar in computer-gekleurde versie.

Angora love

1929 | Zwijgende film, Komedie, Experimenteel

Verenigde Staten 1929. Zwijgende film van Lewis R. Foster. Met o.a. Oliver Hardy en Stan Laurel.

Op weg naar een optreden in Pottsville verliezen Stan en Ollie, in hun haast de trein te halen, hun partituren. Op de trein is het een hele bedoening om zich in de nauwe ruimte van de slaapcoupé om te kleden en te genieten van welverdiende rust. Een weinig samenhangende opeenvolging van gags, sommigen met Stan en Ollie, anderen met de passagiers op de trein. Buiten enkele geslaagde momenten is de film erg voorspelbaar en werd de humor letterlijk uitgemolken om toch de lengte van een two- reeler te verkrijgen. Een weinig belangrijk tussenfilmpje met een scenario van Leo McCarey en H.M. Walker. Fotografie is van Len Powers. Is ook beschikbaar in computer-gekleurde versie.

You're darn tootin'

1928 | Zwijgende film, Komedie, Experimenteel

Verenigde Staten 1928. Zwijgende film van Edgar Kennedy. Met o.a. Oliver Hardy en Stan Laurel.

Op weg naar een optreden in Pottsville verliezen Stan en Ollie, in hun haast de trein te halen, hun partituren. Op de trein is het een hele bedoening om zich in de nauwe ruimte van de slaapcoupé om te kleden en te genieten van welverdiende rust. Een weinig samenhangende opeenvolging van gags, sommigen met Stan en Ollie, anderen met de passagiers op de trein. Buiten enkele geslaagde momenten is de film erg voorspelbaar en werd de humor letterlijk uitgemolken om toch de lengte van een two- reeler te verkrijgen. Een weinig belangrijk tussenfilmpje met een scenario van Leo McCarey en H.M. Walker. Fotografie is van Len Powers. Is ook beschikbaar in computer-gekleurde versie.

We Faw Down

1928 | Komedie

Verenigde Staten 1928. Komedie van Leo McCarey. Met o.a. Stan Laurel, Oliver Hardy, George Kotsonaros, Bess Flowers en Vivien Oakland.

Onder het voorwendsel met hun baas naar het Orpheum Theater te gaan laten Stan en Ollie hun respectievelijke echtgenotes (Flowers en Oakland) alleen om aan een pokerspelletje deel te nemen. Onderweg willen ze een vrouw (Deslys) helpen, maar eindigen kletsnat op straat. De vrouw en haar vriendin (White) nodigen de jongens uit om bij hen thuis hun kledij te drogen. Ondertussen bereikt de echtgenotes het bericht dat het Orpheum afgebrand is. In paniek lopen ze de straat op, juist op tijd om Stan en Ollie half ontkleed uit een venster te zien kruipen, op de vlucht voor de echtgenoot van een van de dames. De vrouwen gebaren niets te weten en vragen doodleuk hun mannen om de show te vertellen. Goede routine-komedie met enkele leuke gags, maar een voorspelbaar verhaaltje, dat in meerdere van hun korte films gebruikt werd. Toch blijft de manier waarop Ollie zich uit de moeilijkheden tracht te redden een hoogtepunt. H.M. Walker schreef de tussentitels van deze stomme film. Fotografie is van George Stevens.

Their purple moment

1928 | Zwijgende film, Komedie, Experimenteel

Verenigde Staten 1928. Zwijgende film van James Parrott. Met o.a. Oliver Hardy en Stan Laurel.

Onder het voorwendsel met hun baas naar het Orpheum Theater te gaan laten Stan en Ollie hun respectievelijke echtgenotes (Flowers en Oakland) alleen om aan een pokerspelletje deel te nemen. Onderweg willen ze een vrouw (Deslys) helpen, maar eindigen kletsnat op straat. De vrouw en haar vriendin (White) nodigen de jongens uit om bij hen thuis hun kledij te drogen. Ondertussen bereikt de echtgenotes het bericht dat het Orpheum afgebrand is. In paniek lopen ze de straat op, juist op tijd om Stan en Ollie half ontkleed uit een venster te zien kruipen, op de vlucht voor de echtgenoot van een van de dames. De vrouwen gebaren niets te weten en vragen doodleuk hun mannen om de show te vertellen. Goede routine-komedie met enkele leuke gags, maar een voorspelbaar verhaaltje, dat in meerdere van hun korte films gebruikt werd. Toch blijft de manier waarop Ollie zich uit de moeilijkheden tracht te redden een hoogtepunt. H.M. Walker schreef de tussentitels van deze stomme film. Fotografie is van George Stevens.

The battle of the century

1928 | Zwijgende film, Komedie, Experimenteel

Verenigde Staten 1928. Zwijgende film van Clyde Bruckman. Met o.a. Oliver Hardy en Stan Laurel.

Onder het voorwendsel met hun baas naar het Orpheum Theater te gaan laten Stan en Ollie hun respectievelijke echtgenotes (Flowers en Oakland) alleen om aan een pokerspelletje deel te nemen. Onderweg willen ze een vrouw (Deslys) helpen, maar eindigen kletsnat op straat. De vrouw en haar vriendin (White) nodigen de jongens uit om bij hen thuis hun kledij te drogen. Ondertussen bereikt de echtgenotes het bericht dat het Orpheum afgebrand is. In paniek lopen ze de straat op, juist op tijd om Stan en Ollie half ontkleed uit een venster te zien kruipen, op de vlucht voor de echtgenoot van een van de dames. De vrouwen gebaren niets te weten en vragen doodleuk hun mannen om de show te vertellen. Goede routine-komedie met enkele leuke gags, maar een voorspelbaar verhaaltje, dat in meerdere van hun korte films gebruikt werd. Toch blijft de manier waarop Ollie zich uit de moeilijkheden tracht te redden een hoogtepunt. H.M. Walker schreef de tussentitels van deze stomme film. Fotografie is van George Stevens.

The Finishing Touch

1928 | Zwijgende film, Komedie

Verenigde Staten 1928. Zwijgende film van Leo McCarey en Clyde Bruckman. Met o.a. Stan Laurel en Oliver Hardy.

Onder het voorwendsel met hun baas naar het Orpheum Theater te gaan laten Stan en Ollie hun respectievelijke echtgenotes (Flowers en Oakland) alleen om aan een pokerspelletje deel te nemen. Onderweg willen ze een vrouw (Deslys) helpen, maar eindigen kletsnat op straat. De vrouw en haar vriendin (White) nodigen de jongens uit om bij hen thuis hun kledij te drogen. Ondertussen bereikt de echtgenotes het bericht dat het Orpheum afgebrand is. In paniek lopen ze de straat op, juist op tijd om Stan en Ollie half ontkleed uit een venster te zien kruipen, op de vlucht voor de echtgenoot van een van de dames. De vrouwen gebaren niets te weten en vragen doodleuk hun mannen om de show te vertellen. Goede routine-komedie met enkele leuke gags, maar een voorspelbaar verhaaltje, dat in meerdere van hun korte films gebruikt werd. Toch blijft de manier waarop Ollie zich uit de moeilijkheden tracht te redden een hoogtepunt. H.M. Walker schreef de tussentitels van deze stomme film. Fotografie is van George Stevens.

Should married men go home?

1928 | Zwijgende film, Komedie, Experimenteel

Verenigde Staten 1928. Zwijgende film van James Parrott en Leo McCarey. Met o.a. Oliver Hardy en Stan Laurel.

Onder het voorwendsel met hun baas naar het Orpheum Theater te gaan laten Stan en Ollie hun respectievelijke echtgenotes (Flowers en Oakland) alleen om aan een pokerspelletje deel te nemen. Onderweg willen ze een vrouw (Deslys) helpen, maar eindigen kletsnat op straat. De vrouw en haar vriendin (White) nodigen de jongens uit om bij hen thuis hun kledij te drogen. Ondertussen bereikt de echtgenotes het bericht dat het Orpheum afgebrand is. In paniek lopen ze de straat op, juist op tijd om Stan en Ollie half ontkleed uit een venster te zien kruipen, op de vlucht voor de echtgenoot van een van de dames. De vrouwen gebaren niets te weten en vragen doodleuk hun mannen om de show te vertellen. Goede routine-komedie met enkele leuke gags, maar een voorspelbaar verhaaltje, dat in meerdere van hun korte films gebruikt werd. Toch blijft de manier waarop Ollie zich uit de moeilijkheden tracht te redden een hoogtepunt. H.M. Walker schreef de tussentitels van deze stomme film. Fotografie is van George Stevens.

Putting pants on Philip

1928 | Zwijgende film, Komedie, Experimenteel

Verenigde Staten 1928. Zwijgende film van Clyde Bruckman. Met o.a. Oliver Hardy en Stan Laurel.

Onder het voorwendsel met hun baas naar het Orpheum Theater te gaan laten Stan en Ollie hun respectievelijke echtgenotes (Flowers en Oakland) alleen om aan een pokerspelletje deel te nemen. Onderweg willen ze een vrouw (Deslys) helpen, maar eindigen kletsnat op straat. De vrouw en haar vriendin (White) nodigen de jongens uit om bij hen thuis hun kledij te drogen. Ondertussen bereikt de echtgenotes het bericht dat het Orpheum afgebrand is. In paniek lopen ze de straat op, juist op tijd om Stan en Ollie half ontkleed uit een venster te zien kruipen, op de vlucht voor de echtgenoot van een van de dames. De vrouwen gebaren niets te weten en vragen doodleuk hun mannen om de show te vertellen. Goede routine-komedie met enkele leuke gags, maar een voorspelbaar verhaaltje, dat in meerdere van hun korte films gebruikt werd. Toch blijft de manier waarop Ollie zich uit de moeilijkheden tracht te redden een hoogtepunt. H.M. Walker schreef de tussentitels van deze stomme film. Fotografie is van George Stevens.

Leave 'em laughing

1928 | Zwijgende film, Komedie, Experimenteel

Verenigde Staten 1928. Zwijgende film van Clyde Bruckman. Met o.a. Oliver Hardy en Stan Laurel.

Onder het voorwendsel met hun baas naar het Orpheum Theater te gaan laten Stan en Ollie hun respectievelijke echtgenotes (Flowers en Oakland) alleen om aan een pokerspelletje deel te nemen. Onderweg willen ze een vrouw (Deslys) helpen, maar eindigen kletsnat op straat. De vrouw en haar vriendin (White) nodigen de jongens uit om bij hen thuis hun kledij te drogen. Ondertussen bereikt de echtgenotes het bericht dat het Orpheum afgebrand is. In paniek lopen ze de straat op, juist op tijd om Stan en Ollie half ontkleed uit een venster te zien kruipen, op de vlucht voor de echtgenoot van een van de dames. De vrouwen gebaren niets te weten en vragen doodleuk hun mannen om de show te vertellen. Goede routine-komedie met enkele leuke gags, maar een voorspelbaar verhaaltje, dat in meerdere van hun korte films gebruikt werd. Toch blijft de manier waarop Ollie zich uit de moeilijkheden tracht te redden een hoogtepunt. H.M. Walker schreef de tussentitels van deze stomme film. Fotografie is van George Stevens.

Laurel & Hardy: Two Tars

1928 | Komedie, Zwijgende film, Experimenteel

Verenigde Staten 1928. Komedie van James Parrott. Met o.a. Stan Laurel, Oliver Hardy, Thelma Hill, Ruby Blane en Charlie Hall.

Zeebonken Stan en Ollie genieten van een vrije dag op vaste grond. In de stad huren ze een auto en pikken twee leuke meiden (Hill en Blaine) op. Nadat ze de dag op het platteland doorgebracht hebben keren ze terug naar hun basis, maar komen onderweg terecht in een file, veroorzaakt door wegarbeiders. Vanzelfsprekend zal er iemand hun auto raken, waarna de vernietigende humor geen grenzen meer kent. Zeer plezierige gag- na-gag-film waarin de jongens zich naar hartelust kunnen uitleven. Het spreekt vanzelf dat op het einde de weg meer op een autokerkhof dan op een snelweg zal lijken. De film zit vol krankzinnige invallen en wordt bevolkt door een leger aan vaste medespelers van het duo. Leo McCarey schreef het scenario en superviseerde de film. H. M. Walker bedacht de tussentitels. Fotografie is van George Stevens.

Habeas Corpus

1928 | Zwijgende film, Komedie, Experimenteel

Verenigde Staten 1928. Zwijgende film van James Parrott en Leo McCarey. Met o.a. Stan Laurel en Oliver Hardy.

Zeebonken Stan en Ollie genieten van een vrije dag op vaste grond. In de stad huren ze een auto en pikken twee leuke meiden (Hill en Blaine) op. Nadat ze de dag op het platteland doorgebracht hebben keren ze terug naar hun basis, maar komen onderweg terecht in een file, veroorzaakt door wegarbeiders. Vanzelfsprekend zal er iemand hun auto raken, waarna de vernietigende humor geen grenzen meer kent. Zeer plezierige gag- na-gag-film waarin de jongens zich naar hartelust kunnen uitleven. Het spreekt vanzelf dat op het einde de weg meer op een autokerkhof dan op een snelweg zal lijken. De film zit vol krankzinnige invallen en wordt bevolkt door een leger aan vaste medespelers van het duo. Leo McCarey schreef het scenario en superviseerde de film. H. M. Walker bedacht de tussentitels. Fotografie is van George Stevens.

From soup to nuts

1928 | Zwijgende film, Komedie, Experimenteel

Verenigde Staten 1928. Zwijgende film van Edgar Kennedy. Met o.a. Oliver Hardy en Stan Laurel.

Zeebonken Stan en Ollie genieten van een vrije dag op vaste grond. In de stad huren ze een auto en pikken twee leuke meiden (Hill en Blaine) op. Nadat ze de dag op het platteland doorgebracht hebben keren ze terug naar hun basis, maar komen onderweg terecht in een file, veroorzaakt door wegarbeiders. Vanzelfsprekend zal er iemand hun auto raken, waarna de vernietigende humor geen grenzen meer kent. Zeer plezierige gag- na-gag-film waarin de jongens zich naar hartelust kunnen uitleven. Het spreekt vanzelf dat op het einde de weg meer op een autokerkhof dan op een snelweg zal lijken. De film zit vol krankzinnige invallen en wordt bevolkt door een leger aan vaste medespelers van het duo. Leo McCarey schreef het scenario en superviseerde de film. H. M. Walker bedacht de tussentitels. Fotografie is van George Stevens.

Early to bed

1928 | Zwijgende film, Komedie, Experimenteel

Verenigde Staten 1928. Zwijgende film van Emmett J. Flynn. Met o.a. Oliver Hardy en Stan Laurel.

Zeebonken Stan en Ollie genieten van een vrije dag op vaste grond. In de stad huren ze een auto en pikken twee leuke meiden (Hill en Blaine) op. Nadat ze de dag op het platteland doorgebracht hebben keren ze terug naar hun basis, maar komen onderweg terecht in een file, veroorzaakt door wegarbeiders. Vanzelfsprekend zal er iemand hun auto raken, waarna de vernietigende humor geen grenzen meer kent. Zeer plezierige gag- na-gag-film waarin de jongens zich naar hartelust kunnen uitleven. Het spreekt vanzelf dat op het einde de weg meer op een autokerkhof dan op een snelweg zal lijken. De film zit vol krankzinnige invallen en wordt bevolkt door een leger aan vaste medespelers van het duo. Leo McCarey schreef het scenario en superviseerde de film. H. M. Walker bedacht de tussentitels. Fotografie is van George Stevens.

With love and hisses

1927 | Zwijgende film, Komedie, Experimenteel

Verenigde Staten 1927. Zwijgende film van Fred Guiol. Met o.a. Oliver Hardy en Stan Laurel.

Zeebonken Stan en Ollie genieten van een vrije dag op vaste grond. In de stad huren ze een auto en pikken twee leuke meiden (Hill en Blaine) op. Nadat ze de dag op het platteland doorgebracht hebben keren ze terug naar hun basis, maar komen onderweg terecht in een file, veroorzaakt door wegarbeiders. Vanzelfsprekend zal er iemand hun auto raken, waarna de vernietigende humor geen grenzen meer kent. Zeer plezierige gag- na-gag-film waarin de jongens zich naar hartelust kunnen uitleven. Het spreekt vanzelf dat op het einde de weg meer op een autokerkhof dan op een snelweg zal lijken. De film zit vol krankzinnige invallen en wordt bevolkt door een leger aan vaste medespelers van het duo. Leo McCarey schreef het scenario en superviseerde de film. H. M. Walker bedacht de tussentitels. Fotografie is van George Stevens.

The second hundred years

1927 | Zwijgende film, Komedie, Experimenteel

Verenigde Staten 1927. Zwijgende film van Fred Guiol. Met o.a. Oliver Hardy en Stan Laurel.

Zeebonken Stan en Ollie genieten van een vrije dag op vaste grond. In de stad huren ze een auto en pikken twee leuke meiden (Hill en Blaine) op. Nadat ze de dag op het platteland doorgebracht hebben keren ze terug naar hun basis, maar komen onderweg terecht in een file, veroorzaakt door wegarbeiders. Vanzelfsprekend zal er iemand hun auto raken, waarna de vernietigende humor geen grenzen meer kent. Zeer plezierige gag- na-gag-film waarin de jongens zich naar hartelust kunnen uitleven. Het spreekt vanzelf dat op het einde de weg meer op een autokerkhof dan op een snelweg zal lijken. De film zit vol krankzinnige invallen en wordt bevolkt door een leger aan vaste medespelers van het duo. Leo McCarey schreef het scenario en superviseerde de film. H. M. Walker bedacht de tussentitels. Fotografie is van George Stevens.

Slipping wives

1927 | Zwijgende film, Komedie, Experimenteel

Verenigde Staten 1927. Zwijgende film van Fred Guiol. Met o.a. Oliver Hardy en Stan Laurel.

Zeebonken Stan en Ollie genieten van een vrije dag op vaste grond. In de stad huren ze een auto en pikken twee leuke meiden (Hill en Blaine) op. Nadat ze de dag op het platteland doorgebracht hebben keren ze terug naar hun basis, maar komen onderweg terecht in een file, veroorzaakt door wegarbeiders. Vanzelfsprekend zal er iemand hun auto raken, waarna de vernietigende humor geen grenzen meer kent. Zeer plezierige gag- na-gag-film waarin de jongens zich naar hartelust kunnen uitleven. Het spreekt vanzelf dat op het einde de weg meer op een autokerkhof dan op een snelweg zal lijken. De film zit vol krankzinnige invallen en wordt bevolkt door een leger aan vaste medespelers van het duo. Leo McCarey schreef het scenario en superviseerde de film. H. M. Walker bedacht de tussentitels. Fotografie is van George Stevens.

Sailors, beware!

1927 | Zwijgende film, Komedie, Experimenteel

Verenigde Staten 1927. Zwijgende film van Fred Guiol en Hal Yates. Met o.a. Oliver Hardy en Stan Laurel.

Zeebonken Stan en Ollie genieten van een vrije dag op vaste grond. In de stad huren ze een auto en pikken twee leuke meiden (Hill en Blaine) op. Nadat ze de dag op het platteland doorgebracht hebben keren ze terug naar hun basis, maar komen onderweg terecht in een file, veroorzaakt door wegarbeiders. Vanzelfsprekend zal er iemand hun auto raken, waarna de vernietigende humor geen grenzen meer kent. Zeer plezierige gag- na-gag-film waarin de jongens zich naar hartelust kunnen uitleven. Het spreekt vanzelf dat op het einde de weg meer op een autokerkhof dan op een snelweg zal lijken. De film zit vol krankzinnige invallen en wordt bevolkt door een leger aan vaste medespelers van het duo. Leo McCarey schreef het scenario en superviseerde de film. H. M. Walker bedacht de tussentitels. Fotografie is van George Stevens.

Love 'em and weep

1927 | Zwijgende film, Komedie, Experimenteel

Verenigde Staten 1927. Zwijgende film van Fred Guiol. Met o.a. Oliver Hardy en Stan Laurel.

Zeebonken Stan en Ollie genieten van een vrije dag op vaste grond. In de stad huren ze een auto en pikken twee leuke meiden (Hill en Blaine) op. Nadat ze de dag op het platteland doorgebracht hebben keren ze terug naar hun basis, maar komen onderweg terecht in een file, veroorzaakt door wegarbeiders. Vanzelfsprekend zal er iemand hun auto raken, waarna de vernietigende humor geen grenzen meer kent. Zeer plezierige gag- na-gag-film waarin de jongens zich naar hartelust kunnen uitleven. Het spreekt vanzelf dat op het einde de weg meer op een autokerkhof dan op een snelweg zal lijken. De film zit vol krankzinnige invallen en wordt bevolkt door een leger aan vaste medespelers van het duo. Leo McCarey schreef het scenario en superviseerde de film. H. M. Walker bedacht de tussentitels. Fotografie is van George Stevens.

Laurel & Hardy: The Battle of The Century

1927 | Komedie

Verenigde Staten 1927. Komedie van Clyde A. Bruckman. Met o.a. Stan Laurel, Oliver Hardy, Dick Gilbert, George K. French en Dick Sutherland.

Canvasback Clump (Laurel) komt in de boksring tegenover Thunder-Clap Callahan (Young). Ondanks de aanmoedigingen van zijn trainer Oliver Hardy moet hij het afleggen tegen de ruwe bokser, vooral omdat de scheidsrechter (Lufkin) zijn partijdigheid duidelijk laat merken. Eens buiten de sporthal wordt hen een polis aangesmeerd door een handige verzekeringsagent. Om het toeval te helpen werpt Ollie een bananenschil op straat, maar het is een taartenverkoper die erover valt. Van het een komt het ander en binnen de kortste tijd vliegen de taarten doorheen de hele buurt. Het begint uiterst spiritueel met de boksmatch, maar de taartenslag op het einde is voorspelbaar en werd voordien reeds gebruikt in honderden films. De slotscènes van de film zijn verloren gegaan en werden vervangen door verklarende teksten. Leo McCarey superviseerde de film en de gags naar een verhaal van Hal Roach. H. M. Walker stond in voor de tussentitels van deze stomme prent. Fotografie is van George Stevens.

Flying elephants

1927 | Zwijgende film, Komedie, Experimenteel

Verenigde Staten 1927. Zwijgende film van Hal Roach en Fred J. Butler. Met o.a. Oliver Hardy en Stan Laurel.

Canvasback Clump (Laurel) komt in de boksring tegenover Thunder-Clap Callahan (Young). Ondanks de aanmoedigingen van zijn trainer Oliver Hardy moet hij het afleggen tegen de ruwe bokser, vooral omdat de scheidsrechter (Lufkin) zijn partijdigheid duidelijk laat merken. Eens buiten de sporthal wordt hen een polis aangesmeerd door een handige verzekeringsagent. Om het toeval te helpen werpt Ollie een bananenschil op straat, maar het is een taartenverkoper die erover valt. Van het een komt het ander en binnen de kortste tijd vliegen de taarten doorheen de hele buurt. Het begint uiterst spiritueel met de boksmatch, maar de taartenslag op het einde is voorspelbaar en werd voordien reeds gebruikt in honderden films. De slotscènes van de film zijn verloren gegaan en werden vervangen door verklarende teksten. Leo McCarey superviseerde de film en de gags naar een verhaal van Hal Roach. H. M. Walker stond in voor de tussentitels van deze stomme prent. Fotografie is van George Stevens.

Duck soup

1927 | Zwijgende film, Komedie, Experimenteel

Verenigde Staten 1927. Zwijgende film van Fred Guiol. Met o.a. Oliver Hardy en Stan Laurel.

Canvasback Clump (Laurel) komt in de boksring tegenover Thunder-Clap Callahan (Young). Ondanks de aanmoedigingen van zijn trainer Oliver Hardy moet hij het afleggen tegen de ruwe bokser, vooral omdat de scheidsrechter (Lufkin) zijn partijdigheid duidelijk laat merken. Eens buiten de sporthal wordt hen een polis aangesmeerd door een handige verzekeringsagent. Om het toeval te helpen werpt Ollie een bananenschil op straat, maar het is een taartenverkoper die erover valt. Van het een komt het ander en binnen de kortste tijd vliegen de taarten doorheen de hele buurt. Het begint uiterst spiritueel met de boksmatch, maar de taartenslag op het einde is voorspelbaar en werd voordien reeds gebruikt in honderden films. De slotscènes van de film zijn verloren gegaan en werden vervangen door verklarende teksten. Leo McCarey superviseerde de film en de gags naar een verhaal van Hal Roach. H. M. Walker stond in voor de tussentitels van deze stomme prent. Fotografie is van George Stevens.

Do detectives think?

1927 | Zwijgende film, Komedie

Verenigde Staten 1927. Zwijgende film van Fred Guiol. Met o.a. Oliver Hardy en Stan Laurel.

Canvasback Clump (Laurel) komt in de boksring tegenover Thunder-Clap Callahan (Young). Ondanks de aanmoedigingen van zijn trainer Oliver Hardy moet hij het afleggen tegen de ruwe bokser, vooral omdat de scheidsrechter (Lufkin) zijn partijdigheid duidelijk laat merken. Eens buiten de sporthal wordt hen een polis aangesmeerd door een handige verzekeringsagent. Om het toeval te helpen werpt Ollie een bananenschil op straat, maar het is een taartenverkoper die erover valt. Van het een komt het ander en binnen de kortste tijd vliegen de taarten doorheen de hele buurt. Het begint uiterst spiritueel met de boksmatch, maar de taartenslag op het einde is voorspelbaar en werd voordien reeds gebruikt in honderden films. De slotscènes van de film zijn verloren gegaan en werden vervangen door verklarende teksten. Leo McCarey superviseerde de film en de gags naar een verhaal van Hal Roach. H. M. Walker stond in voor de tussentitels van deze stomme prent. Fotografie is van George Stevens.

Laurel & Hardy: Smithy

1924 | Komedie

Verenigde Staten 1924. Komedie van George Jeske. Met o.a. Stan Laurel, James Finlayson, George Rowe en Landers Stevens.

Door een tekort aan bonen worden de recruten uit het leger ontslagen. Iedereen moet aantreden, maar zoals gewoonlijk ontbreekt er nog een: soldaat Smith (Laurel). De sergeant (Finlayson) haalt hem hardhandig uit bed. Eens hij zijn ontslagpapieren in handen heeft is Smith echter werkloos. Dank zij de baas van een bouwfirma, die een ex-soldaat wil helpen, kan hij aan de slag op een werf. Al gauw blijkt echter dat de sergeant hier ook werkt en dat kan niet goed aflopen. Maar dan krijgt Smith, per vergissing, een brief in handen die hem de leiding geeft over de constructie. Typische afbraakhumor die later het kenmerk zou worden van het team Laurel en Hardy, maar hier gebracht in een onvervalste Keaton-imitatie. Finlayson is weer groots als Stans kortaangebonden partner. Laurel schreef het gagrijke scenario samen met Hal Roach.

Why Worry?

1923 | Komedie, Zwijgende film

Verenigde Staten 1923. Komedie van Fred Newmeyer en Sam Taylor. Met o.a. Harold Lloyd, Jobyna Ralston, John Aasen, Leo White en James Mason.

Een dolkomisch verhaal over playboy Lloyd die in een door revoluties verscheurd land terechtkomt en er onwillekeurig bij betrokken raakt. Afgeladen met krankzinnige nevengrappen. Voor tv ingekort en aangevuld met een fragment uit de korte klucht uit 1921: NEVER WEAKEN, met opwindend stuntwerk.

Safety Last

1923 | Komedie, Zwijgende film

Verenigde Staten 1923. Komedie van Fred Newmeyer en Sam Taylor. Met o.a. Harold Lloyd, Mildred Davis, Bill Strothers, Noah Young en Bill Strother.

Onverwoestbare zwijgende klucht over de ambitieuze Lloyd die vastberaden is om het te maken in de grote stad. De geveltoeristische scène werd terecht beroemd en doet je na al die jaren nog steeds de haren te berge rijzen. De film werd voor tv opnieuw gemonteerd en samengevoegd met dolkomisch uittreksel uit de film HOT WATER uit 1924. LLoyd maakte zelf een sprekende herverfilming in 1930: FEET FIRST.

Laurel & Hardy: Roughest Africa

1923 | Komedie

Verenigde Staten 1923. Komedie van Ralph Cedar. Met o.a. Stan Laurel, James Finlayson en Katherine Grant.

Professor Stanislaus Laurelic (Laurel) en zijn collega Hans Downe (Finlayson) trekken op een foto- en filmsafari naar Afrika. Stanislaus is vastbesloten zoveel mogelijk trofeeën mee te brengen. Hierbij denkt hij aan olifanten, struisvogels, beren, leeuwen, apen en dies meer. De jachtmethodes die hij gebruikt zijn echter op z'n minst onorthodox te noemen. Een leuke kleine film waarin Stan reeds duidelijk zijn komisch talent tentoon spreidt. Zijn gevecht met de olifant - die hij uiteindelijk een revolver aan een koordje doet inslikken om hem dan zo dood te schieten - is een waar juweeltje. Daarna krijgen ze het nog aan de stok met een beer, een krokodil, een struisvogel en een kudde wilde leeuwen. Finlayson is zoals steeds uitstekend als de aangever. Laurel baseerde zijn gags op een plot-outline van Hal Roach. Later ook uitgebracht als THE HUNTER.

It's A Gift

1923 | Komedie

Verenigde Staten 1923. Komedie van Hal Roach. Met o.a. Snub Pollard, Marie Mosquini, William Gillespie, Wallace Howe en Mark Jones.

Uitvinder Pollard, die liever lui is dan moe, wordt door de grote bazen van de olie-industrie uitgenodigd om zijn vervangmiddel voor benzine te komen demonstreren. Met het door hem uitgevonden wagentje, dat rijdt op de kracht van een magneet, trekt hij naar de afspraak. Het wordt niet bepaald een onverdeeld succes. Schitterend voorbeeld van de krankzinnige humor van Snub Pollard, een van die vele haast vergeten slapstickiconen uit de stomfilmperiode. Het is best begrijpelijk dat het er bij vertoning van deze kortfilm in de jaren 1920 hilarisch aan toe ging in de zalen, want de speciale effecten zijn voor die tijd verbluffend. Nu komt het erg verouderd over, maar dat is niet de schuld van Pollard. Het filmpje werd in 1998 gerestaureerd door Lobster Productions.

Grandma's Boy

1922 | Komedie, Zwijgende film

Verenigde Staten 1922. Komedie van Fred Newmeyer. Met o.a. Harold Lloyd, Mildred Davis, Anna Townsend, Charles Stevenson en Noah Young.

Lloyds eerste grote succes; hij speelt een miezerig kleinsteeds type dat ertoe wordt geïnspireerd te vechten voor zijn meisje - en voor zijn eer - door de verhalen van zijn oma over het familie-erfgoed. Nog steeds boeiend.