Emilio Gutiérrez Caba is acteur.
Er zijn 37 films gevonden.

La comunidad

2000 | Thriller, Komedie

Spanje 2000. Thriller van Álex de la Iglesia. Met o.a. Carmen Maura, Eduardo Atuña, Jesús Bonilla, Paca Gabaldón en Sancho Gracia.

De niet onaantrekkelijke, blonde Julia (Maura), ergens in de veertig, werkt voor een makelaarskantoor en moet aan potenti[KA3]ele kopers dikwijls hele fraaie woningen tonen, waarvan zijzelf alleen maar kan dromen. Haar man Ricardo (Bonilla) is werkloos en hun huwelijk dreigt op de klippen te lopen. In een onopvallende buurt staat al heel lang een appartement leeg in een onaantrekkelijk gebouw. Het is echter heel sfeervol ingericht en Julia besluit met Ricardo op een waterbed hun verwaterde huwelijksbanden eens fors aan te halen. Op dat moment vallen er kakkerlakken naar beneden uit een barst in het plafond. Als Julia een kijkje gaat nemen in de erboven gelegen woning, blijkt daar in het stof en allerlei andere troep het vergane lijk van de bewoner te liggen. Met behulp van de brandweer worden de stoffelijke resten weggehaald en Julia vindt bij toeval de portefeuille van de overledene. Daarin zit de aanwijzing - een soort schatkaart - waar hij driehonderd miljoen peseta`s (ruim twee miljoen euro) verborgen heeft, de winst van de voetbalpool. Er zit echter een forse adder onder het gras: het bedrag bestaat uit verouderde bankbiljetten, die alleen nog maar omgeruild kunnen worden bij de bank van Spanje. Niettemin voelt Julia zich eindelijk in goede doen. Ricardo kan de bons krijgen en zij kan het appartement kopen. Ze merkt echter dat de veertien medebewoners van het gebouw op de hoogte zijn van de hoofdprijs, maar dat zij zich nooit in de woning gewaagd hebben. Ze zijn echter niet van plan Julia als vreemde eend in de bijt de poet te laten krijgen. Ze bedenken allerlei manieren om Julia`s aandacht af te leiden. Zo sturen ze de verleidelijke Cubaan Oswaldo (Perdomo) op haar af, maar Julia is niet van gisteren. Dan wordt er naar ruigere middelen gezocht. Het Hitchcock-achtige scenario van Jorge Guerricaechevarr[KA1]ia en regisseur De la Iglesia is strak, spannend en vol zwarte humor. De eerste helft van de film is sprankelend, maar daarna ontspoort hij. Ten eerste wordt het verhaal voorspelbaar afgewerkt en ten tweede duurt het allemaal veel te lang. Dat is jammer want de spelprestaties zijn goed, vooral van hoofdrol Maura, ooit een van de fetisj actrices van Pedro Almod[KA1]ovar. Sommige personages zijn niet zo origineel zoals Emilio (Guti[KA1]errez Caba), de tamelijk gestoorde voorzitter van de vereniging van eigenaren (la comunidad - de titel) of moederszoontje Charly (Antuña), die Julia onder de douche begluurt. Op een gegeven moment moest Gutiérrez Caba volgens het script hoofdrol Maura een oplawaai verkopen. Nog weken daarna heeft Maura met bloeduitstortingen rondgelopen. De komedie wordt vooral in eigen land hoog gewaardeerd - de film kreeg een keur aan prijzen, maar buiten Spanje wordt hij toch een beetje gezien als een verfilmd stripverhaal met karikaturale figuren. Het camerawerk van Kiko de la Rica ziet er net zoals de vormgeving prachtig uit. Panavision widesscreen, Dolby Digital.

Goya

1999 | Biografie, Historische film

Italië/Spanje 1999. Biografie van Carlos Saura. Met o.a. Francisco Rabal, José Coronado, Dafne Fernández, Eulalia Ramón en Joaquin Climent.

De Spaanse schilder Francisco Jos[KA1]e de Goya y Luciente leefde van 1746 tot 1828. De laatste vier jaar van zijn leven bracht hij door in exil in de Franse stad Bordeaux. Hij was begonnen met het schilderen van portretten en volkstaferelen. Hij werd hofschilder, ging veldslagen afbeelden toen de Napoleontische legers Spanje binnen vielen en legde de sociale ellende van zijn tijd vast in etsen. Hij is wellicht het beroemdst om [KL]La maja vestida[KLE] (De Naakte Maja) en [KL]Desnuda[KLE]. Op zijn 46ste was hij doof. Saura liep heel lang rond met plannen om de biopic van Goya te maken en hij heeft dit op een bijzondere wijze gedaan, die kenmerkend is voor zijn stijl. Het resultaat is verbluffend, gedraaid in de studio`s van Cinecitt[KA2]a in Rome en met tableaux vivants opgevoerd door de Catalaanse groep La Fura des Baus. Het verhaal wordt in flashback veteld, waarbij de oude Goya gespeeld wordt door Rabal en de jongere door Coronado. We gaan van de levensavond in Bordeaux, die hij doorbrengt met de veel jongere Leocadia (Ram[KA1]on) en hun dochter Rosario (Fern[KA1]andez), terug naar zijn tijd in Spanje. We zijn getuige van zijn romance met de hertogin van Alba (Verd[KA1]u) en voelen zijn sociale bewogenheid door de ellende van de oorlog en de behoudendheid van de adel. We ontdekken dat Goya een vooruitziende blik had, die trouwens ook duidelijk uit zijn schilderijen spreekt. De meester werd tegen het einde van zijn leven steeds somberder. Deze film is ongeschikt voor het grote publiek, maar liefhebbers van het werk van Saura en degenen die ge[KA3]interesseerd zijn in de grote Spaanse schilder, kunnen hun hart ophalen. De film draaide in vijf bioscopen in Amerika en leverde ruim zevenhonderdduizend dollar op. Het hoeft niemand te verbazen dat deze film vier van de tien Spaanse Oscars, de Goya`s, in de wacht sleepte: Beste Film, Beste Acteur (Rabal), Beste Vormgeving en Beste Make-up. Het scenario is van regisseur Saura. Het prachtige camerawerk is van Vittorio Storaro. Ook bekend als GOYA IN BORDEAUX en GOYA EN BURDEOS.

Monte Bajo

1989 | Drama

Spanje 1989. Drama van Julián Esteban Rivera. Met o.a. María Casares, Jorge Sanz, Ovidi Montllor, Emilio Gutiérrez Caba en María Luisa Ponte.

Een achtienjarige jongen heeft met zijn ouders altijd in de bergen gewoond en bezit zo'n mentale en sociale zuiverheid dat hij de katalysator wordt van de frustraties, verlangens en de kleingeestigheden van de mensen die hem omringen. Deze film zit boordevol gebreken, maar loopt over van goede bedoelingen en werd met talent en professionaliteit gemaakt. De film had een beperkte distributie en was het speelfilmdebuut van de maker die eveneens de produktie en het script verzorgde.

La Sombra del ciprés es alargada

1989 | Drama

Spanje/Mexico 1989. Drama van Luis Alcoriza. Met o.a. Emilio Gutiérrez Caba, Fiorella Faltoyano, María Luisa San José en Claudia Gravy.

Het verhaal speelt zich af rond 1900 in de Castiliaanse stad Avila waar een negenjarige jongen en zijn voogd in het huis van mijnheer Mateo gaan wonen. Deze bewerking van de beroemde roman met de gelijknamige titel van Miguel Delibes, is een slappe en zeer saaie co-produktie, literair in de ergste zin van het woord. De film markeert het verval van Luis Alcoriza, medewerker en leerling van Buñuel, die verschillende klassiekers van de Mexicaanse cinema op zijn naam heeft staan.

El Teatro Museo Dalí se cierra a las siete

1989 | Komedie

Spanje 1989. Komedie van José Montalat. Met o.a. Emilio Gutiérrez Caba, Amparo Moreno, Josefina Guell en Mercedes Molina.

Op een toeristische, zomerse dag vinden er in het 'Teatro Museo Dalí' een reeks gebeurtenissen plaats, waarvan de een nog dwazer is dan het andere. Deze komedie is noch geestig, noch interessant en is de eerste speelfilm van deze regisseur die tevens het script schreef.

Loco veneno

1988 | Komedie, Misdaad

Spanje 1988. Komedie van Miguel Hermoso. Met o.a. Maru Valdivieso, Pablo Carbonell, Antonio Resines, Emilio Gutiérrez Caba en Maru Valdivielso.

Een staflid van een zuivelfabriek staat op het punt een droom te verwezelijken: naar Rio de Janeiro reizen. Door een yoghurt vergiftiging wordt alles erg ingewikkeld. Een komedie met een lichte politie-intrige, vrij slecht gemaakt door een regisseur die niet erg sterk is in het vertellen van verhalen.

Werther

1986 | Drama

Spanje 1986. Drama van Pilar Miró en Pilar Miro. Met o.a. Eusebio Poncela, Mercedes Sampietro, Feodor Arkine, Emilio Gutiérrez Caba en Vicky Peña.

Een vrije bewerking van het originele werk van Goethe, spelend in hedendaags Spanje. Een in meer dan één opzicht belachelijke film met een zeer literaire verteltrant die van begin tot eind aanwezig is.

Hierro dulce

1986 | Thriller

Spanje 1986. Thriller van Francisco Rodríguez. Met o.a. Emilio Gutiérrez Caba, Eduardo Calvo, Emma Suárez en David Zarzo.

Een jonge, werkloze ingenieur die werkt aan een paar smerige zaakjes, wordt overvallen door een jongeman, die hem naar de rand van de stad voert. Daar komt hij in contact met mensen die zijn denkwijze weten te veranderen. Geflopt, maar interessant en met een meer dan acceptabele vertolking en fotografie.

¿Qué he hecho yo para merecer esto?!!

1985 | Komedie

Spanje 1985. Komedie van Pedro Almodóvar. Met o.a. Chus Lampreave, Verónica Forqué, Carmen Maura, Luis Hostalot en Gonzalo Suárez.

Een echtpaar raakt verwikkeld in duistere zaken door een buitenlandse zangeres. De veelbesproken Almodóvar laat in deze film zijn homoseksuele geaardheid weer de vrije teugel. Camerawerk van Angel Luis Fernandez. Ook bekend als WHAT HAVE I DONE TO DESERVE THIS?

Réquiem por un campesino español

1985 | Drama

Spanje 1985. Drama van Francisco Betriu. Met o.a. Antonio Ferrandis, Fernando Fernán-Gómez, Antonio Banderas, Terele Pávez en Simón Andreu.

In de dagen voorafgaande aan de Spaanse burgeroorlog wordt een boer door de fascisten achtervolgd. Een afstandelijke en weinig overtuigende verfilming van de gelijknamige roman van Ramón J. Sender, uitsluitend gespeeld door Spaanse acteurs. Een commercieel succes.

A la pálida luz de la luna

1985 | Komedie, Drama

Spanje 1985. Komedie van José María González Sinde. Met o.a. José Sacristán, Fiorella Faltoyano, Emilio Gutiérrez Caba, María Luisa San José en Esperanza Roy.

Het ironische, nostalgische verslag van de jaren tachtig in Spanje. Ondanks de zeer slechte regie, reageerde het publiek niet afkeurend, wat hoofdzakelijk te danken is aan de vele knipoogjes en aan de rolbezetting waarin we onder anderen ook nog Héctor Alterio, Agustín González, Esperanza Roy en Luis Escobar aantreffen.

Femenino singular

1982 | Komedie

Spanje 1982. Komedie van Juanjo López. Met o.a. Carmen Maura, Emilio Gutiérrez Caba, Emma Cohen en Carlos Tristancho.

Een directrice van een huwelijksbureau is gescheiden van haar echtgenoot. De film is zo slecht dat hij nauwelijks is vertoond.

Pepe, no me des tormento

1981 | Komedie

Spanje 1981. Komedie van José María Gutiérrez. Met o.a. Emilio Gutiérrez Caba, Luis Varela, Cecilia Roth en Trini Alonso.

Een scenarioschrijver zonder inspiratie roept de hulp in van een homoseksuele vriend, die samen met een travestiet en de echtgenote van eerstgenoemde naar zijn huis zal komen. Een sarcastische boulevard-komedie, die een commerciële mislukking werd.

La Gran quiniela

1981 | Komedie

Spanje 1981. Komedie van Joaquín Coll Espona. Met o.a. María Luisa San José, Eva León, Máximo Valverde en Emilio Gutiérrez Caba.

Het leven van een meisje verandert, nadat zij een lot uit de loterij wint. Een volledig verpest thema.

Viva la clase media

1980 | Komedie

Spanje 1980. Komedie van José María González Sinde. Met o.a. Emilio Gutiérrez Caba, Enriqueta Carballeira, Maria Casanova en Irene Gutiérrez Caba.

De strijd van een groep jongeren uit de middenklasse tegen de dictatuur tijdens de jaren zestig. Een soort politieke komedie van weinig belang.

Viaje al más allá

1980 | Horror

Spanje 1980. Horror van Sebastián D'Arbó. Met o.a. Ramiro Oliveros, Narciso Ibáñez Menta, Emilio Gutiérrez Caba, Rosa Morata en Montserrat Prous.

Tijdens een bijeenkomst onder het voorzitterschap van een bekende parapsycholoog brengen verschillende mensen verslag uit van buitenzintuiglijke voorvallen die zij meegemaakt hebben. Dit onuitstaanbare knoeiwerk, met de opbouw van horrorfilms van de Engelse producent Amicus, werpt zich arrogant op als een cinematografische verering van de parapsychologie.

El Gran secreto

1980 | Drama

Spanje 1980. Drama van Perdo Mario Herrero en Pedro Mario Herrero. Met o.a. Francisco Rabal, María Luisa San José, María Asquerino, Emilio Gutiérrez Caba en Charo López.

In een verlaten pension wacht een groep mensen op de aankomst van een onbekende. Een knoeiwerk met allegorische en metafysische pretenties, dat op een enorme mislukking uitliep.

Estigma

1979 | Horror

Spanje/Italië 1979. Horror van José Ramón Larraz. Met o.a. Christian Borromeo, Alexandra Bastedo, Emilio Gutiérrez Caba en Helga Liné.

Een jong meisje ontdekt dat zij bovenzinnelijke krachten bezit... Een slechte film, zoals te verwachten valt van Larraz.

Doña perfecta

1977 | Drama

Spanje 1977. Drama van César Fernández Ardavín en Cesar Fernandez Ardavin. Met o.a. Julia Gutiérrez Caba, Victoria Abril, Manuel Sierra, Mirta Miller en Emilio Gutiérrez Caba.

In een provinciestad verspreidt een zure oude vrijster geruchten. Een zielige en stereotype verfilming van een literair werk, gemaakt door een deskundige regisseur.

Do

1977 | Drama

Spanje 1977. Drama van César Fernández Ardavín. Met o.a. Julia Gutérrez Caba, José Luis Lopéz Vázquez, Victoria Abril, Manuel Sierra en Mirta Miller.

In een provinciestad verspreid een zure oude vrijster geruchten. Een zielige en stereotype verfilming van een literair werk, gemaakt door een deskundige regisseur.

Al servicio de la mujer española

1977 | Drama

Spanje 1977. Drama van Jaime de Armiñán. Met o.a. Marilina Ross, Adolfo Marsillach, Mari Carrillo en Emilio Gutiérrez Caba.

De film laat het dagelijks bestaan zien van een omroepster uit de provincie, die gefrustreerd is op elk gebied. Dit gebruikelijke Spaanse plattelandsdrama is even paternalistisch en onnatuurlijk als alle andere.

Terapia al desnudo

1976 | Erotiek

Spanje 1976. Erotiek van Pedro Lazaga. Met o.a. José María Iñigo, Carmen Sevilla, Emilio Gutiérrez Caba, María Kosty en Mabel Escaño.

Een man is in staat om mensen te hypnotiseren en gebruikt die gave voor erotische doeleinden. Een grof tot schaamteloos knoeiwerk.

La Petición

1976 | Drama, Erotiek

Spanje 1976. Drama van Pilar Miró. Met o.a. Ana Belén, Emilio Gutiérrez Caba, Fredric de Pasquale en María Luisa Ponte.

Aan het begin van de eeuw beklimt een jonge vrouw in Noord-Spanje dank zij haar erotische kwaliteiten met succes de sociale ladder. De eerste en tevens aardigste film van Pilar Miró.

Hasta que el matrimonio nos separe

1976 | Komedie

Spanje 1976. Komedie van Pedro Lazaga. Met o.a. José Sacristán, María Luisa San José, Mónica Randall, Cristina Galbó en Mari Carrillo.

Een verliefd stel kan om legale redenen niet met elkaar trouwen. Een film beneden alle peil, zeer slecht geregisseerd en met geen ander oogmerk dan het opportunisme.

Un Curita Cañón

1974 | Komedie

Spanje 1974. Komedie van Luis María Delgado. Met o.a. Alfredo Landa, Irene Gutiérrez Caba, Nené Morales en Emilio Gutiérrez Caba.

De film toont het dagelijks leven van een priester op het platteland. Het is een anachronistische en onuitstaanbare terugkeer naar het soort Spaanse cinema dat ooit populair was dankzij films als FRAY ESCOBA.

Una Chica y un señor

1973 | Romantiek

Spanje 1973. Romantiek van Pedro Masó. Met o.a. Ornella Muti, Sergio Fantoni, Eduardo Fajardo, Helga Liné en Emilio Gutiérrez Caba.

Het liefdesverhaal tussen een man van middelbare leeftijd en een mooi meisje. Deze echt afschuwelijk commerciële film ziet er uit als een beeldroman.

Cebo para una adolescente

1973 | Drama, Erotiek

Spanje 1973. Drama van Francisco Lara Polop. Met o.a. Ornella Muti, Philippe Leroy, Emilio Gutiérrez Caba en José Vivó.

Een jonge secretaresse wordt verleid door haar chef en bemind door een jonge man van haar eigen leeftijd. Het is een van de erotische drama's waarin Ornella Muti, aan het begin van haar carrière in Spanje, de hoofdrol vervulde.

Vamos por la parejita

1969 | Komedie

Spanje 1969. Komedie van Alfonso Paso. Met o.a. Antonio Garisa, Florinda Chico, Rafaela Aparicio en Emilio Gutiérrez Caba.

Een man raakt gefrustreerd omdat zijn nakomelingen uitsluitend vrouwen zijn, terwijl zijn ambitie is een zoon te krijgen. Een afschuwelijk en uniek macho-blijspel, waarvoor Paso ook het scenario schreef.

No somos ni Romeo ni Julieta

1969 |

Spanje 1969. Alfonso Paso. Met o.a. María Enriqueta Carballeira, Emilio Gutiérrez Caba, José Luis Lopéz Vázquez en Laly Soldevilla.

Julita en Roberto houden van elkaar ondanks de tegenstand van hun respectievelijke ouders. Een afgrijselijke parodie op Romeo and Juliet van Shakespeare.

Cristina Guzmán

1968 | Komedie, Romantiek

Spanje 1968. Komedie van Luis César Amadori. Met o.a. Rocío Dúrcal, Arturo Fernández, Isabel Garcés en Emilio Gutiérrez Caba.

Herverfilming van CRISTINA GUZMÁN, een film uit de jaren veertig, deze keer ter ere van de toenmalige modester Rocío Dúrcal.

Sábado en la playa

1967 | Drama

Spanje 1967. Drama van Esteban Farré. Met o.a. Vicente Parra, Lola Cardona, Emilio Gutiérrez Caba en Blanca de Silos.

Een man wordt jaloers als hij zijn vrouw op het strand samen met een andere ziet. Een wat eentonige en misplaatste film die toch een paar pluspunten heeft.

Los Chicos del Preu

1967 | Komedie

Spanje 1967. Komedie van Pedro Lazaga. Met o.a. María José Goyanes, Emilio Gutiérrez Caba, Cristina Galbó en Pedro Díez del Corral.

De film schetst het leven van een groep jongens en meisjes en de problemen die tijdens hun studie opdoemen. Een van de grootste kassuccessen van de paternalistische Spaanse cinema uit de jaren zestig.

Los Guardiamarinas

1966 | Drama

Spanje 1966. Drama van Pedro Lazaga. Met o.a. Alberto de Mendoza, Julia Gutiérrez Caba, José Luis Lopéz Vázquez, José Rubio en Alfredo Landa.

Het dagelijks leven van drie leerlingen van de Zeevaartschool. Een rampzalig propagandistisch knoeiwerk.

La Llamada

1965 | Romantiek, Fantasy

Spanje 1965. Romantiek van Javier Setó. Met o.a. Emilio Gutiérrez Caba, Carlos Lemos, Dyanik Zurakowska en Tota Alba.

Een verloofd stel belooft elkaar dat de eerste die sterft uit het Hiernamaals zal terugkeren om hun liefde voort te zetten. Dit fascinerende verhaal wordt slecht opgediend door zowel de regisseur als de vertolkers.

El Misterioso señor Van Eyck

1965 | Actiefilm

Italië/Spanje 1965. Actiefilm van Agustín Navarro. Met o.a. Espartaco Santoni, Tere Velázquez, Massimo Girotti, Franco Fabrizi en Emilio Gutiérrez Caba.

Een avonturier raakt betrokken bij diamanthandel. Grof, simpel en erbarmelijk slecht.

Adiós, Cordera

1965 | Familiefilm, Drama

Spanje 1965. Familiefilm van Pedro Mario Herrero. Met o.a. Carlos Estrada, José María Prada, Emilio Gutiérrez Caba en Venancio Muro.

Tot wanhoop van zijn kinderen ziet een man zich gedwongen hun koe, Cordera, te verkopen. Dit huilstuk is een bewerking van de roman van Leopoldo Alas.

9 cartas a Berta

1965 | Drama

Spanje 1965. Drama van Basilio Martín Patino. Met o.a. Emilio Gutiérrez Caba, Mari Carrillo, Elsa Baeza en Antonio Casas.

Een jonge student vertelt zijn indrukken, tegenslagen en verlangens in een reeks brieven. De eerste film van Basilio Martín Patino. Het is tevens een produktie die van groot belang is geweest voor de Spaanse film van die tijd.