Vittorio Caprioli: regie en cast.
Er zijn 66 films gevonden.

L'affare s'ingrossa

1991 | Erotiek

Italië 1991. Erotiek van Giovanni Narzini. Met o.a. Adriana Asti, Gino Bramieri, Vittorio Caprioli, Stafania Cassini en Gianfranco D'Angelo.

Een vijfluik met het nodige bloot rond het thema van de z.g. 'Latin Lover'. Een toerist op de veroveringstoer wordt door een verleidelijke dame bij de neus genomen; een echtpaar uit het Zuiden leert kennis maken met liberale noordelijke seksgenoegens; een vettige, vieze, stinkrijke fabrikant meent als een oude bok die een jong blaadje lust, daarmee ook de eeuwige jeugd hervonden te hebben, enz., enz. Behalve de smakelijke dames is er niet veel aan.

Il male oscuro

1990 | Drama

Italië 1990. Drama van Mario Monicelli. Met o.a. Giancarlo Giannini, Emmanuelle Seigner, Stefania Sandrelli en Vittorio Caprioli.

Naar een roman van Giuseppe Berto en voor het witte doek bewerkt door Suso Cecchi d'Amico en de zeer gewaardeerde Tonino Guerra. Een schrijver lijdt aan een kwaal, die hem noodzaakt regelmatig artsen te raadplegen en tenslotte om weer gezond te worden onder het mes moet. Maar het wordt alras duidelijk dat zijn ziekte psychologisch is en veroorzaakt door een onopgelost conflict dat hij had met zijn onlangs overleden vader. Het spel van Giannini als de ziekelijke schrijver is overtuigend en de film is vaardig gerigisseerd door Monicelli. Het camerawerk is van Carlo Tafani.

L'Ultima scena

1989 | Drama, Komedie

Italië 1989. Drama van Nino Russo. Met o.a. Marina Suma, Aldo Giuffrè en Vittorio Caprioli.

Op een nacht repeteert een toneelgezelschap in een Napolitaans theater. Het wordt een nacht vol intriges, theatrale gebeurtenissen en misverstanden op en achter het toneel. De film gaat over het verband tussen realiteit en wat als realiteit gepresenteerd wordt. Kunst als imitatie van het leven. Hier en daar mooi spel.

Una botta di vita

1988 | Komedie

Italië 1988. Komedie van Enrico Oldoini. Met o.a. Alberto Sordi, Bernard Blier, Andréa Ferréol, Elena Falgheri en Vittorio Caprioli.

Een man van middelbare leeftijd met een agressief karakter en een onbeheersbare passie voor eten maakt een tweede jeugd door. Samen met een man met een geheel ander karakter besluit hij naar de Rivièra te gaan om de verveling van de zomervakantie in de provincie te ontsnappen. Sordi's beste rol in tien jaar. Scenario van Ruggero Maccari, Aurelio Chiesa, Enrico Vanzina en Liliana Betti. Camerawerk van Giuseppe Ruzzolini.

Tutta colpa della SIP

1988 | Mysterie, Komedie

Italië 1988. Mysterie van Gianfranco Bullo. Met o.a. Gianfranco Bullo, Ana Obregón, Vittorio Caprioli, Lella Fabrizi en Patrizia Della Chiessa.

Een werkloze dertigjarige architect met een passie voor detectiveromans raakt verzeild in een echte zaak, doordat hij per ongeluk een gesprek afluistert van een niet bestaand detective- bureau dat jacht maakt op de mooie vrouw van een rijke industrieel. Op onderzoek wordt hij verliefd op de vrouw. Een zwak verhaal.

I Picari

1987 | Avonturenfilm, Komedie

Spanje​/​​Italië 1987. Avonturenfilm van Mario Monicelli. Met o.a. Giancarlo Giannini, Enrico Montesano, Vittorio Gassman, Nino Manfredi en Giuliana de Sio.

Stijlvolle produktie, met vakmanschap en veel inventiviteit gemaakt. De film, met veel sterren, is gebaseerd op 17e-eeuwse schelmenromans uit Spanje. Twee schurkachtige helden, een hoerenzoon, die aan een wrede blinde man wordt verkocht, en de zoon van een oplichter, die aan de galg is gestorven, komen elkaar tegen. Zij verliezen elkaar uit het oog en komen elkaar telkens weer tegen. De Sio is buitengewoon sexy en de acteurs spelen prachtig. Goed camerawerk van Tonino Nardi.

Capriccio

1987 | Erotiek

Italië 1987. Erotiek van Tinto Brass. Met o.a. Nicola Warren, Francesca Dellera, Andy J. Forest, Luigi Laezza en Vittorio Caprioli.

Eind jaren veertig keert een jong Amerikaans echtpaar terug naar Rome en Capri, waar ze de laatste oorlogsjaren hebben doorgebracht. Ze laten er geen gras over groeien en zoeken oude vlammen op: een hoer die nog steeds een zwak voor hém heeft, en een pooier met wie zij zo graag een nummertje wil maken dat ze er helemaal voor naar Capri reist. De werkelijkheid is altijd minder mooi dan je je herinnert en de gehuwden keren in elkaars armen terug. Goed geproduceerd, en een hoop naakt. Engelse titel: LETTERS FROM CAPRI.

Uno scandalo perbene

1985 | Drama, Mysterie, Biografie

Italië 1985. Drama van Pasquale Festa Campanile en Pasquale Festa Campanile. Met o.a. Giuliana de Sio, Valeria D'Obici, Vittorio Caprioli, Carlos De Carvalho en Giuliana Calandra.

Naar een waar verhaal over een man met twee levens. Dit schokkende mysterie begint voorjaar 1926, als een man van middelbare leeftijd zich noch zijn naam noch zijn verleden kan herinneren. De tragische toedracht begint duidelijk te worden als een krant in Februari 1927 zijn foto publiceert onder de kop 'Wie herkent deze man?' Gazzara is goed als de tragische Italiaan en De Sio is een genot voor het oog.

Il Petomane

1983 | Komedie, Biografie

Italië 1983. Komedie van Pasquale Festa Campanile. Met o.a. Ugo Tognazzi, Mariangela Melato, Vittorio Caprioli en Ricky Tognazzi.

Gebaseerd op een waar verhaal in Parijs, begin 1900. Joseph Pujol (een briljante rol van Tognazzi) viert in de Belle Epoque triomfen met zijn show. Hij is de enige in de wereld die scheetsgewijs liederen ten gehore kan brengen en blaasinstrumenten kan bespelen. Hij begint zich voor zijn kunst te schamen als hij verliefd wordt op een celliste (Melato). Tognazzi op z'n best, prachtige decors en vakkundige regie.

Cenerentola '80

1983 | Romantiek

Italië 1983. Romantiek van Riccardo Malenotti. Met o.a. Bonnie Bianco, Pierre Cosso, Adolfo Celi, Sylva Koscina en Sandra Milo.

Een moderne versie van Assepoester. Deze keer heet het meisje Cindy, ze is 18 jaar oud en leeft met haar Italiaanse vader, stiefmoeder en twee stiefzusjes in Brooklyn. Tijdens een reis naar Italië leert ze een jongeman kennen, die op het eerste gezicht een vagebond lijkt. Iedereen weet hoe het verhaal afloopt. De film bevat leuke momenten, maar voor de prijs van het kaartje kun je beter de veel betere versie van Walt Disney gaan zien.

Stangata napoletana...la trastola

1982 | Romantiek, Komedie

Italië 1982. Romantiek van Vittorio Caprioli. Met o.a. Margaret Lee en Treat Williams.

Een leuke romantische sit-com, op locatie opgenomen in New York. De fleurige weduwe van een Napolitaanse baron erft een prachtige villa in New York. Ze ontdekt algauw dat op dit huis een enorme hypotheek staat. Maar er komt een jongeman in haar leven waarop ze verliefd wordt.

Più bello di cosi si muore

1982 | Komedie

Italië 1982. Komedie van Pasquale Festa Campanile. Met o.a. Enrico Montesano, Monica Guerritore, Vittorio Caprioli, Ida Di Benedetto en Paolo Borboni.

Een onhandige dief in Rome besluit vrouwenkleren aan te trekken en te gaan tippelen, maar dit geeft problemen wanneer een graaf, die te lijden heeft van een dominerende moeder, verliefd op hem wordt en met hem wil trouwen. Een dolle komedie, soms wat te dol, maar Montesano is in topvorm en wordt bijgestaan door goede acteurs.

Le coup du parapluie

1980 | Komedie, Actiefilm

Frankrijk 1980. Komedie van Gérard Oury. Met o.a. Pierre Richard, Gert Fröbe, Valérie Mairesse, Christine Murillo en Vittorio Caprioli.

Een berooide acteur komt solliciteren voor een rol in een gangsterfilm, maar belandt per ongeluk op het kantoor van een mafioso. Deze verwacht een killer die een rivaal voor hem moet uitschakelen. Hij neemt nietsvermoedend de opdracht aan en blijft tot aan de bloedige afloop in de waan dat hij zich op een filmset bevindt. Dit aardige uitgangspunt kreeg een uitermate teleurstellende en flauwe uitwerking, waarbij iedere grap eindeloos wordt uitgekauwd (voorzover de film niet wordt stopgezet voor uitvoerige sluikreclame). Pogingen van Richard om leuk te doen zonder dat het scenario de kans ertoe geeft maakt het werk onuitstaanbaar. Scenario van regisseur Oury en Danièle Thompson. Camerawerk van Henri Decae.

Le Rose et le Blanc

1980 | Avonturenfilm, Fantasy, Mysterie

Frankrijk 1980. Avonturenfilm van Robert Pansard-Besson. Met o.a. Raymond Pellegrin, Bulle Ogier, Michael Lonsdale, Yves Alfonso en Vittorio Caprioli.

Deze film hoort thuis bij dat zeldzame rijtje films dat net zo origineel en onmogelijk om na te vertellen is als ZAZIE DANS LE METRO, waarmee hij verschillende punten van overeenkomst vertoont. Denk ook aan L`ANNEE DERNIERE A MARIENBAD of HISTOIRE DU MANUSCRIT TROUVE A SARAGOSSE. Ditmaal speelt het in Parijs. Een moza[KA3]iekvormige allegorie in een dromerig-po[KA3]etisch- komische stijl met talloze knipogen en imitaties (van HOTEL DU NORD tot LES PARAPLUIES DE CHERBOURG), die ondanks enkele langdradige momenten eé[KA1]n van de beste in zijn soort is.

Caffè express

1979 | Komedie

Italië 1979. Komedie van Nanni Loy. Met o.a. Nino Manfredi, Vittorio Caprioli, Adolfo Celi, Vittorio Mezzogiorno en Giovanni Pizzopo.

Een man verdient clandestien zijn brood als koffieverkoper in de trein en weet behendig uit het gezicht van controleurs te blijven en door diensten aan passagiers extra-fooien te vangen. Treinpolitie en dieven zitten tijdens een nachtelijke reis achter hem aan, maar de bureaucratie is er in twijfel over, welk reglement hij overtreden heeft. Door Manfredi zelf geschreven scenario is bijna een one man-show. De regisseur levert opmerkelijke prestatie met vrijwel volledig in de trein gesitueerde handeling en maakt de beslotenheid werkzamer en overtuigender dan in de meeste andere treinfilms. De passagiers zorgen voor rake satirische sketches.

C'est dingue...mais on y va

1978 | Komedie, Drama

Frankrijk​/​​Italië 1978. Komedie van Michel Gérard. Met o.a. Stéphane Hillel, Rémi Laurent, Michel Melki, Michel Bonnet en Maurice Biraud.

Vier rekruten krijgen de opdracht een generaal te ontvoeren die in Italië op de bouw van een kerncentrale toeziet. Na steeds weer mislukte kidnap-pogingen krijgt de generaal zenuwtoevallen, zodat ze hem dan uit het ziekenhuis moeten zien te halen. Dit zoveelste voorbeeld van de in Frankrijk herleefde soldatenklucht is een aaneenschakeling van flauwiteiten, die alleen verrassen door het ontbreken van iedere vorm van logica of samenhang. De jonge acteurs spelen dynamisch, maar vergeefs; de veteranen uit het gezelschap zetten afgetrapte karikaturen neer.

Avere vent'anni

1978 | Komedie, Erotiek

Italië 1978. Komedie van Fernando Di Leo. Met o.a. Gloria Guida, Lilli Carati, Ray Lovelok, Vinzenzo Crocitti en Daniele Vargas.

Twee van de drie lievelingsonderwerpen van regisseur Di Leo, seks en drugs, in deze zeer onbeduidende film over twee na[KA3]ieve meiden die naar de grote stad (Rome) trekken en terechtkomen in een commune. Ze vinden de leefgemeenschap waar je geen hechte relaties kunt aanknopen maar niks en voor de kijker is het ook een teleurstelling.

Messalina, Messalina

1977 | Avonturenfilm, Historische film, Komedie, Erotiek

Italië 1977. Avonturenfilm van Bruno Corbucci. Met o.a. Anneka di Lorenzo, Tomas Milian, Vittorio Caprioli, Giancarlo Prete en Lino Toffolo.

De echtgenote van de zwakke keizer Claudius laat de centurion dagelijks een reeks superpotente minnaars op straat rekruteren, tot haar jaloerse schoonzuster haar in de armen manoeuvreert van een fraaie, maar hoogst morele senator die alleen binnen het huwelijk 'wil'. Uit liefde laat ze zich scheiden en Agrippina neemt haar plaats in als keizerin en als mannenverslindster. Een platvloerse kluchtversie van de Romeinse historie - in de slechte stijl van de vele SATYRICON- en DECAMERONE-aftreksels - die na het succes van CALIGULA opnieuw werd uitgebracht met een aantal porno-inlassen die de film er nauwelijks aantrekkelijker op maken. Voor wie geduld heeft is er aan het slot een slachtpartij die door de burleske overdrijving wèl zeer komisch werkt.

Le Trouble fesses

1976 | Komedie

Frankrijk 1976. Komedie van Raoul Foulon. Met o.a. Maurice Risch, Michel Galabru, Bernadette Lafont, Vittorio Caprioli en Anicée Alvina.

Een vulgaire, niet leuke mafiaparodie waarin nochtans getalenteerde acteurs (Risch, Galabru, Lafont) zich verlagen tot de meest idiote onderbroekenlol. Het draait allemaal rond Ernesto Capoli, zoon van pizzakoning Lucki Capoli, die door Don Pasquale wordt betrapt in het bed van diens dochter. Don Pasquale stuurt huurmoordenaars op Ernesto af, en de familie Capoli lanceert meteen een tegenoffensief. Een lawaaierige, voorspelbare en bijzonder vermoeiende film.

L' Insegnante

1976 | Komedie, Erotiek

Italië 1976. Komedie van Nando Cicero. Met o.a. Edwige Fenech, Mario Carutenuto, Vittorio Caprioli, Stefano Amato en Alvaro Vitali.

De eerste uit een - helaas - lange reeks boertige kluchten met Fenech als een constant hitsige lerares die voortdurend wordt belaagd door bronstige manspersonen van alle leeftijden. Ontstellend vulgair, bepaald niet leuk en technisch slordig. Te mijden. Ook bekend onder de Franse titel : LA 'PROF' DONNE DES LEÇONS PARTICULIERES. Toe maar.

I padroni della città

1976 | Misdaad, Actiefilm

Italië 1976. Misdaad van Fernando Di Leo. Met o.a. Al Cliver, Jack Palance, Al Cliven, Vittorio Caprioli en Gisela Hahn.

Een jonge ex-bokser voegt zich bij een kleine misdadigersbende in de buitenwijken van de stad en als inwijdingsritueel moet hij wraak nemen op een grote mafia-bons. Veel actie en hoog tempo doen de film goed.

Io, io, io... e gli altri

1975 | Drama, Komedie

Italië 1975. Drama van Alessandro Blasetti. Met o.a. Walter Chiari, Gina Lollobrigida, Silvana Mangano, Marcello Mastroianni en Vittorio de Si.

Een journalist leest op de spiegel van het treintoilet: 'Lang zal ik leven', en besluit twee dagen lang een onderzoek naar egoïsme in de moderne samenleving in te stellen - in politiek, huwelijk, religie, relaties - terwijl een loyale vriend hem van het tegendeel probeert te overtuigen en daarbij het leven laat. Italiaanse sterren van vroeger en nu en een dozijn schrijvers werkten met wisselend resultaat in de talrijke korte episodes belangeloos mee aan deze film van veteraan Blasetti. De regie is meer vermoeid dan venijnig, waardoor de voornaamste aantrekkelijkheid het herkennen van de talrijke gezichten blijft.

Catherine et Cie.

1975 | Komedie, Erotiek

Frankrijk 1975. Komedie van Michel Boisrond. Met o.a. Jane Birkin, Patrick Dewaere, Jean-Pierre Aumont, Jean-Claude Brialy en Vittorio Caprioli.

Jonge Engelse in Parijs trekt aandacht van uiteenlopende hitsige heren en besluit vennootschap op te richten met zichzelf als bedrijfskapitaal. Dat heldin aandelen in zichzelf verhandelt is nieuwe variant in doorsnee pikante komedie waarin charme van Birkin en elan van tegenspelers onvoldoende ruimte kregen van scenario.

Catherine & Co.

1975 |

1975. Michel Boisrond. Met o.a. Jean-Pierre Aumont, Patrick Dewaere, Jane Birkin en Vittorio Caprioli.

Jonge Engelse in Parijs trekt aandacht van uiteenlopende hitsige heren en besluit vennootschap op te richten met zichzelf als bedrijfskapitaal. Dat heldin aandelen in zichzelf verhandelt is nieuwe variant in doorsnee pikante komedie waarin charme van Birkin en elan van tegenspelers onvoldoende ruimte kregen van scenario.

Ab morgen sind wir reich und ehrlich

1975 | Komedie, Misdaad

Oostenrijk​/​​Italië​/​​Duitsland 1975. Komedie van Franz Antel. Met o.a. Carroll Baker, Arthur Kennedy, Curd Jürgens, Christine Kaufmann en Vittorio Caprioli.

Een Hollywood-ster haalt een groep gangsters-in-ruste over om een film te produceren met haar in de hoofdrol. Om dit te financieren wordt een Amerikaanse senator en presidentskandidaat met zijn maffia-verleden gechanteerd. Het aardige gegeven kreeg onvoldoende scenario-uitwerking, maar wordt vooral gesaboteerd door de slappe regie die geen vat heeft op de curieuze, internationale rolbezetting. Antel regisseerde als François Legrand. Het scenario is van Sauro Scovolini en Willy Pribil. Het camerawerk is van Guglielmo Mancori. Ook bekend als DIE MAFIA LÄßT GRŸßEN.

La moutarde me monte au nez

1974 | Komedie

Frankrijk 1974. Komedie van Claude Zidi. Met o.a. Pierre Richard, Jane Birkin, Claude Piéplu, Vittorio Caprioli en Henri Guybet.

Een verstrooide jonge leraar schrijft zowel politieke speeches voor zijn reactionaire vader als sensatiejournalistiek voor een bevriende ­reporter. De verwisseling van die teksten, gecombineerd met filmopnamen in de omgeving van het stadje waar hij woont, leiden tot een opeenhoping van complicaties. Een van de betere komedies van Richard, omdat in het script ruime aandacht is gegeven aan de personages om hem heen, zodat deze keer niet alle grappen gaan over zijn kenmerkende warrigheid. ­Caprioli is als temperamentvol film­regisseur bijvoorbeeld erg leuk.

Innocenza e turbamento

1974 | Komedie, Erotiek

Italië 1974. Komedie van Massimo Dallamano. Met o.a. Edwige Fenech, Vittorio Caprioli, Lionel Stander, Roberto Cenci en Anna Maria Pescatori.

Carmela, de tweede vrouw van baron Caprioli, brengt de fantasie van de mannelijke familieleden op hol en de zaken lopen uit de hand als de grootvader, na het stiekem drinken van een liefdeselixir, met een permanente erectie in het ziekenhuis dient te worden opgenomen. Lolbroekerij van het allerlaagste allooi. Franse titel: LA BELLE ET LE PUCEAU.

Il Poliziotto è marcio

1974 | Misdaad

Italië​/​​Frankrijk 1974. Misdaad van Fernando Di Leo. Met o.a. Luc Merenda, Salvo Randone, Richard Conte, Raymond Pellegrin en Vittorio Caprioli.

Een politie-inspecteur te Milaan laat sigarettensmokkel oogluikend toe en verzwakt daarmee zijn officiële positie als de smokkelaars de rookwaar vervangen door drugs en wapens. Dit uiterst routineus misdaadwerkje legt zich vooral toe op geweld en bloedvergieten. Men heeft het allemaal vaker gezien - en vermoedelijk beter. USA/GB-titel: SHOOT FIRST...DIE LATER.

Società a responsabilità molto limitata

1973 | Drama, Misdaad

Italië 1973. Drama van Giorgio Bianchini. Met o.a. Gianni Morandi, Maurizio Arena, Vittorio Caprioli en Franco Fabrizi.

Een ex-bokser en een crimineel ontmoeten elkaar na vijf jaar in de gevangenis te hebben gezeten. Zij hebben het plan opgevat om een zak cocaïne te stelen en deze door te verkopen aan een ziekenhuis. Maar het verloopt allemaal niet zo gladjes als beraamd. Een film met een uitstekende rolbezetting, verknald in een banale en slecht geregisseerde prent.

Paolo il caldo

1973 | Komedie, Erotiek

Italië 1973. Komedie van Marco Vicario. Met o.a. Giancarlo Giannini, Rossana Podestà, Gastone Moschin, Adriana Asti en Vittorio Caprioli.

Een Siciliaanse baron blijkt als kind al de hitsige aard van zijn voorvaderen te hebben geërfd en maakt als volwassene een reeks van veroveringen, zonder onderscheid in rang en stand en laat fascisme, oorlog en bevrijding als onbelangrijke incidenten aan zich voorbij gaan. Als bejaarde is zijn geest nog steeds willig, maar het vlees wordt zwak en het huwelijk met een jonge apothekersdochter biedt geen soelaas, omdat ze frigide is. De film heeft minder aandacht voor de seksscènes dan de uitsluitende interesse van de hoofdpersoon doet verwachten en legt vooral het accent op familie-, gezins- en politieke conflicten, maar haalt daarmee zoveel zó kluchtig overhoop, dat het uiteindelijke resultaat oppervlakkig en vermoeiend platvloers wordt.

Le magnifique

1973 | Komedie, Actiefilm

Frankrijk​/​​Italië 1973. Komedie van Philippe de Broca. Met o.a. Jean-Paul Belmondo, Jacqueline Bisset, Vittorio Caprioli, Monique Tarbès en Raymond Gérôme.

Al 42 kioskthrillertjes lang cultiveert ploeterend opdrachtschrijver François Merlin op driehoogachter zijn alleskunnende alter ego, geheimagent Bob Saint-Clar. Met avontuur 43 wil 't niet vlotten. De typemachine zieltoogt, uitgever Charron perst hem uit en Britse studente Christine, bovenbuur in zijn vergammelde appartementsgebouw, ziet hem niet staan. Ziedaar het knalcontrast van Letterknecht en Superbob in dit hoogst vermakelijke optimistenstripverhaal pingpongend tussen sloebersleur en zevenklapper, met Bébel op z'n komieke best. Fruitige dubbelrollen der drie hoofdvertolkers, swingende Claude Bolling-score - en Bisset is eenvoudigweg ravissant.

La Colonna infame

1973 | Drama, Historische film, Oorlogsfilm

Italië 1973. Drama van Nelo Risi. Met o.a. Helmut Berger, Lucia Bosé, Vittorio Caprioli, Francisco Rabal en Salvo Randone.

Angst en bijgeloof rond de pestepidemie van de 17de eeuw in Milaan leiden tot een politiek gemanipuleerde heksenjacht op de 'verspreiders' van de ziekte. Twee mannen verklaren zich na langdurige processen en folteringen schuldig en worden geëxecuteerd als sussende afleiding voor het groeiend verzet onder de bevolking. Deze filmische reconstructie van een historisch proces kreeg een zorgvuldige aankleding en een sterke rolbezetting, maar heeft te weinig dramatische adem waardoor het resultaat nauwelijks boven een geïllustreerde geschiedenisles uitstijgt.

Wipeout!

1972 |

1972. Fernando Di Leo. Met o.a. Howard Ross, Gianni Garko, Henry Silva, Vittorio Caprioli en Richard Conte.

Angst en bijgeloof rond de pestepidemie van de 17de eeuw in Milaan leiden tot een politiek gemanipuleerde heksenjacht op de 'verspreiders' van de ziekte. Twee mannen verklaren zich na langdurige processen en folteringen schuldig en worden geëxecuteerd als sussende afleiding voor het groeiend verzet onder de bevolking. Deze filmische reconstructie van een historisch proces kreeg een zorgvuldige aankleding en een sterke rolbezetting, maar heeft te weinig dramatische adem waardoor het resultaat nauwelijks boven een geïllustreerde geschiedenisles uitstijgt.

Un Journée bien remplie

1972 | Thriller

Frankrijk​/​​Italië 1972. Thriller van Jean-Louis Trintignant. Met o.a. Jacques Dufilho, André Falcon, Vittorio Caprioli, Luce Marquand en Franco Pesce.

Een vijftigjarige bakkerszoon brengt op zondag brood rond en pleegt tegelijk met kalm voorbereide systematiek een reeks moorden. Het regiedebuut van acteur Trintignant sluit meer aan bij de Britse traditie van zwarte humor dan bij Franse en weet - ook door een minimum aan dialoog - te verrassen tot halverwege het verhaal te voorspelbaar wordt. Een dankbare hoofdrol voor Dufilho die te vaak in mallotige bijrollen werd misbruikt.

Tout va bien

1972 | Drama, Experimenteel

Frankrijk​/​​Italië 1972. Drama van Jean-Luc Godard en Jean-Pierre Gorin. Met o.a. Yves Montand, Jane Fonda, Vittorio Caprioli, Pierre Oudry en Jean Pignol.

Een ooit in artistiek en sociaal opzicht geëngageerde reclamefilmer en een radiojournaliste worden tijdens de bezetting van een worstfabriek gegijzeld mèt de directeur. Die ervaring leert hun de betrekkelijkheid zien van hun positie in het leven en hun onderlinge relatie. Hoewel Godard bij monde van Montand de noodzaak van 'nieuwe inhoud in nieuwe vormen' laat bepleiten, heeft hij inhoudelijk niets nieuws te melden. In dit geval is dat geen bezwaar. Godard koos voor een vormgeving waarin hij alleen de stijlkenmerken van zijn eerdere films overdoet, waarbij de eindeloze rij-opnamen doel op zich lijken te zijn geworden. Merkwaardig is zijn pervertering van het star- system: dankzij de belangeloze medewerking van Fonda en Montand kon hij beschikken over het grootste budget van zijn carrière, maar hij houdt ze hoofdzakelijk buiten beeld of laat ze in totaalopnamen letterlijk verdwijnen in de massa.

Roma bene

1972 | Misdaad

Frankrijk​/​​Italië​/​​Duitsland 1972. Misdaad van Carlo Lizzani. Met o.a. Senta Berger, Vittorio Caprioli, Philippe Leroy, Virna Lisi en Nino Manfredi.

Een diefstal op een feest van de Romeinse jet-set haalt politie-inspecteur Manfredi binnen, wiens onderzoek stuk loopt op de onverzettelijke solidariteit van de bourgeoisie die schone schijn wil ophouden. Een maatschappijkritisch alibi voor een lamlendige schildering van een lamlendig wereldje met een reeks van sterren in min of meer gewaagde situaties.

Il Boss

1972 | Drama

Italië 1972. Drama van Ferdinando di Leo. Met o.a. Henri Silva, Richard Conte, Gianni Garko, Vittorio Caprioli en Pierpaolo Capponi.

Pleegzoon van een vooraanstaande mafioso weet een gangsteroorlog in voordeel van zijn 'familie' te beslissen en de leiding van een concurrerende bende over te nemen, die connecties in de politiek heeft, zodat hij zich gaat voorbereiden op deelname aan de verkiezingen. Cynisch misdaadscenario kreeg een efficiënte en dynamische filmvorm, waarbij het expressieloze masker van Silva de genadeloze hoofdrol een merkwaardig reliëf geeft.

E più, storia d'amore e di coltello

1972 | Drama, Misdaad, Komedie

Italië 1972. Drama van Sergio Corbucci. Met o.a. Adriano Celentano, Claudia Mori, Romolo Valli, Maurizio Arena en Gianni Macchia.

Een jonge gangster wil zich na zijn gevangenisstraf wreken op degenen in zijn wijk die hem erin hebben geluisd. Onterechte verdenkingen en tegenslagen doen hem uiteindelijk van wraak afzien, maar hebben inmiddels in zijn omgeving zo veel kwaad bloed gezet dat hij onmiddellijk na zijn huwelijksvoltrekking wordt neergeschoten. In de pittoreske en rumoerige misdaadfilm, die zich afspeelt binnen de onaangetast gebleven Romeinse wijk Borgo in een aankleding van rond 1900, wordt komische bravoure afgewisseld met harde actie. Het is géén tweede BORSALINO, wat duidelijk wel de opzet was.

Correva l'anno di grazia 1870

1972 | Drama

Italië 1972. Drama van Alfredo Giannetti. Met o.a. Anna Magnani, Mario Carotenuto, Marcello Mastroianni en Vittorio Caprioli.

Speelt zich af gedurende de overgang naar politieke eenheid in het Itali[KA3]e van de 19e eeuw. Onderworpen aan de intolerante macht van de kerk, zit een groep tegenstanders in de gevangenis van Rome. Sommigen verzoeken de Paus om gratie en vergeving, anderen blijven tot aan het einde toe strijden. Een van hen is de man van Teresa (Magnani), een plebeër die de rebellen bij elkaar houdt. Wanneer de overwinnende Piëmontezen Rome binnenkomen, bevrijden Teresa en de andere vrouwen de gevangenen, maar haar echtgenoot sterft in haar armen. Groots spel, maar het talent van regisseur Giannetti is matig.

Anche se volessi lavorare, che faccio?

1972 | Komedie, Misdaad

Italië 1972. Komedie van Flavio Mogherini. Met o.a. Enzo Cerusico, Ninetto Davoli, Adriana Asti, Maurizio Arena en Vittorio Caprioli.

In een gehucht ergens in de provincie Lazio doen vier jonge grafdelvers hun eigenaardige werk onder de ogen van de plaatselijke commandant van de carabinieri. Op een dag besluiten zij voor eens en voor altijd een einde te maken aan hun onzekere financiële situatie. Zij wenden zich tot een deskundige met het verzoek hen te helpen bij hun plan om een Etruskisch museum te beroven. Maar helaas licht de goede man de politie in. Een matige, maar van tijd tot tijd beslist grappige film.

L'automobile

1971 | Komedie

Italië 1971. Komedie van Alfredo Giannetti. Met o.a. Vittorio Caprioli en Anna Magnani.

In een gehucht ergens in de provincie Lazio doen vier jonge grafdelvers hun eigenaardige werk onder de ogen van de plaatselijke commandant van de carabinieri. Op een dag besluiten zij voor eens en voor altijd een einde te maken aan hun onzekere financiële situatie. Zij wenden zich tot een deskundige met het verzoek hen te helpen bij hun plan om een Etruskisch museum te beroven. Maar helaas licht de goede man de politie in. Een matige, maar van tijd tot tijd beslist grappige film.

Ettore Lo Fusto

1971 | Komedie

Italië 1971. Komedie van Enzo Girolami. Met o.a. Giancarlo Giannini, Vittorio Caprioli en Vittorio De Sica.

In Rome besluiten een kardinaal en zijn ijverige secretaris zich fulltime te gaan wijden aan speculaties met onroerend goed. Hun plannen worden echter gedwarsboomd door Ettore Lo Fusto (Giannini), een bordeelhouder, wiens broers de gegevens bijhouden van elke bezoeker. Deze satire op de immoraliteit van de Italianen kent een paar sterke komische momenten, terwijl het acteerwerk van de bovenste plank is.

Splendori e miserie di Madame Royale

1970 | Misdaad

Italië​/​​Frankrijk 1970. Misdaad van Vittorio Caprioli. Met o.a. Ugo Tognazzi, Maurice Ronet, Jenny Tamburi, Vittorio Caprioli en Maurizio Bonuglia.

De homoseksuele bourgeois in Rome komt wekelijks in travestie bij elkaar als beroemde Franse courtisanes. De geheimzinnige moord op één van hen brengt de gastheer in contact met een politiecommissaris, die hem met morbide vasthoudendheid psychologisch terroriseert tot hij zich onmogelijk heeft gemaakt zowel in het burgerbestaan als bij zijn vrienden. De eenzaamheid maakt hen ook een willoze prooi voor de moordenaar. Hoewel de film al te zeer alleen de zieligheid van homo's benadrukt, vermijdt hij kluchtige karikaturen. Het kat en muis spel tussen Ronet en Tognazzi boeit meer dan de context.

Scusi, facciamo l'amore?

1968 | Komedie, Erotiek

Frankrijk​/​​Italië 1968. Komedie van Vittorio Caprioli. Met o.a. Pierre Clémenti, Claudine Auger, Valentina Cortese, Edwige Feuillère en Massimo Girotti.

Een aantrekkelijke wees gaat bij zijn Milanese oom wonen en ontdekt dat het gebruik van zijn charmes op welgestelde dames lucratiever is dan werken, al weet hij zo ook voordelige zakentransacties voor zijn voogd tot stand te brengen. Als hij ontdekt dat de vrouwen alleen voor hun eigen bevrediging in hem geïnteresseerd zijn verlegt hij zijn attenties naar een rijke Duitser. Acteur-regisseur Caprioli schenkt meer aandacht aan de satirische dialoog-humor dan aan het etaleren van pikanterieën. De opmerkelijke rolbezetting kan de eentonigheid niet altijd compenseren. Behalve door zijn uiterlijk is Clémenti ook door een combinatie van naïviteit en arrogant zelfbewustzijn ideaal voor de rol van gigolo.

La ragazza del bersagliere

1967 | Komedie

Italië 1967. Komedie van Alessandro Blasetti. Met o.a. Graziella Granata, Antonio Casagrande, Vittorio Caprioli, Tony Renis en Leopoldo Trieste.

Waarschijnlijk vertegenwoordigt deze film Blasetti's zwakste regiepoging. Technisch doet hij zeker onder voor zijn eerdere werk. Het verhaal is tamelijk banaal. Het Italiaanse leger op een gemeenschappelijke NAVO-oefening en de bezigheden van de Italiaanse soldaten met hun vriendinnen staan centraal. Een van de meisjes is Graziella Granata, wier vader gedurende een militaire oefening is omgekomen. Hij keert echter als geest bij haar terug. Een niet zo grappige situatiekomedie.

Il Marito mio e l'ammazzo quando mi pare

1967 | Komedie, Misdaad

Italië 1967. Komedie van Pasquale Festa Campanile. Met o.a. Catherine Spaak, Hywell Bennett, Hugh Griffith, Paolo Stoppa en Vittorio Caprioli.

Een beroemd violist is gelukkig getrouwd met een dertig jaar jongere vrouw, maar hij maakt zich zorgen over haar toekomst na zijn dood. In overleg met haar selecteert hij een jonge huwelijkskandidaat, die echter geen geduld heeft om te wachten tot zijn voorganger een natuurlijke dood is gestorven. De vrouw laat zich inpakken door zijn vuur en wordt medeplichtig aan een reeks steeds mislukkende moordaanslagen. Een onderhoudende komedie wordt gedragen door de ironie en warmte van Griffith als de oude echtgenoot. Bennett daarentegen is zo'n oen dat Spaak overmatige moeite moet doen om aannemelijk te maken dat ze hem verkiest. Uit de luxueuze decors en verkleedpartijen is duidelijk op te maken dat het oorspronkelijk een theaterstuk was.

Bersaglio mobile

1967 | Thriller

Italië 1967. Thriller van Sergio Corbucci. Met o.a. Michael Rennie, Ty Hardin, Paola Pitagora en Vittorio Caprioli.

Deze spionagethriller is spannend, maar biedt niets nieuws of origineels. Het verhaal gaat over een gestolen microfilm. De persoon die de film in zijn bezit heeft, probeert te ontsnappen aan verschillende partijen, geheime diensten en geheimagenten die er om diverse redenen interesse in hebben. Veel verraad, wendingen in het plot en actie.

Assicurasi vergine

1967 | Drama, Komedie

Italië 1967. Drama van Giorgio Bianchi. Met o.a. Romina Power, Leopoldo Trieste, Dino Mele en Vittorio Caprioli.

Op het ruige platteland van Sicilië verzekert een man, die bijna omkomt van schulden, de maagdelijkheid van zijn mooie dochter. Romina, de dochter van Tyrone Power, is bloed-mooi, maar haar spelprestaties zijn middelmatig. In zijn totaliteit dwingt de film geen bewondering af en is deze eigenlijk alleen maar geschikt voor de eiland bewoners.

Come imparai ad amare le donne

1966 | Komedie

Italië​/​​Duitsland 1966. Komedie van Luciano Salce. Met o.a. Robert Hoffmann, Anita Ekberg, Zarah Leander, Elsa Martinelli en Michèle Mercier.

Aantrekkelijke auto-mecanicien is al als scholier steeds door de vrouwen in moeilijkheden gekomen en dat blijft zo tot hij door onschuldig lijkend meisje tot huwelijk gestrikt wordt. Alibi om reeks vrouwelijke sterren in pikante situaties te brengen heeft al te gezochte grappen en een kleurloze held die als seksobject nauwelijks waarschijnlijk is.

Adulterio all'Italiana

1966 | Komedie

Italië 1966. Komedie van Pasquale Festa Campanile. Met o.a. Catherine Spaak, Nino Manfredi, Maria Grazia Buccella, Akim Tamiroff en Vittorio Caprioli.

Een jonge vrouw ontdekt dat haar echtgenoot haar bedriegt met haar beste vriendin en dreigt hem ooit met gelijke munt te zullen terugbetalen. De man wordt sindsdien voortdurend geplaagd door wantrouwen en achtervolgt zijn vrouw in allerhande vermommingen. Deze komedie over de Italiaanse dubbele moraal - de man mag wel, de vrouw niet - wordt bekwaam geacteerd en lichtvoetig in beeld gebracht. Een poging tot het scheppen van een werelds beeld leidt echter tot extravagante kleding en kapsels waarmee de actrices voor aap lopen. Scenario van de regisseur, Luigi Malerba en Ottavio Alessi. Camerawerk van Roberto Gerardi.

Una Vergine per il principe

1965 | Komedie, Historische film

Frankrijk​/​​Italië 1965. Komedie van Pasquale Festa Campanile. Met o.a. Vittorio Gassman, Virna Lisi, Philippe Leroy, Maria Grazia Buccella en Tino Buazelli.

Het belangenhuwelijk tussen een renaissance-prins en zijn vrouw wordt ontbonden als de echtgenoot impotent blijkt. De politieke implicaties hiervan zijn zó groot dat de prins voor de ambassadeurs van de verschillende Italiaanse hoven zijn mannelijkheid moet bewijzen met een jonge maagd in zijn slaapkamer. Het scenario is geïnspireerd op correspondentie uit de 16de eeuw en relativeert de Italiaanse renaissance als hoogtepunt van cultuur, wetenschap en moraal tot een broeinest van hypocriet gekonkel. De bittere ironie dat de prins in bed zijn belangen redt maar daarmee ook zijn net gegroeide liefde offert, laat zich echter lang tevoren voorspellen.

Ischia operazione amore

1965 | Komedie

Italië 1965. Komedie van Vittorio Sala. Met o.a. Walter Chiari, Vittorio Caprioli, Ingrid Schoeller en Tony Renis.

Drie verhalen spelen zich af op het eiland Ischia: een latin lover, die in het restaurant van zijn vader werkt, gebruikt zijn charme om buitenlanders aan te trekken, een ex-voetballer probeert een rijke zakenvrouw op te lichten en een jonge Duitse vergezelt een Siciliaanse aristocraat. Deze figuren komen elkaar tegen in de loop van de film, die behalve verschillende absurde situaties niets te bieden heeft.

Le Voci Bianche

1964 | Komedie, Historische film, Romantiek

Italië​/​​Frankrijk 1964. Komedie van Pasquale Festa Campanile en Massimo Franciosa. Met o.a. Paolo Ferrari, Anouk Aimée, Vittorio Caprioli, Claudio Gora en Graziella Granata.

Gecastreerde contratenors zijn risicoloos gezelschap voor getrouwde, adellijke dames, hetgeen een zanger die door een list aan de operatie is ontsnapt, ongekende mogelijkheden biedt. De sterbezetting en de fantasierijke pruikentijd-aankleding weten uitbundig te verhullen, dat de regie en het scenario de meeste kansen van het gegeven hebben laten liggen. Ferrari is te weinig schelms voor de hoofdrol.

Amore facile

1964 | Komedie

Italië 1964. Komedie van Gianni Puccini. Met o.a. Raimondo Vianello, Barbara Steele, Franco Franchi, Ciccio Ingrassia en Vittorio Caprioli.

Drieluik over overspel. De eerste is het grappigst, met Franchi en Ingrassia als bevriende buren. Ingrassia vraagt Franchi op zijn vrouw te letten als hij aan het werk is, want hij verdenkt zijn vrouw ervan hem te bedriegen. Franchi vindt deze vrouw wel aantrekkelijk en probeert haar te verleiden. Zij vraagt echter honderdduizend lire voor haar seksuele gunsten. Hij leent het geld bij Ingrassia met als smoes dat het voor een zakelijke investering is, en gaat ermee naar diens vrouw. Ten slotte leidt Franchi zowel echtgenoot als vrouw om de tuin. De twee andere delen bevatten minder humor, maar ook hier is het uitgangspunt het thema overspel.

I cuori infranti

1963 | Drama, Romantiek

Italië 1963. Drama van Gianni Puccini en Vittorio Caprioli. Met o.a. Nino Manfredi, Norma Bengel, Franca Valeri, Aldo Giuffrè en Paola Quattrini.

Twee verhalen in een film: LA MANIA DI FATMA gaat over Carlo, die wil trouwen met Lisa, de dochter van Kapitein Von Tellen. Fatma, zijn vroegere minnares, probeert een stokje te steken voor dat huwelijk. Ze weet Lisa bang te maken en Carlo komt in de gevangenis vanwege een valse beschuldiging. ...E VISSERO FELICI gaat over een gelukkig getrouwd stel met een kind van zes. Hij zorgt voor het huishouden, terwijl zij geld verdient met prostitutie. Als zij, na een dagje aan het strand, door de zon verbrand is, neemt haar hij werk over.

Adieu Philippine

1962 | Drama, Komedie

Frankrijk​/​​Italië 1962. Drama van Jacques Rozier. Met o.a. Jean-Claude Aimini, Yveline Cery, Stefania Sabatini, Vittorio Caprioli en André Tarroux.

Een stagiaire bij de tv weet met verhalen over zijn werk indruk te maken op twee vriendinnen. Tijdens een vakantie op Corsica verandert hun vriendschap in rivaliteit, bovendien staat voor hem de dienstplicht in Algerije te wachten. Typische nouvelle-vaguefilm waarbij de simpele intrige een kapstok is voor treffend geobserveerde situaties en waarbij satire, poëzie en melancholie elkaar afwisselen. Het scenario is van Michèle O'Glor en Rozier. Het camerawerk is van René Mathelin.

Cinque ore in contanti

1961 |

Italië 1961. Mario Zampi. Met o.a. Arnoldo Foà, Cyd Charisse, Vittorio Caprioli, Ernie Kovacs en George Sanders.

Een medewerker van een begrafenisondernemenr weet met zijn gladde charmes de weduwen te troosten, niet uit sympathie, maar om zijn eigen behoeften te bevredigen en hen hun geld afhandig te maken. Goed gespeeld, met subtiele humor.

A porte chiuse

1961 | Komedie, Misdaad

Italië 1961. Komedie van Dino Risi. Met o.a. Anita Ekberg, Ettore Manni, Fred Clark, Béatrice Altariba en Vittorio Caprioli.

Een rijke zakenman wordt in Joegoslavi[KA3]e vermoord. De verdenking valt op zijn aantrekkelijke weduwe, die tijdens het onderzoek bij gebrek aan andere argumenten kwistig gebruik maakt van haar charmes. Ekberg is echter geen com[KA1]edienne, zodat Risi de aandacht verlegt naar het natuurschoon (ook van de Joegoslavische lokaties). Een onderhoudende, maar wat breedsprakige misdaadkomedie.

Zazie dans le métro

1960 | Komedie

Frankrijk​/​​Italië 1960. Komedie van Louis Malle. Met o.a. Catherine Demongeot, Philippe Noiret, Hubert Deschamps, Carla Marlier en Annie Fratellini.

Speelse komedie over een bijdehand negenjarig meisje uit de provincie (Demongeot) dat vastbesloten is de metro te bezoeken tijdens haar logeerpartij bij haar oom in Parijs. Eenmaal in de lichtstad weet ze te ontsnappen en, terwijl de halve stad achter haar aanzit, beleeft ze de meest hilarische avonturen met Parijs anno jaren vijftig als onweerstaanbare apenkooi. Gedateerd en naïef maar nog steeds zeer vermakelijk dankzij de typische woordgrappen van Raymond Queneau - de schrijver van het bronboek - en de razend rappe enscenering van cineast Louis Malle op locatie in Parijs.

Arrangiatevi

1959 | Komedie

Italië 1959. Komedie van Mauro Bolognini. Met o.a. Totò, Peppino De Filippo, Laura Adani, Cathia Caro en Christina Gajoni.

Een door ruimtegebrek en burenoverlast gekweld, groot gezin probeert vergeefs een andere woning te zoeken. Uiteindelijk vindt de vader een betaalbare etage in een voormalig bordeel zonder dat hij zijn familie van die voorgeschiedenis vertelt. Zijn vrouw en dochters worden daar bruut mee geconfronteerd en de hele kring van kennissen en verloofden keert zich van hen af. Wat traag uitgevallen, maar onderhoudende sociale komedie wordt gedragen door Peppino de Filippo als het schipperende gezinshoofd en Totò als de inwonende, excentrieke opa.

La loi

1958 | Drama

Italië​/​​Frankrijk 1958. Drama van Jules Dassin. Met o.a. Gina Lollobrigida, Yves Montand, Pierre Brasseur, Marcello Mastroianni en Melina Mercouri.

Een Italiaans dorpje wordt geregeerd door een rijke bandiet inplaats van de gerespecteerde, maar berooide burgemeester. De komst van een landbouwingenieur doet de conflicten en emoties nog verder oplaaien. De sociale roman van Roger Vailland werd een opgeklopt melodrama met dankbare rollen voor de acteurs - vooral Montand als bandiet. Lollobrigida heeft niet de leeftijd meer voor de uitdagende, maar prille maagd en Mercouri als gefrustreerde burgemeestersvrouw met een zwak voor jongelieden is ronduit belachelijk. Scenario van de regisseur en Françoise Giroud. Ook bekend als WHERE THE HOT WIND BLOWS.

Febbre di vivere

1953 | Drama, Misdaad

Italië 1953. Drama van Claudio Gora. Met o.a. Marina Berti, Massimo Serato, Anna-Maria Ferrero, Marcello Mastroianni en Sandra Milani.

Een jonge nietsnut en kruimelmisdadiger heeft in zijn plaats zijn vriend de gevangenis in laten gaan, die bij zijn vrijlating zí[KA1]jn deel van de poet eist. Hij probeert hem te sussen door hem te koppelen aan zijn ex-verloofde, wordt ondertussen geconfronteerd met de zwangerschap van zijn huidige vriendin en werkt zich, ook door de talrijke vijanden die hij heeft opgelicht, steeds dieper in de nesten. Dit weinig opmerkelijke misdaad-melodrama was niettemin de eerste Italiaanse film die de morele verwording in het kader van de economische welvaartsstijging aan de orde stelde.

Carosello Napoletano

1953 | Musical, Romantiek, Komedie

Italië 1953. Musical van Ettore Giannini. Met o.a. Paolo Stoppa, Clelia Matania, Nadia Gray, Maria Fiore en Maria Pia Casilio.

De geschiedenis van Napels van de 16de tot in de 20de eeuw, gebracht in liederen, commedia dell`arte en revue-sc[KA2]enes met de `eeuwige straatmuzikant` (Stoppa) als centraal en verbindend personage. Dit bruisend en vitaal muzikaal spektakel heeft op de geluidsband zang van o.a. , maar de te pretentieus-artistieke balletten van Massine doen in de volkse context nogal misplaatst aan. Het scenario is van de regisseur, Giuseppe Marotta en R. Del Grosso. Het camerawerk is van Piero Portalupi.

Totò a colori

1952 | Muziek

Italië 1952. Muziek van Steno. Met o.a. Totò, Virgilio Riento, Rocco D'Assunta, Vittorio Caprioli en Franca Valeri.

Antonio Scannagatti is een miskend componist die woont in Caianello, als ongewenste gast van zijn zwager. Zijn grootste tegenstander is dirigent Tiburzi, die de plaatselijke muziekkapel dirigeert. Maar het lot schenkt Antonio zoete wraak. Dit is de eerste kleurenfilm van Totò, vandaar de titel. Een komiek in een wat ernstiger rol, maar hij doet het goed.

Altri tempi

1952 | Komedie

Italië 1952. Komedie van Alessandro Blasetti. Met o.a. Vittorio Caprioli, Elisa Cegani, Andrea Checchi, Aldo Fabrizi en Giovanni Grassi.

Een episodenfilm waarin zes verhalen - o.a. naar Luigi Pirandello - het idee van de `goede oude tijd` van ironische kanttekeningen worden voorzien. Een hoogtepunt is de sketch waarin De Sica als advocaat een mooie van moord verdachte vrouw (Lollobrigida) verdedigt op wie hij intussen verliefd is geworden.

O sole mio

1945 | Oorlogsfilm, Muziek

Italië 1945. Oorlogsfilm van Giacomo Gentilomo. Met o.a. Tito Gobbi, Adriana Benetti, Carlo Ninchi, Vera Carmi en Ernesto Almirante.

Een operazanger die deel uitmaakt van een verzetsgroep, geeft tijdens radiouitzendingen boodschappen in code door. De directrice van dit station geeft partizanen aan - behalve de zanger - en merkt dan dat ze ook haar eigen broer verraden heeft. Een merkwaardige combinatie van verzetsdrama - gesitueerd tijdens de slag om Napels - en zangfilm. De heldenrol stijgt boven de acteervermogens van Gobbi uit, maar hij krijgt uitstekend de gelegenheid om een aantal aria's en uiteraard de titelmelodie te laten klinken.