John Lee Mahin: scenario en productie.
Er zijn 19 films gevonden.

The Spiral Road

1962 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1962. Avonturenfilm van Robert Mulligan. Met o.a. Rock Hudson, Burl Ives, Gena Rowlands en Geoffrey Keen.

Een lang, maar interessant verhaal over een arts (Hudson) die in de oerwouden van Java de melaatsheid bestrijdt. Naar het boek van Jan de Hartog.

The Horse Soldiers

1959 | Western, Historische film

Verenigde Staten 1959. Western van John Ford. Met o.a. John Wayne, William Holden, Constance Towers, Althea Gibson en Hoot Gibson.

Ford is 65 jaar wanneer hij The Horse Soldiers maakt, en in de nadagen van zijn imposante carrière (125 films), van vooral westerns als Stagecoach, Drums Along the Mohawk, Wagonmaster en Rio Grande. The Horse Soldiers, een door kenners als een wat mindere Ford beschouwde film handelt over een werkelijke - doch tamelijk obscure - gebeurtenis uit de Amerikaanse Burgeroorlog. Een groep ruiters onder leiding van kolonel Wayne begeeft zich diep in vijandelijk (Zuidelijk) gebied om daar een spoorlijn op te blazen. Holden is een pacifistische dokter die tegenwicht biedt aan het macho-personage van Wayne. De groots opgezette actiescènes zijn schitterend in beeld gebracht.

Heaven Knows, Mr. Allison

1957 | Drama, Avonturenfilm, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1957. Drama van John Huston. Met o.a. Deborah Kerr en Robert Mitchum.

Tijdens de strijd in de Stille Zuidzee strandt een marinier op een eiland dat bezet is door de vijand. Tot zijn grote verbazing treft hij hier een aspirant non aan. Ze delen hun schaarse proviand en hij verzorgt haar bij haar koortsaanvallen. Hij is niet ongevoelig voor haar charmes, maar zal zij haar roeping voor hem opgeven. Het verhaal, gebaseerd op het boek van Charles Shaw, zegt niet zoveel, de cast des te meer. Kerr en Mitchum weten als novice en militair ver te ontstijgen aan de Hollywoodse formule van 'twee onkoppelbare mensen worden verliefd'. Kerr werd voor de vierde keer genomineerd met een Oscar.

Elephant Walk

1954 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1954. Avonturenfilm van William Dieterle. Met o.a. Elizabeth Taylor, Dana Andrews, Peter Finch, Abraham Sofaer en Abner Biberman.

Opgeblazen melodrama dat zich afspeelt op een theeplantage op Ceylon. Taylor als Finch' nieuwe bruid die te kampen krijgt met de omgeving, alsmede met zijn vadercomplex. De climax, een stampede van de dikhuiden, komt niets te vlug. Vivien Leigh, die werd vervangen door Taylor, is nog te zien in veraf-opnamen. Scenario van John Lee Mahin.

Mogambo

1953 | Actiefilm, Romantiek, Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1953. Actiefilm van John Ford. Met o.a. Clark Gable, Grace Kelly, Ava Gardner, Donald Sinden en Philip Stainton.

Victor Marswell (Gable) is een safarigids in Kenia die een romance beleeft met Eloise (Gardner), een wulpse dame die wacht op een schip naar Amerika. Tegelijkertijd krijgt hij bezoek van een man die onderzoek doet naar gorilla's en diens aantrekkelijke vrouw Linda (Kelly). Gable speelde 21 jaar eerder, iets energieker, in Red Dust dezelfde rol van een man die moet kiezen tussen twee vrouwen. Amusant melodrama, dat deels op locatie werd gedraaid. Beide actrices kregen een Oscarnominatie, en Gardner zingt het liedje 'Comin' through the rye'.

Show Boat

1951 | Musical, Komedie

Verenigde Staten 1951. Musical van George Sidney. Met o.a. Kathryn Grayson, Ava Gardner, Howard Keel, Joe E. Brown en Marge Champion.

Derde filmbewerking van de musical van Jerome Kern en Oscar Hammerstein II, die vanaf 1927 anderhalf jaar op Broadway stond, is een kleurrijk visueel feest met uitstekende acteurs en fijne muziek. Denk aan liedjes als 'Ol' Man River' en 'Make Believe'. Op een Mississippi-boot raakt Magnolia (Grayson), de dochter van kapitein Hawks (Brown), verliefd op een gokker (Keel), die onweerstaanbaar is, maar misschien niet zo betrouwbaar. Serieuze thema's als interraciale liefde en slavernij komen langs in deze levendige musical die Oscarnominaties kreeg voor camera en muziek.

Quo Vadis

1951 | Drama

Verenigde Staten 1951. Drama van Mervyn LeRoy. Met o.a. Peter Ustinov, Deborah Kerr, Robert Taylor, Leo Genn en Patricia Laffan.

Rome, 64 n. Chr. Onder het bewind van de gewetenloze keizer Nero (Ustinov) vieren corruptie en losbandigheid hoogtij. Heel anders leeft een aantal gelovigen dat een nieuwe leer van liefde aanhangt. Een van hen is de mooie Lygia (Kerr), op wie de belangrijke Romein Marcus Vinicius (Taylor) zijn zinnen gezet heeft. Een groots epos uit de MGM-fabriek, overdadig tot in het kleinste detail en met een vakkundige rolbezetting. Op locatie gedraaid en de muziek van Miklós Rózsa zou gebaseerd zijn op melodieën uit die tijd. De christelijke boodschap is zeer prominent aanwezig.

Adventures of Tartu

1943 | Thriller, Oorlogsfilm, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1943. Thriller van Harold S. Bucquet. Met o.a. Walter Rilla, Valerie Hobson en Robert Donat.

Rome, 64 n. Chr. Onder het bewind van de gewetenloze keizer Nero (Ustinov) vieren corruptie en losbandigheid hoogtij. Heel anders leeft een aantal gelovigen dat een nieuwe leer van liefde aanhangt. Een van hen is de mooie Lygia (Kerr), op wie de belangrijke Romein Marcus Vinicius (Taylor) zijn zinnen gezet heeft. Een groots epos uit de MGM-fabriek, overdadig tot in het kleinste detail en met een vakkundige rolbezetting. Op locatie gedraaid en de muziek van Miklós Rózsa zou gebaseerd zijn op melodieën uit die tijd. De christelijke boodschap is zeer prominent aanwezig.

Tortilla Flat

1942 | Drama

Verenigde Staten 1942. Drama van Victor Fleming. Met o.a. Spencer Tracy, Hedy Lamarr, John Garfield, Frank Morgan en Akim Tamiroff.

Steinbecks hartige roman over de Californische vissersgemeenschap met levendige rollen van de drie topsterren; hondenvriend Morgan steelt de show.

Johnny Eager

1941 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1941. Drama van Mervyn Le Roy en Mervyn LeRoy. Met o.a. Robert Taylor, Lana Turner, Edward Arnold, Van Heflin en Robert Sterling.

Sociologie-studente Lisbeth (Turner) ontmoet de genadeloze gangsterleider Johnny Eager (Taylor) en wordt verliefd op hem. Haar vader, aanklager John Benson Farrell (Arnold), waarschuwt haar voor diens slechte reputatie. Deze vurige liefdesgeschiedenis speelt zich af in de benevelde sfeer van de onderwereld. Destijds een groot kassucces, maar nu een hopeloos verouderd en ongeloofwaardig verhaal. Niettemin uitstekend gemaakt en Taylor speelde zelden een betere rol, ook al werd Heflin als zijn immer dronken vriend de ster van de film. Deze hield een Oscar over aan de prent. Het melodramatische scenario is van John Lee Mahin en James Edward Grant. Aan de camera stond Harold Rosson.

Dr. Jekyll and Mr. Hyde

1941 | Horror, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1941. Horror van Victor Fleming. Met o.a. Spencer Tracy, Ingrid Bergman, Lana Turner, Donald Crisp en Ian Hunter.

Wat regisseur Rouben Mamoulian tien jaar eerder lukte, daar sloeg Gone with the Wind-maker Fleming de plank mis: zijn versie van Robert L. Stevensons Victoriaanse horrorverhaal over een door ambitie en chemicaliën gespleten persoonlijkheid is griezelig noch meeslepend. Tracy doet zijn best als de Londense wetenschapper die zichzelf fataal als proefkonijn inzet om z'n gevaarlijke brouwseltje te testen. Maar Bergman en Turner ruilden in de castingfase onfortuinlijk van rol en de perverse ondertoon uit de roman werd discreet gekuist. Rest ons een luxueus melodrama met sfeerdecors en bijpassende fotografie van de Rus Joseph Ruttenberg (1889-1983).

Boom Town

1940 | Avonturenfilm, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1940. Avonturenfilm van Jack Conway. Met o.a. Clark Gable, Spencer Tracy, Claudette Colbert, Hedy Lamarr en Frank Morgan.

Gable en Tracy zijn boezemvrienden. Ze boren naar olie en het duurt niet lang of ze zijn schatrijk. Dan krijgt Tracy de onzalige gedachte zijn vriendin Colbert te laten overkomen om met haar te trouwen. Maar Colbert valt voor de charmes van Gable, en de boezemvrienden worden bittere vijanden. Voorspelbaar scenario van John Lee Mahin naar een verhaal van James Edward Grant, met alle bekende elementen uit dit soort producties en dus weinig verrassend. Met een reeks elite-acteurs als deze wordt elke film echter een boeiende belevenis. Typisch product van het Hollywood uit die tijd, gefilmd door Harold Rosson en van muziek voorzien door Franz Waxman. Is eveneens te zien in een ingekleurde versie.

The Last Gangster

1937 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1937. Misdaad van Edward Ludwig. Met o.a. Edward G. Robinson, Rosa Stradner, James Stewart, John Carradine en Sidney Blackmer.

Een bedachtzame gangsterfilm met Robinson die uit de gevangenis vrijkomt en zichzelf weer probeert te installeren als machtige gangsterbaas. Zijn ex-vrouw is inmiddels getrouwd en wil niets meer met hem te maken hebben. Scenario van John Lee Mahin naar een verhaal van William A. Wellman en Robert Carson. Camerawerk van William Daniels.

Captains Courageous

1937 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1937. Avonturenfilm van Victor Fleming. Met o.a. Spencer Tracy, Freddie Bartholomew, Melvyn Douglas, Lionel Barrymore en Mickey Rooney.

Bartholomew is een arrogant, verwend kind, dat denkt dat het alles mag. Tot hij op een dag, tijdens een bootreis, overboord slaat en gered wordt door een vissersbootje. De eenvoudige Portugese visser Tracy zal hem enkele belangrijke levenslessen geven. Moralistische roman van Rudyard Kipling werd een boeiend vehikel voor de kleine Bartholomew, de populairste jongensacteur van die tijd. Het scenario van John Lee Mahin, Marc Connelly en Dale Van Every zit vol mooie momenten en vermijdt alle goedkope sentimentaliteit. Tracy, compleet uit zijn imago, kreeg een verdiende Oscar voor zijn prestatie. Achter de camera stond Harold Rossen en Franz Waxmans score klinkt nu nog steeds mooi. In 1977 volgde een remake voor tv. Bestaat ook als ingekleurde versie.

Wife versus Secretary

1936 | Drama, Experimenteel, Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1936. Drama van Clarence Brown. Met o.a. Jean Harlow, Clark Gable en Myrna Loy.

Bartholomew is een arrogant, verwend kind, dat denkt dat het alles mag. Tot hij op een dag, tijdens een bootreis, overboord slaat en gered wordt door een vissersbootje. De eenvoudige Portugese visser Tracy zal hem enkele belangrijke levenslessen geven. Moralistische roman van Rudyard Kipling werd een boeiend vehikel voor de kleine Bartholomew, de populairste jongensacteur van die tijd. Het scenario van John Lee Mahin, Marc Connelly en Dale Van Every zit vol mooie momenten en vermijdt alle goedkope sentimentaliteit. Tracy, compleet uit zijn imago, kreeg een verdiende Oscar voor zijn prestatie. Achter de camera stond Harold Rossen en Franz Waxmans score klinkt nu nog steeds mooi. In 1977 volgde een remake voor tv. Bestaat ook als ingekleurde versie.

Treasure Island

1934 | Avonturenfilm, Historische film, Actiefilm

Verenigde Staten 1934. Avonturenfilm van Victor Fleming. Met o.a. Wallace Beery, Jackie Cooper, Lewis Stone, Lionel Barrymore en Otto Kruger.

Een roerende filmbewerking van Robert Louis Stevensons piratenroman over Engeland in de 18e eeuw en een reis naar een exotisch eiland. Beery is de joviale Long John Silver in een uitmuntende film die fraai geproduceerd werd. Het enige dat tegenzit is de stijve Cooper als Jim Hawkins. Scenario van John Lee Mahin. Camerawerk van Ray June, Clyde DeVinna en Harold Rosson.

Bombshell

1933 | Komedie

Verenigde Staten 1933. Komedie van Victor Fleming. Met o.a. Jean Harlow, Lee Tracy, Frank Morgan, Franchot Tone en Una Merkel.

Harlow is een gevierde actrice, maar ze is het beu om voortdurend als blonde seksbom bestempeld te worden. Ze wil een ander imago en kondigt een huwelijk aan met een markies. Vervolgens komt de publiciteitsmachine van de studio in werking en alles verloopt helemaal anders dan Harlow zich had voorgesteld. Ongetwijfeld Harlows beste komedie, waarin ze bijna zichzelf speelt. De humor is nog steeds te pruimen. Het scenario van Jules Furthman en John Lee Mahin, naar een toneelstuk van Caroline Francke en Mack Crane, geeft al het vermelde talent op de titelrol volop de kans om zich te bewijzen. Bovendien geeft de film een goede indruk van de sterren-manipulaties van de grote studio's in het Hollywood van de jaren 1930. Voor de fotografie werd beroep gedaan op Chester Lyons en Harold G. Rosson. Ook bekend als BLONDE BOMBSHELL.

Tiger Shark

1932 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1932. Drama van Howard Hawks. Met o.a. Edward G. Robinson, Richard Arlen, Zita Johann, Vince Barnett en J. Carrol Naish.

Robinson geeft een rijke, kleurige weergave van een Portugese tonijnvisser Mike Mascarenhas die uit medelijden met een rondzwervend meisje Quita (Johann) trouwt om te ontdekken dat zij op zijn beste vriend verliefd wordt. Gefilmd temidden van vissersboten op de kust van Monterey. Scenario van Wells Root naar de roman Tuna van Houston Branch. Camerawerk van Tony Gaudio.

Red Dust

1932 | Avonturenfilm, Romantiek, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1932. Avonturenfilm van Victor Fleming. Met o.a. Clark Gable, Jean Harlow, Mary Astor, Donald Crisp en Gene Raymond.

Gable speelt de rol van een ruwe rubberplanter, die er een liefje (Harlow) op na houdt, maar een heftige affaire heeft met de vrouw (Astor) van een van zijn medewerkers (Raymond) en dat leidt tot jaloezie, haat en tenslotte een crime-passionel. Harlow en Gable gaven de censuur heel wat werk indertijd, terwijl Hollywood er bol van stond. Nog steeds een aardige romantische film, die gesitueerd is Indo-China, het huidige Viet-Nam. Opnieuw gefilmd als CONGO MAISIE en als MOGAMBO. Wordt ook vertoond in een ingekleurde versie. Scenario van John Lee Mahin. Camerawerk van Harold Rossen.