Pascale Chavance: montage.
Er zijn 14 films gevonden.

La belle endormie

2010 | Drama

Frankrijk 2010. Drama van Catherine Breillat. Met o.a. Carla Besnaïnou, Kerian Mayan en Julia Artamonov.

Theoretisch zou het klassieke sprookje van de Schone Slaapster voldoende aanknopingspunten moeten bevatten voor een provocatieve bespiegeling over vrouwelijkheid, seks, geweld, dromen en fantasie. Iets waar Catherine Breillat, bekend van controversiële films als Romance en Sex Is Comedy, wel raad mee zou moeten weten. En jawel, haar versie van het verhaal - vermengd met elementen uit andere sprookjes - bevat de nodige filosofietjes, surreële momenten en een toefje erotiek, maar meandert ook voort zonder duidelijke opzet, langs afwisselend betoverende en klungelige decors.

Barbe Bleue

2009 | Drama, Fantasy

Frankrijk 2009. Drama van Catherine Breillat. Met o.a. Dominique Thomas, Lola Créton en Daphné Baiwir.

Het gerucht gaat dat Blauwbaards echtgenotes niet lang meegaan. Marie-Catherine (Créton) is er dus niet bepaald gerust op als zij de nieuwste vrouw van de wat oudere edelman wordt, maar hij blijkt best mee te vallen. Eigenlijk kan ze het onverwacht goed met hem vinden, al vraagt ze zich wel af waarom hij haar waarschuwt dat ze één kamer van het kasteel onder geen beding mag betreden. Regisseuse Breillat werd beroemd/berucht door haar seksueel expliciete films. Ze verpakte het bekende sprookje in een raamvertelling en kon zo een heel eigen draai aan het verhaal geven.

Laila’s Birthday

2008 | Drama

Palestijnse gebieden​/​​Tunesië​/​​Nederland 2008. Drama van Rashid Masharawi. Met o.a. Mohammed Bakri, Areen Omari, Nour Zoubi en Saleh Bakri.

Abu Laila is taxichauffeur in de Palestijnse bezette gebieden, maar gaat regelmatig naar het ministerie om te zien hoe het gaat met zijn aanvraag om zijn werkelijke beroep weer uit te kunnen oefenen, eigenlijk is hij rechter. Het kernthema van regisseur Masharawi, geboren in een vluchtelingenkamp in de Gaza-strook, is het alledaagse leven onder de Israëlische bezetter. Hij houdt een lichte toets, mede dankzij zijn hoofdrolspeler Bakri als de stoïcijnse Abu, die vastbesloten is zich niet van zijn pad te laten afleiden, maar onvermijdelijk betrokken raakt. Jammer genoeg krijgt de film gaandeweg iets voorspelbaars,

Une vieille maîtresse

2007 | Drama, Romantiek

Frankrijk​/​​Italië 2007. Drama van Catherine Breillat. Met o.a. Asia Argento, Fu'ad Ait Aattou, Roxane Mesquida en Claude Sarraute.

'Je bedriegt iemand van wie je houdt niet met iemand van wie je niet meer houdt,' fluistert de berooide Franse libertijn Ryno (Aattou) dapper tegen zijn hypersensuele Spaans-Italiaanse minnares Vellini (Argento). Ryno wil trouwen met een onbevlekt prinsesje (Mesquida) en biecht daarom zijn wellustige tienjarige affaire met Vellini op aan zijn aanstaande schoongrootmoeder. De voorliefde van regisseur Breillat (Romance) voor Franse zeden culmineert in haar verfilming van Jules-Amédée Barbey d'Aurevilly's boek (1851) tot een emotionele krachttoer die de 19de-eeuwse opmars van de stijve bourgeoisie uitstekend verbeeldt. Hulde in de marge voor de meest suggestieve spuugkrul van filmjaar 2007 (Argento).

Gaspard le bandit

2006 | Avonturenfilm, Romantiek

Frankrijk 2006. Avonturenfilm van Benoît Jacquot. Met o.a. Jean-Hugues Anglade, Natacha Régnier, Jean-Pierre Jorris en Vladimir Consigny.

Pakkende avonturenfilm over bandiet Gaspard (Anglade), de Franse Robin Hood die in de achttiende eeuw huishield in de Provence. Gaspard was een held onder de arme bevolking en geliefd bij de vrouwen. In deze verfilming brengt verraad hem dicht bij de dood. Het levert hem een visioen op van de schone Anne (Régnier), de vrouw van zijn aartsvijand. Nadat hij van de schrik is bekomen neemt hij zich voor haar te schaken. Overtuigende acteerwerk van met name Anglade, de vrijbuiter uit Betty Blue. Gaspard 'le bandit' de Besse werd in 1781 op 24-jarige leeftijd onthoofd in Aix-en-Provence.

Capitaines des ténèbres

2005 | Drama, Historische film

Frankrijk 2005. Drama van Serge Moati. Met o.a. Manuel Blanc, Patrick Mille, Clément Sibony en Richard Bohringer.

Al jaren buitelden Frankrijk en Engeland over elkaar heen op het Afrikaanse continent om zo veel mogelijk land te kapen. In 1898 heeft Frankrijk het Tsjaadmeer op het oog, om eerder veroverde gebieden met elkaar te verbinden. Entrez kapiteins Paul Voulet (Blanc) en Julien Chanoine (Mille). Ze hebben gesoigneerde snorren en knappe uniformen, dat is het probleem niet. Voor eigen glorie beginnen ze samen met wat andere militairen een reeks plunder- en moordpartijen die zelfs de Franse overheid te ver gaat. Capitaines des ténèbres is fictie, maar regisseur Moati baseerde zijn boek en tv-film op feiten - en die worden indrukwekkend onverhuld opgediend.

Hollow City

2004 | Drama

Angola​/​​Portugal 2004. Drama van Maria João Ganga. Met o.a. João Roldan, Domingos Fernandes Fonseca, Júlia Botelho en Custodio Francisco.

Een speelfilm uit een land waar geen filmstudio's bestaan en waar de sporadische bioscopen alleen video's draaien, is per definitie bijzonder. En dan is Na cidade vazia (internationale titel: Hollow City) ook nog de eerste Angolese film die werd geschreven en geregisseerd door een vrouw. Het rustig vertelde verhaal speelt zich af tijdens de Angolese burgeroorlog in de hoofdstad Luanda, waar het gevluchte jongetje N'dala (Roldan) rondzwerft en diverse memorabele figuren ontmoet. Met haar film zegt Ganga de wrange Angolese situatie op realistische wijze, zonder neerbuigendheid of sensatiezucht, onder de aandacht te willen brengen.

Anatomie de l'enfer

2004 | Experimenteel, Erotiek

Frankrijk 2004. Experimenteel van Catherine Breillat. Met o.a. Rocco Siffredi en Amira Casar.

Zonder met de ogen te knipperen gaat Breillat tot het gaatje in haar onderzoek naar seksualiteit, verlangen en de relatie tussen man en vrouw.

Sex is Comedy

2002 | Komedie

Frankrijk 2002. Komedie van Catherine Breillat. Met o.a. Anne Parillaud, Grégoire Colin en Roxane Mesquida.

Catherine Breillat gaat opnieuw naar de set van haar geslaagde Fat Girl. Sex is Comedy heet de film die is geinspireerd op het productieproces van Fat Girl, maar een komedie is het niet. De filmset is een slagveld volgens Breillat, een broeinest van haat en geweld, niet in de laatste plaats omdat de regisseur alleen maar met zichzelf bezig is.

La fausse suivante

2000 | Komedie

Frankrijk 2000. Komedie van Benoît Jacquot. Met o.a. Isabelle Huppert, Sandrine Kiberlain, Mathieu Amalric, Pierre Arditi en Alexandre Soulié.

In zijn verfilming van het Marivaux-stuk uit 1724 overtreft durfal Jacquot, veteraan-virtuoos in kostuumdrama, mise-en-scène en acteursregie, zichzelf. Op en om de bühne van een leeg theater herleeft de vileine list-en-bedrog-vertelling over een jonge aristocrate die zich als ridder vermomt om haar toegewezen echtgenoot te leren kennen. Deze blijkt een doortrapte opportunist. Vlammend acteursensemble, de spannende Kiberlain voorop, werd geniaal belicht en gefotografeerd door Romain Winding. Enige rekwisiet van betekenis is de lantaarn die van speler tot speler gaat. Een cinemasterclass in finesse, dynamiek en inventiviteit.

Pas de scandale

1999 | Drama

Frankrijk 1999. Drama van Benoît Jacquot. Met o.a. Fabrice Luchini, Isabelle Huppert, Vincent Lindon, Thérèse Liotard en Ludovic Bergery.

Na vier maanden volpension in het staatshotel keert directeur-fraudeur Grégoire Jeancourt terug naar zijn echtgenote en bourgeoisenclave in het XVIe arrondissement van Parijs. De tralietijd blijkt de voorheen zo snelgebekte entrepreneur met aanzien tot een in zichzelf gekeerde schim te hebben gereduceerd. Jacquot mag dan sluitendere scenario's hebben geschreven, zijn hoofdrol is een castingcoup. Luchini, dé Franse acteur der fijnzinnige verbaliteiten, brilleert als zwijgzame verdwaalde. Hij krijgt sterk tegenspel van Huppert als naargeestige wederhelft en Lindon als bezorgde broer. Warme fotografie van Romain Winding.

Tableau Ferraille

1997 | Drama

Senegal​/​​Frankrijk 1997. Drama van Moussa Sene Absa. Met o.a. Ndèye Fatou Ndaw, Ismaël Lô, Ndèye Bineta Diop, Amadou Diop en Thierno Ndiaye.

Senegalese winnaar van internationale filmfestival voor Fransgesproken films in Namur. De in Europa opgeleide jongeman Daam keert terug naar Dakar, Senegal om carrière te maken in de politiek. Hij trouwt met de lokale schoonheid Gagnesiri, maar als blijkt dat zij geen kinderen kan krijgen voelt hij zich uit carrière-overwegingen genoodzaakt het met Kine te proberen. Daams tweede vrouw schenkt hem kinderen maar eist in ruil meer luxe terug dan Daam kan geven. Belangrijker dan het nogal schematisch vertelde verhaal is de sfeer en couleur locale in deze puur Afrikaanse film van regisseur/ schrijver/acteur. (IdH/VPRO Gids)

Le septième ciel

1997 | Komedie, Drama

Frankrijk 1997. Komedie van Benoît Jacquot. Met o.a. Sandrine Kiberlain, Vincent Lindon, François Berléand, Francine Bergé en Pierre Cassignard.

Mathilde is ziek. Ze steelt speelgoed uit winkels. Van tijd tot tijd valt ze flauw. Ze gaat niet meer naar haar werk. Haar echtgenoot Nico kan - of wil - niet zien wat ze hem toont. Hij is een chirurg en dit soort symptomen ontgaan zijn waarneming. Mathilde ontmoet een dokter die haar met hypnose-sessies behandelt. Of is de dokter een fantasie van Mathilde, in het leven geroepen om zichzelf te redden? In tegenstelling tot Jacquots La désenchantée en La fille seule, handelt La septième ciel niet over jonge vrouwen die hun weg in de wereld zoeken, maar over een gesetteld echtpaar. De vorm van de film lijkt in eerste instantie veel conventioneler dan die van zijn voorgangers. Niettemin brengt Jacquot de toeschouwer van zijn stuk door in zijn humane, even subtiele als complexe portret van een huwelijk de machtsbalans tussen de echtelieden te laten wisselen. (RdL/VPRO Gids)

La fille seule

1995 | Komedie

Frankrijk 1995. Komedie van Benoît Jacquot. Met o.a. Virginie Ledoyen, Benoît Magimel, Dominique Valadié, Véra Briole en Virginie Emane.

Dynamisch drama over een turbulente dag in het leven van de jonge Valérie. De Parisienne begint aan haar eerste werkdag in een hotel en heeft haar vriend zojuist verteld dat ze van hem zwanger is. Of: hoe cinema in vaardige handen het dwingende van de tijd voelbaar kan maken. De oogverblindende Ledoyen doet het rijkgeschakeerde personage volledig recht en speelt voluit. Deze hoofdrol behoort, met die in de Olivier Assayas-films L'eau froide en Fin août, début septembre, tot haar mooiste. Spannend camerawerk van Caroline Champetier.