Nikolaus Geyrhalter

Regisseur, Scenarist, Producer, Cameraman

Nikolaus Geyrhalter is regisseur, scenarist, producer en cameraman.
Er zijn 10 films gevonden.

L'animale

2018 | Drama

Oostenrijk 2018. Drama van Katharina Mückstein. Met o.a. Sophie Stockinger, Kathrin Resetarits, Dominik Warta, Julia Franz Richter en Jack Hofer.

De 17-jarige Mati en haar motorvrienden maken het iedereen lastig in hun plattelandsdorp, maar vooral Carla. Wanneer Sebastian, de leider van de club, verliefd wordt op Mati, maar zijzelf meer geïnteresseerd raakt in Carla, moet zij een keuze maken.

Homo Sapiens

2016 | Documentaire

Zwitserland/Duitsland/Oostenrijk 2016. Documentaire van Nikolaus Geyrhalter.

Minimalistische film van de Oostenrijker Geyrhalter (Our Daily Bread), waarin hij de kijker trakteert op eindeloze montagebeelden van ooit door mensenhand gemaakte maar inmiddels verlaten en overwoekerde plekken. Zonder muziek, zonder commentaar en vooral zonder mensen (wat de titel nogal ironisch maakt). Niet ieders kopje thee, maar door de composities en de geluidstrack (met wind, vogels en regen, heel veel regen) ook betoverend en intrigerend. Een beetje als het opwaaiende plastic zakje in American Beauty, maar dan een film lang.

Master of the Universe

2013 | Documentaire

Oostenrijk/Duitsland 2013. Documentaire van Marc Bauder.

Documentaire van Marc Bauder over bankier die terugdenkt aan de tijd waarin de banken voor het eerst op grote schaal met computers gingen werken.

Donauspital

2012 | Documentaire

Oostenrijk 2012. Documentaire van Nikolaus Geyrhalter.

Portret van de dagelijkse gang van zaken in een van de grootste, zwaar geautomatiseerde ziekenhuizen van Europa.

Michael

2011 | Drama

Oostenrijk 2011. Drama van Markus Schleinzer. Met o.a. Michael Fuith, Christine Kain, Gisella Salcher en Ursula Strauss.

De banaliteit van het kwaad, heet het sinds Hanna Arendts boek over het Eichmannproces, verwijzend naar de alledaagsheid van de dader. Markus Schleinzers portret van een pedofiel laat precies dat zien: het dagelijks leven van de dader en zijn slachtoffer, in alle rust geobserveerd. In elke scène voel je de verwoestende invloed van het hoofdpersonage op de levens van anderen. Maar pas in het zwart na de laatste seconde van de film word je gevloerd door de volle monsterlijke waarheid van wat je hebt gezien.

Der Räuber

2010 | Biografie, Drama, Misdaad

Duitsland/Oostenrijk 2010. Biografie van Benjamin Heisenberg. Met o.a. Andreas Lust, Franziska Weisz en Markus Schleinzer.

Johann Rettenberger is een uitstekende langeafstandsloper. Waarom zijn krachten niet gebruiken om banken te overvallen? Der Räuber vertelt het merkwaardige, waargebeurde verhaal van een sportieve crimineel die in de jaren tachtig met zijn daden Oostenrijk op zijn kop zette. Regisseur Heisenberg, kleinzoon van Nobelprijswinnaar Werner Heisenberg, creëert fraaie, spannende achtervolgingen in bijna abstracte beelden en laat de hardloper een raadselachtige figuur blijven. Verfilming van het boek van Martin Prinz werd in het festivalcircuit enthousiast onthaald, met onder meer een Gouden Beer-nominatie in Berlijn.

7915 km

2008 | Documentaire

Oostenrijk 2008. Documentaire van Nikolaus Geyrhalter.

Documentaire over de mensen die langs de route van de Parijs / Dakar rally wonen, veelal arme Afrikanen die het gemotoriseerde circus met verbazing en boosheid gadeslaan.

Our Daily Bread

2006 | Documentaire

Oostenrijk 2006. Documentaire van Nikolaus Geyrhalter.

Poëtische documentaire over ons voedsel, doorgeschoten technologie, globalisering en grootschaligheid. De Oostenrijkse regisseur Geyrhalter gebruikt geen voice-over of interviews; hij registreert alleen maar.

Pripyat

1999 | Documentaire

Oostenrijk 1999. Documentaire van Nikolaus Geyrhalter.

Pripyat is een stadje dat midden in de veiligheidszone rondom de Russische kerncentrale Tsjernobyl ligt. Tot 1986, het jaar van de ramp in de centrale, telde Pripyat zo'n 50.000 inwoners. Nu is het een spookstad, bijna geheel verlaten en zwaar bewaakt.

Angeschwemmt

1994 |

Oostenrijk 1994. Nikolaus Geyrhalter.

Pripyat is een stadje dat midden in de veiligheidszone rondom de Russische kerncentrale Tsjernobyl ligt. Tot 1986, het jaar van de ramp in de centrale, telde Pripyat zo'n 50.000 inwoners. Nu is het een spookstad, bijna geheel verlaten en zwaar bewaakt.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Nikolaus Geyrhalter op televisie komt.

Reageer