Jean-Paul Guillemard

Producer

Jean-Paul Guillemard is producer.
Er zijn 3 films gevonden.

Papa Wemba - Chance Eloko Pamba

1996 | Documentaire, Muziek

Frankrijk 1996. Documentaire van Jimmy Glasberg. Met o.a. Papa Wemba, Dongo Kalimazi, Viva la Musica, Wendo Kolosoy en Simaro Masiya.

Papa Wemba is een Congolese volkszanger die bekend werd als de Afrikaanse nachtegaal. Zijn songs zijn een mengeling van traditionele Afrikaanse ritmes, Cubaanse muziek, rock en Amerikaanse rythm & blues. Hij schrok er niet voor terug om zijn teksten te kruiden met kritiek op de Zaïresche regering, met als gevolg dat hij niet meer welkom was in zijn geboorteland. Na jaren geleefd te hebben als banneling kon hij na de val van Mobutu eindelijk terugkeren naar Kinshasa, waar hem een ontvangst te beurt viel als een ware volksheld. In deze documentaire volgen we hem op zijn eerste tournée in eigen land. Hij ontmoet vrienden die hij in jaren niet meer gezien heeft. Het geheel wordt vanzelfsprekend opgefleurd met kleurrijke optredens en denderende muziek, die de fans van de zanger ongetwijfeld zal doen glunderen van vreugde. Jean-Charles Picard stond in voor de montage. Regisseur Glasberg is tevens verantwoordelijk voor het scenario en de fotografie.

Cheb Mami, le Môme

1996 | Documentaire, Muziek

Frankrijk 1996. Documentaire van Eric Sandrin. Met o.a. Cheb Mami, Idir, Saharaoui, Fadéla en Zahouania.

Een portret van de Algerijnse prins van de rai, Cheb Mami. Voor zijn landgenoten is hij een waardevol symbool. Hij heeft bewezen dat een gewone landgenoot het kan brengen tot de hoogste regionen. Overal waar hij zich toont wordt hij omringd door hysterische jongelui. Hij zingt over dingen die hen aanbelangen, die onder hen leven. Zijn typische stijl is herkenbaar en raakt de jongeren, mede door de doorleefde teksten. De makers volgen hem op concerten, tijdens wandelingen over de straat, terwijl hij met de trein naar zijn volgend optreden reist en tijdens de opnamen voor een nieuwe CD. Hij praat onomwonden met zijn fans en plaatst zich zonder schroom op dezelfde hoogte. Al mag hij een superster zijn, van capsones kan je hem niet beschuldigen. De liefhebbers van deze muziekstijl of van de zanger zelf zullen genieten van de documentaire, maar voor 'leken' biedt hij weinig inzicht in dit muzikale genre, temeer daar de liedjes zelf slechts sporadisch voorzien werden van voettitels. Sandrin schreef het scenario samen met Rabah Mézouane. Guillaume Quignard stond in voor de montage en Olivier Guéneau plaatste zich achter de camera.

Carlinhos Brown - Bahia Beat

1996 | Documentaire, Muziek

Frankrijk 1996. Documentaire van Claude Santiago.

Een portret van de Braziliaanse componist en percussionist Carlinhos Brown, de prins van de bahia. In zijn werk zit meestal sociale commentaar verweven. Zelf noemt hij zich een 'cultiveur van ritmes', die zich bewust is van de culturele geschiedenis van zijn land. Zijn optredens zijn een explosie van muzikaal geweld. Het opzwepende ritme trekt zijn publiek genadeloos mee naar een haast apocalyptische climax. Brown geeft zelf commentaar bij de beelden die niet enkel de schoonheid van zijn land tonen, maar die zich vooral concentreren op de ellende en armoede in de buitenwijken van de grootsteden. Zelfs het schitterende, kleurrijke carnaval van Rio is slechts uiterlijke schijn die met moeite het economische verval van de lagere klasse kan verbergen. Santiago schreef tevens het scenario en was verantwoordelijk voor de montage. Achter de camera nam Bruno Romiguière plaats.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Jean-Paul Guillemard op televisie komt.

Reageer