Adolph Deutsch: muziek.
Er zijn 43 films gevonden.

Go Naked In the World

1961 | Drama

Verenigde Staten 1961. Drama van Ronald MacDougall en Ranald MacDougall. Met o.a. Gina Lollobrigida, Anthony Franciosa, Ernest Borgnine, Luana Patten en Will Kuluva.

Franciosa komt na zijn militaire dienstplicht weer in zijn geboortedorp. Hij wordt hopeloos verliefd op de sensuele Lollobrigida, maar hij beseft niet dat ze een succesvolle call- girl is. Zijn tirannieke vader Borgnine weet het wel. Hij wil zijn zoon inlichten, maar ze krijgen ruzie. Gezocht melodrama dat, mede door de geweldige miscasting, meer op de lachspieren dan de traanklieren werkt. Dit is luxe-tv-soap avant la lettre, met een aantal topsterren. MacDougall baseerde zijn scenario op de roman van Tom Chanales, en de titel is commercieel gemotiveerd (la Lollo gaat niet uit de kleren). Fotografie van Milton Krasner. Gedraaid in CinemaScope.

The Apartment

1960 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1960. Komedie van Billy Wilder. Met o.a. Jack Lemmon, Shirley MacLaine, Fred MacMurray, Ray Walston en Jack Kruschen.

Klerk C.C. Baxter (Lemmon) leent voortdurend zijn appartement aan zijn bazen van het kantoor uit, die daar hun overspelige activiteiten ontplooien. Daarmee zette Wilder het klassieke patroon op zijn kop; hij volgt in de vijfvoudige Oscarwinnaar niet de tortelduiven, maar de sukkelige, angstige man die 's avonds alleen terugkeert naar zijn huis, waarin anderen wilde avonturen beleefden toen hij zijn tijd doodde op straat. Toch vindt ook Baxter de nooduitgang richting het echte leven: wanneer hij het liftmeisje (MacLaine) bewusteloos aantreft, beseft hij in deze vlijmscherpe tragikomedie dat er meer is dan carrière maken en ja knikken.

Some Like It Hot

1959 | Komedie

Verenigde Staten 1959. Komedie van Billy Wilder. Met o.a. Marilyn Monroe, Tony Curtis, Jack Lemmon, George Raft en Pat O'Brien.

Chicago 1929. Twee werkloze muzikanten (Lemmon en Curtis), zijn getuige van wat later bekend zou worden als de beruchte 'St. Valentine's Day Massacre'. Eén van de bendeleden van Spats Colombo (Raft) heeft hen echter opgemerkt. Om aan een gewisse dood te ontsnappen zien ze maar één oplossing: zich als vrouw verkleden en met een meidenorkest mee naar Miami vertrekken. Klassieke komedie, vol spitsvondige dialogen en amusante verwikkelingen. Monroe was nogal in de war tijdens de opnames, kon bijvoorbeeld haar tekst niet onthouden, maar kreeg toch een Golden Globe voor haar rol.

Tea and Sympathy

1956 | Drama

Verenigde Staten 1956. Drama van Vincente Minnelli. Met o.a. Deborah Kerr, John Kerr, Leif Erickson, Edward Andrews en Darryl Hickman.

Een gladde bewerking van Robert Andersons toneelstuk, maar met goede acteurs. Een eerstejaars heeft een verhouding met de vrouw van een leraar, een onderwerp dat de homoseksualiteit op de instituten omzeilt. Beide Kerrs in gevoelige vertolkingen. Het camerawerk is van John Alton.

Interrupted Melody

1955 | Drama, Biografie, Muziek, Musical, Thriller

Verenigde Staten 1955. Drama van Curtis Bernhardt. Met o.a. Eleanor Parker, Glenn Ford, Roger Moore en Cecil Kellaway.

Een mooie biografie over de Australische operazangeres Marjorie Lawrence, die haar come-back maakte na lang door polio geveld te zijn geweest. Eileen Farrell zingt voor Parker. William Ludwig en Sonya Levien wonnen Oscars voor het verhaal en het scenario.

The Long, Long Trailer

1954 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1954. Komedie van Vincente Minnelli. Met o.a. Lucille Ball, Desi Arnaz, Marjorie Main, Keenan Wynn en Gladys Hurlbut.

Ball en Arnaz gaan met een grote caravan op huwelijksreis, die niet geheel zonder hindernissen is. Ze hebben grote moeite zich aan te passen op het leven in de vrije natuur. Lekker familie-amusement met veel slapstick en goede grappen al kent de film ook een aantal slappe momenten. Scenario van Frances Goodrich en Albert Hackett. Camerawerk van Robert Surtees.

Torch Song

1953 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1953. Drama van Charles Walters. Met o.a. Joan Crawford, Michael Wilding, Marjorie Rambeau, Gig Young en Henry Morgan.

Op Wilding`s slecht gespeelde rol als blinde pianist na is dit een strak verhaal over een Broadway-zangeres (Crawford) die alles in het werk stelt om aan de top te blijven. Schitterend spel van Rambeau als Joans pittige moeder. Scenario van John Michael Hayes en Jan Lustig die een verhaal IAR Wyllie bewerkten. Camerawerk van Robert Planck.

Million Dollar Mermaid

1952 | Romantiek, Drama, Biografie, Musical

Verenigde Staten 1952. Romantiek van Mervyn LeRoy. Met o.a. Esther Williams, Victor Mature, Walter Pidgeoon, David Brian en Jesse White.

Williams is sterk op dreef als zwem-ster Annette Kellerman, die haar aquatische bezigheden regelmatig onderbreekt voor idyllische intermezzi met Mature. De film kent enkele omvangrijke en typerende shownummers van de hand van Busby Berkeley. Het scenario is van Everett Freeman. Het camerawerk is van George J. Folsey jr.

Soldiers Three

1951 | Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1951. Actiefilm van Tay Garnett. Met o.a. Stewart Granger, Walter Pidgeon, David Niven, Cyril Cusack en Greta Gynt.

Een overdadig avonturendrama met een lichte toets; een onofficiële nieuwe versie van GUNGA DIN met drie soldaten die afwisselend met elkaar bevriend zijn tijdens gevechten in India in de vorige eeuw.

Show Boat

1951 | Musical, Komedie

Verenigde Staten 1951. Musical van George Sidney. Met o.a. Kathryn Grayson, Ava Gardner, Howard Keel, Joe E. Brown en Marge Champion.

Derde filmbewerking van de musical van Jerome Kern en Oscar Hammerstein II, die vanaf 1927 anderhalf jaar op Broadway stond, is een kleurrijk visueel feest met uitstekende acteurs en fijne muziek. Denk aan liedjes als 'Ol' Man River' en 'Make Believe'. Op een Mississippi-boot raakt Magnolia (Grayson), de dochter van kapitein Hawks (Brown), verliefd op een gokker (Keel), die onweerstaanbaar is, maar misschien niet zo betrouwbaar. Serieuze thema's als interraciale liefde en slavernij komen langs in deze levendige musical die Oscarnominaties kreeg voor camera en muziek.

The Big Hangover

1950 | Komedie

Verenigde Staten 1950. Komedie van Norman Krasna. Met o.a. Van Johnson, Elizabeth Taylor, Leon Ames, Edgar Buchanan en Rosemary DeCamp.

De ambitieuze oorlogsveteraan David Maldon (Johnson), die door zijn allergie voor alcohol op ongelegen momenten dronken wordt, gaat werken bij een advocatenkantoor. Hoe lang zal dat duren? En slaat hij de rijke Mary Belney (Taylor) aan de haak? Voorspelbaar en saai. Scenario van regisseur Krasna, camerawerk van George Folsey.

Stars in My Crown

1950 | Historische film, Drama

Verenigde Staten 1950. Historische film van Jacques Tourneur. Met o.a. Joel McCrea, Ellen Drew, Dean Stockwell, Alan Hale en Lewis Stone.

Een aardige, ontroerende film over een rustige, overtuigende dominee uit het landelijke 19e-eeuwse Amerika. Het fragmentarische verhaal roept een warm gevoel op voor de figuren en hun achtergrond. Eersteklas 'Americana' naar het populaire boek van Joe David Brown.

Father of the Bride

1950 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1950. Komedie van Vincente Minnelli. Met o.a. Spencer Tracy, Elizabeth Taylor, Joan Bennett, Don Taylor en Billie Burke.

Voor drie Oscars genomineerde komedie waarin een vader (Tracy) met angst en beven toeleeft naar de bruiloft van zijn enige dochter (Taylor, die zelf maar liefst acht keer zou trouwen). Met moderne ogen bezien is de humor behoorlijk oubollig en de verbeelding van de middenklasse te geromantiseerd, maar de prachtige en bitterzoete slotakte heeft de tand des tijds moeiteloos overleefd. In het vervolg Father's Little Dividend (1951) wordt vader opa. Een alleraardigste remake, met Steve Martin in de vaderrol, verscheen in 1991.

Annie Get Your Gun

1950 | Musical

Verenigde Staten 1950. Musical van George Sidney. Met o.a. Betty Hutton, Howard Keel, Louis Calhern, Edward Arnold en Keenan Wynn.

Levendige verfilming van Irving Berlins musical over Annie Oakley die aan de man komt. Liedjes o.a.: 'Anything You Can Do', 'Doin' what Comes Naturally', 'There's No Business Like Show Business'.

The Stratton Story

1949 | Sportfilm, Biografie, Drama

Verenigde Staten 1949. Sportfilm van Sam Wood. Met o.a. June Allyson, James Stewart, Frank Morgan, Agnes Moorehead en Bill Williams.

Stewart is prima als Monty Stratton, de baseballspeler wiens verlies van een been niet het einde betekende van een carrière. Goed spel van de hele bezetting. Jimmy Dykes en Bill Dickey spelen zichzelf. Douglas Morrow kreeg een Oscar voor zijn verhaal. Bestaat ook als computer-gekleurde versie.

Take Me Out to the Ball Game

1949 | Musical, Komedie, Sportfilm

Verenigde Staten 1949. Musical van Busby Berkeley. Met o.a. Frank Sinatra, Esther Williams, Gene Kelly, Betty Garrett en Edward Arnold.

Een gekunstelde, maar kleurrijke musical die rond 1900 speelt, met Sinatra en Kelly die zich aansluiten bij een baseballteam. 'O'Brien to Ryan to Goldberg' en Kelly's 'The Hat My Father Wore on St. Patrick's Day' zijn muzikale hoogtepunten. Scenario van Harry Tugend. Camerawerk van George Folsey. Ook bekend als EVERYBODY'S CHEERING.

Little Women

1949 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1949. Drama van Mervyn LeRoy. Met o.a. June Allyson, Margaret O'Brien, Elizabeth Taylor, Janet Leigh en Peter Lawford.

Teerhartige verfilming van het gelijknamige wereldbefaamde autobiografische werk van schrijfster Louisa May Alcott (1832-1888), in Nederland uitgebracht onder de titel Onder moeders vleugels. Actrice June Allyson speelt Jo, één van vier zussen die rond 1860 in New England een pover maar opgewekt bestaan leiden met hun moeder terwijl vader vecht in de burgeroorlog. De triomfen en tragedies van de opgroeiende meisjes spelen tegen de achtergrond van prachtige decors (goed voor een Oscar). Little Women is vele malen verfilmd met deze versie en die uit 1933 en 1994 (met respectievelijk Katharine Hepburn en Winona Ryder in de rol van Jo) als positieve uitschieters.

Intruder in the Dust

1949 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1949. Drama van Clarence Brown. Met o.a. Juano Hernandez, David Brian, Claude Jarman jr, Elizabeth Patterson en Elzie Emanuel.

In 1948 brak de Amerikaanse schrijver William Faulkner (1897-1962) door bij het grote publiek met zijn boek Intruder in the Dust. De roman is een bijtende aanklacht tegen het geïnternaliseerde racisme onder de blanke bevolking in Faulkners thuisstaat Mississippi. Puerto Ricaanse acteur Juano Hernandez speelde de rol van zijn leven als de arme zwarte boer die dreigt te worden gelyncht vanwege de moord op een blanke man. Filmmaker Brown realiseerde een meesterwerk dat tot op de dag van vandaag zeggingskracht heeft over het sluimerende racisme in de VS.

Whispering Smith

1948 | Western

Verenigde Staten 1948. Western van Leslie Fenton. Met o.a. Alan Ladd, Brenda Marshall, Robert Preston, Donald Crisp en William Demarest.

Een goed gespeelde western over een zachtmoedige politieman die ontdekt dat zijn vriend betrokken is bij berovingen. Het scenario is van Frank Butler en Karl Lamb. Het camerawerk is van Ray Rennahan.

Julia Misbehaves

1948 | Komedie

Verenigde Staten 1948. Komedie van Jack Conway. Met o.a. Greer Garson, Walter Pidgeon, Peter Lawford, Elizabeth Taylor en Cesar Romero.

Een verhaal dat van de hak op de tak springt, over Garson die aan een revue verbonden is en naar haar deftige echtgenoot Pidgeon terugkeert als dochter Taylor op het punt van trouwen staat; Romero is lollig als opschepperige acrobaat. De sterren schijnen zich op hun gemak te voelen in slapsticksituaties. Scenario van William Ludwig, Arthur Wimperis, Harry Ruskin, Gina Kaus en Monckton Hoffe. Camerawerk van Joseph Ruttenberg.

Ramrod

1947 | Western

Verenigde Staten 1947. Western van André De Toth. Met o.a. Veronica Lake, Joel McCrea, Arleen Whelan, Don DeFore en Preston Foster.

Redelijk goede western over terreinaanspraken tussen ranch-eigenares Lake en haar vader Ruggles. Goede bijrollen.

Three Strangers

1946 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1946. Komedie van Jean Negulesco. Met o.a. Geraldine Fitzgerald, Peter Lorre, Joan Lorring, Robert Shayne en Marjorie Riordan.

Jer[KA4]ome Arbutny (Greenstreet) en John West (Lorre) werken samen met Crystal Shackleford (Fitzgerald) als partners die onder ongebruikelijke omstandigheden beschikken over een winnend paardentotobriefje. Een bizar John Huston-scenario maakt er fascinerend kijkvoer van, naar het verhaal Three Men and a Girl. Het camerawerk is van Arthur Edeson. Howard Koch werkte mee aan het scenario.

Shadow of a Woman

1946 | Mysterie, Thriller, Film noir

Verenigde Staten 1946. Mysterie van Joseph Santley. Met o.a. Helmut Dantine, Andrea King, William Prince, John Alvin en Becky Brown.

De roman van Virginia Perdue, [KL]He Fell Down Dead[KLE], is een intrigerend verhaal, maar werd als scenario niet zo best uitgewerkt door C. Graham Baker en Whitman Chambers. De film met een titel die nergens op slaat, wordt verteld als [KA1]e[KA1]en grote flashback en dat is op zichzelf al een fatale vergissing. Daardoor gaat er een boel van de spanning verloren. Na de dood van haar ouders ontmoet de verdrietige Brooke Gifford (King) de charmante Eric Ryder (Dantine), een arts die zich van natuurgeneeskunde en parapsychologie bedient om zijn pati[KA3]enten te genezen. Brooke is onder de indruk van hem, wordt verliefd en ze trouwen een week later. Nog tijdens de huwelijksreis in Monterrey aan de Californische kust gebeuren er vreemde dingen die Brooke aan het denken zetten. Eenmaal thuis in San Francisco ontmoet zij in het grote, spookachtige huis Erics inwonende zuster Emma (Golm) en diens kreupele zoon Carl (Alvin), die haar koel ontvangen en met wantrouwen gadeslaan. Het blijkt dat Eric een zoontje heeft, Philip (Geiger), en dat Eric met zijn ex-vrouw Louise (Knudsen) in een proces verwikkeld is over de voogdij. Brooke is verstomd, want ze wist niets van dit alles. Ze ontdekt dat nabestaanden van patiënten verschrikkelijk boos zijn op Eric, omdat hij met zijn medische methoden, die niet erkend zijn, slachtoffers heeft gemaakt. Inplaats van een dokter met een reputatie ontdekt zij dat hij bij zijn collega's als een kwakzalver bekend staat. Ook komt Brooke erachter dat Eric met haar getrouwd is om aan de rechter te laten zien dat de kleine Philip een liefderijk gezin wacht. Erics werkelijke doel is een miljoen dollar dat Philips grootvader hem nagelaten heeft. Indien Philip voor zijn 25ste komt te overlijden, gaat het geld naar zijn voogd of voogdes. Brooke is vertederd door de kleine Philip, maar besluit Louise te helpen tegen haar ex-man, als ze ontdekt dat Eric zijn zoontje door een dieet geleidelijk tracht uit te hongeren zodat hij zal sterven. Klinkt allemaal best goed voor een melodramatische film noir. Helaas is het ongeloofwaardig uitgewerkt; er wordt te veel geschmierd en houterig gespeeld, zonder overtuiging. De regie is zwak, er wordt te weinig verklaard en de personages komen nooit goed tot leven. Niet eens een B-film. Een gemiste kans. Hooguit interessant voor diepgaande filmfanaten. Het camerawerk is van Bert Glennon.

Nobody Lives Forever

1946 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1946. Drama van Jean Negulesco. Met o.a. John Garfield, Geraldine Fitzgerald, Walter Brennan, Faye Emerson en George Coulouris.

In deze film, die je met een beetje goeie wil een 'film noir' zou kunnen noemen, speelt John Garfield de tragische ex-militair annex gokbaas Nick Blake. Na een verblijf in een militair hospitaal keert hij terug naar zijn thuisbasis Manhattan waar hij ontdekt dat zijn lief het met een ander houdt; een 'ander' die hem ook nog es 50.000 dollar lichter heeft gemaakt. Nick reageert onderkoeld. Hij kust zijn trouweloze lief hartstochtelijk en terwijl ze nog met geloken ogen staat na te genieten geeft hij haar een draai om d'r oren. Nobody lives forever is rijkelijk voorzien van dat soort verrassende incidenten. En dat is maar goed ook want het filmverhaal (over Nicks criminele maar vooral amoureuze belevenissen in het verre Los Angeles) is verder tamelijk kleurloos en voorspelbaar. De heerlijk ouderwetse filmmuziek is van Adolph Deutsch

Uncertain Glory

1944 | Historische film, Drama, Oorlogsfilm, Thriller

Verenigde Staten 1944. Historische film van Raoul Walsh. Met o.a. Errol Flynn, Paul Lukas, Lucile Watson en Jean Sullivan.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt in Frankrijk dief Jean Picard juist naar de guillotine geleid op het moment van een bombardement door de Engelsen. Picard vlucht maar komt niet ver. Even later krijgt hij de kans zich op te offeren om een wraakactie van de Duitsers te voorkomen. Picard, gespeeld door Errol Flynn in een ernstiger optreden dan we van de atletische, energieke koning van het swashbuckler-genre gewend zijn, krijgt het moreel lastig in dit melodrama waarin natuurlijk ook nog een Franse schone (Jean Sullivan, in werkelijkheid gewoon Amerikaans) een rol speelt.

The Mask of Dimitrios

1944 | Mysterie, Film noir, Thriller

Verenigde Staten 1944. Mysterie van Jean Negulesco. Met o.a. Peter Lorre, Zachary Scott, Faye Emerson, Victor Francen en Eduardo Ciannelli.

Een prima, bijzonder en mysterieus melodrama waarin Lorre als schrijver van goedaardige mysteries het leven van de beruchte schurk Scott onder de loep neemt. Zoals altijd vormen Lorre en Greenstreet een uitstekend koppel. Het scenario is van Frank Gruber naar een roman van Eric Ambler. Het camerawerk is van Arthur Edeson.

Northern Pursuit

1943 | Oorlogsfilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1943. Oorlogsfilm van Raoul Walsh. Met o.a. Errol Flynn, Julie Bishop, Helmut Dantine, John Ridgely en Gene Lockhart.

Tijdens WO II landt een groep Duitse soldaten per parachute op Canadees grondgebied, met de opdracht de communicatiekanalen in Noord-Amerika te saboteren. Maar het commando wordt verrast door een lawine, en alleen leider Dantine ontsnapt aan de dood. Hij wordt gearresteerd door de bereden politie. Flynn, een van de Mounties, is van Duitse origine. Hij komt erachter dat er een geheime nazibasis is in Canada. Serie-oorlogsfilm, opwindend gefilmd, met een aantal spectaculaire en spannende scènes. De acteurs leven zich goed in in hun rol, en Flynn speelt een voor hem uiterst ongewoon personage. Geschreven door Frank Gruber en Alvah Bessie, naar een verhaal van Leslie T. White. Fotografie van Sid Hickox.

Action in the North Atlantic

1943 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1943. Oorlogsfilm van Lloyd Bacon. Met o.a. Humphrey Bogart, Raymond Massey, Alan Hale, Julie Bishop en Ruth Gordon.

Een marine-schip is op weg naar Rusland wanneer ze getorpedeerd worden. De heldhaftige Rossi en Jarvis zijn een inspiratie voor de overlevers, die het lukt om met hun kleine reddingsboot terug te keren naar Amerika. Ze worden binnen gehaald als helden, en ze denken dat ze even tot rust kunnen komen. Maar binnen de kortste keren worden ze weer naar Rusland gestuurd. Groots huldeblijk (oorspronkelijk een propagandafilm) aan de koopvaardij in WO II, met officieren Bogart en Massey, matrozen Hale en Levene, het gebruikelijke heethoofd Clark, en Gordon als Massey's vrouw.

The Big Shot

1942 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1942. Misdaad van Lewis Seiler. Met o.a. Humphrey Bogart, Irene Manning, Susan Peters, Minor Watson en Chick Chandler.

Na twintig jaar gevangenis is de gangster Duke Bern weer op vrije voeten. Het lukt hem echter niet de draad weer op te pakken en hij laat zich door de dubieuze advocaat Martin Fleming verleiden tot een roofoverval. Lorna, de vrouw van Fleming en de vroegere vriendin van Duke, weet hem gelukkig op andere gedachten te brengen. Dan ontdekt Fleming dat Duke en Lorna wederom het bed met elkaar delen en uit wraak zorgt hij ervoor dat Duke levenslang krijgt. Duke weet echter te ontsnappen en samen met Lorna slaat hij op de vlucht.

George Washington Slept Here

1942 | Komedie

Verenigde Staten 1942. Komedie van William Keighley. Met o.a. Jack Benny, Ann Sheridan, Charles Coburn, Hattie McDaniel en Percy Kilbride.

Subtiele maar gedateerde komedie over een echtpaar uit New York City, dat verkast naar een in verval geraakt huis op het platteland. Benny speelt in wezen zichzelf en Sheridan doet het goed als nuchtere vrouw die wordt geconfronteerd met een hoog gekwalificeerde, edoch voorspelbare janboel.

Across the Pacific

1942 | Oorlogsfilm, Thriller, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1942. Oorlogsfilm van John Huston en Vincent Sherman. Met o.a. Humphrey Bogart, Mary Astor, Keye Luke, Sydney Greenstreet en Charles Halton.

De drie hoofdrolspelers uit The Maltese Falcon weer bijeen in een genietbaar WO II-avontuur. Rick Leland (Bogart), die oneervol werd ontslagen uit het Amerikaanse leger, speurt naar spionnen in Panama, voert tijdens een bootreis een voortdurend gevecht in spitsvondigheden met Jappen-vriend Dr. Lorenz (Greenstreet), terwijl hij ondertussen Alberta Marlow (Astor) het hof maakt; die laatste maakt het de moeite waard de film te gaan zien.

The Maltese Falcon

1941 | Film noir, Mysterie, Thriller

Verenigde Staten 1941. Film noir van John Huston. Met o.a. Humphrey Bogart, Mary Astor, Peter Lorre, Sydney Greenstreet en Gladys George.

De partner van privédetective Sam Spade (Bogart) wordt doodgeschoten tijdens een opdracht. Spade gaat op zoek naar de moordenaar en komt er al snel achter dat de moord te maken heeft met The Maltese Falcon, een kostbaar beeldje dat al jaren onvindbaar is. Allerlei louche types zijn op zoek naar het juweel. Een film noir waarbij humor, spanning, drama en romantiek op de seconde zijn afgemeten. Bogart speelt voortreffelijk de rol van een koele privédetective die verstrikt raakt in een web van intriges. Een klassieker die de film noir-liefhebber gezien moet hebben.

Manpower

1941 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1941. Drama van Raoul Walsh. Met o.a. Edward G. Robinson, Marlene Dietrich, George Raft, Alan Hale en Walter Catlett.

Luchthartige, typische Warner Bros-film, met Dietrich als Fay Duval, hostess in een nachtclub, die tussen Hank McHenry (Robinson) en Johnny Marshall (Raft) komt. Alleen die ene scène in een snackbar is de moeite al waard.

High Sierra

1941 | Misdaad, Drama, Film noir, Thriller

Verenigde Staten 1941. Misdaad van Raoul Walsh. Met o.a. Humphrey Bogart, Ida Lupino, Alan Curtis, Arthur Kennedy en Joan Leslie.

Roy Earle, bijgenaamd Mad Dog Earle (Bogart) komt na lang zitten uit de bak en de jaren zijn hem aan te zien. Hij is naïef genoeg om te geloven dat hij de draad weer kan oppakken, waar hij hem heeft laten vallen, maar de wereld is onderwijl veranderd. Hij kan alleen nog maar de weg van de zelfvernietiging inslaan. Tegen de fraaie achtergrond van de bergkam Lone Pine wordt hij in de finale afgeknald. Een klassieke Bogart, en een opwindend gangsterverhaal met Dillinger als voorbeeld, inclusief diens kapsel. Lupino is het liefje en Leslie het verlamde meisje met wie Bogart bevriend raakt. John Huston bewerkte samen met W.R. Burnett diens boek voor de film. Camerawerk van Tony Gaudio. Opnieuw gemaakt als: I DIED A THOUSAND TIMES en als western verpakt als COLORADO TERRITORY. Wordt ook vertoond in een ingekleurde versie.

All Through the Night

1941 | Actiefilm, Komedie, Drama, Thriller, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1941. Actiefilm van Vincent Sherman. Met o.a. Humphrey Bogart, Conrad Veidt, Kaaren Verne, Jane Darwell en Frank McHugh.

Ook Hollywood maakte deel uit van de Amerikaanse oorlogsmachine tegen nazi-Duitsland. Veel studio's maakten films in opdracht van het Ministerie van Defensie, maar maakten ook, al dan niet om patriottische redenen, speelfilms die de strijd tegen het nazi-beest op niet mis te verstane wijze in beeld brachten. All Through the Night van Vincent Sherman is daar een mooi voorbeeld van. De film speelt in New York waar Humphrey Bogart (in hetzelfde jaar als Casablanca) de strijd aanbindt tegen een Duitse spionage-organisatie (met nb immigranten als Peter Lorre en Conrad Veidt). Let vooral op de bijziende kelner Phil Silvers. Juist ja, want All Through the Night is inderdaad een 'anti-Nazi message comedy´.

Torrid Zone

1940 | Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1940. Drama van William Keighley. Met o.a. James Cagney, Ann Sheridan, Pat O'Brien, Andy Devine en Helen Vinson.

Actie en romantiek met zuidelijke inslag, met Sheridan als ster gevangen tussen rivalen O'Brien en Cagney. Flitsende dialogen die de kijker bij blijven. Scenario van Richard Macaulay en Jerry Wald. Camerawerk van James Wong Howe.

They Drive By Night

1940 | Drama, Misdaad

Verenigde Staten 1940. Drama van Raoul Walsh. Met o.a. Humphrey Bogart, George Raft, Ann Sheridan, Ida Lupino en Gale Page.

Merkwaardig gespleten melodrama. De eerste helft van de film draait rond de broers Raft en Bogart die de kost proberen te verdienen als freelance vrachtwagenchauffeurs, de auto-avonturen eindigen met een ongeluk waarbij Bogart zijn arm verliest. In de tweede helft legt de getrouwde Lupino het aan met Raft. Het duurt lang voordat de kijker doorheeft wat deze twee verhalen met elkaar te maken hebben. Destijds waren Raft en Bogart rivalen waarbij Raft duidelijk de grotere ster was. Maar hij liet hoofdrollen in The Maltese Falcon en Casablanca aan zich voorbij gaan en raakte in de vergetelheid, terwijl 'Bogie' een icoon is geworden.

The Fighting 69th

1940 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1940. Oorlogsfilm van William Keighley. Met o.a. James Cagney, Pat O'Brien, George Brent, Jeffrey Lynn en Alan Hale.

Overrijp WO I verhaal mengt hufterige komedie, opwindende gevechtsactie en slordig sentiment; ongeloofwaardige typeringen (speciaal die van Cagney); verhaalt uitvoerig over de heldendaden van het beroemde Ierse regiment.

East of the River

1940 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1940. Drama van Alfred E. Green. Met o.a. John Garfield, Brenda Marshall, Marjorie Rambeau, William Lundigan en Georg Tobias.

Weer zo'n variatie op het thema van MANHATTAN MELODRAMA, met twee jeugdvrienden die opgroeien aan verschillende zijden van de wet. Rambeau's spel is goed. Scenario van Fred Niblo, Jr. naar een verhaal van John Fante en Ross B. Wills. Camerawerk van Sid Hickox.

Dodge City

1939 | Western, Drama

Verenigde Staten 1939. Western van Michael Curtiz. Met o.a. Errol Flynn, Olivia de Havilland, Ann Sheridan, Bruce Cabot en Frank McHugh.

Quasi-epische western over de opkomst van Dodge City: een stukje niemandsland in de prairie, dat in krap zes jaar uitgroeide tot 'het grootste rundveecentrum van het Westen'. Decennialang was het bovendien het geliefde 'toneel' voor westerns, zoals Dodge City Trail en Gunfight at Dodge City. Het rijkelijk met western-clichés gelardeerde verhaal van Dodge City (dat overigens in 1974 werd geparodieerd in Blazing Saddles van Mel Brooks) concentreert zich op de wederwaardigheden van veehandelaar/sheriff Errol Flynn en zijn (toekomstige) geliefde Olivia de Havilland. Aardige bijrollen voor Bruce Cabot als de belangrijkste boef van Dodge City en Ann Sheridan als olijk dansmeisje.

Heart of the North

1938 | Western, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1938. Western van Lewis Seiler. Met o.a. Dick Foran, Gloria Dickson, Patric Knowles, Allen Jenkins en Janet Chapman.

Maanden van werken zijn voor niets geweest als een geheime lading goud van een stoomschip gestolen wordt. Twee agenten van de Royal Mounted Police hebben een vermoeden waar de bandieten zich schuilhouden en zetten de achtervolging in.

They Won't Forget

1937 | Drama

Verenigde Staten 1937. Drama van Mervin LeRoy en Mervyn LeRoy. Met o.a. Claude Rains, Gloria Dickson, Otto Kruger, Allyn Joslyn en Edward Norris.

Een opwindend drama dat begint met de moord op een knappe studente in een Zuidelijk stadje. Iemand wordt gearresteerd en een ervaren advocaat uit het Noorden neemt de verdediging op zich, maar iedereen stelt meer belang in de schandaaltjes dan in het recht. Er wordt nergens omheen gedraaid in deze nog steeds indrukwekkende film. Turner speelt het onfortuinlijke meisje. Het was haar eerste grote rol.

The Smiling Lieutenant

1931 | Drama

Verenigde Staten 1931. Drama van Ernst Lubitsch. Met o.a. Charles Ruggles, Maurice Chevalier, Miriam Hopkins, Claudette Colbert en Elizabeth Patterson.

Een opwindend drama dat begint met de moord op een knappe studente in een Zuidelijk stadje. Iemand wordt gearresteerd en een ervaren advocaat uit het Noorden neemt de verdediging op zich, maar iedereen stelt meer belang in de schandaaltjes dan in het recht. Er wordt nergens omheen gedraaid in deze nog steeds indrukwekkende film. Turner speelt het onfortuinlijke meisje. Het was haar eerste grote rol.