Edith Kiel: regie, scenario, productie en montage.
Er zijn 19 films gevonden.

De stille genieter

1961 | Komedie

België 1961. Komedie van Edith Kiel. Met o.a. Jef Cassiers, Cois Cassiers, Gaston Berghmans, Kalinka en Paula Geerts.

De zwanegang van Kiel als regisseuse: haar laatste film met de geestig bedoelde belevenissen van een simpele kantoorbediende (Berghmans) die vooraleer te trouwen een flat huurt. Hetzelfde huis wordt in de avonduren druk bezocht door zijn chef en diens vriendinnen. Zijn twee neven, Cois en Jef Cassiers (het komische duo De Woodpeckers), helpen hem tijdig uit de problemen. Na het falen van deze filmflop zegde Kiel het filmen terecht voorgoed vaarwel.

Hoe zotter, hoe liever

1960 | Komedie

België 1960. Komedie van Edith Kiel. Met o.a. Jef Cassiers, Cois Cassiers, Gaston Berghmans, Frieda Linzi en Denise de Weerdt.

Kiels inspiratie als scenariste en regisseuse van Antwerpse volkskluchten loopt duidelijk naar het einde van de bobijn. Jef Cassiers is een brave en naïeve postkantoorbediende die zijn neef Berghmans, een flierefluiter met een verleden, uit de problemen moet helpen. Tenslotte kan Jef Cassiers toch met zijn eeuwige verloofde de Weerdt trouwen.

De duivel te slim

1960 | Komedie

België 1960. Komedie van Edith Kiel. Met o.a. Jef Cassiers, Cois Cassiers, Gaston Berghmans, Jaak Germain en Staf Permentier.

Een Vlaamse volksklucht met Berghmans en Jef Cassiers als orkestmuzikanten die tijdens een tournee in Duitsland hun portefeuille kwijtraken. Later monsteren zij als matrozen aan om langs de Rijn hun geld terug te zoeken. Hun kapitein blijkt een smokkelaar en er duiken gangsters op, maar eind goed, al goed. Aardige verwikkelingen en dolle situaties.

Een zonde waard

1959 | Komedie

België 1959. Komedie van Edith Kiel. Met o.a. Gaston Berghmans, Nini de Boël, Louise Lausanne, Jef Cassiers en Cois Cassiers.

Filmdebuut van Antwerpse komiek Berghmans (van het latere duo 'Gaston & Leo') als schuchtere jongen die bij twee ouderwetse tantes woont die hem beletten te trouwen. Misverstanden en huwelijksperikelen worden opgelost door Jef en Cois Cassiers, alias het komische duo De Woodpeckers, als zijn twee neven die een benzinestation willen runnen. Antwerpse ongein van het laagste niveau.

Het meisje en de madonna

1958 | Drama

België 1958. Drama van Edith Kiel. Met o.a. Denise de Weerdt, Odette Moni, Jaak Germain, Louise Lausanne en Jan Cammans.

Verschrikkelijke melodramatische draak over een moeder die in mei 1940 tijdens de vlucht voor de Duitsers op het platteland haar twee dochtertjes met een muziekdoos achterlaat. Zij worden door een vrekkige boer geadopteerd. Zeventien jaar later zijn het twee mooie meisjes geworden en dankzij de muziekdoos vinden zij hun familie terug. Na een hele reeks volkskluchten in het Antwerps dialect is dit de eerste dramatische produktie van Kiel in het A.B.N. Veel te onwaarschijnlijke sentimentaliteiten maar wel mooie fotografie van Herbert Körner die op het Derde Festival van de Belgische Film de Prijs voor de Beste Fotografie kreeg.

Rendez-vous in het paradijs

1957 | Komedie

België 1957. Komedie van Edith Kiel. Met o.a. Magda Lausanne, Theo van den Bosch, René Bertal, Frieda Linzi en Paula Geerts.

Antwerpse volksklucht met weduwnaar-cafébaas van den Bosch op zoek naar een vrouw, terwijl ook zijn buurvrouw Lausanne, eigenares van een pasteibakkerij en weduwe, wil hertrouwen. De dochter van Lausanne, Linzi, wil intussen carrière maken als zangeres. Aan het eind komt alles voor mekaar. Lausanne en Van den Bosch trouwen en Linzi vindt het huwelijksgeluk bij vlot acterende Buyl, zowat het enige lichtpunt in de film. Het leukste zijn nog de ernstig bedoelde dramatische scènes.

Mijn man doet dat niet

1956 | Komedie

België 1956. Komedie van Edith Kiel. Met o.a. Nand Buyl, Lia Lee, Louisa Lausanne, Robert Marcel en Gella Allaert.

Brave echtgenoot Buyl krijgt door een samenloop van omstandigheden een slechte reputatie zodat zijn vrouw Lee met hun zoontje alleen op vakantie gaat. Geen origineel volksverhaal, hoewel af en toe leuk. Kiel stelt zoals gebruikelijk geen hoge eisen, maar het natuurtalent Buyl is vrij goed. Ook prettig om toneelcoryfeeën van toen nog eens aan het werk te zien.

Boevenprinses

1956 | Komedie

België 1956. Komedie van Edith Kiel. Met o.a. Denise De Weerdt, Jef Cassiers, Cois Cassiers, Jos Gevers en Alex Willequet.

Dolle klucht met De Weerdt in de titelrol als handige fotografe voor een weekblad en met komisch duo Cassiers (De Woodpeckers) als haar collega's. Boeven zorgen voor wat opwinding, maar met de hulp van 's Jongers als agent van de geheime politie wordt alles gladgestreken. Een typisch Kiel- produkt en in die tijd een groot Woodpeckers-succes maar nu nog nauwelijks te pruimen.

Min of meer

1955 | Komedie

België 1955. Komedie van Edith Kiel. Met o.a. Charles Janssens, Jaak Germain, Bruno Schevernels, Jan Cammans en Louisa Lausanne.

Mislukte poging om een soort Vlaamse Don Camillo te lanceren, met de wrijvingen tussen dorpspastoor Cammans en burgemeester Germain. Schoenmaker Janssens wordt speelbal tussen beiden omdat verliefde paartjes zich in zijn inrijpoort rendez-vous geven. De zoon van de burgemeester en de nicht van de pastoor zorgen voor de finale verzoening.

De bruid zonder bed

1955 | Komedie

België 1955. Komedie van Edith Kiel. Met o.a. Jef Cassiers, Cois Cassiers, Denise De Weerdt, Paul S'Jongers en Jaak Germain.

Het Vlaamse komisch duo 'De Woodpeckers', destijds razend populair, neemt de dochter van een herbergier in bescherming, nadat het meisje is weggelopen van haar kersverse bruidegom. Na heel wat verwikkelingen komt alles uiteraard weer in orde. Kiel schreef, regisseerde, monteerde en produceerde deze klucht.

De Spotvogel

1954 | Komedie

België 1954. Komedie van Edith Kiel. Met o.a. Charles Janssens, Co Flower, Magda Lausanne, Louise Lausanne en Jaak de Voght.

Kiels scenario`s voor haar Vlaamse volkskluchten sturen meestal af op tweelingen, broers, zwagers die door een toeval de aanleiding vormen van zogeheten leuke misverstanden. Janssens is hier marktkoopman en zijn dubbelganger is arts. Beiden (dubbele rol van Janssens) geraken hierdoor in de problemen maar na anderhalf uur gestuntel wordt de rust en vrede hersteld. Zoveelste mislukte kapstokfilm voor komisch Antwerps duo Janssens-Flower.

De Hemel op aarde

1954 | Komedie

België 1954. Komedie van Edith Kiel. Met o.a. Charles Janssens, Jan De Vel, Yvonne Lex, Nini De Boël en Co Flower.

De in de jaren vijftig onwaarschijnlijk populaire Vlaamse komiek Janssens als gezellig getrouwd cafébaasje dat krijgt af te rekenen met 'wulpse' Lex als zangeres, die hij tijdens zijn legerdienst in Duitsland ontmoette. Typisch boertige Antwerpse volksklucht. Filmdebuut van Peters, de grote Antwerpse kleinkunstpromotor van toen.

Sinjorenbloed

1953 | Komedie

België 1953. Komedie van Edith Kiel. Met o.a. Charles Janssens, Piet Bergers, Paul S'Jongers, Louise Lausanne en Marcel Hendrickx.

Blunderkomedie met kleine komiek Janssens die zijn naar het buitenland gevluchte broer Bergers wil helpen, maar zelf het slachtoffer wordt van smokkelaarsbende in drugs (in 1953 al!) aan de Antwerpse haven. Filmdebuut in klein rolletje van een sexy Lex, de latere 'grande dame' en directrice van de Koninklijke Nederlandse Schouwburg van Antwerpen. Alleen nog te pruimen als tijdsdocument.

Schipperskwartier

1953 | Komedie

België 1953. Komedie van Edith Kiel. Met o.a. Charles Janssens, René Bertal, Co Flower, Louisa Lausanne en Nini de Boël.

Doordeweekse Antwerpse volksklucht rond de huwelijkstribulaties van de eigenaars van een kruidenierszaakje en een cafeetje in de Antwerpse uitgaansbuurt. Na een reeks begripsverwarringen met trouwlustige dames eindigt het gestoethaspel op een bruiloft in het café. Alle mensen delen in de vreugde, behalve de kijkers. Filmdebuut van toenmalige toneel jeune premier 's Jongers als stoere zeeman.

Uit hetzelfde nest

1952 | Komedie

België 1952. Komedie van Edith Kiel. Met o.a. Jos Gevers, Charles Janssens, Jaak de Voght, Gella Allaert en Jan de Vel.

Eerste na-oorlogse volksfilm van Duitse wonder-woman Kiel, ex-journaliste, scenariste, regie-assistente, opportuniste, liedjestekstschrijfster, montagiste. Eersteling ook van haar eigen productiehuis AFO (Antwerpse Film Onderneming) en in de studio's van Göttingen gedraaid. Stertoneelacteur Gevers in dubbele rol: als de tweeling Jef en Frans, de eerste een nors handelaar met faillissementsproblemen, de tweede een sympathieke dorpsdokter. Vlug en goedkoop in elkaar gestoken kende de film vooral in het Antwerpse een overrompelend succes.

De moedige bruidegom

1952 | Komedie

België 1952. Komedie van Edith Kiel. Met o.a. Charles Janssens, Co Flower, Jos Gevers, Jeannine Schevernels en Jaak Germain.

Filmdebuut van prille Schevernels als weesmeisje dat de speelbal wordt tussen haar oom en tante, resp. een vrolijke vrijgezel en een weduwe die aan het eind van de rolprent met elkaar trouwen om op het voogdijschap aanspraak te kunnen maken. Rol van kibbelende oom en tante zijn een kolfje naar de hand van komisch duo Janssens-Flower. Minder bekende en mislukte burleske volksspot.

Een aardig geval

1941 | Komedie

België 1941. Komedie van Edith Kiel. Met o.a. Arthur van Thillo, Jan Cammans, Nini de Boël, Nand Buyl en Lucie Polus.

Vrijgezel van Thillo adopteert een kind, maar de zuigeling blijkt brutale tienerknaap Buyl te zijn. De echtgenote van zijn buurman en vriend beeldt zich in dat de jongen een onecht kind van haar man is. Na aardig wat tribulaties trouwt van Thillo met zijn secretaresse zodat het kind kan blijven. Debuutfilm van Kiel als regisseuse is oubollig en inferieur kluchtig volksvermaak.

Havenmuziek

1937 | Komedie

België 1937. Komedie van Jan Vanderheyden. Met o.a. Frits Vaerewyck, Jef Bruyninckx, Rezy Venus, Oscar Ferket en Maria Vinck.

Een lach en een traan in Antwerpse volksfilm rond drie vrolijke zeelui die in de havenbuurt liefde en rust opzoeken maar verwikkeld geraken in smokkelzaak. Scenario van Edith Kiel. Mooi gefotografeerde Antwerpse wijken en haven.

De Witte

1934 | Komedie

België 1934. Komedie van Jan Vanderheyden. Met o.a. Jef Bruyninckx, Magda Janssens, Jef Van Leemput Sr, Gaston Smet en Nora Oosterwijck.

Een verfilming van Ernest Claes` volkse roman, waarvan de buitenopnamen te Zichem werden gemaakt en de binnenopnamen te Berlijn. Vanderheyden kreeg assistentie van de gerenommeerde theaterkomiek Willem Benoy. Het succes van deze film stelde Vanderheyden in staat een hele reeks Vlaams-volkse films te maken, tot in 1943 toe, soms ook geregisseerd door Edith Kiel, de scenario-schrijfster van deze film. De op de tv vertoonde versie is gedeeltelijk opnieuw gemonteerd tot 103m. Het verhaal vertelt vooral de fratsen die de twaalf-jarige knaap uithaalt op school, thuis met zijn ouders en broers, op het veld waar hij moet werken, op de kermis. De film verwaarloost het weergeven van de armoede in een landelijk dorp, waar het harde werk en de ontbering de mensen ongevoelig en liefdeloos maakte. De dualiteit in de psyche van de vlaskop in het boek (een wrokkende, bittere Witte) vindt men niet terug in de film, die in 1994, naar aanleiding van zijn zestig-jarig bestaan, op nieuwe kopieën en met een nieuwe geluidsband, opnieuw in de bioscopen werd uitgebracht.