Olivier Gourmet (1963): cast.
Er zijn 61 films en 1 serie gevonden.

Farang

2023 | Actiefilm

Frankrijk 2023. Actiefilm van Xavier Gens. Met o.a. Nassim Lyes, Loryn Nounay, Olivier Gourmet, Chananticha Tang-Kwa en Vithaya Pansringarm.

Professioneel bokser Sam bereid zich in de gevangenis ijverig voor op zijn re-integratie in de maatschappij. Tijdens een verlof, haalt zijn verleden hem in en heeft hij maar één keuze: vluchten. Vijf jaar later krijgt Sam op een Thais eiland een conflict met een lokale gangsterbaas.

La terre des hommes

2020 | Drama

Frankrijk 2020. Drama van Naël Marandin. Met o.a. Diane Rouxel, Finnegan Oldfield, Jalil Lespert en Olivier Gourmet.

Weidse boerentaferelen in het Franse departement Saône-et-Loire. Waar alle ruimte en schoonheid van het land dient als contrast voor het beklemmende bestaan van jonge boerin Constance. Met subtiel kleine stapjes en doorkijkjes ontvouwt regisseur en scriptschrijver Naël Marandin de zorgen van een noodlijdende Franse boerenfamilie. Met frêle actrice Diane Rouxel als de doorbijter, gewapend met frisse plannen voor de toekomst. Terwijl de toeschouwer voordat zij het zelf doorheeft al ziet dat ze zal worden belaagd door het alles verterende patriarchaat. Geen opbeurende bedoening, maar wel een meeslepend drama over de vele gezichten van een belegerde hedendaagse vrouw en dito loopbaan.

Sage femme

2017 | Drama

Frankrijk 2017. Drama van Martin Provost. Met o.a. Catherine Deneuve, Catherine Frot, Olivier Gourmet, Quentin Dolmaire en Mylène Demongeot.

De alleenstaande vroedvrouw Claire (Frot) krijgt na dertig jaar radiostilte opeens een telefoontje van de Parijse levensgenieter Béatrice (Deneuve), een oude vlam van haar vader. De zieke Béatrice - die kind noch kraai heeft - blijkt de saaie Claire voor haar karretje te willen spannen. Dat levert het nodige gesteggel op tussen de tegenpolen die gaandeweg toch steun vinden bij elkaar. Een volkstuin langs de Seine figureert nadrukkelijk als metafoor voor het leven terwijl de ervaren cast zich routineus kwijt van haar taak. Feelgood formulefilm over levenslust met enkele echte bevallingen.

En amont du fleuve

2016 | Drama

België​/​​Nederland​/​​Kroatië 2016. Drama van Marion Hänsel. Met o.a. Olivier Gourmet, Sergi López, John Lynch en Igor Kovac.

De zwijgzame halfbroers Homer (Gourmet) en Joé (López) worden pas na de dood van hun vader geïnformeerd over elkaars bestaan. Samen besluiten ze af te reizen naar de plek in de Kroatische wildernis waar zijn lichaam is gevonden. Is pa verongelukt of vermoord? Het raadsel is van ondergeschikt belang in dit bescheiden drama, dat alle ruimte biedt aan de hoofdrolspelers. Zoals Gourmet (bekend uit diverse films van de gebroeders Dardenne) en López (Harry, un ami qui vous veut du bien) hun gedesillusioneerde personages stukje bij beetje onthullen, is van grote klasse.

Noces

2016 | Drama

België​/​​Pakistan​/​​Frankrijk​/​​Luxemburg 2016. Drama van Stephan Streker. Met o.a. Lina El Arabi, Sébastien Houbani, Babak Karimi, Nina Kulkarni en Olivier Gourmet.

De achttienjarige Zahira (een fantastische El Arabi) leeft in België tussen twee werelden in. Tussen de persoonlijke vrijheden van het Westen en de moslimtradities van haar Pakistaanse ouders. Vaak komt ze er met enig schipperen wel uit, maar soms - als haar ouders haar willen uithuwelijken bijvoorbeeld - blijken beide werelden onverenigbaar. Goed gespeeld en intelligent drama vertelt inmiddels al te bekend verhaal, dat daarom niet zo veel toevoegt aan het discours over integratie, eigen cultuur en individualiteit.

Tueurs

2017 | Misdaad

België​/​​Frankrijk 2017. Misdaad van Jean-François Hensgens en François Troukens. Met o.a. Olivier Gourmet, Bouli Lanners, Lubna Azabal, Kevin Janssens en Natacha Régnier.

In het begin van de jaren tachtig pleegde de ‘Bende van Nijvel’ een reeks brute misdaden met veel dodelijke slachtoffers in België. Ze werden nooit gepakt. Misdaadfilm Tueurs is losjes gebaseerd op de zaak. In de film wordt de ervaren boef Frank Valken (Gourmet) er, dertig jaar later, onterecht van verdacht lid te zijn van de bende, die schijnbaar weer actief is. Prima actiefilm met uitstekende acteurs, Azabal en Lanners zijn te zien als de agenten die proberen een eind te maken aan de bende. Azabal kreeg de Magritte voor haar rol.

La fille inconnue

2016 | Drama

België​/​​Frankrijk 2016. Drama van Jean-Pierre Dardenne en Luc Dardenne. Met o.a. Adèle Haenel, Jérémie Renier, Olivier Gourmet en Louka Minnelli.

Jonge arts (Haenel) doet niet open wanneer na sluitingstijd aangebeld wordt. Een paar dagen later wordt ze bezocht door de politie, die zegt dat de jonge migrante die aanbelde dood is aangetroffen. Het lukt de politie niet haar identiteit te achterhalen, waarna de arts zelf op onderzoek uitgaat. Intelligent, persoonlijk drama met politieke haakjes van de Waalse gebroeders Dardenne, die de kijker de ruimte biedt om zelf antwoorden te formuleren op vragen als: Is de arts Europa? En: Is het überhaupt terecht dat ze zich medeverantwoordelijk voelt voor de dood van de migrante?

Monsieur Chocolat

2016 | Biografie, Drama

Frankrijk 2016. Biografie van Roschdy Zem. Met o.a. Omar Sy, James Thierrée, Clotilde Hesme, Olivier Gourmet en Noémie Lvovsky.

Historisch-biografisch drama over opkomst en ondergang van Rafael Padilla, de eerste zwarte podiumartiest van Frankrijk. De levensgenieter werd eind negentiende eeuw een daverend succes als de stereotiepe, zwarte clown Monsieur Chocolat, die optrad met de serieuzere, witte clown George Footit. Intouchables-ster Omar Sy is Chocolat. Footit wordt gespeeld door Charlie Chaplins kleinzoon, podiumartiest James Thierrée. Ze brengen de belle époque tot leven in een sfeervol maar topzwaar verhaal dat veel te veel tegelijk wil vertellen: over partnerschap, discriminatie, emancipatie, liefde, jaloezie en de verleidingen van succes.

Midnight Sun

2016 | Thriller

Zweden​/​​Frankrijk 2016. Thriller van Måns Mårlind en Björn Stein. Met o.a. Leïla Bekhti, Gustaf Hammarsten, Albin Grenholm, Jakob Hultcrantz Hansson en Jessica Grabowsky.

Een gruwelijke moord, een mysterie dat naar een complot voert en twee rechercheurs met tegenovergestelde persoonlijkheden die elkaar natuurlijk uitstekend blijken aan te vullen als het erop aankomt: alle clichés van het (moderne) politiegenre zijn in principe af te tikken in Midnight Sun. Toch is het een serie die er heel anders uitziet dan we gewend zijn, en ook anders aanvoelt. Dat heeft vooral te maken met het licht: de actie speelt zich niet af in de grijze, regenachtige straten van een willekeurige stad, maar in het felle licht van de middernachtzon, in het natuurrijke hoge noorden van Zweden. En er wordt ook net iets meer verteld dan in de gemiddelde scandinoirproductie: racisme en klimaatverandering zijn belangrijke thema’s in Midnight Sun (Midnattsol). Ambitieus dus, maar vooral ook – en daar gaat het uiteindelijk toch om – spannend.

Jamais de la vie

2015 | Drama

Frankrijk​/​​België 2015. Drama van Pierre Jolivet. Met o.a. Olivier Gourmet, Valérie Bonneton, Marc Zinga, Thierry Hancisse en Jean-François Cayrey.

IJzersterke melange van drama en thriller door meester van de 'kleine' films Jolivet (Simple mortel, Ma petite entreprise). Franck, een afgedankte arbeider en geknakte ex-vakbondsidealist die werkt als nachtwaker in een supermarktcomplex, leidt in een Noord-Franse stad een solitair leven met de fles. Wanneer hij mannen opmerkt die iets schemerigs bekokstoven, ontwaakt hij uit zijn lethargie. Weinig films vangen zo genadeloos de deprimerende staat van 21ste-eeuws Frankrijk als dit zwartgallige verliezersverhaal. Het decor reflecteert Francks gemoed: grauw, verlaten en hopeloos. Gourmet ademt, woedt en raast zijn personage.

Deux jours, une nuit

2014 | Drama

België​/​​Italië​/​​Frankrijk 2014. Drama van Jean-Pierre Dardenne en Luc Dardenne. Met o.a. Marion Cotillard, Olivier Gourmet en Fabrizio Rongione.

Werkneemster Sandra heeft precies een weekend de tijd, de twee dagen en een nacht uit de titel, om haar collega's ervan te overtuigen af te zien van hun bonus, zodat zij haar baan kan houden. Opnieuw een intelligent en aangrijpend sociaal drama van de Waalse broers Jean-Pierre en Luc Dardenne, die een film wilden maken over 'de strijd tegen het individualisme, tegen het cynisme om ons heen'. De Dardennes werken meestal met niet-professionele acteurs, maar voor de moeilijke en complexe rol van Sandra klopten ze aan bij de Franse filmster Marion Cotillard. Die gelukkig ja zei.

Violette

2013 | Biografie, Drama

Frankrijk​/​​België 2013. Biografie van Martin Provost. Met o.a. Emmanuelle Devos, Sandrine Kiberlain en Olivier Gourmet.

Na het met zeven Césars overladen Séraphine (2008) de tweede biopic van schrijver/acteur/regisseur Martin Provost over een laat ontdekte vrouwelijke kunstenares. Violette (Devos) is een eenzame schrijfster in het Parijs van de jaren veertig en vijftig, die schaamteloos en poëtisch haar mislukte leven beschreef. In alles de tegenpool van haar beschermvrouwe - de koele, succesvolle, existentialistische filosofe Simone de Beauvoir. Dat Violettes zwaarmoedige kant de kijker niet acuut een depressie in zuigt, is te danken aan de komische ondertoon in haar melodramatische overdrijving.

Terre battue

2014 | Drama

Frankrijk​/​​België 2014. Drama van Stéphane Demoustier. Met o.a. Olivier Gourmet, Valeria Bruni Tedeschi, Charles Mérienne, Vimala Pons en Jean-Yves Berteloot.

Wanneer midlifer Jérôme (Gourmet, als altijd uitstekend) zijn baan als verkoper verliest, stort hij zich op andere projecten. Een eigen zaak zou hij wel willen. En: zijn getalenteerde elfjarige zoon Ugo (Mérienne) naar de top van de tenniswereld helpen. Speelfilmdebutant Demoustier, die zijn scenario baseerde op ware gebeurtenissen, pelt geduldig de psychologische laagjes af van een vader die vastloopt in zijn leven. Sterk, hoewel niet in alles geslaagd familiedrama werd gecoproduceerd door de gebroeders Dardenne (Deux jours, une nuit), wier invloed van realistisch, maatschappelijk engagement voelbaar is.

La tendresse

2013 | Drama, Komedie

België​/​​Frankrijk​/​​Duitsland 2013. Drama van Marion Hänsel. Met o.a. Marilyne Canto, Olivier Gourmet, Adrien Jolivet, Sergi López en Margaux Châtelier.

Als hun jongvolwassen zoon zijn been breekt bij een snowboardongeluk, zoeken zijn gescheiden vader en moeder hem samen op. Tijdens de lange autorit naar de Alpen en hun overnachting in het skihotel wordt duidelijk hoe de twee zich tot elkaar verhouden, wat ze nog voor elkaar voelen, en hoe hun kind over hen denkt. Opmerkelijk lichtvoetige, losse film van de Belgische Marion Hänsel, met een prachtig rolletje van de Spaanse acteur Sergi López als liftende zeeman die laat zien dat het raadzaam is het leven te nemen zoals het is.

Grand Central

2013 | Drama

Frankrijk​/​​Oostenrijk 2013. Drama van Rebecca Zlotowski. Met o.a. Tahar Rahim, Léa Seydoux, Olivier Gourmet en Denis Ménochet.

Gecompliceerde driehoeksverhouding tegen de achtergrond van een brommende kerncentrale: de ongeschoolde nieuwe kracht Gary valt er als een blok voor de sensuele Karole, die gaat trouwen met teamleider Toni, die Gary liefdevol in hun gemeenschap heeft opgenomen. De dreiging is voortdurend voelbaar, waarbij het de vraag is wat dodelijker is: de straling of de liefde? Met mooie rollen van Tahar Rahim en Léa Seydoux, de muze van de Franse regisseuse Rebecca Zlotowski.

Robert Mitchum est mort

2010 | Drama

Frankrijk​/​​Noorwegen​/​​België​/​​Polen 2010. Drama van Olivier Babinet en Fred Kihn. Met o.a. Olivier Gourmet, Pablo Nicomedes en Bakary Sangaré.

Olivier Babinet en Fred Kihn’s Robert Mitchum est mort, een roadmovie over een derderangs acteur en zijn manische manager, ademt de invloed van Jim Jarmush, David Lynch en Aki Kaurismäki. De Franse regisseurs creëren een aantal markante figuren en plaatsen die in absurde situaties en troosteloze decors. Het verhaal lijkt ervoor opgeofferd en het geheel wordt doorspekt met zelfreflexiviteit en filmreferenties. Hoewel prachtig gefilmd en goed geacteerd voelen de verschillende elementen geforceerd samengebracht en vormen ze nergens één organisch geheel.

Le roman de ma femme

2011 | Drama

Frankrijk 2011. Drama van Jamshed Usmonov. Met o.a. Léa Seydoux, Olivier Gourmet, Maruf Pulodzoda, Sacha Bourdo en Thibault Vinçon.

Wanneer haar echtgenoot, een zakenman, spoorloos verdwijnt en Ève (Seydoux) achterlaat met verdriet, vraagtekens en een schuldenberg, vindt ze steun bij diens advocaat Chollet (Gourmet). Eerste Franse regie van Tadzjiekse regisseur is een geslaagde, sterk aan Simenon-romans en -verfilmingen herinnerende melange van drama en psychologische thriller. De aanvankelijk ietwat vergezochte toenadering tussen elegante schoonheid Ève en stoffige eenzaat Chollet wordt dankzij het geleidelijke verloop plausibel. Contra alle modes met een zekere ouderwetse kalmte geregisseerd, gespeeld, gefotografeerd én gemonteerd - een verademing.

Le gamin au vélo

2011 | Drama

Frankrijk​/​​België​/​​Italië 2011. Drama van Luc Dardenne en Jean-Pierre Dardenne. Met o.a. Cécile de France, Jérémie Renier, Fabrizio Rongione, Jasser Jaafari en Olivier Gourmet.

'Bel me niet meer. Ik bel jou wel.' Dat zegt een vader tegen zijn elfjarige zoon Cyril (Doret) in Le gamin au vélo. Wij weten dat hij nooit zal bellen. Kapster Samantha (De France) ontfermt zich over de jongen, die ze bij toeval bij de dokter tegenkomt, en voor wie ze zich gelijk verantwoordelijk voelt. Het is bijna te mooi om waar te zijn. Het oeuvre van de broers Dardenne kenmerkt zich immers door fraaie maar sombere vertellingen, gefotografeerd met schokkerige camera en lange takes. Maar deze, prachtige, film heeft wel wat weg van een sprookje. En er klinkt zelfs filmmuziek.

L'exercice de l'état

2011 |

Frankrijk​/​​België 2011. Pierre Schoeller. Met o.a. Olivier Gourmet, Michel Blanc, Zabou Breitman, Gaëtan Vassart en Jacques Boudet.

Minister van Transport Bertrand Saint-Jean ziet zich geconfronteerd met almaar complexere vraagstukken, zoals privatisering van treinstations. Een busongeluk noopt hem om ter plekke poolshoogte te nemen, want mediapresentie is alles. Intens, ijzersterk vertolkt drama is een soort action painting van de hedendaagse politiek, waar grote-bedrijvenbelangen, egomanie en beeldvorming de rechtvaardigheid en daadwerkelijke besluitvorming fataal ondermijnen. Ontstaan in de eindspurt van Sarkozys presidentschap en sinds diens opvolger Hollande een zo mogelijk nog waarachtiger weergave van de Franse status quo.

Rien à déclarer

2010 | Komedie

Frankrijk 2010. Komedie van Dany Boon. Met o.a. Benoît Poelvoorde, Dany Boon, Karin Viard, François Damiens en Bouli Lanners.

De Belgische douanier Ruben (Poelvoorde) moet niets van vreemdelingen hebben. Helemaal niet als ze uit Frankrijk komen. Tot zijn schrik wordt hij gekoppeld aan de Franse Mathias (Boon), met wie hij een Belgisch-Franse grenspost moet bewaken. Kluchtige komedie speelt zich af in 1993 en laat zich met misverstanden en lullige achtervolgingen al meteen enigszins uittekenen. Boon had eerder veel succes met Bienvenue chez les Ch'tis, en kreeg van producent Harvey Weinstein de mogelijkheid van zijn douanierskomedie een Amerikaanse remake te maken. Daar bedankte hij voor.

Black Venus

2010 | Biografie, Drama, Historische film

Frankrijk​/​​België 2010. Biografie van Abdellatif Kechiche. Met o.a. André Jacobs, Olivier Gourmet, Elina Löwensohn, François Marthouret en Jean-Christophe Bouvet.

Tussen moderne meesterwerken La graine et le mulet (2007) en La vie d'Adèle (2013) in regisseerde de Frans-Algerijnse Kechiche dit prachtige portret van Saartjie Baartman. De zwarte Zuid-Afrikaanse vrouw, die begin negentiende eeuw uitgroeide tot het symbool van de Europese rassenleer, reisde als 'de Hottentot Venus' van kermis naar kermis om als een wild dier bekeken en bespot te worden. Kechiche toont haar vernedering zo confronterend en pijnlijk mogelijk, in een twee uur en veertig minuten durende marteltocht, terwijl hij met zijn extreme close-ups de kijker tot medeplichtige maakt.

Bancs publics (Versailles rive droite)

2009 | Drama, Komedie

Frankrijk 2009. Drama van Bruno Podalydès. Met o.a. Florence Muller, Denis Podalydès, Catherine Deneuve, Olivier Gourmet en Samir Guesmi.

'Homme seul' lezen Lucie en haar collegae op een doek aan de gevel van het tegenoverliggende gebouw. Wie is die 'eenzame man' en is hij te redden? Met dit welhaast ludieke gegeven als aanleiding voert scenarist-regisseur Podalydès, met een aanliggend pleintje en bouwmarkt als decor, een galerij van personages op die in meer of mindere mate met elkaar zijn verbonden. Vermakelijk, sketch-achtig slotdeel van de Trilogie des gares biedt volop levenssnippers, markant-alledaagse types en taalspeelse dialogen. Fantastisch ensemble topspelers uit alle hoeken van de Franse cinema maakt het feestje compleet.

Altiplano

2009 | Drama

België​/​​Duitsland​/​​Nederland 2009. Drama van Peter Brosens en Jessica Woodworth. Met o.a. Magaly Solier, Jasmin Tabatabai, Olivier Gourmet, Norma Martínez en Andreas Pietschmann.

Een oorlogsfotografe die haar vak heeft opgegeven wordt via haar man, een Belgische arts in Peru, geconfronteerd met onrecht jegens de bewoners van een bergdorp. Hun water is besmet door kwik, afkomstig uit een mijn. Een jonge vrouw verliest daardoor haar verloofde. Dit drama brengt, à la Babel op een wat zware manier, mensen van verschillende continenten bij elkaar, en raakt ondertussen aan diverse maatschappelijke, morele, religieuze en ecologische kwesties. De makers waren eerder verantwoordelijk voor Khadak, dat zich in Mongolië afspeelde.

Le silence de Lorna

2008 | Drama

België​/​​Frankrijk​/​​Italië​/​​Duitsland 2008. Drama van Jean-Pierre Dardenne en Luc Dardenne. Met o.a. Arta Dobroshi, Jérémie Renier, Fabrizio Rongione, Alban Ukaj en Morgan Marinne.

De jonge Lorna (Dobroshi), afkomstig uit Albanië, wil in Luik een snackbar openen, maar daarvoor heeft ze wel geld nodig. Ze sluit een deal: eerst trouwt ze met de Belgische junk Claudy (Renier) om de nationaliteit te verkrijgen, daarna wordt die uit de weg geruimd en trouwt ze met een rijke Rus, zodat ook die Belg kan worden. Maar dan krijgt ze last van haar geweten. Kan ze niet gewoon van Claudy scheiden? Typisch Dardenneske treurigheid, met een formidabele hoofdrolspeelster, strak in beeld gebracht. Prijs voor het beste script in Cannes.

Home

2008 | Drama

Zwitserland​/​​Frankrijk​/​​België 2008. Drama van Ursula Meier. Met o.a. Isabelle Huppert, Olivier Gourmet, Adélaïde Leroux, Madeleine Budd en Kacey Mottet Klein.

Een familie die langs een ongebruikte snelweg leeft. Alleen vader (Olivier Gourmet) en de twee jongste kinderen gaan dagelijks de deur uit; moeder (Isabelle Huppert) doet het huishouden, en haar oudste dochter ligt van ‘s ochtends tot ‘s avonds te zonnebaden in de tuin. Een dagelijkse routine die voor iedereen werkt – tot de weg na tien jaar alsnog open gaat.

Coluche, l'histoire d'un mec

2008 | Drama, Biografie

Frankrijk 2008. Drama van Antoine de Caunes. Met o.a. François-Xavier Demaison, Léa Drucker, Olivier Gourmet, Laurent Bateau en Jean-Pierre Martins.

In 1980 is komiek Coluche op het toppunt van zijn populariteit. Op het podium een kleurrijke verschijning met een wat klungelig imago sinds zijn sketch C’est l’histoire d’’un mec (het verhaal van een vent), komt hij nu met een superstunt: hij stelt zich beschikbaar voor het Franse presidentsschap. Een grap natuurlijk, maar even later blijkt hij in de peilingen serieus mee te tellen. Hoe het hem verging vertelt deze reconstructie waarin Demaison de komiek speelt die enkele jaren later op 41-jarige leeftijd bij een ongeluk overleed.

Madonnen

2007 | Drama

Duitsland​/​​Zwitserland​/​​België 2007. Drama van Maria Speth. Met o.a. Sandra Hüller, Luisa Sappelt en Olivier Gourmet.

Portret van de jonge, vijfvoudige moeder Rita, die steeds weer strafbare feiten pleegt en wanneer ze alles schijnbaar weer op de rit heeft, toch weer terugvalt.

Candidat libre

2007 | Drama

Frankrijk 2007. Drama van Jean-Baptiste Huber. Met o.a. Hippolyte Girardot, Olivier Gourmet en Micheline Presle.

Portret van de jonge, vijfvoudige moeder Rita, die steeds weer strafbare feiten pleegt en wanneer ze alles schijnbaar weer op de rit heeft, toch weer terugvalt.

Poison d'Avril

2006 |

Frankrijk 2006. William Karel. Met o.a. Bruno Todeschini, Anne Brochet en Olivier Gourmet.

Portret van de jonge, vijfvoudige moeder Rita, die steeds weer strafbare feiten pleegt en wanneer ze alles schijnbaar weer op de rit heeft, toch weer terugvalt.

Mon fils à moi

2006 | Drama

Frankrijk​/​​België 2006. Drama van Martial Fougeron. Met o.a. Nathalie Baye, Victor Sévaux, Olivier Gourmet, Marie Kremer en Emmanuelle Riva.

Sterk, bij vlagen ijzingwekkend regiedebuut dat danst op de scheermeslijn tussen onderkoelde psychothriller en drama over het disfunctionele gezin. Julien, fijngevoelige adolescent, wordt meer en meer door zijn overbeschermende moeder (Baye) afgeschermd van de wereld terwijl vader de andere kant op kijkt. Film begint met het omineuze beeld van een ambulance voor het huis waar zich duidelijk een tragedie heeft afgespeeld en volgt dan het spoor terug. Baye laat haar personage op sublieme wijze labieler, killer en angstaanjagender worden naarmate de aktes vorderen.

Mon colonel

2006 | Drama

Frankrijk​/​​België 2006. Drama van Laurent Herbiet. Met o.a. Olivier Gourmet, Robinson Stévenin, Cécile De France en Charles Aznavour.

Wanneer een oude kolonel na een omstreden uitspraak in een tv-programma dood wordt aangetroffen, blijkt de zaak terug te leiden naar diens militaire verleden in Algerije, dat in flashbacks uit de doeken wordt gedaan. De opzet van Mon colonel belooft veel goeds: een kritisch verhaal over het Franse optreden in Algerije, geschreven door onder meer Costa-Gravas, geproduceerd door de gebroeders Dardenne, en met hun vaste acteur Olivier Gourmet in de hoofdrol. Dat de film evengoed wat tegenvalt is misschien vooral te wijten aan debuterend regisseur Herbiet, die het allemaal weinig spannend in beeld weet te brengen.

Congorama

2006 | Komedie, Drama

België​/​​Canada​/​​Frankrijk 2006. Komedie van Philippe Falardeau. Met o.a. Olivier Gourmet, Paul Ahmarini en Jean-Pierre Cassel.

Een mislukte Belgische uitvinder vertrekt in een opwelling naar Canada om daar, in Québec, op zoek te gaan naar zijn biologische ouders. Daar spreken ze niet precies hetzelfde Frans, maar spraakverwarring is nog maar de minste van de problemen waar Michel tijdens zijn zoektocht op stuit. Regisseur Falardeau is het slimste jongetje van de klas dat een spreekbeurt doet ontaarden in een stortvloed van kennis. Het enthousiasme is aanstekelijk, en zijn scherpzinnigheid dwingt bewondering af.

Sauf le respect que je vous dois

2005 | Drama

Frankrijk 2005. Drama van Fabienne Godet. Met o.a. Olivier Gourmet, Dominique Blanc, Julie Depardieu en Marion Cotillard.

Frankrijk, het land waar ooit vijftigers met pensioen gingen. In deze werkwraakthriller haalt een getergde werknemer die leeftijd niet eens, vanwege een zelfverkozen dood. Sein voor collega François (Olivier Gourmet) om zich met geweld tegen de treiterende baas te verzetten. Plotwendingen houden de aandacht vast, maar de kracht van de film van voormalig psycholoog Godet ligt verscholen in de details. Zoals de werknemers tegen elkaar worden uitgespeeld, hoe gezinnen worden opgeofferd. Een bitter relaas over de wurgende greep van een verstikkend systeem. Niet nieuw, wel actueel.

Ordinary Man

2005 | Drama, Thriller

België​/​​Frankrijk 2005. Drama van Vincent Lannoo. Met o.a. Carlo Ferrante, Christine Grulois, Stefan Liberski, Olivier Gourmet en Vera van Dooren.

Goede huisvader begaat in een vlaag van woede een moord. Oppervlakkige thriller annex zwarte komedie van Vincent Lannoo was dit jaar op het AFFF winnaar van de Silver Scream Award.

Le parfum de la dame en noir

2005 | Komedie, Misdaad

Frankrijk 2005. Komedie van Bruno Podalydès. Met o.a. Denis Podalydès, Pierre Arditi, Sabine Azéma, Jean-Noël Brouté en Olivier Gourmet.

Verfilming van een van de romans over journalist/speurneus Rouletabille van schrijver Gaston Leroux (Het spook van de opera). Met behulp van zijn rechterhand, fotograaf Sainclair, onderzoekt de held de dood van een illusionist en gaat op zoek naar zijn moeder, de vrouw in het zwart uit de titel, van wie hij zich alleen haar opvallende geur herinnert. Er gebeurt nog veel meer in dit overvolle avontuur, maar veel leuker dan de plot zijn de absurdistische bijrollen en prachtige decors, die doen denken aan de films van Jean-Pierre Jeunet.

Le couperet

2005 | Misdaad

Frankrijk​/​​België​/​​Spanje 2005. Misdaad van Costa-Gavras. Met o.a. José Garcia, Karin Viard, Geordy Monfils, Ulrich Tukur en Olivier Gourmet.

In deze boosaardige komedie zet de werkloze Bruno (een soepel schakelende Garcia) een advertentie voor een fictieve baan; precies het soort betrekking waar hij zelf ook naar op zoek is. Uit de reacties die hij ontvangt, kiest hij de vijf meest competente kandidaten uit om ze een voor een uit de weg te ruimen, waarna hij weer als ­brave huisvader bij zijn gezin terugkeert. Zo, denkt hij, kan een nieuwe carrière hem niet langer ontgaan. Prettige zwarte komedie zonder het prekerige dat films van Costa-Gavras soms wat taai maakt. Het scenario van Costa-Gavras en Jean-Claude Grumberg en de hoofdrolspeler werden genomineerd voor een César.

La petite chartreuse

2005 | Drama

Frankrijk 2005. Drama van Jean-Pierre Denis. Met o.a. Olivier Gourmet, Marie-Josée Croze, Bertille Noël-Bruneau, Marysa Borini en Yves Jacques.

Waals acteur Olivier Gourmet, bekend van Dardenne-films als La promesse en Le fils, speelt in dit moderne Franse sprookje een verkoper van tweedehands boeken en alpinist, met een destructieve achtergrond en een fotografisch geheugen. Op een dag rijdt hij de blind overstekende achtjarige Eva (Noël-Bruneau) aan. Artsen raden Eva's moeder Pascale (Croze) aan zo veel mogelijk tegen het comateuze meisje aan te praten. Pascale heeft geen tijd, Etienne wel, en hij kent avonturenboeken van Jack London uit zijn hoofd. Fijnzinnige details in beeld en vertolking maken het eenvoudige verhaal van La petite chartreuse ontroerend.

L'enfant

2005 | Drama

België​/​​Frankrijk 2005. Drama van Luc Dardenne en Jean-Pierre Dardenne. Met o.a. Jérémie Renier, Jérémie Segard, Fabrizio Rongione, Olivier Gourmet en Déborah François.

Prachtig, sociaal-realistisch coming of age-drama over de achttienjarige Sonia, de twintigjarige kruimeldief Bruno en hun pasgeboren baby Jimmy. Sonia heeft een uitkering, Bruno verkoopt gestolen spullen. 'Gaan jullie de baby zelf opvoeden?' vraagt een heler aan Bruno. 'Als het niet lukt, zijn er altijd mensen die jullie willen betalen om hem te adopteren.' Dat lijkt Bruno een goede deal, maar als de koop is gesloten valt Sonia flauw. In Cannes kreeg L'enfant een Gouden Palm, alweer de tweede voor de Dardennes, die daarmee toetraden tot de absolute regisseurselite.

Quand la mer monte...

2004 | Drama, Komedie, Romantiek

Frankrijk​/​​België 2004. Drama van Yolande Moreau en Gilles Porte. Met o.a. Yolande Moreau, Wim Willaert, Olivier Gourmet en Jackie Berroyer.

'One woman performer' Yolande Moreau stond model voor deze lieve Franse roadmovie over een artieste, Irène, die door het land trekt voor geestige, absurdistische solo-optredens over hopeloze liefdes. En 's avonds voert ze liefdevolle telefoongesprekken met haar man en kind. Op een goed moment komt ze Dries (Willaert) tegen, een vriendelijke transporteur van carnavalspullen. Er groeit iets tussen de twee, zij het schoorvoetend. De twee acteurs zijn onweerstaanbaar, zoals ze elkaar stukje bij beetje leren kennen tegen de achtergrond van het weinig romantische Noord-Franse landschap.

Les fautes d'orthographe

2004 | Komedie

Frankrijk 2004. Komedie van Jean-Jacques Zilbermann. Met o.a. Olivier Gourmet, Carole Bouquet, Damien Jouillerot en Raphaël Goldman.

De vijftienjarige Daniel heeft het moeilijk met spellen en natuurlijk met de puberteit, maar krijgt het nog zwaarder wanneer hij terechtkomt op de kostschool die wordt geleid door zijn eigen ouders. Zijn vader is het prototype van een streng schoolhoofd en om de suggestie te ontkrachten dat hij misschien wordt voorgetrokken, begint Daniel een anti-autoritair protest. Bekend gegeven met het bekende gepest, sadisme en gedoe om seks, adequaat uitgewerkt. Olivier Gourmet (Le fils) en Carole Bouquet zijn goed als de ouders, de jonge Damien Jouillerot werd met een César onderscheiden voor de meest veelbelovende acteur.

Le pont des Arts

2004 | Drama, Muziek

Frankrijk 2004. Drama van Eugène Green. Met o.a. Adrien Michaux, Natacha Régnier, Alexis Loret, Denis Podalydès en Olivier Gourmet.

De brug der kunsten, hier de Parijse Pont des Arts, verbindt het leven met de dood en vice versa. Ziedaar het thema van deze barok-muzikale, filosofisch-literaire mozaïekvertelling over twee weinig gelukkige koppels in de jaren zeventig. Om hen heen cirkelen markante nevenfiguren, waaronder een tiranniek-perfectionistische dirigent (Denis Podalydès) en een valse theatermaker (Olivier Gourmet). Deze talige, het intellect uitdagende en elegant gefotografeerde luchtspiegeling vol verwijzingen naar Europese kunst en cultuur herinnert soms aan de slimme toverlantaarncinema van Raoul Ruiz.

Le temps du loup

2003 | Drama

Frankrijk​/​​Oostenrijk​/​​Duitsland 2003. Drama van Michael Haneke. Met o.a. Isabelle Huppert, Maurice Bénichou, Lucas Biscombe, Béatrice Dalle en Patrice Chéreau.

Rampenfilms - hoe visueel overdonderend ook - gaan over het dunne laagje beschaving dat de mensheid vrijwaart van anarchie. In de compromisloze rampenfilm Le temps du loup van regisseur Michael Haneke (La pianiste) is de aard van de ramp onbekend en gaat het uitsluitend om de menselijkheid van de overlevenden. Centraal staan moeder Anne (Huppert) en haar twee kleine kinderen, een getraumatiseerd gezin dat hoopt op verlossing in een volgepakt treinstation op het platteland. Volgens Haneke zijn glamourfilms leugenachtig, bedoeld voor verstrooiing en winst. Zijn films zijn naar eigen zeggen kunstwerken waarin hij de waarheid nauwgezet probeert te benaderen. Kijk en huiver.

Adieu

2003 | Drama

Frankrijk 2003. Drama van Arnaud des Pallières. Met o.a. Michael Lonsdale, Aurore Clément, Olivier Gourmet en Mohamed Rouabhi.

Zwaarmoedige dubbelvertelling over afscheid en ongastvrijheid. Het ene verhaal toont de belevenissen van een Algerijn die in Frankrijk politiek asiel wordt geweigerd en zichzelf in brieven aan zijn dochter vereenzelvigt met Jonas in de walvis. In het andere verhaal moet een oude boer zijn jongste zoon begraven en verliest daarbij zelf de wil om te leven. Tegendraadse regie ademt ouderwetse strengheid en tracht in twee volledig contrasterende verhaallijnen het wezenlijke in een mensenbestaan te doorvorsen. De regisseur gebruikt daarbij herhaalde discrepantie tussen beeld en geluid als stijlmiddel.

Le fils

2002 | Drama

België​/​​Frankrijk 2002. Drama van Jean-Pierre Dardenne en Luc Dardenne. Met o.a. Olivier Gourmet, Morgan Marinne, Isabella Soupart, Nassim Hassaïni en Kevin Leroy.

In Le fils wordt de ingehouden spanning voelbaar gemaakt door de camera, die voortdurend achter hoofdpersoon Olivier aanloopt. En door acteur Gourmet (La promesse) die Olivier speelt met een havikconcentratie op zijn alledaagse gezicht. Olivier is een timmerman die jongelui met een moeilijke achtergrond het vak bijbrengt. Nieuweling Francis wekt uitzonderlijke nieuwsgierigheid op bij Olivier. Olivier neemt Francis met een timmermansoog op en onderwerpt hem aan tal van vragen. Waarom doet Olivier dat? En wat is hij van plan? Gourmet, de enerverende camera en een reeks aan veelzeggende details tillen de kijker naar een zinderende finale. Gourmet ontving de prijs voor beste acteur in Cannes.

Laissez-Passer

2002 | Oorlogsfilm

Spanje​/​​Duitsland​/​​Frankrijk 2002. Oorlogsfilm van Bertrand Tavernier. Met o.a. Jacques Gamblin, Denis Podalydès, Christian Berkel, Marie Gillain en Charlotte Kady.

Film over het dagelijks leven van filmmakers in het door Duitsland bezette Parijs tijdens de tweede wereldoorlog. Mensen vragen zich af of het in het hol van leeuw mogelijk is om op dezelfde voet verder te gaan. Men zit immers toch al in het hol, maar willen de filmmakers wel onder de Duitsers werken? Op verschillende niveaus worden belangrijke kwesties aan de kaak gesteld.

Sur mes lèvres

2001 | Thriller, Misdaad

Frankrijk 2001. Thriller van Jacques Audiard. Met o.a. Emmanuelle Devos, Vincent Cassel, Olivier Gourmet, Olivier Perrier en Olivia Bonamy.

Carla, in de dertig, is een toegewijde kantoormedewerkster. Maar ze heeft een gehoorprobleem en niemand lijkt haar erg serieus te nemen. Wanneer ze een assistent mag aannemen kiest ze voor een ruwe jongeman die net uit de gevangenis is. Samen blijken ze een curieus maar uitstekend team wanneer ze plannen gaan beramen voor een kraak. Fascinerende thriller met uitstekende hoofdrolspelers: Devos werd in eigen land geëerd met een César voor haar rol als de 'grijze muis' met onverwachte talenten. De spannendste scène draait om haar vermogen tot liplezen. Sur mes lèvres werd in Nederland onder andere vertoond op Deaf in the Picture, een festival met films over (vooroordelen ten aanzien van) doven en slechthorenden.

Nationale 7

2001 | Komedie, Drama

Frankrijk 2001. Komedie van Jean-Pierre Sinapi. Met o.a. Nadia Kaci, Olivier Gourmet, Lionel Abelanski, Chantal Neuwirth en Julien Boisselier.

Vijftiger René woont in een instelling voor lichamelijk gehandicapten aan de Franse Route nationale 7. Hij is berucht vanwege zijn slechte humeur totdat de jonge verpleegster Julie ontdekt waar het hem aan mankeert: seks. Een prostituee lijkt de oplossing maar wanneer René's medebewoners lucht krijgen van het nieuwe zorgaanbod is het hek van de dam. Debuutfilm van Sinapi die met fijn uitgewerkte personages en een bitterkomisch script een festivalfavoriet afleverde. Winnaar van de publieksprijs op het Berlijns Filmfestival 2000.

Mercredi, folle journée

2001 | Komedie, Drama

Frankrijk 2001. Komedie van Pascal Thomas. Met o.a. Vincent Lindon, Isabelle Candelier, Isabelle Carré, Olivier Gourmet en Victoria Lafaurie.

Sommige films wil je na de allerlaatste seconde nog even vasthouden, als een stuiterdroom die al van het netvlies wijkt terwijl de ogen nog amper de dag waarnemen. Zo'n film is de dolle woensdag van Martin en Victoria, klaplopervader met gokverslaving en laconiek dochtertje met schoolvrij. Maandenlang hebben ze elkaar niet gezien, nu is Martin een dag verantwoordelijk voor Victoria. Mercredi, folle journée buitelt door zijn avonturenscenario als een komediant door een tragedie: ziehier het leven tout court. Prachtige, tijdloze cinema vol kleur, schaduw en verrassingen.

Le lait de la tendresse humaine

2001 | Drama

België​/​​Frankrijk 2001. Drama van Dominique Cabrera. Met o.a. Patrick Bruel, Marilyne Canto, Dominique Blanc, Bruno Salvador en Sergi López.

Een zomerse dag in de Jura. Jonge moeder Christelle (Maryline Canto) doet haar baby in bad. Plotseling staat ze op en rent het huis uit. De camera blijft achter en registreert hoe het water onder de badkamerdeur uitloopt. De openingsscène van Le lait de la tendresse humaine grijpt direct naar de strot. Net zoals het leven Christelle naar de strot grijpt. Haar echtgenoot (Patrick Bruel) kan zich nauwelijks verplaatsen in haar somberte. Samen met familie en vrienden gaat hij op zoek naar Christelle die ondertussen haar heil heeft gezocht bij de buurvrouw. Cineast Dominique Cabrera maakte eerder een documentaire over depressie (Demain et encore demain) en laat in deze speelfilm zien dat zij het onderwerp en het filmmedium tot in de puntjes beheerst. Haar uitgelezen personages bewegen zich in een scherp contrasterende wereld van zonlicht en warmte, blindelings op zoek naar liefde en naar elkaar. Een hartverwarmende film over 'het onstuitbare leven dat ons begeleidt en soms alleen achterlaat', aldus de maker.

Toreros

2000 | Drama, Actiefilm

Frankrijk​/​​Spanje 2000. Drama van Eric Barbier. Met o.a. Olivier Martinez, Claude Brasseur, Sergi López, Maribel Verdú en Olivier Gourmet.

Een zomerse dag in de Jura. Jonge moeder Christelle (Maryline Canto) doet haar baby in bad. Plotseling staat ze op en rent het huis uit. De camera blijft achter en registreert hoe het water onder de badkamerdeur uitloopt. De openingsscène van Le lait de la tendresse humaine grijpt direct naar de strot. Net zoals het leven Christelle naar de strot grijpt. Haar echtgenoot (Patrick Bruel) kan zich nauwelijks verplaatsen in haar somberte. Samen met familie en vrienden gaat hij op zoek naar Christelle die ondertussen haar heil heeft gezocht bij de buurvrouw. Cineast Dominique Cabrera maakte eerder een documentaire over depressie (Demain et encore demain) en laat in deze speelfilm zien dat zij het onderwerp en het filmmedium tot in de puntjes beheerst. Haar uitgelezen personages bewegen zich in een scherp contrasterende wereld van zonlicht en warmte, blindelings op zoek naar liefde en naar elkaar. Een hartverwarmende film over 'het onstuitbare leven dat ons begeleidt en soms alleen achterlaat', aldus de maker.

Princesses

2000 | Drama, Film noir

België​/​​Frankrijk 2000. Drama van Sylvie Verheyde. Met o.a. Emma de Caunes, Jean-Hugues Anglade, Karole Rocher, Jeannick Gravelines en Johan Leysen.

Een zomerse dag in de Jura. Jonge moeder Christelle (Maryline Canto) doet haar baby in bad. Plotseling staat ze op en rent het huis uit. De camera blijft achter en registreert hoe het water onder de badkamerdeur uitloopt. De openingsscène van Le lait de la tendresse humaine grijpt direct naar de strot. Net zoals het leven Christelle naar de strot grijpt. Haar echtgenoot (Patrick Bruel) kan zich nauwelijks verplaatsen in haar somberte. Samen met familie en vrienden gaat hij op zoek naar Christelle die ondertussen haar heil heeft gezocht bij de buurvrouw. Cineast Dominique Cabrera maakte eerder een documentaire over depressie (Demain et encore demain) en laat in deze speelfilm zien dat zij het onderwerp en het filmmedium tot in de puntjes beheerst. Haar uitgelezen personages bewegen zich in een scherp contrasterende wereld van zonlicht en warmte, blindelings op zoek naar liefde en naar elkaar. Een hartverwarmende film over 'het onstuitbare leven dat ons begeleidt en soms alleen achterlaat', aldus de maker.

Rosetta

1999 | Drama

Frankrijk​/​​België 1999. Drama van Luc Dardenne en Jean-Pierre Dardenne. Met o.a. Émilie Dequenne, Fabrizio Rongione, Anne Yernaux, Olivier Gourmet en Bernard Marbaix.

Op het filmfestival van Cannes werden de Waalse gebroeders Dardenne onderscheiden met de Gouden Palm en werd de jonge Dequenne bekroond als beste actrice, voor deze rauwe kijk op het armzalige leven van de jonge Rosetta. Ze woont samen met haar alcoholische moeder in een trailerpark in het grauwe gebied rond de industriestad Seraing, waar de Dardennes zelf al hun hele leven wonen. Rosetta, vijftien jaar oud en weerbarstig, wil maar een ding: werk vinden. Werk biedt tenminste de kans respect te krijgen en deel te nemen aan de samenleving. De gebroeders Dardenne blijven met een schokkerige camera dicht op de huid van het meisje dat zich, om te overleven, krampachtig vasthoudt aan dagelijks terugkerende rituelen. In een klassieke verhaalstructuur met een begin en een eind, zijn ze allerminst geïnteresseerd: Rosetta is na anderhalf uur geen steek verder dan aan het begin. Opwekkend is de film niet, maar de makers, wier eerdere La promesse ook al hoge ogen gooide, voeren de kijker op onnavolgbare wijze mee in een wereld die zo benauwend levensecht is dat je je nauwelijks kunt voorstellen dat die tot in details in een scenario is vastgelegd.

Le voyage à Paris

1999 | Komedie

Frankrijk 1999. Komedie van Marc-Henri Dufresne. Met o.a. Olivier Broche, François Morel, Micheline Presle, Marina Tomé en Valentin Morel.

Op het filmfestival van Cannes werden de Waalse gebroeders Dardenne onderscheiden met de Gouden Palm en werd de jonge Dequenne bekroond als beste actrice, voor deze rauwe kijk op het armzalige leven van de jonge Rosetta. Ze woont samen met haar alcoholische moeder in een trailerpark in het grauwe gebied rond de industriestad Seraing, waar de Dardennes zelf al hun hele leven wonen. Rosetta, vijftien jaar oud en weerbarstig, wil maar een ding: werk vinden. Werk biedt tenminste de kans respect te krijgen en deel te nemen aan de samenleving. De gebroeders Dardenne blijven met een schokkerige camera dicht op de huid van het meisje dat zich, om te overleven, krampachtig vasthoudt aan dagelijks terugkerende rituelen. In een klassieke verhaalstructuur met een begin en een eind, zijn ze allerminst geïnteresseerd: Rosetta is na anderhalf uur geen steek verder dan aan het begin. Opwekkend is de film niet, maar de makers, wier eerdere La promesse ook al hoge ogen gooide, voeren de kijker op onnavolgbare wijze mee in een wereld die zo benauwend levensecht is dat je je nauwelijks kunt voorstellen dat die tot in details in een scenario is vastgelegd.

Peut-être

1998 | Sciencefiction, Komedie

Frankrijk 1998. Sciencefiction van Cédric Klapisch. Met o.a. Jean-Paul Belmondo, Romain Duris, Géraldine Pailhas, Julie Depardieu en Emmanuelle Devos.

Portret van de Franse natie, een toekomstige welteverstaan. Tijdens een millenniumfeestje belandt de 25-jarige Arthur (Romain Duris) in het jaar 2070 waar zijn toekomstige familie - waaronder Belmondo als zoon Ako - hem smeekt om hen te verwekken. Een prachtig werk met dito beelden van een Parijs waar de bistrostoeltjes tot de zitting in het zand zakken en alleen de toppen van de hoogste monumenten resteren. Een verkwikkende film, met dito muziek van oa Fat Boy Slim. (VM/VPRO Gids)

Papa est monté au ciel

1998 | Komedie, Fantasy, Familiefilm

Frankrijk​/​​België 1998. Komedie van Jacques Renard. Met o.a. Luce Mouchel, Aurélia Petit, Madeleine Marion, Elisabeth Legillon en Sylviane Goudal.

Portret van de Franse natie, een toekomstige welteverstaan. Tijdens een millenniumfeestje belandt de 25-jarige Arthur (Romain Duris) in het jaar 2070 waar zijn toekomstige familie - waaronder Belmondo als zoon Ako - hem smeekt om hen te verwekken. Een prachtig werk met dito beelden van een Parijs waar de bistrostoeltjes tot de zitting in het zand zakken en alleen de toppen van de hoogste monumenten resteren. Een verkwikkende film, met dito muziek van oa Fat Boy Slim. (VM/VPRO Gids)

Le bal masqué

1998 | Thriller

Nederland​/​​België​/​​Duitsland 1998. Thriller van Julien Vrebos. Met o.a. Pascale Bal, Peter Van den Begin, Alexandra Vandernoot, Natacha Amal en Filip Peeters.

Op een pompstation wordt een echtpaar op brute wijze vermoord en beroofd van een aantal documenten. Politie-inspecteur Daerden rijdt naar de plaats des onheils. Ook hij wordt neergeslagen maar kan nog diezelfde nacht een onderzoek op touw zetten. Onwetend stapt hij in een web van politieke intriges, corruptie en chantage. Le Bal Masqué is geïnspireerd op een reeks moorden waarmee de Bende van Nijvel Belgie in de jaren '80 opschrikte.

Je suis vivante et je vous aime

1998 | Komedie, Romantiek, Oorlogsfilm, Drama

België​/​​Frankrijk 1998. Komedie van Roger Kahane. Met o.a. Agnès Soral, Dorian Lambert, Alain Cauchi, Yvette Merlin en Olivier Gourmet.

Op een pompstation wordt een echtpaar op brute wijze vermoord en beroofd van een aantal documenten. Politie-inspecteur Daerden rijdt naar de plaats des onheils. Ook hij wordt neergeslagen maar kan nog diezelfde nacht een onderzoek op touw zetten. Onwetend stapt hij in een web van politieke intriges, corruptie en chantage. Le Bal Masqué is geïnspireerd op een reeks moorden waarmee de Bende van Nijvel Belgie in de jaren '80 opschrikte.

J'adore le cinéma

1998 | Korte film

België 1998. Korte film van Vincent Lannoo. Met o.a. Gaetan Bevernaege, Lubna Azabal, Raphaelle Bruneau en Olivier Gourmet.

Georges wil een film maken en kiest een school als ideale locatie. Met jonge mensen kun je immers over van alles praten! Helaas blijkt dat niet iedereen even enthousiast is over zijn filmplannen

Ceux qui m'aiment prendront le train

1998 | Komedie, Drama

Frankrijk 1998. Komedie van Patrice Chéreau. Met o.a. Jean-Louis Trintignant, Valeria Bruni Tedeschi, Pascal Greggory, Charles Berling en Vincent Perez.

Als Patrice Chéreau de condition humaine fileert, kun je erop wachten: zwarte romantiek, cynisme over intieme relaties, clichés over de herenliefde, ongeremde verering van de zoete dood. In Ceux volgen we een vijftiental treinreizigers die op weg zijn naar Limoges om 'vriend' en schilder Jean-Baptiste te begraven. Tussen de rails blijkt het goed reflecteren over al die onderwerpen die Chéreau na aan het hart liggen. Voor flitsende gebeurtenissen is weinig ruimte, de film speelt zich voor tweederde in de trein af. Schitterende (dubbel)rol van Jean-Louis Trintignant.

Les Steenfort, Maîtres de l'Orge : Charles

1996 | Historische film

België​/​​Frankrijk 1996. Historische film van Jean-Daniel Verhaege. Met o.a. Yann Trégouët, Julie Du Page, Michael Pas, Paul Anrieu en Alexandre von Sivers.

Als Patrice Chéreau de condition humaine fileert, kun je erop wachten: zwarte romantiek, cynisme over intieme relaties, clichés over de herenliefde, ongeremde verering van de zoete dood. In Ceux volgen we een vijftiental treinreizigers die op weg zijn naar Limoges om 'vriend' en schilder Jean-Baptiste te begraven. Tussen de rails blijkt het goed reflecteren over al die onderwerpen die Chéreau na aan het hart liggen. Voor flitsende gebeurtenissen is weinig ruimte, de film speelt zich voor tweederde in de trein af. Schitterende (dubbel)rol van Jean-Louis Trintignant.

La promesse

1996 | Drama

België​/​​Frankrijk​/​​Luxemburg 1996. Drama van Jean-Pierre Dardenne en Luc Dardenne. Met o.a. Olivier Gourmet, Assita Ouedraogo, Hachemi Haddad, Florian Delain en Rasmane Ouedraogo.

Beklemmende Belgisch-Waalse cinéma-vérité over een vijftienjarige jongen, Igor (Renier) en zijn vader Roger (Gourmet), die illegale immigranten uitbuiten in een voorstad van Luik. Al jaren smokkelt Roger, die garagehouder is, illegalen België binnen en laat ze in afwachting van officiële papieren tegen een forse prijs hokken in piepkleine kamertjes en voor een hongerloontje clandestien werken. Een der Afrikanen, Hamidou (Rasmane Ouedraogo), valt tijdens een controle van de politie van een stelling en sterft. Vlak voor zijn overlijden had de arme man Igor gesmeekt voor zijn vrouw Assita (Assita Ouedraogo) en hun zoontje te zorgen. Door het ongeval begint Igor zich te realiseren dat hier een sociaal onrecht gebeurt. Hij voelt zich verscheurd tussen de trouw aan zijn vader en zijn belofte (la promesse) aan Hamidou. Sobere, semi-documentaire stijl, knap uitgebalanceerd, wars van enig sentiment. Geïnspireerd door actuele gebeurtenissen. Meervoudig bekroond met een keur aan prestigieuze prijzen.

Maigret : Les vacances de Maigret

1995 | Misdaad

Frankrijk​/​​België 1995. Misdaad van Pierre Joassin. Met o.a. Bruno Cremer, Anne Bellec, Alain Doutey, Catherine Aymerie en Vincent Grasse.

Commissaris Maigret (Cremer) en zijn vrouw Louise (Bellec) brengen een paar dagen vakantie door in de Belgische Ardennen. Helaas moet madame Maigret worden opgenomen in het ziekenhuis met een acute blindedarmontsteking. Dezelfde avond vindt Maigret in zijn jaszak een briefje van de dokter om het geval van de gewonde vrouw, die naast zijn echtgenote ligt, nader te bekijken. Het is Liliane Godreau (Divito), het schoonzusje van de chirurg, dokter Delaunay (Doutey) die Louise Maigret opereerde. Ze is het slachtoffer van een bizar verkeersongeval. Ze is in coma geraakt en ze bezwijkt de volgende morgen aan haar verwondingen. Bij een kleine enqu[KA4]ete in het ziekenhuis stuit hij op een muur van stilte. Kort daarop wordt er een klein meisje gewurgd. Stof genoeg (uiteraard) voor Maigret om de zaak grondig uit te spitten en tot enkele onthutsende conclusies te komen. Gebaseerd op de gelijknamige roman van Georges Simenon, die in 1948 uitgegeven werd en tot [KA1]e[KA1]en van zijn best verkochte boeken hoort. Het oorspronkelijke verhaal is gesitueerd in het Franse Sables d`Olonne aan de Atlantische Oceaan. Het contract voor deze co- productie bepaalde dat deze `Belgische` Maigret ook in Belgi[KA3]e moest worden gesitueerd. Regisseur Joassin verkoos de Ardennen boven de Noordzeekust, omdat... men er Frans spreekt. Cremer zet een menselijke Maigret neer (wat zelden het geval is) en het is leuk hem geconfronteerd te zien met de rondborstige Gentse acteur Coutteure als de Belgische commissaris Mansuy, een minzaam man die graag zijn relaties met de plaatselijke notabelen goed houdt.