Eijirô Tono (1907-1994) is acteur.
Er zijn 15 films gevonden.

Tora! Tora! Tora!

1970 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten/Japan 1970. Oorlogsfilm van Richard Fleischer, Kinji Fukasaku en Toshio Masuda. Met o.a. Martin Balsam, Sô Yamamura, Joseph Cotten, Tatsuya Mihashi en E.G. Marshall.

Haarscherpe reconstructie van de aanval op Pearl Harbor belicht de gebeurtenissen - anders dan in de meeste oorlogsfilms - van beide kanten. Op zich is dat een verademing (zeker vergeleken bij het propagandistische en melodramatische Pearl Harbor van Michael Bay) maar de respectabele zakelijkheid heeft als nadeel dat de film iets wegheeft van een prentenboek waarin de scènes willekeurig naast mekaar zijn geplakt. De special effects zijn voor die tijd verbluffend en de acteerprestaties heel behoorlijk, met als uitschieter James Whitmore als de Amerikaanse admiraal Halsey. Heroïsche score van Jerry Goldsmith.

Kiru

1969 | Avonturenfilm

Japan 1969. Avonturenfilm van Kihachi Okamoto. Met o.a. Tatsuya Nakadai, Etsushi Takahashi, Shigeru Koyama en Eijirô Tono.

In het begin van de 19e eeuw staan twee samoerais tegenover elkaar, een v[KA1]o[KA1]or en een tegen de plaatselijke tiran. Honderd procent een standaard werk met in de hoofdrol een van de meest typerende actuers van dit genre, Tatsuya Nakadai, die ook in films van Kurosawa meespeelt (YOJIMBO, KAGEMUSHA).

ZatoTchi Tekka Tabi

1968 | Avonturenfilm

Japan 1968. Avonturenfilm van Kimiyoshi Yasuda. Met o.a. Shintarô Katsu, Shiho Fujimura, Eijirô Tono en Tatsuo Endo.

Zato Ichi is vastbesloten zijn leven als bestrijder van het onrecht op te geven en zich terug te trekken. Dat lukt niet, want overal om hem heen gebeuren oneerlijke zaken waartegen hij ten strijde moet trekken. Typisch, alledaags vehikel met de blinde schermer en worstelaar Ichi met zijn degen in een bamboestok. Hij was een soort volksheld zeer geliefd bij het publiek.

Shiroi Kyoto

1968 | Drama

Japan 1968. Drama van Satsuo Yamamoto. Met o.a. Jiro Tamiya, Eijirô Tono en Eitaro Ozowa.

In een blinde ambitie om carrière te maken, zet dokter Zaizen het leven van een patiënte op het spel. Een psychologisch drama vol goede bedoelingen, maar in alle opzichten te vanzelfsprekend.

Osorezan no Onna

1967 | Drama, Horror

Japan 1967. Drama van Heinosuke Gosho. Met o.a. Jitsuko Yoshimura, Kin Sugai, Taiji Tonoyama en Eijirô Tono.

In Osorezan, een landelijk gebied in het noorden van Japan, wordt een meisje, dat zich genoodzaakt ziet de prostitutie te bedrijven, door de plaatselijke bijgelovige bevolking voor een heks uitgemaakt. Een waardevol volkloristisch drama, met psychologische en sentimentele trekjes. De hoge produktiewaarden doen denken aan de Italiaanse film IL DEMONIO.

Uzushio

1965 | Drama

Japan 1965. Drama van Buichi Saito. Met o.a. Sayuri Yoshinaga, Mitsuo Hamada, Ken Yamauchi en Eijirô Tono.

Een meisje met weinig inkomsten dat net van school af is, wekt de tedere belangstelling van een jongen van haar eigen leeftijd. Een zeer bescheiden film die is geïnspireerd door een verhaal van Fumiko Hayashi, toentertijd één van de meest populaire schrijfsters uit Japan.

Echigo Tsutsuishi Oyashirazu

1964 | Drama, Romantiek

Japan 1964. Drama van Tadashi Imai. Met o.a. Yoshiko Sakuma, Rentaro Mikuni, Shoichi Ozawa en Eijirô Tono.

Twee pachters uit Echigo die werkzaam zijn in de sake- produktie, raken in conflict door de schoonheid van de vrouw van één van hen. Liefdesdrama dat zijn kwaliteit te danken heeft aan de natuurgetrouwe beelden van het ruige en altijd besneeuwde platteland en aan de hardheid van het verhaal.

Kyupora no aru machi

1963 | Drama

Japan 1963. Drama van Kiriro Urayama. Met o.a. Sayuri Yoshinaga, Mitsuo Hamada, Yoshiro Ichikawa, Tokuko Sugiyama en Eijirô Tono.

Een jongeman leeft onder erbarmelijke omstandigheden met zijn vrouw, dochter en twee zoons. Op een dag besluit hij het gezin te verlaten. Een zwak moralistisch, sociaal drama, dat geschreven is door de beroemde regisseur Shohei Imamura.

Kumo ni Mukatte tatsu

1963 | Thriller

Japan 1963. Thriller van Eisuke Takizawa. Met o.a. Yujiro Ishihara, Ruriko Asaoka, Ken Yamauchi, Eijirô Tono en Yoshie Mizutani.

De detective Takema krijgt de opdracht de moord op de voorzitter van de Socialistische Partij te onderzoeken. Hij leert de mooie dochter van het slachtoffer kennen, de dynamische Reiko. Een belachelijke imitatie van de Amerikaanse thrillers uit de gouden tijd van de film noir.

Akitsu onsen

1962 | Drama

Japan 1962. Drama van Takumi Ogawa. Met o.a. Mariko Okada, Hiroyuki Nagato, Sô Yamamura, Jukichi Uno en Eijirô Tono.

Een goed geschreven, zij het nogal langdradig uitgewerkt sociaal-psychologisch drama dat over een periode van bijna twintig jaar de relatie volgt tussen de dochter van een herbergier in een kuuroord en een man die daar geregeld met vakantie komt. Het komt nooit tot een echte verhouding, en geleidelijk groeien ze uit elkaar. Ook bekend als AN AFFAIR AT AKITUSU.

Yojimbo

1961 | Drama, Actiefilm, Komedie

Japan 1961. Drama van Akira Kurosawa. Met o.a. Toshirô Mifune, Eijirô Tono, Seizaburo Kawazu, Isuzu Yamada en Hiroshi Tachikawa.

Een schitterende samoerai-film (met een knipoog naar het publiek) waarvan het verhaal op een wildwestfilm lijkt. Een samoerai-huurling komt terecht in een stadje dat verscheurd wordt door gevechten tussen twee bendes. Met zijn macabere humor, het voortreffelijke camerawerk en de choreografie van de gevechten zette deze film de trend voor vele spaghetti-westerns zoals: A FISTFUL OF DOLLARS. Vervolg: Sanjuro. Gefilmd in Tohoscope.

Ohayo

1959 | Drama, Komedie

Japan 1959. Drama van Yasujirô Ozu. Met o.a. Chishû Ryû, Kuniko Miyake, Keiji Sada, Haruo Tanaka en Haruko Sugimura.

Een fijnzinnige, milde satire over een burenruzie die ontstaat als twee jongetjes het bevel van hun vader om stil te zijn letterlijk opvatten en dus ook het vriendelijke 'goeiemorgen' van hun buren niet meer beantwoorden. Aardig bedacht, maar uiteindelijk nogal mager als idee voor een speelfilm. Het scenario is van Kogo Noda en regisseur Ozu naar een roman van Ton Satomi. Het camerawerk is van Akira Aomatsu. Engelse titel: GOOD MORNING.

Donzoko

1957 | Drama, Komedie

Japan 1957. Drama van Akira Kurosawa. Met o.a. Toshirô Mifune, Ganjiro Nakamura, Isuzu Yamada, Kyoko Kagawa en Akemi Negishi.

Minder bekende film van Kurosawa, gebaseerd op een stuk van Maxim Gorki over een groep marginalen die samenwonen in een deprimerend nachtasiel in een achterbuurt van Tokio. Een van de mannen is verliefd op het jongste zusje van de tirannieke huisbazin, maar hij durft haar niet aan te spreken. Op een dag betrapt hij de man van de huisbazin terwijl hij het meisje mishandelt. Hij doodt de man en wordt door de politie gearresteerd. Hij bekent echter de moord te hebben gepleegd in overleg met de huisbazin, die hem in ruil haar zusje zou schenken.

Ukikusa Nikki

1955 | Drama

Japan 1955. Drama van Satsuo Yamamoto. Met o.a. Keiko Tsushima, Eijirô Tono, Kenji Sugawara, Eitaro Ozawa en Noboru Nakaya.

Een rondreizend toneelgezelschap ziet zich verplicht zijn optreden in een mijnwerkersdorp te annuleren omdat daar een staking aan de gang is. Als een van de acteurs met de kas aan de haal gaat, lijkt het erop dat het gezelschap zal moeten worden ontbonden, maar de mijnwerkersgemeenschap kan hen overhalen toch een nieuw stuk op te voeren. Ook bekend als THE TRAVELLING PLAYERS.

Waga koi wa moenu

1949 | Drama, Historische film

Japan 1949. Drama van Kenji Mizoguchi. Met o.a. Kinuyo Tanaka, Ichirô Sugai, Eitaro Ozawa, Koreya Senda en Eijirô Tono.

Een interessante film geïnspireerd op het leven van Eiko Kageyama, een vrouw die aan het einde van de 19de eeuw streed voor stemrecht en gelijkberechtiging van vrouwen in Japan. Haar politieke triomf betekent meteen ook het einde van haar huwelijk met een vooraanstaand politicus, waarvan ze ondervindt dat hij haar privé autoritair behandelt. Compact verteld, sociaal- historisch relevant en schitterend vertolkt door Tanaka in de hoofdrol. Engelse titel: MY LOVE HAS BEEN BURNING.