Anne Fontaine: regie, cast en scenario.
Er zijn 21 films gevonden.

Boléro

2024 | Muziek, Drama

Frankrijk 2024. Muziek van Anne Fontaine. Met o.a. Raphaël Personnaz, Doria Tillier, Jeanne Balibar, Vincent Perez en Emmanuelle Devos.

Parijs in de roaring twenties. Kostuumdrama waarin we componist Maurice Ravel volgen, die op dat moment als de belangrijkste (nog levende) componist van het land wordt gezien. Ondanks een writer’s block, creëert hij zijn meesterwerk Boléro. Een melodie die de basis vormt voor zijn wereldberoemde meesterwerk.

Police

2020 | Misdaad, Drama

Frankrijk​/​​België​/​​China 2020. Misdaad van Anne Fontaine. Met o.a. Virginie Efira, Omar Sy, Grégory Gadebois, Peyman Maadi en Elisa Lasowski.

Een dag uit het leven van drie Parijse politieagenten, die na hun dienst samen nog een uit te zetten asielzoeker naar het vliegveld brengen. Alledrie de dienders blijken met privéproblemen te kampen, waardoor ze het naar huis gaan liever uitstellen. De opgekropte emoties geven de film een flinke, ingehouden spanning, maar het heeft iets decadents dat de makers zich niet voor het perspectief van de te deporteren Tadzjiek interesseren. Ondanks de sterke bezetting een wat ongelijkmatige slice of life, die zich schuldig maakt aan eurocentrisme.

Marvin ou la belle éducation

2017 | Drama

Frankrijk 2017. Drama van Anne Fontaine. Met o.a. Finnegan Oldfield, Grégory Gadebois, Vincent Macaigne, Catherine Salée en Catherine Mouchet.

Een jonge homoseksuele acteur in opleiding verwerkt zijn sombere jeugd in een arm, homofoob Frans arbeidersgezin tot een toneelstuk. Een coming of age-verhaal over hoe hij zichzelf een eigen identiteit verschafte, inclusief een nieuwe naam. Hoewel geen boekverfilming, heeft Marvin ou la belle éducation verdacht veel weg van het veelbesproken autobiografische romandebuut Weg met Eddy Bellegueule (2014) van de nu als Édouard Louis bekend staande jonge Franse schrijver. Meeslepend in vooral de jeugd-episoden, maar wat vlak door de vele sprongen tussen heden en verleden.

Les innocentes

2016 | Drama, Historische film

Frankrijk​/​​Polen 2016. Drama van Anne Fontaine. Met o.a. Lou de Laâge, Agata Buzek, Agata Kulesza en Vincent Macaigne.

Kort na WO II ontdekt een medewerkster van het Rode Kruis in Polen (De Laâge) dat een handvol nonnen uit een nabij gelegen klooster zwanger is. Goed bedoelende, maar doorzichtige en veel te lange film van regisseur Fontaine (Gemma Bovery, Coco avant Chanel), die al snel gaat irriteren. Weer een zwangere non, weer een huilende non, weer een barende non. En altijd maar weer ongeïnteresseerde, geile of verkrachtende mannen. Een 'chick flick' vermomd als historisch drama.

Gemma Bovery

2014 | Komedie, Drama, Romantiek

Frankrijk 2014. Komedie van Anne Fontaine. Met o.a. Fabrice Luchini, Gemma Arterton, Jason Flemyng, Isabelle Candelier en Niels Schneider.

Wreed wordt ‘het al tien jaar overleden seksleven’ van een middelbare Normandische bakker (Fabrice Luchini) verstoord als zijn jonge Britse overbuurvrouw Gemma Bovery (Arterton) arriveert. Ja, denk aan Flaubert’s schandaalroman, waar Joubert als puber van smulde. De film is een bewerking van de gelijknamige graphic novel van de Britse striptekenares Posy Simmonds, die daarin subtiel doch genadeloos de draak stak met verlangens van personages uit de middenklasse. Wegens te veel zoet en te weinig bitter blijft het hier bij een bouquetreeksromannetje voor middelbare mannen.

Two Mothers

2013 | Drama

Frankrijk​/​​Australië 2013. Drama van Anne Fontaine. Met o.a. Robin Wright, Naomi Watts, Xavier Samuel, Ben Mendelsohn en James Frecheville.

Slim, gewaagd en verrassend teder is deze adaptatie van Doris Lessings korte verhaal The Grandmothers, over twee hartsvriendinnen (Watts en Right) die een verhouding krijgen met elkaars volwassen zonen. Het prikkelende Two Mothers velt geen moreel oordeel, maar voert de spanning op door vragen te stellen. Is life just a bowl of cherries waaruit je kunt pakken zonder de prijs te betalen, zoals een paar keer te horen is in George Gershwins beroemde nummer?

Mon pire cauchemar

2011 | Komedie, Romantiek

Frankrijk​/​​België 2011. Komedie van Anne Fontaine. Met o.a. Isabelle Huppert, Benoît Poelvoorde, André Dussollier en Virginie Efira.

Romantische komedie over Agathe (Huppert), een chique moderne kunstpaus uit hartje Parijs, en Patrick (Poelvoorde), een lompe drankeboer uit de Waalse arbeidersklasse met een voorliefde voor Bruegeliaanse vrouwen en gehaktballen met bier. Hun enige overeenkomst: onbetrokken ouderschap. Acteertitanen Huppert en Poelvoorde staan hun mannetje, maar buiten de platgetreden paden van het genre waagt Mon pire cauchemar zich niet. Hoewel de film een pleidooi wil zijn voor fantasie, wordt maar niet invoelbaar wat de ijskoningin en bon vivant in elkaar zien.

Coco avant Chanel

2009 | Biografie, Drama

Frankrijk​/​​België 2009. Biografie van Anne Fontaine. Met o.a. Audrey Tautou, Benoît Poelvoorde, Alessandro Nivola, Marie Gillain en Emmanuelle Devos.

Biopic over de vroege jaren van Coco Chanel (Tautou). Als arm weesmeisje begon ze als naaister, en raakte via een baantje in een revue in contact met de gefortuneerde Étienne Balsan (Poelvoorde). Hij is haar opstapje naar de mondaine wereld van de Parijse high society. Daar valt ze op met haar eigenzinnige smaak in kleding. Bijzonder smaakvolle vertelling, stijlvol en elegant als de modeontwerpster zelf. Tautou zet een prachtige rol neer, ze lijkt zelfs op Coco, ze speelt een vrouw die zowel kwetsbaar als sterk is. Een César voor het kostuumontwerp van Catherine Leterrier.

La fille de Monaco

2008 | Drama, Komedie

Frankrijk 2008. Drama van Anne Fontaine. Met o.a. Fabrice Luchini, Roschdy Zem, Louise Bourgoin, Stéphane Audran en Christophe Vandevelde.

Vermakelijke mix van buddyfilm en seksfarce met een vleugje Hitchcock, van de regisseur van Comment j'ai tué mon père en Coco avant Chanel. Bertrand (Luchini), een bekende Parijse advocaat, reist naar Monte Carlo om een vrouw te verdedigen die wordt verdacht van de moord op haar minnaar. Omdat het slachtoffer banden had met de Russische maffia krijgt Bertrand tegen zijn zin een kordate bodyguard toegewezen (Zem). Wanneer Bertrand in de ban raakt van een sexy weervrouw (Bourgoin, ooit werkelijk weervrouw op Canal Plus), ruikt de bodyguard onraad. Weinig diepgang, maar de mannelijke hoofdrolspelers zijn goed op dreef.

Nouvelle chance

2006 | Komedie, Drama

Frankrijk 2006. Komedie van Anne Fontaine. Met o.a. Arielle Dombasle, Jean-Chrétien Sibertin-Blanc, Danielle Darrieux en Oscar Relier.

Derde komedie op rij - na Augustin (1995) en Augustin, roi du kung-fu (1999) - over de avonturen van de onverschrokken fantast Augustin (Sibertin-Blanc, de broer van regisseur Fontaine). In deze aflevering ontmoet acteur/toneelschrijver Augustin de bevlogen voormalig operettester Odette (grande dame Darrieux) die hem overhaalt om een toneelstuk op te voeren gebaseerd op de beroemde achttiende-eeuwse correspondentie van haar heldinnen Madame du Deffand and Julie de Lespinasse. Wat volgt is een zoetgevooisde en hartverwarmende repetitie waarin liefde, tijd en het lot lieflijk de revue passeren. Grande dame Danielle Darrieux geeft gracieus ruimte aan acteur 'Augustin' Sibertin-Blanc maar kan niet voorkomen dat zijzelf de show steelt.

Nathalie

2003 | Drama, Erotiek

Frankrijk​/​​Spanje 2003. Drama van Anne Fontaine. Met o.a. Fanny Ardant, Emmanuelle Béart, Gérard Depardieu, Judith Magre en Wladimir Yordanoff.

Gecompliceerd Frans relatiedrama: gyneacologe Catherine (Ardant) vraagt prostituee Marlène (Béart) om tegen betaling contact te leggen met haar vreemdgaande man Bernard (Depardieu). Na afloop moet Marlène - die zich voor deze gelegenheid Nathalie laat noemen - verslag doen van de manier waarop Bernard avances maakt. Het scenario bevat naast de hoer en de bedrogen echtgenote nog enkele andere vrouwen. Maar die staalkaart van vrouwenrollen blijft geconstrueerd en staat een meeslepend verloop in de weg. De verrassend bedoelde ontknoping, die zich snel en gemakkelijk laat raden, helpt ook niet.

Comment j'ai tué mon père

2001 | Komedie, Drama

Spanje​/​​Frankrijk 2001. Komedie van Anne Fontaine. Met o.a. Michel Bouquet, Charles Berling, Natacha Régnier, Amira Casar en Stéphane Guillon.

Jean-Luc (Berling) is een succesvolle gerontoloog die bakken met geld verdient met hormoonbehandelingen voor de rijke senioren van Versailles. Uit het niets doemt vader Maurice (Bouquet) op, een charmante maar harteloze oude man die zijn vrouw en kinderen jaren geleden inruilde voor een dokterspraktijk in Afrika. Hij toont geen enkel berouw, een vader is immers 'niet verplicht om van zijn zoon te houden'. Jean-Luc probeert hem op afstand te houden maar is tegelijkertijd gefascineerd door diens kille autonomie. Zijn fascinatie slaat om in afschuw en (zelf)haat als het besef doordringt dat hij niet wezenlijk verschilt van zijn vader. Michel Bouquet kreeg een César voor zijn gelaagde vaderrol.

Pas de scandale

1999 | Drama

Frankrijk 1999. Drama van Benoît Jacquot. Met o.a. Fabrice Luchini, Isabelle Huppert, Vincent Lindon, Thérèse Liotard en Ludovic Bergery.

Na vier maanden volpension in het staatshotel keert directeur-fraudeur Grégoire Jeancourt terug naar zijn echtgenote en bourgeoisenclave in het XVIe arrondissement van Parijs. De tralietijd blijkt de voorheen zo snelgebekte entrepreneur met aanzien tot een in zichzelf gekeerde schim te hebben gereduceerd. Jacquot mag dan sluitendere scenario's hebben geschreven, zijn hoofdrol is een castingcoup. Luchini, dé Franse acteur der fijnzinnige verbaliteiten, brilleert als zwijgzame verdwaalde. Hij krijgt sterk tegenspel van Huppert als naargeestige wederhelft en Lindon als bezorgde broer. Warme fotografie van Romain Winding.

Augustin, roi du kung-fu

1999 | Komedie

Frankrijk 1999. Komedie van Anne Fontaine. Met o.a. Jean-Chrétien Sibertin-Blanc, Maggie Cheung, Darry Cowl, Bernard Campan en Paulette Dubost.

Na vier maanden volpension in het staatshotel keert directeur-fraudeur Grégoire Jeancourt terug naar zijn echtgenote en bourgeoisenclave in het XVIe arrondissement van Parijs. De tralietijd blijkt de voorheen zo snelgebekte entrepreneur met aanzien tot een in zichzelf gekeerde schim te hebben gereduceerd. Jacquot mag dan sluitendere scenario's hebben geschreven, zijn hoofdrol is een castingcoup. Luchini, dé Franse acteur der fijnzinnige verbaliteiten, brilleert als zwijgzame verdwaalde. Hij krijgt sterk tegenspel van Huppert als naargeestige wederhelft en Lindon als bezorgde broer. Warme fotografie van Romain Winding.

Nettoyage à sec

1997 | Drama

Frankrijk​/​​Spanje 1997. Drama van Anne Fontaine. Met o.a. Miou-Miou, Charles Berling, Stanislas Merhar, Mathilde Seigner en Nanou Meister.

Nicole (Miou-Miou) en Jean-Marie (Charles Berling) Kunstler hebben na vijftien jaar samenzijn een uitgebluste relatie. Een erotisch optreden van de 'Koninginnen van de Nacht' Loic (Stanislas Merhar) en Marilyn (Mathilde Seigner) brengt daarin verandering. De vier vatten een vriendschap op en een nieuw soort erotiek ontwaakt voor de Kunstlers. Het spel is meeslepend realistisch en het script won de hoofdprijs in Venetië, maar men moet wel tegen tergende opbouw en spanning kunnen om dit drama te kunnen waarderen.

Augustin

1994 |

Frankrijk 1994. Anne Fontaine. Met o.a. Stéphanie Zhang, Guy Casabonne en Jean-Chrétien Sibertin-Blanc.

Nicole (Miou-Miou) en Jean-Marie (Charles Berling) Kunstler hebben na vijftien jaar samenzijn een uitgebluste relatie. Een erotisch optreden van de 'Koninginnen van de Nacht' Loic (Stanislas Merhar) en Marilyn (Mathilde Seigner) brengt daarin verandering. De vier vatten een vriendschap op en een nieuw soort erotiek ontwaakt voor de Kunstlers. Het spel is meeslepend realistisch en het script won de hoofdprijs in Venetië, maar men moet wel tegen tergende opbouw en spanning kunnen om dit drama te kunnen waarderen.

Les histoires d'amour finissent mal en general

1993 | Romantiek

Frankrijk 1993. Romantiek van Anne Fontaine. Met o.a. Nora, Sami Bouajila, Alain Fromager, Jean-Claude Dreyfus en Eric Métayer.

Zina (Nora), een beur (Noord-Afrikanen, die Fransen zijn, vergelijkbaar met Molukkers in Nederland) is ouvreuse in een schouwburgje van de Lichtstad. Ze neemt gemakkelijk een loopje met de waarheid, kan zich voordoen als de vermoorde onschuld en stopt alles wat los en vast zit in haar tas of zak. Ze is echter een onverzadigbare heerlijkeid. Haar vriend Slim (Bouajila) is ook een beur. Hij bestuurt een taxi, maar hoopt af te studeren als meester in de rechten. Zina raakt verkikkerd van- en betrokken bij Fr[KA1]ederic (Fromager), de hoofdrolspeler van het stuk dat in het schouwburgje loopt. Ze vraagt zich af - niet gehinderd door kennis of ervaring - waarom ook zij niet succes zou hebben op de planken. Twee bewonderaars heeft ze al: Slim en Frédéric. Zij kan overigens helemaal niet bepalen wie ze van die twee zou moeten kiezen; ze moeten het zelf maar uitmaken. De wereld ligt immers aan haar voeten? De debuutfilm van Fontaine, die meer om het drama gaat dan het verhaal, is fris en sprankelend; hij wordt ondersteund door de uitstekende hoofdrollen. De rolprent werd bekroond met de prestigieuze Jean Vigo-prijs. Het scenario is van Claude Arnaud en regisseuse Fontaine. Het camerawerk is van Christophe Pollock. Fontaine heet in werkelijkheid Anne Sibertin-Blanc en komt uit Luxemburg.

Les histoires d'amour finissent mal en général

1992 |

Frankrijk 1992. Anne Fontaine. Met o.a. Alain Fromager, Nora en Sami Bouajila.

Zina (Nora), een beur (Noord-Afrikanen, die Fransen zijn, vergelijkbaar met Molukkers in Nederland) is ouvreuse in een schouwburgje van de Lichtstad. Ze neemt gemakkelijk een loopje met de waarheid, kan zich voordoen als de vermoorde onschuld en stopt alles wat los en vast zit in haar tas of zak. Ze is echter een onverzadigbare heerlijkeid. Haar vriend Slim (Bouajila) is ook een beur. Hij bestuurt een taxi, maar hoopt af te studeren als meester in de rechten. Zina raakt verkikkerd van- en betrokken bij Fr[KA1]ederic (Fromager), de hoofdrolspeler van het stuk dat in het schouwburgje loopt. Ze vraagt zich af - niet gehinderd door kennis of ervaring - waarom ook zij niet succes zou hebben op de planken. Twee bewonderaars heeft ze al: Slim en Frédéric. Zij kan overigens helemaal niet bepalen wie ze van die twee zou moeten kiezen; ze moeten het zelf maar uitmaken. De wereld ligt immers aan haar voeten? De debuutfilm van Fontaine, die meer om het drama gaat dan het verhaal, is fris en sprankelend; hij wordt ondersteund door de uitstekende hoofdrollen. De rolprent werd bekroond met de prestigieuze Jean Vigo-prijs. Het scenario is van Claude Arnaud en regisseuse Fontaine. Het camerawerk is van Christophe Pollock. Fontaine heet in werkelijkheid Anne Sibertin-Blanc en komt uit Luxemburg.

Carte de presse

1988 | Avonturenfilm, Komedie, Mysterie

Frankrijk 1988. Avonturenfilm van Michel Favart. Met o.a. Marc Chapiteau, Myriem Roussel, Anne Fontaine, Nicolas Silberg en Pascale Roberts.

Deze film bestaat uit vier episoden over de komische en dramatische belevenissen van een stel journalisten die zich opwerpen als amateur-detectives. Ze blijken echter professioneel genoeg om een moord op te lossen, een zeer gecompliceerde spionage-affaire te ontraadselen, een bende afpersers op te rollen etcetera. Kortom, wie avontuur wil, wordt op zijn wenken bediend. Het doet een beetje denken aan Kuifje, maar de scenario- en dialogenschrijver Besson weet handig een verhaaltje in elkaar te zetten. De journalisten zijn sympathiek en vooral de toon van de film is goed: niet somber maar ironisch en brutaal.

P.R.O.F.S.

1985 | Komedie

Frankrijk 1985. Komedie van Patrick Schulmann. Met o.a. Patrick Bruel, Fabrice Luchini, Laurent Gamelon, Christophe Bourseiller en Yolande Gilot.

Sinds ET LA TENDRESSE, BORDEL is het niveau van Patrick Schulmann gestaag slechter geworden, getuige ook dit werkje dat voorgeeft een portret van de leraren en leerlingen te zijn. Natuurlijk neemt de verstandige leraar snel de benen, terwijl zijn maffe collega achterblijft. Twee uur hansworsterijen, trivialiteiten en mislukte standjes. Een moeizame film.

Tendres cousines

1980 | Drama, Erotiek

Frankrijk 1980. Drama van David Hamilton. Met o.a. Thierry Tevini, Anja Shüte, Elise Cervier, Jean-Yves Chatelais en Macha Méril.

Een vijftienjarige puber brengt in 1939 de zomervakantie buiten door zonder zich van de economische crisis en politieke beroeringen bewust te zijn. Hij is verliefd op een nichtje dat echter de verkering van een oudere zus verkiest, maar hij mag zich toch niet beklagen over gebrek aan aandacht van andere meisjes en jonge vrouwen. De prentbriefkaarten-aanpak van Hamilton met jonge meisjes in verschillende staten van ontkleding in dit `artistiek` wazige beelden, kreeg de steun van een iets minder wezenloos scenario (van LA DENTELLIERE-auteur Pascal Lainé) en redelijk spel van de oudere generatie, maar dat blijft bijzaak in het decoratieve prentenboek.