Myrna Loy: cast.
Er zijn 86 films gevonden.

Summer Solstice

1981 | Drama

Verenigde Staten 1981. Drama van Ralph Rosenblum. Met o.a. Henry Fonda, Myrna Loy, Stephen Collins, Lindsay Crouse en Marcus Smythe.

Joshua en Margaret Turner kennen elkaar nu vijftig jaar. Ze kijken terug op die periode. Collins en Crouse spelen de rollen van de jonge Joshua en Margaret. Het was de laatste rol die Fonda zou spelen. De uitzending van deze tv-film was op 30 december 1981, en in augustus '82 stierf één van Hollywoods grootste acteurs. Dat bewees hij ook in deze film.

Just Tell Me What You Want

1980 | Komedie

Verenigde Staten 1980. Komedie van Sidney Lumet. Met o.a. Alan King, Ali MacGraw, Peter Weller, Myrna Loy en Keenan Wynn.

King is het prototype van de Amerikaanse self-made-man. Hij is een succesvol tv-producer, heeft een toegewijde echtgenote, een schattige dochter en een verleidelijke minnares, MacGraw. Deze laatste heeft er echter schoon genoeg van om als gelegenheidspartner te dienen. King heeft namelijk nooit de moeite genomen om een serieuze relatie met haar op te bouwen. Ze wil met hem breken, maar eerst wil ze nog dat hij voor haar de verlaten studio's opkoopt van 'International Pictures'. Dat wil hij wel, tot ze aankondigt dat ze gaat trouwen met een jonge schrijver. Vermakelijke komedie over een man die denkt alles en iedereen te kunnen manipuleren, maar die niet in staat is de woorden 'ik hou van je' te zeggen. Uitstekende vertolking van King en de laatste filmrol van Loy, kostelijk als zijn secretaresse. Jay Presson Allen bewerkte zelf zijn roman voor de film. Camerawerk van Oswald Morris.

The End

1978 | Komedie

Verenigde Staten 1978. Komedie van Burt Reynolds. Met o.a. Burt Reynolds, Sally Field, Dom DeLuise, Joanne Woodward en Kristy McNichol.

Nadat hij van zijn dokter heeft gehoord dat hij ongeneeslijk ziek is, probeert zakenman Reynolds op waardige wijze afscheid te nemen van vrienden en familieleden. Na een overdosis slaappillen komt hij terecht in een psychiatrische inrichting, waar hij mede- patiënt DeLuise leert kennen, die bereid is hem te helpen bij zijn zelfmoordplannen. Niet erg subtiele komedie, die van de problemen rond leven en dood één grote gag wil maken. Na een redelijk goed begin, waarin acteur/regisseur Reynolds de draak steekt met zijn eigen macho-personage, ontwikkelt de film zich tot een boertige klucht, die door scenarioschrijver Jerry Belson waarschijnlijk was bedoeld als een zwarte komedie. Een paar leuke cameo-optredens van beroemde vedettes vrolijken de boel nog iets op. Camerawerk van Bobby Byrne. Ook bekend als NOBODY IS PERFECT.

It Happened at Lakewood Manor

1977 | Drama, Horror, Actiefilm

Verenigde Staten 1977. Drama van Robert Scheerer. Met o.a. Robert Foxworth, Lynda Day George, Suzanne Somers, Myrna Loy en Gerald Gordon.

Een familiehotel dat plaats moet maken voor een nieuw hotel, wordt geplaagd door een kolonie mieren die zich tegen de vernietiging van hun grondgebied verzetten. Mieren zijn niet zo spectaculair als bijen of sprinkhanen. Het scenario is van Guerdon Trueblood. Ook bekend als ANTS en PANIC AT LAKEWOOD MANOR.

The Elevator

1974 | Thriller

Verenigde Staten 1974. Thriller van Jerry Jameson. Met o.a. James Farentino, Roddy McDowall, Craig Stevens, Myrna Loy en Teresa Wright.

Twee gangsters overvallen een bank in een wolkenkrabber in Los Angeles. Tijdens hun vlucht komt een van hen, de aan claustrofobie lijdende Farantino, samen met zeven andere mensen, tussen twee etages vast te zitten in een lift. Klassieke tv- thriller met een reeks bekende namen, maar erg voorspelbaar in beeld gebracht. Vervaardigd volgens bekend patroon, niet vervelend, maar evenmin origineel. Scenario van Bruce Shelly, David Ketchum en Rhoda Blecker. Camerawerk van Matthew F. Leonetti.

Airport 1975

1974 | Thriller, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1974. Thriller van Jack Smight. Met o.a. Charlton Heston, Karen Black, George Kennedy, Susan Clark en Efrem Zimbalist jr.

In een jaren zeventig rampenfilm mag Charlton Heston niet ontbreken. In dit vervolg op Airport (1970) speelt hij de held die een tot neerstorten gedoemd vliegtuig - de crew is overleden - moet redden. Vooral de absurde personages, onder wie een zingende non en de voormalige filmster Gloria Swanson (als zichzelf), zorgen voor kijkplezier. Je ziet de parodie Airplane! van vijf jaar later al aan de horizon. Vaak genoemd als een van de 25 slechtste films aller tijden, maar evengoed een groot commercieel succes. Er volgden dan ook nog twee sequels.

Indict and Convict

1973 | Drama, Misdaad

Verenigde Staten 1973. Drama van Boris Sagal. Met o.a. George Grizzard, Reni Santoni, Susan Howard, Ed Flanders en Eli Wallach.

Dit drama loopt het onderzoek na van een assistent-openbare aanklager (Shatner) die ervan beschuldigd wordt zijn vrouw en haar minnaar te hebben vermoord, hoewel hij op dat tijdstip vierhonderd kilometer van hen verwijderd was. De goede acteurs maken iets moois van de rechtszaak-actie onder rechter Myrna Loy. Scenario van Winston Miller.

The Couple Takes a Wife

1972 | Komedie

Verenigde Staten 1972. Komedie van Jerry Paris. Met o.a. Bill Bixby, Paula Prentiss, Valerie Perrine, Nanette Fabray en Robert Goulet.

Goede acteurs doen wonderen met een ouderwets gegeven: De Hamiltons (Bill en Paula) besluiten om er een 'tweede' vrouw bij te nemen zodat mevrouw Hamilton haar professionele carrière kan voortzetten.

Columbo: Etude in Black

1972 | Mysterie, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1972. Mysterie van Nicholas Colasanto. Met o.a. Peter Falk, John Cassavetes, James Olson, James McEachin en Myrna Loy.

De carri[KA2]ere van een gevierd dirigent van het Southland Philharmonics orkest staat op het spel, wanneer zijn geheime geliefde, de pianiste Jenifer (Comer), eist dat hij gaat scheiden van zijn vrouw. Omdat zijn schoonmoeder het orkest financieel steunt, kan hij geen gehoor geven aan haar eis, en vermoordt haar. Als hij `s avonds op de planken staat, merkt hij dat hij zijn corsage heeft verloren. Lt. Columbo (Falk) leert in deze aflevering heel wat over muziek als hij de tv-uitzending van het concert bekijkt. Een bijzondere belevenis voor Falk, omdat hij samen met zijn beste vriend Cassavetes speelt.

Or Mutilate Do Not Fold, Spindle

1971 | Thriller

1971. Thriller van Ted Post. Met o.a. Sylvia Sidney, Mildred Natwick, Vince Edwards, Helen Hayes en Myrna Loy.

De carri[KA2]ere van een gevierd dirigent van het Southland Philharmonics orkest staat op het spel, wanneer zijn geheime geliefde, de pianiste Jenifer (Comer), eist dat hij gaat scheiden van zijn vrouw. Omdat zijn schoonmoeder het orkest financieel steunt, kan hij geen gehoor geven aan haar eis, en vermoordt haar. Als hij `s avonds op de planken staat, merkt hij dat hij zijn corsage heeft verloren. Lt. Columbo (Falk) leert in deze aflevering heel wat over muziek als hij de tv-uitzending van het concert bekijkt. Een bijzondere belevenis voor Falk, omdat hij samen met zijn beste vriend Cassavetes speelt.

Do Not Fold, Spindle or Mutilate

1971 | Komedie

Verenigde Staten 1971. Komedie van Ted Post. Met o.a. Helen Hayes, Myrna Loy, Mildred Natwick, Sylvia Sidney en Vince Edwards.

Vier oudere dames die gek zijn op één aprilgrappen creëren een niet-bestaand meisje voor een computerafspraak en willen zelfs nog veel meer dwaze dingen uithalen. De manier waarop de poets in iets angstaanjagends verandert had veel, oneindig beter gekund; verder goede rollen.

Death Takes a Holiday

1971 | Drama

Verenigde Staten 1971. Drama van Robert Butler. Met o.a. Melvyn Douglas, Myrna Loy, Yvette Mimieux, Monte Markham en Maureen Reagan.

Een belachelijke gemoderniseerde versie van de film uit 1934 over de Dood (Markham) die op aarde komt en probeert te begrijpen waarom de mensen aan hun bestaan hechten. Hij wordt verliefd op een mooie vrouw. Het scenario is onverdraaglijk en de regie is slordig.

The April Fools

1969 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1969. Komedie van Stuart Rosenberg. Met o.a. Jack Lemmon, Catherine Deneuve, Peter Lawford, Harvey Korman en Sally Kellerman.

Poging tot een ouderwetse komedie doet geforceerd aan, is ongeloofwaardig en verre van leuk. Lemmon is een getrouwde zakenman die alles opzij gooit om er met Deneuve vandoor te gaan, Deneuve verspilt hier haar talent.

Midnight Lace

1960 | Thriller

Verenigde Staten 1960. Thriller van David Miller. Met o.a. Doris Day, Rex Harrison, John Gavin, Myrna Loy en Roddy McDowall.

De Amerikaanse Kit Preston (Day), zit de hele dag alleen in Londen omdat haar man (Harrison) getrouwd is met z'n werk. Op een dag loopt ze door de mistige straten en schrikt ze van een mysterieuze stem die uit de nevelen komt. En in haar veilige huis krijgt ze telefoontjes, weer van die geheimzinnige onbekende. Maar niemand gelooft haar. Day putte voor een scène uit haar eigen herinneringen (dat ze zwanger en wel door een agressieve echtgenoot werd mishandeld) en ging zo uit haar dak dat de opnames stilgezet moesten worden.

From the Terrace

1960 | Drama

Verenigde Staten 1960. Drama van Mark Robson. Met o.a. Paul Newman, Joanne Woodward, Myrna Loy, Ina Balin en Leon Ames.

John O'Hara's ironische kroniek over het streven van een jongeman naar financieel en sociaal succes is een kunstmatige film. Woodward is chic en Newman houterig; Loy subliem als dronken moeder. Ernest Lehman bewerkte de roman van John O'Hara tot scenario. Camerawerk van Leo Tover.

Lonelyhearts

1958 | Drama

Verenigde Staten 1958. Drama van Vincent J. Donahue. Met o.a. Montgomery Clift, Robert Ryan, Myrna Loy, Dolores Hart en Maureen Stapleton.

Een weinig succesvolle poging om een belangrijke film te vervaardigen over een aantal emotioneel ongelukkige mensen die aan elkaar vastzitten door de mop dat Clift de opdracht krijgt een rubriek in zijn krant te verzorgen waarin de problemen van eenzamen worden behandeld. Het scenario is van Dore Schary naar een toneelstuk van Nathaniel West en Howard Teichman. Het camerawerk is van John Alton.

The Ambassador's Daughter

1956 | Komedie

Verenigde Staten 1956. Komedie van Norman Krasna. Met o.a. Olivia de Havilland, John Forsythe, Myrna Loy, Adolphe Menjou en Tommy Noonan.

Charme ontbreekt aan deze film hoewel de sterren zich volledig ingezet hebben om deze zwakke komedie op niveau te houden. Joan Fiske (De Havilland) is in Parijs uit op een verzetje en soldaat Danny Sullivan (Forsythe) maakt haar het hof. Het scenario is van regisseur Krasna. Het camerawerk is van Michael Kelber.

Belles on Their Toes

1952 | Komedie, Romantiek, Familiefilm

Verenigde Staten 1952. Komedie van Henry Levin. Met o.a. Myrna Loy, Jeanne Crain, Debra Paget, Jeffrey Hunter en Edward Arnold.

Heel aardig vervolg van CHEAPER BY THE DOZEN, waarin Loy's carrière als lerares centraal staat, naast haar pogingen een eigen liefdesleven te leiden terwijl ze ook nog voor haar opgroeiende kinderen zorgt. Een van de films waarin 20th Century- Fox op een heel aardige manier het begin van de 20e eeuw laat zien en dat slechts gefilm in hun backlot.

Cheaper by the Dozen

1950 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1950. Komedie van Walter Lang. Met o.a. Clifton Webb, Myrna Loy, Jeanne Crain, Mildred Natwick en Edgar Buchanan.

Charmant verhaal, dat speelt rond het einde van de vorige eeuw over de kinderen van de familie Gilbreth, twaalf man sterk, hun veeleisende vader (een uitstekende rol van Webb) en moeder (Loy). Het vervolg heet: BELLES ON THEIR TOES.

The Red Pony

1949 | Familiefilm, Western, Drama

Verenigde Staten 1949. Familiefilm van Lewis Milestone. Met o.a. Myrna Loy, Robert Mitchum, Louis Calhern, Shepperd Strudwick en Peter Miles.

John Steinbeck bewerkte zijn eigen roman. De film gaat over de liefde van de jonge Miles voor zijn paard. Er ontstaat een boeiende relatie tussen de jongen en een cowboy (Mitchum), die veel begrip voor hem heeft. In tegenstelling tot zijn vader, Strudwick, die de jongen aanvankelijk nauwelijks begrijpt. Calhern, een kwekkende opa, wordt door Strudwick ook al niet te vriendelijk bejegend. De climax is echter ontroerend. De negen- jarige Miles én Mitchum stelen de film. Loy, als de moeder, en Strudwick vallen tegen. Robert Aldrich was hier assistent- regisseur. De latere regisseur Harry Keller deed de montage van de film en Tony Gaudio het mooie camerawerk. Aaron Copland zorgde voor de passende muziek. De jonge Reynolds speelde in 1949 Little Beaver in de RED RYDER-serie.

That Dangerous Age

1949 | Romantiek, Drama

Verenigd Koninkrijk 1949. Romantiek van Gregory Ratoff. Met o.a. Myrna Loy, Peggy Cummins, Richard Greene, Elizabeth Allan en Roger Livesey.

Sir Brian Brooke (Livesey) werkt te hard en verwaarloost zijn gade Lady Cathy (Loy). Zij wordt verliefd op de jongere Michael Barcleigh (Greene) als ze met vakantie is op het prachtige eilandje Capri. Dan komt haar dochter Monica (Cummins) op bezoek en heeft niet gelijk door wat moeder in haar schild voert, terwijl ze meent dat Michael een aantrekkelijke jomgeman is... Een hoop sentimenteel gedoe over de liefde. De Amerikaanse release werd fors bekort met 26 minuten. Het scenario is van Gene Markey naar het ensemblestuk Autumn van Gregory Ratoff. Het camerawerk is van Anchise Brizzi en Georges Périnal. Mono.

Mr. Blandings Builds His Dream House

1948 | Komedie

Verenigde Staten 1948. Komedie van H.C. Potter. Met o.a. Cary Grant, Myrna Loy, Melvyn Douglas, Jason Robards sr en Reginald Denny.

Uitstekende verfilming van een boek van Eric Hodgins. Grant is in komische topvorm als meneer Blandings, een stadsman die in plattelands Connecticut onvermoeibaar maar blunderend strijdt om een droomhuis te bouwen. Alles wat mis kan gaan bij de bouw gaat ook mis, terwijl mevrouw Blandings (Loy) haar echtgenoot tevergeefs droogjes terzijde staat. En toch blijft de film van Potter (Hellzapoppin') luchtig en interessant. In The Money Pit, een productie uit 1986 met een vergelijkbaar verhaal, trad Tom Hanks in Grants voetsporen.

The Bachelor and the Bobby-Soxer

1947 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1947. Komedie van Irving Reis. Met o.a. Cary Grant, Myrna Loy, Shirley Temple, Rudy Vallee en Ray Collins.

High-school leerlinge Temple is tot over haar oren verliefd op haar jonge leraar Grant. Ze kan haar geluk niet op als haar zuster Loy, die rechter is, bepaalt dat Grant haar permanent gezelschap moet houden om haar van haar kwalijke toestand af te helpen. De geschrokken Grant zucht en besluit mee te werken door zich als een puber aan te gaan stellen. Verschrikkelijk leuk. Sidney Sheldon kreeg een Oscar voor zijn scenario. Wordt ook vertoond in een ingekleurde versie. GB-titel: BACHELOR KNIGHT.

Song of the Thin Man

1947 | Mysterie, Thriller

Verenigde Staten 1947. Mysterie van Edward Buzzell. Met o.a. William Powell, Myrna Loy, Keenan Wynn, Dean Stockwell en Philip Reed.

Powell probeert een moord aan boord van een gokboot op te lossen. Samen met klarinettist Wynn als gids, gaat hij in het sombere jazz-wereldje op zoek naar een verdwenen muzikant, die de sleutel bezit in de zaak. Laatste aflevering van de THIN MAN- serie is minder spannend en minder humoristisch, maar blijft onderhoudend dank zij het charisma van de hoofdrolspelers. Knap sfeerbeeld van de sombere, nevelige nachtwereld van New York. De elf-jarige Stockwell, die het zoontje van Powell en Loy speelt, wordt door de gangsters als doelwit gebruikt om Powell te dwingen het onderzoek stop te zetten. De personages van Dashiell Hammett zijn ditmaal gebruikt in een verhaal van Stanley Roberts. Steve Fisher en Nat Perrin schreven het scenario. Achter de camera stond Charles Rosher. Zie ook: 'Thin Man'-serie.

The Best Years of Our Lives

1946 | Drama

Verenigde Staten 1946. Drama van William Wyler. Met o.a. Fredric March, Myrna Loy, Teresa Wright, Dana Andrews en Virginia Mayo.

Amerikaanse klassieker over drie veteranen die thuiskomen na WO II en zich weer moeten aanpassen aan het burgerleven. Robert Sherwoods script naar een boek van MacKinlay Kantor geeft precies de sfeer weer die na de oorlog in de V.S. heerste, en spreekt ons ook vandaag de dag nog sterk aan. Tv-versie: RETURNING HOME. De film kreeg 7 Oscars, o.a. Beste film en regie. Russell, een veteraan die in de oorlog zijn handen verloor, kreeg behalve een Oscar voor zijn acteerprestaties een speciale Oscar 'voor het schenken van hoop en moed aan andere veteranen'.

So Goes My Love

1946 | Komedie

Verenigde Staten 1946. Komedie van Frank Ryan en Fran Ryan. Met o.a. Myrna Loy, Don Ameche, Rhys Willams, Bobby Driscoll en Richard Gaines.

Een amusant komedietijdsbeeld met mannenjaagster Loy die met de warhoofdige uitvinder Ameche trouwt.

The Thin Man Goes Home

1944 | Mysterie, Thriller, Komedie

Verenigde Staten 1944. Mysterie van Richard Thorpe. Met o.a. William Powell, Myrna Loy, Lucile Watson, Gloria DeHaven en Anne Revere.

Powell en Astor gaan op visite in Sycamore Springs bij Powells ouders. Zijn moeder, Watson, is nog steeds teleurgesteld dat zoonlief niet in de voetsporen van papa Davenport is getreden en dokter is geworden. Ze zijn nauwelijks aangekomen of er valt al een dode. Powell en Astor raken betrokken bij een sabotagezaak in een plaatselijke fabriek van oorlogstuig. Ontspannende detective-film met intelligente humor. De hoofdrolspelers zijn in deze vijfde film uit de THIN MAN-serie helemaal met hun personage vergroeid en de komische dialogen komen spontaan over. Robert Riskin en Dwight Taylor schreven het scenario gebaseerd op personages van Dashiell Hammett. Fotografie van Karl Freund. Zie ook: 'Thin Man'-serie.

Shadow of the Thin Man

1941 | Mysterie, Thriller

Verenigde Staten 1941. Mysterie van W.S. Van Dyke. Met o.a. William Powell, Myrna Loy, Barry Nelson, Donna Reed en Sam Levene.

De vierde film in de reeks THIN MAN - een komische serie over moord en mysterie - met amateurspeurders Nick en Nora (Powell- Loy), die een dagje naar de paardenraces gaan. Ze raken - uiteraard - verwikkeld in een moord en worden geholpen door Nick Jr. en Asta, de hond. Een fijne, onderhoudende film. Let op het zeldzame optreden van Stella Adler (als gangsterliefje) die later bekend zou worden als autoriteit op het vakgebied van de dramaturgie. Het scenario is van Irving Brecher en Harry Kurnitz. Camerawerk van William Daniels. Zie ook: 'Thin Man'-serie.

Love Crazy

1941 | Komedie

Verenigde Staten 1941. Komedie van Jack Conway. Met o.a. William Powell, Myrna Loy, Gail Patrick, Jack Carson en Florence Bates.

Het ene misverstand na het andere in deze sterke huwelijksklucht die halverwege stoom verliest. Hoogtepunten: Powell die probeert te bewijzen dat hij gek is en Carsons maffe karakterschets als Ward Willoughby.

Third Finger, Left Hand

1940 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1940. Komedie van Robert Z. Leonard. Met o.a. Myrna Loy, Melvyn Douglas, Raymond Walburn, Lee Bowman en Bonita Granville.

De knappe Loy is hoofdredactrice van een modeblad. Ze draagt een gouden armbandachtige ring om haar vinger om zo de indruk te vestigen dat ze getrouwd is, waarmee ze welwillende mannen op een afstand houdt. Ze houdt van Douglas maar maakt het hem daardoor niet gemakkelijk. Een matige komedie waarin de aantrekkelijke spelers verzuipen.

Left Hand Third Finger

1940 | Experimenteel, Komedie

Verenigde Staten 1940. Experimenteel van Robert Z. Leonard. Met o.a. Lee Bowman, Raymond Walburn, Myrna Loy en Melvyn Douglas.

De knappe Loy is hoofdredactrice van een modeblad. Ze draagt een gouden armbandachtige ring om haar vinger om zo de indruk te vestigen dat ze getrouwd is, waarmee ze welwillende mannen op een afstand houdt. Ze houdt van Douglas maar maakt het hem daardoor niet gemakkelijk. Een matige komedie waarin de aantrekkelijke spelers verzuipen.

I Love You Again

1940 | Komedie

Verenigde Staten 1940. Komedie van W.S. Van Dyke. Met o.a. William Powell, Myrna Loy, Frank McHugh, Edmund Lowe en Donald Douglas.

Powell is zijn huwelijk met Loy meer dan beu en hij wil niets liever dan scheiden en weer vrijgezel worden. Door een klap op zijn hoofd raakt hij echter zijn geheugen kwijt. Als hij Loy weer ontmoet, is hij meteen weer verliefd op haar. Razendsnelle komedie met een populair liefdespaar uit de jaren 1940-50, Powell en Loy. Hun snedige dialogen zijn schitterend en komen nog steeds verfrissend over. Het vindingrijke scenario, dat naar het einde toe enigszins aan vaart verliest, is van Charles Lederer, George Oppenheimer en Harry Kurnitz. Het camerawerk werd verricht door Oliver T. Marsh.

The Rains Came

1939 | Drama, Romantiek, Western

Verenigde Staten 1939. Drama van Clarence Brown. Met o.a. Myrna Loy, Tyrone Power, George Brent, Brenda Joyce en Nigel Bruce.

Een roman van Louis Bromfield bewerkt voor de Hollywood- standaard. Een Indiase Hoogheid valt voor society-dame Loy. Goede aardbevingsscènes - de film kreeg dan ook een Oscar voor de special effects. Het scenario is van Philip Dunne en Julien Josephson. Herfilmd als THE RAINS OF RANCHIPUR.

Lucky Night

1939 | Komedie

Verenigde Staten 1939. Komedie van Norman Taurog. Met o.a. Mirna Loy, Robert Taylor, Henry O'Neill, Marjorie Main en Irving Bacon.

Een fiasco waarin Loy (dochter van een rijk industrieel) en Taylor (een verslaafde gokker) elkaar ontmoeten, dronken worden en trouwen - allemaal in één avond. Lijkt leuker dan het is.

Another Thin Man

1939 | Misdaad, Komedie, Thriller

Verenigde Staten 1939. Misdaad van W.S. Van Dyke. Met o.a. William Powell, Myrna Loy, C. Aubrey Smith, Otto Kruger en Nat Pendleton.

Op een landgoed op Long Island wordt een moord gepleegd, waarna het populaire, bezopen detective-echtpaar (samen met Asta en pasgeboren zoontje Nick jr.) op de proppen komt om de dader te vinden. Sinds ze moeder is geworden, is Nora wel een beetje minder gaan drinken. Deze genietbare derde film in de reeks is de laatste die gebaseerd is op een verhaal van Dashiell Hammett. Scenario van Frances Goodrich en Albert Hackett. Camerawerk van Oliver T. Marsh en William Daniels. Zie ook: 'Boston Blackie'- serie.

Too Hot to Handle

1938 | Komedie, Actiefilm

Verenigde Staten 1938. Komedie van Jack Conway. Met o.a. Clark Gable, Myrna Loy, Walter Pidgeon, Leo Carrillo en Johnny Hines.

Chris Hunter (Gable) en Bill Dennis (Pidgeon) zijn primeurjagers, die door Alma Harding (Loy) te hulp worden geroepen om haar broer, die meer dan een jaar geleden in Zuid- Amerika verdween, te helpen zoeken. Daverende actiekomedie met als belangrijkste aantrekkingskracht de vedetten, die dan ook de stukken van het scherm spelen. Het scenario van Laurence Stallings en John Lee Mahin, naar een verhaal van Len Hammond, bevat jammer genoeg evenveel dieptepunten als bijzonder goed geslaagde gags, toch zal niemand zich vervelen. Gable is te zien tijdens enkele onvergetelijke momenten en het voorspelbare einde is niet echt storend. Een film om van te genieten, zonder na te denken. Harold Rosson tekende voor de fotografie en Franz Waxman componeerde een leuke score.

Test Pilot

1938 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1938. Avonturenfilm van Victor Fleming. Met o.a. Clark Gable, Myrna Loy, Spencer Tracy, Lionel Barrymore en Samuel S. Hinds.

De romantiek en het drama laten zich niet steeds even goed vermengen in een verhaal over een stuntpiloot Jim Lane (Gable). Zijn makker Gunner (Tracy) steelt de film als Jim een nieuw vliegtuig uitprobeert. Vincent Lawrence en Waldemar Young bewerkten het verhaal van Frank 'Spig' Weach tot scenario. Ray June deed het camerawerk.

Parnell

1937 | Biografie

Verenigde Staten 1937. Biografie van John M. Stahl. Met o.a. Clark Galiver, Edmund Gwenn, Alan Marshal, Donald Crisp en Billie Burke.

De biografie van de populaire en machtige Iers-nationalistische leider wiens carrière werd geruïneerd doordat zijn overspelige verhouding met Kitty O'Shea aan het daglicht werd gebracht. Een film die zich moeizaam voortsleept en niet de geweldige mogelijkheden benut die het verhaal biedt; hij werd in 1937 een flop, en dat was zeker terecht.

Man-Proof

1937 | Misdaad

Verenigde Staten 1937. Misdaad van Richard Thorpe. Met o.a. Myrna Loy, Rosalind Russell, Franchot Tone, Walter Pidgeon en Rita Johnson.

Een typisch MGM-melodrama. Loy wil met Pidgeon trouwen. Helaas voor haar trouwt hij met de rijke Russell, want hij heeft geld nodig. Myrna blijft smachtend wachten en ziet hoe Walter na zijn huwelijksreis weer in haar is geïnteresseerd en dan is er ook nog Tone die een oogje op haar heeft. Onwerkelijk, maar leuk geacteerd.

Double Wedding

1937 | Romantiek, Experimenteel, Komedie

Verenigde Staten 1937. Romantiek van Richard Thorpe. Met o.a. William Powell, Myrna Loy, Florence Rice, Edgar Kennedy en Sidney Toler.

Amusante slapstickromantiek tussen tegenpolen Charlie Lodge (William Powell) als maffe schilder en Margit Agnew (Myrna Loy) als workaholic mode-ontwerpster die elkaar ontdekken tijdens het regelen van het huwelijk van Margit's jongere zus Irene (Rice). Bedreven productiewerk uit de MGM studio, een bedrijf met toentertijd 'meer sterren dan aan de hemel', en de zevende duo-rol van Powell en Loy die nog acht keer samen het doek zouden delen. Jo Swerling bewerkte het toneelstuk 'Great love' van Ferenc Molnár tot scenario. (VM/VPRO Gids)

Wife vs. Secretary

1936 | Komedie

Verenigde Staten 1936. Komedie van Clarence Brown. Met o.a. Clark Gable, Jean Harlow, Myrna Loy, May Robson en George Barbier.

Een volmaakt voorbeeld van vakwerk uit de droomfabriek van Hollywood: top-sterren laten zien wat zij met minderwaardig materiaal kunnen doen. Harlow is bijzonder goed als de secretaresse die zich onmisbaar maakt bij haar chef, uitgever Gable en in beider levens complicaties veroorzaakt. Loy is Gable's vrouw en Stewart is Harlows verloofde. Het scenario werd overigens door competente lieden geschreven: Norman Krasna, Alice Duer Miller en John Lee Mahin en gebaseerd op een verhaal van Faith Baldwin. Ray June verzorgde de geroutineerde fotografie.

Wife versus Secretary

1936 | Drama, Experimenteel, Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1936. Drama van Clarence Brown. Met o.a. Jean Harlow, Clark Gable en Myrna Loy.

Een volmaakt voorbeeld van vakwerk uit de droomfabriek van Hollywood: top-sterren laten zien wat zij met minderwaardig materiaal kunnen doen. Harlow is bijzonder goed als de secretaresse die zich onmisbaar maakt bij haar chef, uitgever Gable en in beider levens complicaties veroorzaakt. Loy is Gable's vrouw en Stewart is Harlows verloofde. Het scenario werd overigens door competente lieden geschreven: Norman Krasna, Alice Duer Miller en John Lee Mahin en gebaseerd op een verhaal van Faith Baldwin. Ray June verzorgde de geroutineerde fotografie.

To Mary - With Love

1936 | Drama

Verenigde Staten 1936. Drama van John Cromwell. Met o.a. Warner Baxter, Myrna Loy, Ian Hunter, Claire Trevor en Jean Dixon.

Een verjaard maar goed drama waarin Baxter en Loy een stormachtig huwelijk beleven, maar die tenslotte meer dan ooit tevoren van elkaar houden.

The Great Ziegfeld

1936 | Biografie, Musical

Verenigde Staten 1936. Biografie van Robert Z. Leonard en Robert Leonard. Met o.a. William Powell, Myrna Loy, Luise Rainer, Frank Morgan en Fanny Brice.

Spectaculaire en zeer onderhoudende biografie van de flamboyante impresario Florenz Ziegfeld met Powell in een schitterende hoofdrol. Maar Rainer (als Anna Held) is adembenemend. Ze won dan ook een Academy Award; haar telefoonsc[KA2]ene is klassiek. De film kreeg ook Oscars voor de Beste Film en Beste Choreografie (het nummer 'A Pretty Girl Is Like A Melody' kwam voor de verantwoording van Seymour Felix). Scenario van William Anthony McGuire. Camerawerk van Oliver T. Marsh, Ray June en George Folsey.

Petticoat Fever

1936 | Komedie

Verenigde Staten 1936. Komedie van George Fitzmaurice. Met o.a. Robert Montgomery, Myrna Loy, Reginald Owen en Irving Bacon.

Professioneel behandelde komedie, waarin de eenzame Montgomery, die voor de regering werkt in het noorden van Amerika, de vrouwelijke piloot Loy verleidt, wier vliegtuig daar neerstort.

Libeled Lady

1936 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1936. Komedie van Jack Conway. Met o.a. Jean Harlow, William Powell, Myrna Loy, Spencer Tracy en Walter Connolly.

Miljonairsdochter Loy doet geheel terecht de `New York Evening Post`, de roddelkrant van hoofdredacteur Tracy, een proces aan wegens smaad. Ze zou een Engelse edelman getracht hebben te strikken. Ze eist vijf miljoen dollar. Tracy vraagt zijn vriend en ex-medewerker, hartedief Powell om hem een handje te helpen door Loy (in zijn armen) te laten vallen voor zijn charme en zo de zaak 'echt' te maken, en zijn verloofde Harlow kan het paar vastleggen op de gevoelige plaat. Alles loopt echter mis. Een schitterende en strak geregisseerde komedie die draait om de vier sterren. Het puike script is afkomstig van George Oppenheimer, Howard Emmett Rogers en Maurine Watkins, die het verhaal van Wallace Sullivan tot scenario bewerkten. Norbert Brodine stond achter de camera. Opnieuw gemaakt als EASY TO WED.

After the Thin Man

1936 | Mysterie, Thriller, Komedie

Verenigde Staten 1936. Mysterie van W.S. Van Dyke. Met o.a. William Powell, Elissa Landi, Myrna Loy, James Stewart en Joseph Calleia.

In deze verrukkelijke tweede film in de reeks treffen we de hoffelijke Charles in San Francisco aan, waar hij bezig is de zoveelste moord op te lossen, wanneer hij tenminste niet finaal laveloos is. Een iets te langdradige maar eersteklas film met een werkelijke verrassende dader en een leuke slotscène, waarin ook Asta meedoet. Frances Goodrich bewerkte een verhaal van Dashiell Hammett tot scenario. In beeld gebracht door Oliver T. Marsh. Zie ook: 'Boston Blackie'-serie.

Wings in the Dark

1935 | Drama

Verenigde Staten 1935. Drama van James Flood. Met o.a. Cary Grant, Myrna Loy, Dean Jagger, Roscoe Karns en Hobart Cavanaugh.

Vliegenierster-stuntpilote Loy valt voor vlieger Grant, maar die wordt blind bij een benzine-explosie. Aantrekkelijke rollen blijven in de lucht hangen door een scenario dat dit melodrama niet aannemelijk maakt. Mooie luchtfotografie.

Whipsaw

1935 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1935. Misdaad van Sam Wood. Met o.a. Myrna Loy, Spencer Tracy, Harvey Stephens, William Harrigan en Clay Clement.

Tracy maakt gebruik van het slechte meisje Loy om een dievenbende onschadelijk te maken. De voorspelbare situaties vloeien voort uit een bekend aandoend, maar goed geregisseerd misdaadverhaal.

The Thin Man

1934 | Mysterie, Komedie, Thriller, Film noir

Verenigde Staten 1934. Mysterie van W.S. Van Dyke. Met o.a. William Powell, Myrna Loy, Maureen O'Sullivan, Nat Pendleton en Minna Gombell.

Nick (Powell) en Nora (Loy) doen onderzoek naar de dood van een uitvinder. Deze klassieke mengeling van humor en suspense was de eerste film rond het paar dat één van de grootste romantische duo's uit de filmgeschiedenis zou worden. In slechts twee weken tijd opgenomen door regisseur Woody 'One-Shot' Van Dyke en cameraman James Wong Howe, zou deze film voortleven als dé komische detectivefilm bij uitstek en als inspiratiebron dienen voor vijf vervolgfilms zowel als talloze imitaties. Frances Goodrich en Albert Hackett bewerkten de roman van Dashiell Hammett. Het camerawerk is van James Wong Howe.

Stamboul Quest

1934 | Romantiek, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1934. Romantiek van Sam Wood. Met o.a. Myrna Loy, George Brent, Lionel Atwill, C. Henry Gordon en Mischa Auer.

Een exotische combinatie van romantiek en intriges: Duitse spionne Loy wordt in Turkije gedurende WO I verliefd op de Amerikaanse student Brent.

Men in White

1934 | Drama

Verenigde Staten 1934. Drama van Richard Boleslawski. Met o.a. Clark Gable, Myrna Loy, Jean Hersholt, Elizabeth Allan en Otto Kruger.

Een sterbezetting in een steriele verfilming van een toneelstuk van Sidney Kingsley; Gable is een arts die moet kiezen tussen een studie met Hersholt en een huwelijk met Loy, een meisje van de wereld.

Manhattan Melodrama

1934 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1934. Drama van W.S. Van Dyke. Met o.a. Clark Gable, William Powell, Myrna Loy, Leo Carrillo en Isabel Jewell.

De jeugdmakkers Gable en Powell blijven vrienden, ook als ze volwassen zijn, hoewel de een gangster is en de ander officier van justitie. Een veelgebruikt plot, maar in plaats van een clich[KA1]ematig verhaal wordt het geheel gedragen door de drie sterren (Gable, Powell, Rooney) en is het onder de vakkundige regie zeer onderhoudend. Arthur Caesar kreeg een Oscar voor het verhaal. Deze film is de Amerikaanse geschiedenis ingegaan als de film die Dillinger zag voordat hij werd neergeschoten in het Biograph Theatre in Chicago.

Evelyn Prentice

1934 | Drama

Verenigde Staten 1934. Drama van William K. Howard. Met o.a. William Powell, Myrna Loy, Una Merkel, Rosalind Russell en Isabel Jewell.

Dit verhaal over een succesvolle advocaat die niet weet dat zijn eigen vrouw in de moeilijkheden zit, is te afgezaagd, en uiteindelijk te onwaarschijnlijk. De meespelende acteurs rijzen boven het materiaal uit, alleen Cora Sue Collins laat zich kennen als een vreselijk kind. Opnieuw verfilmd als STRONGER THAN DESIRE.

Broadway Bill

1934 | Komedie

Verenigde Staten 1934. Komedie van Frank Capra. Met o.a. Warner Baxter, Walter Connolly, Myrna Loy, Helen Vinson en Lynne Overman.

Baxter ziet het niet zitten als directeur van de papierfabriek van zijn schoonvader. Op een avond vertelt hij de rauwe waarheid. Hij heeft meer belangstelling voor Broadway Bill, het renpaard dat hij heeft gekocht. Alleen schoonzus Loy kan zijn actie begrijpen. Sterk verouderde komedie, die destijds moet zijn gewaardeerd maar nu nog maar bij vlagen kan boeien. Het is allemaal veel te doorzichtig en simplistisch, al is Loy prachtig in haar rol van rebelse dochter. Robin Riskin baseerde zijn scenario op het verhaal On The Nose van Mark Hellinger. Camerawerk van Joseph Walker. Capra maakte zelf in 1950 de musical-remake RIDING HIGH met Bing Crosby, waarvoor hij fragmenten gebruikte uit de originele film.

When Ladies Meet

1933 | Drama

Verenigde Staten 1933. Drama van Edward H. Griffith. Met o.a. Ann Harding, Robert Montgomery, Myrna Loy, Alice Brady en Frank Morgan.

Als Harding en Loy elkaar ontmoeten, komt een nieuwe roman ter sprake. Ze weten alleen niet dat ze beiden van dezelfde man houden... net als de romanfiguren. Nogal volgeprate, maar ongewone en intelligente film, met een top-bezetting. De glans van MGM straalt ervan af. In 1941 opnieuw verfilmd.

Topaze

1933 | Komedie

Verenigde Staten 1933. Komedie van Harry D'Arrast. Met o.a. John Barrymore, Myrna Loy, Albert Conti, Luis Alberni en Reginald Mason.

Een verrukkelijke film door Ben Hecht bewerkt naar het toneelstuk van Marcel Pagnol over een onkreukbaar eerlijke onderwijzer in Frankrijk, die echter in zijn naïviteit betrokken raakt bij een complot van een rijke baron. Barrymore is volmaakt in de hoofdrol. Nieuwe versie: I LIKE MONEY.

The Prizefighter and the Lady

1933 | Misdaad, Sportfilm, Drama, Komedie, Romantiek, Thriller

Verenigde Staten 1933. Misdaad van W.S. Van Dyke. Met o.a. Myrna Loy, Max Baer, Otto Kruger, Walter Huston en Jack Dempsey.

Deze onderhoudende film verzandt niet in clich[KA1]e`s. Steve (Baer) wordt verliefd op gangsterlief Belle (Loy) die uit de hogere klassen komt. Een opwindende bokswedstrijd tot slot. Het scenario naar een verhaal van Frances Marion is van John Meehan en John Lee Mahin. Het camerawerk is van Lester White.

The Barbarian

1933 | Romantiek, Experimenteel, Komedie, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1933. Romantiek van Sam Wood. Met o.a. Ramon Novarro, Myrna Loy, Reginald Denny, Louise Closser-Hale en C. Aubrey Smith.

Zouteloos verhaal over een zogenaamd charmante Arabische gids die onvermoeibaar achter toeriste aanjaagt. Gefilmd in Egypte; veel beelden van Myrna, inclusief een naaktscène in bad. Scenario van Anita Loos en Elmer Harris. Camerawerk van Harold Rosson.

Penthouse

1933 | Komedie

Verenigde Staten 1933. Komedie van W.S. Van Dyke. Met o.a. Warner Baxter, Myrna Loy, Charles Butterworth, Mae Clarke en C. Henry Gordon.

Een grandioze melodramatische komedie met Baxter als een louche advocaat die zich verzekert van de hulp van de sprankelende callgirl Loy om de schurk om wie alles draait, te slim af te zijn. Zonder meer een juweeltje, dat veel te weinig aandacht heeft gekregen. Opnieuw verfilmd als SOCIETY LAWYER.

Thirteen Women

1932 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1932. Drama van George Archainbaud. Met o.a. Irene Dunne, Ricardo Cortez, Myrna Loy, Jill Esmond en Florence Eldredge.

Dwaze nonsens met Loy als een halfbloed met hypnotische gaven waarmee ze wraak neemt op voormalige medestudenten die haar vroeger op school negeerden.

The Wet Parade

1932 | Misdaad

Verenigde Staten 1932. Misdaad van Victor Fleming. Met o.a. Walter Huston, Lewis Stone, Dorothy Jordan, Robert Young en Jimmy Durante.

Een extreem lange scheldkanonnade op het Duivelse Vocht, die zowel antidrank als antidrooglegging is. In het eerste half uur is Stone een alcoholische, zuidelijke heer; de tweede helft speelt zich in het noorden af en concentreert zich op agenten van de drooglegging (met nota bene Jimmy Durante). Vreemd, maar interessant.

The Mask of Fu Manchu

1932 | Sciencefiction, Fantasy, Horror, Thriller, Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1932. Sciencefiction van Charles Brabin en Charles Vidor. Met o.a. Boris Karloff, Lewis Stone, Karen Morley, Myrna Loy en Charles Starrett.

Een ingewikkelde griezelfilm over een krankzinnige Chinees, Karloff, die een expeditie naar het graf van Ghengis Khan in gevaar brengt. Veel poespas en hocus-pocus, maar leuk. Loy speelt een exotische dame, in een van haar rollen vóór haar Thin Man-avonturen. Scenario van Irene Kuhn, Edgar Allan Woolf en John Willard naar een roman van Sax Rohmer. Camerawerk van Tony Gaudio.

The Animal Kingdom

1932 | Komedie

Verenigde Staten 1932. Komedie van Edward H. Griffith. Met o.a. Ann Harding, Leslie Howard, Myrna Loy, William Gargan en Neil Hamilton.

De intellectuele, steenrijke uitgever en bon-vivant Howard heeft zich blijkbaar toch laten strikken wanneer hij zijn verloving aankondigt met Loy, een respectabel meisje uit de hogere kringen. Maar dan verschijnt Harding terug in zijn leven. Met haar had hij een flamboyante verhouding zonder verplichtingen. Maar nu zou ze graag trouwen. Howard staat voor een verscheurend dilemma. Toneelmatige dramatische komedie die goed gespeeld wordt, maar die nu erg verouderd overkomt. Harding als de losbollige minnares en Gargan als de alles behalve alledaagse butler van Howard stelen de show. Het toneelstuk van Philip Barry werd bewerkt door Horace Jackson. George Folsey zette alles in beeld. In Engeland uitgebracht als THE WOMAN IN HIS HOUSE. In 1946 hermaakt als ONE MORE TOMORROW.

Love Me Tonight

1932 | Musical

Verenigde Staten 1932. Musical van Rouben Mamoulian. Met o.a. Maurice Chevalier, Jeanette MacDonald, Myrna Loy, C. Aubrey Smith en Charles Butterworth.

Derde en ongetwijfeld beste van de vier films die Chevalier en MacDonald samen maakten. Chevalier is een Parijse kleermaker, die per ongeluk in aristocratische kringen terechtkomt en verliefd wordt op prinses MacDonald. Het sprookjesachtige scenario van Samuel Hoffenstein, Waldemar Young en George Marion Jr., naar een toneelstuk van Leopold Marchand en Paul Armont, groeide uit tot een geestige, sprankelende film, die nog niets van zijn charme heeft verloren. Mamoulians regie is bijzonder vlot. De twee hoofdrolspelers zijn goed op elkaar ingespeeld en stralen een aanstekelijk enthousiasme uit. Enkele klassiek geworden songs, zoals 'Isn't It Romantic' en 'Mimi', maken de film nog aantrekkelijker. Onvergetelijke combinatie van komedie, melodrama en muziek. Fotografie is van Victor Milner, en Richard Rogers en Lorentz Hart stonden in voor de songs.

Emma

1932 | Drama

Verenigde Staten 1932. Drama van Clarence Brown. Met o.a. Marie Dressler, Richard Cromwell, Jean Hersholt, Myrna Loy en John Miljan.

Prachtige film, waarin Dressler op haar best is; zij speelt een totaal aan de grond geraakte vrouw die als huismeid en kinderjuffrouw gaat werken voor een gezin en tenslotte met de weduwnaar geworden vader (Hersholt) trouwt. Een sentimentele film, die echter geen moment gaat tegenstaan, dank zij de geweldige Marie.

Transatlantic

1931 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1931. Avonturenfilm van William K. Howard. Met o.a. Edmund Lowe en Myrna Loy.

Sfeervolle intriges aan boord van een schip, maar het beste werk werd geleverd door ontwerper Gordon Wiles en cameraman James Wong Howe die effecten creëerden die in Hollywood navolging vonden.

The Devil to Pay

1931 | Horror, Komedie

Verenigde Staten 1931. Horror van George Fitzmaurice. Met o.a. Ronald Colman, Loretta Young, David Torence, Myrna Loy en Mary Forbes.

Een vroege showfilm met gebreken, maar Colman doet zijn best in deze bedenkelijke salonkomedie.

Consolation Marriage

1931 |

1931. Paul Sloane. Met o.a. Matt Moore, John Halliday, Irene Dunne, Myrna Loy en Pat O'Brien.

Een vroege showfilm met gebreken, maar Colman doet zijn best in deze bedenkelijke salonkomedie.

Arrowsmith

1931 | Drama

Verenigde Staten 1931. Drama van John Ford. Met o.a. Ronald Colman, Helen Hayes, Richard Bennett, Myrna Loy en Beulah Bondi.

Gebaseerd op Sinclair Lewis` mooie roman over een toegewijde medische onderzoeker (Colman) die trouw blijft aan zijn idealen ondanks het verlies van zijn vrouw (Hayes) en de verleiding om met een rijk meisje (Loy) iets nieuws aan te vangen. Absorberend drama onder voortreffelijke regie van Ford met een mooi scenario van Sidney Howard.

A Connecticut Yankee in King Arthur's Court

1931 | Fantasy

Verenigde Staten 1931. Fantasy van David Butler. Met o.a. Will Rogers, Maureen O'Sullivan, Frank Albertson, William Farnum en Myrna Loy.

Geslaagde, komische verfilming van Mark Twains vertelling over een man die in zijn dromen teruggaat naar de tijd van Koning Arthur, waar hij de kennis over het moderne leven aan de man brengt. In 1949 opnieuw verfilmd als musical onder dezelfde titel.

A Connecticut Yankee

1931 |

Verenigde Staten 1931. David Butler. Met o.a. Maureen O'Sullivan, Will Rogers, Frank Albertson en Myrna Loy.

Geslaagde, komische verfilming van Mark Twains vertelling over een man die in zijn dromen teruggaat naar de tijd van Koning Arthur, waar hij de kennis over het moderne leven aan de man brengt. In 1949 opnieuw verfilmd als musical onder dezelfde titel.

Under A Texas Moon

1930 | Western

Verenigde Staten 1930. Western van Michael Curtiz. Met o.a. Frank Fay, Raquel Torres, Myrna Loy, Armida en Noah Beery sr.

Een westernkomedie, voor de liefhebbers een geslaagde. Fay is de Don Juan van het Wilde Westen die regelmatig in gezang uitbarst om zijn liefde te verklaren en heel wat mooie senorita's zijn aandacht schenkt. Daarnaast wordt er jacht gemaakt op een stel veedieven die een prijs op hun hoofd hebben staan. Gordon Rigby schreef het scenario naar het verhaal Two-gun Man van Edward Stewart White, dat eerder in 1926 onder deze titel was verfilmd, maar dan serieus, met Fred Thomson. William Rees deed het camerawerk.

Rogue of the Rio Grande

1930 | Western

Verenigde Staten 1930. Western van Spencer Gordon Bennet. Met o.a. José Bohr, Raymond Hatton, Myrna Loy, Carmelita Geraghty en Walter Miller.

Bohr is een soort Robin Hood aan de Mexicaanse grens, waar hij van de rijke burgemeester steelt om de armen en onderdrukten te helpen. Een onderhoudende western met Hatton voor de nodige humor. Loy danst en zingt wat maar is verder overbodig. Er is genoeg actie in Oliver Drake's scenario, ook al zijn de dialogen minnetjes.

Renegades

1930 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1930. Avonturenfilm van Victor Fleming. Met o.a. Warner Baxter, Myrna Loy, Noah Beery sr, Gregory Gaye en George Cooper.

Zwaar op de maag liggend verhaal over deserteurs uit het Vreemdelingenlegioen in Marokko, van wie er [KA1]e[KA1]en (Baxter) wordt verraden door de verleidelijke spionne Loy. Het ingewikkelde verhaal ontwikkelt zich ongebruikelijk naar een afgezaagd einde.

Last of the Duanes

1930 | Western

Verenigde Staten 1930. Western van Alfred L. Werker. Met o.a. George O'Brien, Lucille Brown, Myrna Loy, Walter McGrail en James Bradbury Jr..

De derde van de vier verfilmingen van het boek van Zane Grey. O'Brien redt Brown uit de handen van McGrail maar dan wordt diens vrouw, Loy, verliefd op O'Brien. Gecompliceerd, maar uiteindelijk verdwijnt McGrail toch achter de tralies. Opmerkelijk is dat David Howard met wie O'Brien de meeste van zijn westerns maakte, de regisseur is van een Spaanse versie van deze film, EL ULTIMO DE LOS VARGAS, waarin niet O'Brien de titelrol speelt doch George Lewis.

Jazz Cinderella

1930 | Musical

Verenigde Staten 1930. Musical van Scott Pembroke. Met o.a. Myrna Loy, Jason Robards sr, Nancy Welford en Dorothy Phillips.

Een sociaal drama met romantische verwikkelingen; er zijn enkele liedjes in te horen, zoals 'True Love' en 'Hot and Bothered Baby'.

Isle of Escape

1930 | Drama, Misdaad

Verenigde Staten 1930. Drama van Howard Bretherton. Met o.a. Myrna Loy, Monte Blue, Bette Compson, Noah Beery sr en Nina Quartero.

Een typische 'Stille Zuidzee-idylle', compleet met hula-hula- meisjes, koppensnellers en merkwaardige rituelen, gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van G.C. Dixon. Een man op de vlucht wil in een primitieve omgeving tot rust komen.

The Show of Shows

1929 | Musical

Verenigde Staten 1929. Musical van Frank Fay. Met o.a. H.B. Warner, Sally O'Neal, Myrna Loy, Noah Beery sr en Chester Conklin.

Het vakblad Variety schreef: de kleuren zien eruit alsof een kind van zeven zich had uitgeleefd met een goedkoop verfdoosje. Maar ja, het was 1929. Deze showfilm is ondanks dat zeker de moeite waard. Alleen al om de grootse sterbezetting.

The Great Divide

1929 | Western

Verenigde Staten 1929. Western van Reginald Barker. Met o.a. Dorothy Mackaill, Ian Keith, Myrna Loy, Lucien Littlefield en Creighton Hale.

Zwakke derde verfilming van het stuk van William Vaughn Moody, ditmaal bewerkt door Fred Myton. Slechte decorbouw, matig spel en sterke afwijking van het origineel werken niet mee om een onderhoudende western tot stand te brengen. Keith is verliefd op Mackaill, die echter verloofd is met Hale. Loy is stapelgek op Keith en poogt te voorkomen dat er wat moois groeit tussen Mackaill en Keith. Dat deze twee elkaar toch weten te vinden hoeft geen betoog. De liedjes die eraan zijn toegevoegd doen slechts afbreuk aan het geheel. Lee Garmes en Alvin Knechtel deden het camerawerk.

The Desert Song

1929 | Drama, Historische film, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1929. Drama van Roy Del Ruth. Met o.a. John Boles, Carlotta King, Johnny Arthur, Louise Fazenda en Edward Martindel.

Eerste verfilming van de succesvolle operette van Sigmund Romberg. John Boles biedt de helpende hand aan Afrikaanse inboorlingen in de strijd tegen de Arabieren. Andere verhalen werden in 1944 (Dennis Morgan) en 1953 (Gordon McRae) uitgebracht.

Noah's Ark

1929 |

Verenigde Staten 1929. Michael Curtiz. Met o.a. Dolores Costello, George O'Brien, Noah Beery sr, Louise Fazenda en Gwynne Williams.

Opgesmukt en niet origineel verhaal (geschreven door Darryl F. Zanuck), waarin een roekeloze O`Brien door Europa loopt te flaneren en verliefd wordt op een Duits meisje (Costello). WO I staat echter op het punt om uit te breken en ten slotte realiseert hij zich wat zijn plicht is, waarna hij dienst neemt in het Amerikaanse leger. Op de een of andere manier wordt er een parallel getrokken met de tijd van Noach, wat verbeeld wordt in een ellenlange flash-back. Deze bijbelse scène is met een verbluffende gedetailleerdheid verfilmd en zit vol met geweldige speciale effecten. De sprekende scènes in deze stomme film komen enigszins onbeholpen over. De oorspronkelijke lengte bedroeg 135m, maar na de première werd er al geknipt tot 104m. De film werd in 1989 gereconstrueerd. Let op voor de kopieën van 75m die in 1957 opnieuw werden uitgegeven.

A Girl in Every Port

1928 | Komedie

Verenigde Staten 1928. Komedie van Howard Hawks. Met o.a. Victor McLaglen, Maria Casajuana, Natalie Joyce, Louise Brooks en Robert Armstrong.

Stevige, bruisende komedie over twee snoevende zeelui en hun amoureuze rivaliteiten over de hele wereld. Gedateerd, om het maar voorzichtig uit te drukken, maar het enthousiasme van de acteurs komt nog steeds over. Herverfilmd als GOLDIE.

The Jazz Singer

1927 | Drama, Musical

Verenigde Staten 1927. Drama van Alan Crosland. Met o.a. Al Jolson, May McAvoy, Warner Oland, Eugenie Bresserer en Otto Lederer.

Deze legendarische, eerste sprekende film is in werkelijkheid zwijgend met een paar muzikale sc[KA2]enes. Het verhaal over de zoon (Jolson) van de voorzanger (Oland) die de showbusiness ingaat rammelt, maar omdat het een mijlpaal in de filmgeschiedenis is, moet je hem een keer zien. Liedjes: 'Mammy', 'Toot Toot Tootsie' enzovoort. Let op Myrna Loy als koormeisje. Alfred A. Cohn en Jack Jarmuth bewerkten het toneelstuk Day of Atonement van Samson Raphaelson tot scenario. Camerawerk van Hal Mohr. Het geluid werd later door Lobster Films gerestaureerd.

So This Is Paris

1926 | Komedie, Zwijgende film

Verenigde Staten 1926. Komedie van Ernst Lubitsch. Met o.a. Monte Blue, Patsy Ruth Miller, Lilyan Tashman, Andre Berenger en Myrna Loy.

Een luchtige, zwijgende Lubitschfilm; een subtiele en romantische komedie over de dansers Tashman en Berenger, die flirten met dr. Blue en zijn vrouw Miller. Onderhoudend, vlot en grappig.

Don Juan

1926 | Avonturenfilm, Romantiek

Verenigde Staten 1926. Avonturenfilm van Alan Crosland. Met o.a. John Barrymore, Mary Astor, Willard Louis, Estelle Taylor en Helene Costello.

Onderhoudende cape-en-degenfilm, waarin Barrymore amoureus als nooit tevoren, omringd door topacteurs (onder wie Oland als Cesare Borgia en Taylor als de beruchte Lucretia), en schitterende decors. Ook opmerkelijk als de eerste zwijgende film met Vitaphonemuziek en geluidseffecten.