Ferenc Kósa

Regisseur

Ferenc Kósa is regisseur.
Er zijn 3 films gevonden.

Guernica

1982 | Drama

Duitsland/Hongarije 1982. Drama van Ferenc Kósa. Met o.a. Ottilia Kovács, István Ilyés en Tibor Szilágyi.

Een arbeidster raakt bevreesd na het zien van tv-beelden over de (nucleaire) wapenwedloop. Een daaropvolgend interview met een beeldhouwer die er op zijn manier tegen protesteert doet haar besluiten hem op te zoeken. Hij adviseert haar Picasso`s `Guernica` te gaan bekijken. De confrontatie met het schilderij brengt haar echter geen oplossing. Deze eerste Oosteuropese protestfilm tegen de bewapening in West [KA1]en Oost getuigt van durf, maar de verwevenheid met andere verhaallijnen maakt het geheel onevenwichtig. Desondanks werd de film door de politieke boodschap enthousiast ontvangen op het festival in Veneti[KA3]e (1982).

Ítélet

1969 | Historische film

Hongarije 1969. Historische film van Ferenc Kósa. Met o.a. Ferenc Bessenyei, János Koltai, Tamás Major, Gheorghe Motoi en István Török.

Gebaseerd op de grote en tragisch geëindigde boerenopstand van de Serven in Hongarije in 1514. Paus Leo X roept in dit jaar op tot een kruistocht tegen de Turken. Een Hongaarse kardinaal wordt de organisatie opgedragen. In plaats van een kruistocht tegen de Turken werd de tocht een klassenoorlog tegen de adel. Hoewel de Hongaarse critici de film als een mislukking beschouwen, vindt de eigenzinnige Kósa er hoogtepunten uit zijn oeuvre in terug. Hij hanteert de geschiedenis als een middel om universele maatschappelijke kenmerken bloot te leggen. Een interessante poging.

Tizezer nap

1967 | Drama

Hongarije 1967. Drama van Ferenc Kósa. Met o.a. Tibor Molnár, Gyöngyi Bürös, András Kozák, János Rajz en Sándor Siménfalvy.

Aan de hand van persoonlijke ervaringen van een boer en zijn zoon wordt een beeld geschetst van dertig jaar Hongarije vanaf 1930 (10.000 zonnen = 10.000 dagen = 30 jaar). De kritische stellingname zorgde er voor, dat de film pas twee jaar na beëindiging werd uitgebracht. De film getuigt van intelligentie en durf. De fotografie in zwart-wit en cinemascope is van buitengewone kwaliteit. Een opmerkelijk debuut.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Ferenc Kósa op televisie komt.

Reageer