Ole Roos

Regisseur, Scenarist

Ole Roos is regisseur en scenarist.
Er zijn 3 films gevonden.

Majoren

1998 | Drama, Oorlogsfilm

Denemarken 1998. Drama van Ole Roos. Met o.a. Tomas Villum Jensen, Karen-Lise Mynster, Erik Wederøe, Nicoline Møller en Peter Reichardt.

De fascinatie van de Deense documentairemaker/filmregisseur Ole Roos - zoon, neef én broer van evenzoveel filmmakers - met de vaderlandse ziel sijpelt prachtig door de voegen van deze hoogst eigentijdse speelfilm rond de assimilatie van Deense VN-soldaten na een vredesmissie in Bosnië. Wat een feestelijke thuiskomst moet worden voor majoor Møller (Pilmark) loopt gewelddadig uit de hand, waarbij alle zenuwen bloot komen te liggen met in de hoofdrollen de onderlinge relaties van het peloton, de huiselijke sfeer en de militaire hiërarchie. (VM/VPRO Gids)

L'Homme qui voulait être coupable

1991 | Drama

Denemarken/Frankrijk 1991. Drama van Ole Roos. Met o.a. Anna Karina, Jesper Klein, Sam Besekow, Kirsten Norholt en Poul Bundgard.

Een bewerking van de roman van Henrik Stangerup, die zich afspeelt in het Denemarken van eind 19e eeuw, oftewel in een vastgeroeste, van haar vrijheid beroofde samenleving, waar niets mag. De autoriteiten oefenen druk uit op een schrijver, om de uitgever bij wie hij heeft gepubliceerd terug te vinden, want deze wordt gezocht. Een naargeestig en pessimistisch werk, ongetwijfeld berustend op ware feiten, waarvan deze film een getrouwe weergave is. Een beklemmende sfeer, die het beetje wilskracht dat de personages rest, breekt. Karina is nog altijd even verleidelijk en fascinerend. Innemende beelden van Peter Roos.

Forraederne

1983 | Drama, Oorlogsfilm

Denemarken 1983. Drama van Ole Roos. Met o.a. Allan Olsen, Ole Meyer, Sanne Salomonsen, Lisbet Dahl en Frits Helmuth.

Twee vrienden sluiten zich tijdens WOIItamelijk onbezonnen aan bij het Frikorps Danmark, een Deens regiment dat samen met de Duitse troepen vocht tegen de communisten. Hoewel ze voor het einde van de oorlog hun vergissing inzien en ze bij hun vlucht zelfs een nazi doden, worden ze tóch na de oorlog genadeloos opgejaagd. Gewond en uitgeput belanden ze uiteindelijk in hun geboortedorp, waar ze echter ook op een muur van wantrouwen en onbegrip stuiten. Harde, compromisloze dramatische film die nog maar eens de waanzin van de oorlog en de gevolgen ervan aanklaagt. USA/GB-titel THE TRAITORS.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Ole Roos op televisie komt.

Reageer