James Arness: cast.
Er zijn 40 films gevonden.

Gunsmoke: One Man's Justice

1994 | Western

Verenigde Staten 1994. Western van Jerry Jameson. Met o.a. James Arness, Bruce Boxleitner, Kelly Morgan, Amy Stock-Poynton en Alan Scarfe.

Deze tv-film begint met de beroving van een postkoets, waarbij een moeder van twee kinderen doodgeschoten wordt. Matt Dillon (Arness) gaat zich er persoonlijk mee bemoeien. Als de oudste zoon van de dode vrouw de moordenaars gaat zoeken, haalt Dillon een passagier van de postkoets over om samen de jongen terug te brengen.

Gunsmoke, one man's justice

1994 | Western

Verenigde Staten 1994. Western van Jerry Jameson. Met o.a. Amy Stock-Poynton, Bruce Boxleitner en James Arness.

De goed uitziende Davis Healy is voor het eerst op zakenreis in het Wilde Westen. Hij bevindt zich in de koets waarmee ook Lucas Miller met zijn moeder en jongere broertje reizen. Dan wordt de koets overvallen door de bende van Sean Devlin. De moeder van Lucas laat het leven en eenmaal veilig op een ranch, loopt Lucas 's nachts weg op zoek naar de dader. Davis en marshall Matt Dillon gaan achter de jongen aan

Gunsmoke: The Long Ride

1993 | Western

Verenigde Staten 1993. Western van Jerry Jameson. Met o.a. James Arness, James Brolin, Amy Stock-Poynton, Christopher Bradley en Patrick Dollaghan.

Tv-film in het kader van de come-back van de vermaarde serie, die tussen 1955 en 1975 heel wat kijkers aan de buis kluisterde. US Marshall b.d. Dillon (Arness) speurt naar een dubbelganger die op lafhartige wijze het kantoortje van een naburige mijn overviel en de eigenaar neerschoot als een dolle hond, juist op het moment dat deze ex-dienaar der wet de trouwerij van zijn dochter aan het voorbereiden was. Aanvankelijk werd Arness verdacht van de moord en werd hij zelfs gearresteerd door een hulp-sheriff. De prent bevat goed spel en heeft een passende intrige, waardoor het een (vol)waardige aflevering van de serie is geworden. McGraw heeft een rolletje als bekeerde prostituée die een tradingspost drijft. Het degelijke scenario is van Bill Stratton en het camerawerk is van Ross A. Maehl.

Gunsmoke: To the Last Man

1992 | Western

Verenigde Staten 1992. Western van Jerry Jameson. Met o.a. James Arness, Pat Hingle, Amy Stock-Poynton, Matt Mulhern en Jason Lively.

De inmiddels 67-jarige Arness hijst zich als Marshal Matt Dillon moeizaam in het zadel om veedieven op te sporen en komt ongewild terecht in de 'Pleasant Valley Wars' van de jaren 1880 tussen twee vijandige ranch-clans in Arizona. Gedraaid in 1990, maar pas in 1992 voor het eerst uitgezonden. Alvast één oud-gediende van de Gunsmoke-serie is van de partij: Hingle, die destijds 'Dr. John Chapman' was. Scenario van Earl W. Wallace. Camerawerk van Ross A. Maehl.

Gunsmoke III: To the last man

1991 | Western

Verenigde Staten 1991. Western van Jerry Jameson. Met o.a. Amy Stock-Poynton, Pat Hingle en James Arness.

De inmiddels 67-jarige Arness hijst zich als Marshal Matt Dillon moeizaam in het zadel om veedieven op te sporen en komt ongewild terecht in de 'Pleasant Valley Wars' van de jaren 1880 tussen twee vijandige ranch-clans in Arizona. Gedraaid in 1990, maar pas in 1992 voor het eerst uitgezonden. Alvast één oud-gediende van de Gunsmoke-serie is van de partij: Hingle, die destijds 'Dr. John Chapman' was. Scenario van Earl W. Wallace. Camerawerk van Ross A. Maehl.

Gunsmoke: The Last Apache

1990 | Western

Verenigde Staten 1990. Western van Charles Correll. Met o.a. James Arness, Richard Kiley, Michael Learned, Amy Stock-Poynton en Geoffrey Lewis.

Na 21 jaar hoort Matt Dillon (Arness) van Mike Yarner (Learned) dat diens dochter in werkelijkheid Dillons dochter is. Dillon had destijds een korte verhouding met Beth (Stock-Poyton). Het meisje werd echter ontvoerd door de Apaches, die haar in hun stam hebben opgenomen. Dillon gaat haar zoeken. Tweede speelfilm met de verdere avonturen van de held uit de populaire tv-serie. De film is erg conventioneel opgebouwd en bevat zeer mooie opnames, gefilmd door Jerry G. Callaway. Arness doet zijn uiterste best om op zijn mentor John Wayne te lijken, maar dat lukt hem niet. Learned herhaalt zijn rol uit de serie. Kiley steelt de show als Arness' side-kick, Chalk Brighton. Het scenario is van de hand van Earl W. Wallace, die ook het vervolg zou schrijven, GUNSMOKE: TO THE LAST MAN.

Red River

1988 | Western

Verenigde Staten 1988. Western van Richard Michaels. Met o.a. James Arness, Bruce Boxleitner, Gregory Harrison, Ray Walston en Laura Johnson.

De eerstvolgende keer dat iemand zegt 'zulke films maken ze tegenwoordig niet meer' dan slaat dat zeker op deze nieuwe verfilming van de veertig jaar oude klassieker van Howard Hawks. Het enige goede aan de film is de prima acterende Arness, John Wayne's vroegere protégé in de rol van Wayne, maar helaas is hij tijdens de tweede helft van de film buiten beeld. Richard Fielder die het script schreef voor de veelgeprezen mini- serie over George Washington bewerkte hiervoor het oorspronkelijke scenario van Borden Chase en Charles Schnee.

The Alamo: 13 days to Glory

1987 | Western, Oorlogsfilm, Historische film

Verenigde Staten 1987. Western van Burt Kennedy. Met o.a. James Arness, Brian Keith, Alec Baldwin, David Ogden Stiers en Jim Metzler.

Ooit hoorde Texas bij Mexico. Bij de strijd om de Alamo vochten de Texanen voor hun onafhankelijkheid. Een overmacht van zes duizend Mexicanen belegert San Antonio dat verdedigd wordt door een garnizoen van 181 man onder leiding van Bowie, Crockett en Travis. Deze tv-film werd opgenomen op dezelfde locatie als de John Wayne-film uit 1960, maar kan daarbij niet in de schaduw staan.

Gunsmoke: Return to Dodge

1987 | Western

Verenigde Staten 1987. Western van Vincent McEveety. Met o.a. James Arness, Amanda Blake, Buck Taylor, Fran Ryan en Earl Holliman.

Matt Dillon en Miss Kitty duiken samen weer op in Dodge City, twaalf jaar na het eind van de serie die twee televisie-decades lang duurde. Leuk om deze oude vrienden in de plezierige omgeving weer te begroeten. Veel dezelfde spelers, hoewel we Chester en Doc node missen. Script van Jim Byrnes.

How The West Was Won III

1979 | Western

Verenigde Staten 1979. Western van Vincent McEveety, Joseph Pevney, Barry Crane en Alf Kjellin. Met o.a. James Arness, Fionnula Flanagan, Bruce Boxleitner, Kathryn Holcomb en William Kirby Cullen.

Mini-serie in elf delen. Elf volwaardige tv-films, samen een serie vormend. De Macahans zijn nu herenigd maar voortdurend verstoort er wel iets de rust. Ieder van de gezinsleden krijgt daarbij zijn portie. Een uiterst realistische westernserie die nu alleen meer regisseurs kende, omdat diverse verhalen zich rond een bepaald lid van de familie afspelen en alle hoofdrolspelers daarom niet tegelijk nodig waren. Het was een perfect einde van een grote westernserie. Arness - daarvoor twintig jaar lang Marshal Matt Dillon in GUNSMOKE - was fantastisch in de rol van Zeb Macahan, Boxleitner was soms wat oppervlakkig en veel sympathie ging uit naar de jonge Cullen.

How The West Was Won II

1978 | Western

Verenigde Staten 1978. Western van Vincent McEveety en Bernard McEveety. Met o.a. Christopher Lee, James Arness, Fionnula Flanagan, Bruce Boxleitner en Kathryn Holcomb.

Mini-serie in veertien delen. Het vervolg van de vorige mini-serie. Die kende inmiddels een internationaal succes en was zeker de meest succesvolle tv-western sinds ALIAS SMITH AND JONES; en dat terwijl het hier om een bloedserieuze western ging. Cameraman Edward Plante buitte de mogelijkheden van schitterende natuuropnamen volledig uit. De acteurs waren nog meer gegroeid in hun rollen. Boeiend, soms zelfs fascinerend en beladen met een keur van sterren. De Macahan-familie vindt in de loop van de serie gerechtigheid en hereniging.

How The West Was Won

1977 | Western

Verenigde Staten 1977. Western van Burt Kennedy en Daniel Mann. Met o.a. James Arness, Eva Marie Saint, Bruce Boxleitner, William Kirby Cullen en Kathryn Holcomb.

Mini-serie in drie delen. Het vervolg op de tv-film THE MACAHANS waarin de avonturen van de familie Macahan (de eerste 6 acteurs) verder worden gevolgd. Vlak na de burgeroorlog keert Arness terug naar de ranch, maar Boxleitner wordt gezocht als deserteur. Spanning en dramatiek met prachtig camerawerk van Jack Woolf.

The Macahans/ How the west was won

1976 | Western

Verenigde Staten 1976. Western van Bernard McEveety. Met o.a. Bruce Boxleitner, Eva Marie Saint, James Arness en Fionnula Flanagan.

Mini-serie in drie delen. Het vervolg op de tv-film THE MACAHANS waarin de avonturen van de familie Macahan (de eerste 6 acteurs) verder worden gevolgd. Vlak na de burgeroorlog keert Arness terug naar de ranch, maar Boxleitner wordt gezocht als deserteur. Spanning en dramatiek met prachtig camerawerk van Jack Woolf.

The Macahans

1976 | Western

Verenigde Staten 1976. Western van Bernard McEveety. Met o.a. James Arness, Eva Marie Saint, Bruce Boxleitner, Richard Kiley en Gene Evans.

Arness' eerste rol, na zijn langdurige GUNSMOKE-serie, als een rauwe berggids die uit het Virginia van vóór de Burgeroorlog zijn broers familie begeleidt naar het Westen. William Conrad is de verteller van dit kloeke drama in de openlucht, dat gedeeltelijk is gebaseerd op How The West Was Won en later een miniserie werd onder die titel. Scenario van Jim Byrnes. Camerawerk van Edward R. Plante. Ook bekend als HOW THE WEST WAS WON.

The First Traveling Saleslady

1956 | Komedie, Western

Verenigde Staten 1956. Komedie van Arthur Lubin. Met o.a. Ginger Rogers, Barry Nelson, Carol Channing, David Brian en James Arness.

De politie sluit in 1899 een uitdagende Broadway-show wegens de sexy corselets die Rogers ervoor heeft ontworpen. Ze besluit dan samen met haar secretaresse Channing naar het Westen te trekken om prikkeldraad te gaan verkopen aan de boeren. Nogal stroeve en niet erg overtuigende komedie, waarin zelfs Rogers, Channing en Nelson geen leven kunnen brengen. Enkele uitschieters daargelaten (o.a. de romance tussen Channing en de jonge Eastwood) sleurt de film zich moeizaam naar het einde toe.

Gun the Man Down

1956 | Western

Verenigde Staten 1956. Western van Andrew V. McLaglen. Met o.a. James Arness, Angie Dickinson, Emile Meyer, Robert Wilke en Harry Carey jr.

Dit was het regiedebuut van McLaglen, zoon van de acteur Victor. Robert Morrison produceerde deze western voor Batjac, de produktiemaatschappij van John Wayne, en daarom was er zo'n belangrijke rol voor Dickinson weggelegd. Wayne gaf haar een kans. Burt Kennedy, later ook westernregisseur, schreef het scenario naar een verhaal van Sam Freedle. William Clothier deed het camerawerk. Arness wordt door zijn bendeleden in de steek gelaten bij een bankoverval. Eenmaal uit de gevangenis zweert hij wraak, maar niet van pief-paf: eerst moeten ze maar eens sidderen van angst. Aardige western.

The Sea Chase

1955 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1955. Oorlogsfilm van John Farrow. Met o.a. John Wayne, Lana Turner, Tab Hunter, David Farrar en Lyle Bettger.

Een vreemde film over WO II met Wayne als een Duitse kapitein van een voortvluchtig schip met een vreemde lading, een samengeraapte bemanning en een passagiere, zijn vriendinnetje Turner. Gefilmd in CinemaScope. Het scenario is van Andrew Geer. Het camerawerk is van William H. Clothier.

Many Rivers to Cross

1955 | Western, Komedie

Verenigde Staten 1955. Western van Roy Rowland. Met o.a. Robert Taylor, Eleanor Parker, Victor McLaglen, James Arness en Josephine Hutchinson.

Een pelsjager (Taylor), bijgenaamd Buffelhuid, wordt op het nippertje uit de handen van de Indianen gered door Mary Stuart Cherne (Parker). Door haar familie wordt hij warm onthaald in de hoop dat hij met haar zal trouwen. Hoezeer hij ook tegenstribbelt, hij kan zijn lot niet ontlopen. Na het huwelijk verdwijnt hij echter en Mary gaat achter hem aan. Komische western, waarin Parker duidelijk de show steelt. Taylor zit kennelijk minder goed in zijn huid en wordt dan ook van de planken gespeeld door de bijrollen, waaronder een exuberante McLaglen als Mary's vader, Chadmus Cherne. Zonder meer prettige ontspanning met een goede mengeling van humor en actie. Harry Brown en Guy Trosper baseerden hun scenario op een verhaal van Steve Frazee. Mooie beelden van John Seitz. Gefilmd in CinemaScope.

Them!

1954 | Sciencefiction, Horror

Verenigde Staten 1954. Sciencefiction van Gordon Douglas. Met o.a. James Whitmore, Edmund Gwenn, Joan Weldon, James Arness en Onslow Stevens.

Smeuïge sf-film speelt effectief in op de sores van de jaren vijftig: de angst voor de Bom, het Rode Gevaar, de Koude Oorlog, allemaal narigheid die voor deze gelegenheid wordt samengebald in het tastbare verschijnsel Monster. Monsterlijke mieren om precies te zijn, ongedierte dat door nucleaire straling onbedoeld flink uit de kluiten is gewassen. Dat levert oa schrikwekkende (en levensechte!) plaatjes op van hulpeloze mensen die zich moeten verdedigen tegen een soort levende tanks.

Her 12 Men

1954 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1954. Drama van Robert Z. Leonard en Robert Leonard. Met o.a. Greer Garson, Robert Ryan, Barry Sullivan, Richard Haydn en Barbara Lawrence.

Een sentimentele film met Garson als toegewijde juf op een jongensschool. Een niet-geslaagde poging GOODBYE, MR. CHIPS te imiteren. Scenario van William Roberts en Laura Z. Hobson. Camerawerk van Joseph Ruttenberg.

Veils of Bagdad

1953 | Avonturenfilm, Fantasy, Actiefilm

Verenigde Staten 1953. Avonturenfilm van George Sherman. Met o.a. Victor Mature, Virginia Field, Mari Blanchard, Ludwig Donath en James Arness.

Een doorsnee-kostuumfilm naar de Duizend-en-één- Nacht-verhalen waarin Mature pittiger is dan de meeste bordpapieren helden in dit soort films. Het scenario is van Lilian Robert Cox.

The Lone Hand

1953 | Western

Verenigde Staten 1953. Western van George Sherman. Met o.a. Joel McCrea, Barbara Hale, Alex Nicol, Charles Drake en Jimmy Hunt.

Deze redelijke western werd geschreven door Joseph Hoffman naar een verhaal van Irving Ravetch. McCrea is weduwnaar en trekt met zijn zoontje Hunt naar een stadje om zich daar te vestigen. Hij hertrouwt met Hale en krijgt te maken met de bende van de Varden-broers (Nicol en Arness). Hij wordt er lid van. Hale en Hunt zijn verbijsterd: maar man/papa is niet veranderd, in werkelijkheid is hij een geheim-agent die de bende van binnenuit oprolt. Maury Gertsman deed het camerawerk voor producent Howard Christie.

Lone Hand

1953 |

1953. George Sherman. Met o.a. Barbara Hale, James Arness en Joel McCrea.

Deze redelijke western werd geschreven door Joseph Hoffman naar een verhaal van Irving Ravetch. McCrea is weduwnaar en trekt met zijn zoontje Hunt naar een stadje om zich daar te vestigen. Hij hertrouwt met Hale en krijgt te maken met de bende van de Varden-broers (Nicol en Arness). Hij wordt er lid van. Hale en Hunt zijn verbijsterd: maar man/papa is niet veranderd, in werkelijkheid is hij een geheim-agent die de bende van binnenuit oprolt. Maury Gertsman deed het camerawerk voor producent Howard Christie.

Island in the Sky

1953 | Oorlogsfilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1953. Oorlogsfilm van William A. Wellman. Met o.a. John Wayne, Lloyd Nolan, James Arness, Andy Devine en Walter Abel.

Een overlevingsverhaal met clichés over een neergestort transportvliegtuig en zijn bemanning onder de stoutmoedige leiding van Wayne. Het speelt zich in Groenland af tijdens WO II.Onwaarschijnlijk en over de hele linie met te veel gepraat. Door Ernest K. Gann geschreven.

Hondo

1953 | Western

Verenigde Staten 1953. Western van John Farrow. Met o.a. John Wayne, Geraldine Page, Ward Bond, Michael Pate en James Arness.

Deze western werd door James Edward Grant geschreven naar het boek 'The Gift Of Cochise' van Louis L'Amour. Wayne is indrukwekkend als de stoere scout die het leger door Indianengebied brengt, waar Vittorio (Pate) en zijn Apachen op oorlogspad zijn. Page en haar zoontje Aaker wonen in dat gebied op een ranch en weigeren hun bezit te verlaten. De Indianen vallen aan maar Aaker dwingt respect af en men laat hen ongemoeid. Door Vittorio's opvolger, Acosta, wordt iedereen toch in de Indianenoorlog betrokken. De goede actiescènes werden door Cliff Lyons geregisseerd. Prachtig camerawerk van Robert Burks en Archie Stout. Page kreeg voor haar rol een Oscar-nominatie. Opgenomen in 3D.

The Girl in White

1952 | Drama

Verenigde Staten 1952. Drama van John Sturges. Met o.a. June Allyson, Arthur Kennedy, Gary Merrill, Mildred Dunnock en James Arness.

Clichématig verteld verhaal over de eerste vrouwelijke dokter in New York City. Allyson probeert nog wat te maken van het lusteloze script van Irma von Cube, Allen Vincent en Philip Stevenson. Het camerawerk is van Paul C. Vogel.

Horizons West

1952 | Western

Verenigde Staten 1952. Western van Budd Boetticher. Met o.a. Robert Ryan, Julie Adams, Rock Hudson, John McIntire en Judith Braun.

Ryan en Hudson zijn stiefbroers die vlak na de Burgeroorlog ieder hun weg gaan. Ryan wordt een gevreesde bandiet, hij steelt vee en schiet uiteindelijk Adams' vader, Burr, dood. Dan is de maat vol. Broer Hudson en vader McIntire zetten de achtervolging in. Het scenario van Louis Stevens is boeiend, maar Boetticher heeft het niet optimaal benut. Weaver maakte zijn filmdebuut. Adams was juist gescheiden en ging prompt een relatie met Boetticher aan. Ergens onder aan de acteurslijst staat het westernidool uit de jaren twintig, Buddy Roosevelt.

Hellgate

1952 | Misdaad

Verenigde Staten 1952. Misdaad van Charles Marquis Warren. Met o.a. Sterling Hayden, Joan Leslie, James Arness en Ward Bond.

Apart verhaal over Hayden die ten onrechte naar de gevangenis wordt gestuurd en de vreemde manier waarop hij zijn onschuld aantoont tijdens een ontsnapping uit de gevangenis. Bewerking van: THE PRISONER OF SHARK ISLAND.

Carbine Williams

1952 | Drama, Thriller, Western

Verenigde Staten 1952. Drama van Richard Thorpe. Met o.a. James Stewart, Jean Hagen, Wendell Corey, Paul Stewart en James Arness.

Het krachtige verhaal over de uitvinder van het vermaarde geweer, zijn conflict met de wet en zijn eenvoudig gezinsleven. Stewart is erg overtuigend in de hoofdrol. Scenario van Art Cohn. Camerawerk van William Mellor.

Big Jim McLain

1952 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1952. Avonturenfilm van Edward Ludwig. Met o.a. John Wayne, James Arness, Nancy Olson, Veda Ann Borg en Hans Conried.

Een van de weinige vervelende Wayne-films; verhaal op Hawaii verfilmd gaat over ijverige regeringsambtenaar Wayne die een spionagenet van communisten moet oprollen.

The Thing from Another World

1951 | Sciencefiction, Horror

Verenigde Staten 1951. Sciencefiction van Christian Nyby. Met o.a. Kenneth Tobey, Robert Cornthwaite, Margaret Sheridan, Douglas Spencer en James Arness.

USA 1951. Van Christian Nyby. Met oa Kenneth Tobey, Margaret Sheridan en James Arness. Militairen en wetenschappers gaan op onderzoek uit als vlakbij hun basis op de Zuidpool een geheimzinnig object neergestort is. 'What could melt that much ice?' 'Let's go down and see...' Terug op de basis blijkt dat dat laatste niet zo'n goed idee was. Sterke sf-horror, waarin de koene onverschrokkenheid van de personages lang standhoudt. Goed script, gebaseerd op een sf-verhaal van John W. Campbell jr, waarin de spanning steeds vastgehouden wordt. Howard Hawks bemoeide zich als producent nadrukkelijk met de regie. Klassieker. Een remake van John Carpenter uit 1982 was op een iets andere manier ook heel goed.

The People Against O'Hara

1951 | Drama, Thriller, Misdaad

Verenigde Staten 1951. Drama van John Sturges. Met o.a. Pat O'Brien, James Arness, Diana Lynn, John Hodiak en Eduardo Ciannelli.

Een middelmatig drama met Tracy als een bekend strafpleiter, die berouw heeft na onethisch gedrag tijdens een zaak. John Monks jr bewerkte een roman van Eleazar Lipsky tot scenario. Camerawerk van John Alton.

Cavalry Scout

1951 | Western

Verenigde Staten 1951. Western van Lesley Selander. Met o.a. Rod Cameron, Audrey Long, Jim Davis, James Millican en James Arness.

Cameron gaat op onderzoek uit naar een serie gestolen machinegeweren uit het magazijn van het leger. Hj weet de dief te pakken te krijgen maar intussen heeft deze de wapens aan de indianen doorverkocht. Redelijke actiewestern met een wat simplistisch uitgewerkt scenario.

Wyoming Mail

1950 | Western

Verenigde Staten 1950. Western van Reginald Le Borg en Reginald LeBorg. Met o.a. Stephen McNally, Alexis Smith, Howard Da Silva, Ed Begley en Dan Riss.

Om een bende op te rollen die voortdurend treinen overvalt laat McNally zich als bandiet insluiten. Hij ontsnapt en weet Roberts als de bendeleider te ontmaskeren. Da Silva is zijn rechterhand en Smith is de contactpersoon. Er zit weinig actie in het scenario van Harry Essex en Leonard Lee, dat ze naar een verhaal van Robert Hardy Andrews schreven. Wél mooi zijn de plaatjes van Russell Metty, die hij voor producent Aubrey Schenck opnam.

Wagon Master

1950 | Western

Verenigde Staten 1950. Western van John Ford. Met o.a. Ben Johnson, Harry Carey jr, Ward Bond, Joanne Dru en James Arness.

De legendarische John Ford vond Wagon Master een van zijn beste films, beter nog dan Stagecoach of The Searchers. Voor de eenvoud van het verhaal van de Wagon Master valt inderdaad veel te zeggen, evenals voor de kraakheldere beelden. Paardenhandelaren Travis en Sandy (Johnson en Carey jr) haken aan bij een karavaan van mormonen onder leiding van Elder Wiggs (Bond). Onderweg naar Utah komen ze in contact met de moorddadige Cleggsbende en met vriendschappelijke Navajo-indianen. Ford schetst het mooist mogelijke Wilde Westen, vol pioniersgeest, gemeenschapszin en vrijheid.

Two Lost Worlds

1950 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1950. Avonturenfilm van Norman Dawn. Met o.a. Laura Elliot, James Arness, Bill Kennedy, Gloria Petroff en Laura Elliott.

Een voortploeterend verhaal over een stranding op een onontdekt eiland vol prehistorische monsters met nog restjes opnamen uit ONE MILLION YEARS B.C. De spelers bereiken het eiland pas in de laatste twintig minuten en dat kan de kijker best eens te lang duren.

Stars in My Crown

1950 | Historische film, Drama

Verenigde Staten 1950. Historische film van Jacques Tourneur. Met o.a. Joel McCrea, Ellen Drew, Dean Stockwell, Alan Hale en Lewis Stone.

Een aardige, ontroerende film over een rustige, overtuigende dominee uit het landelijke 19e-eeuwse Amerika. Het fragmentarische verhaal roept een warm gevoel op voor de figuren en hun achtergrond. Eersteklas 'Americana' naar het populaire boek van Joe David Brown.

Sierra

1950 | Western

Verenigde Staten 1950. Western van Alfred E. Green. Met o.a. Audie Murphy, Wanda Hendrix, Dean Jagger, Burl Ives en Sara Allgood.

Een goede rolbezetting in het verhaal van een vader en een zoon op de vlucht voor de sterke arm, terwijl ze ook nog pa's onschuld proberen te bewijzen. Edna Anhalt bewerkte de roman Mountains are my Kingdom van Stuart Hardy tot scenario. Nieuwe versie van FORBIDDEN VALLEY uit 1938.

Battleground

1949 | Oorlogsfilm, Actiefilm, Drama

Verenigde Staten 1949. Oorlogsfilm van William A. Wellman. Met o.a. Van Johnson, John Hodiak, Ricardo Montalban, George Murphy en Marshall Thompson.

1944. Het Amerikaanse leger rukt op naar de Duitse grens. Volgens de generale staf zijn de Duitsers zo verzwakt dat ze niet meer in staat zijn een tegenaanval uit te voeren. Deze misrekening veranderde bijna het verloop van de oorlog, want op initiatief van maarschalk von Rundstedt slaan de Duitsers ongenadig terug. De Amerikanen moeten met man en macht het strategisch belangrijke stadje Bastenaken (Bastogne) in handen zien te houden. Destijds een grandioos kassucces, komt deze film nu houterig en nauwelijks overtuigend over, ook al zitten er enkele zeer sterke scènes in. De personages zijn bijna niet te vatten, terwijl het heroïsme verouderd en lachwekkend is. Robert Pirosh nam een Oscar in ontvangst voor zijn niet al te sterke scenario, evenals Paul C. Vogel voor de fotografie. Wordt ook vertoond in een ingekleurde versie.

Farmer's Daughter

1947 | Komedie

Verenigde Staten 1947. Komedie van H.C. Potter. Met o.a. Ethel Barrymore, Harry Davenport, Lex Barker, Charles Bickford en Loretta Young.

1944. Het Amerikaanse leger rukt op naar de Duitse grens. Volgens de generale staf zijn de Duitsers zo verzwakt dat ze niet meer in staat zijn een tegenaanval uit te voeren. Deze misrekening veranderde bijna het verloop van de oorlog, want op initiatief van maarschalk von Rundstedt slaan de Duitsers ongenadig terug. De Amerikanen moeten met man en macht het strategisch belangrijke stadje Bastenaken (Bastogne) in handen zien te houden. Destijds een grandioos kassucces, komt deze film nu houterig en nauwelijks overtuigend over, ook al zitten er enkele zeer sterke scènes in. De personages zijn bijna niet te vatten, terwijl het heroïsme verouderd en lachwekkend is. Robert Pirosh nam een Oscar in ontvangst voor zijn niet al te sterke scenario, evenals Paul C. Vogel voor de fotografie. Wordt ook vertoond in een ingekleurde versie.