Helena Slavikova

Producer

Helena Slavikova is producer.
Er zijn 2 films gevonden.

Smradi

2002 | Drama

Tsjechië/Soedan 2002. Drama van Zdenek Tyc. Met o.a. Petra Spalková, Ivan Trojan, Lukás Rejsek, Jan Cina en Zdenek Dusek.

De familie van Marek Sir (Trojan), bestaat uit moeder Monika (Spalkov[KA1]a), hun zoontje Matej (Klouda), die astmapati[KA3]entje is, en twee oudere aangenomen jongens, die zigeuner zijn, de elf-jarige Luk[KA1]as (Cina) en de acht-jarige Frantisek - Franta - (Rejsek). Marek kan de trieste woonwijk in het vervuilde Praag verruilen voor een stadje in het zuidwesten, waar het leven een stuk gezonder is. De jongens krijgen de consignes mee om vooral beleefd te zijn tegen de buren, maar als de voorruit van de auto van de gepensioneerde Bartak (Dusek) vernield is, krijgt Franta prompt de schuld. De gebelgde Bartak maakt er meteen een rechtszaak van, terwijl gaandeweg steeds duidelijker wordt dat Franta het niet gedaan kan hebben. Lukás gaat op een avontuurlijke tocht met de bus naar de grote stad om een warenhuis te bekijken en dat wordt onmiddellijk door de periferie uitgelegd als landloperij. Het scenario is van Tereza Boucková die het samen met Jirí Soukop en regisseur Tyc schreef. Tereza 'praat' uit eigen ervaring over vooroordeel en racisme, want ze heeft twee zigeunerkinderen geadopteerd. De film zit strak in elkaar, geeft een geslaagd portret van de kleingeestigheid op het land en het spel is goed. Spalková zat in de internationale hit KOLYA. Het camerawerk is van Patrik Hoznauer.

Bumerang

1997 | Drama

Tsjechië 1997. Drama van Hynek Bočan. Met o.a. Jiři Schmitzer, Vladimir Dlouhí, Karel Heřmánek, Miro Noga en Leoš Suchařípa.

In 1958, twee jaar later zelfs dan in de Sovjetunie, begon het toenmalige Tsjechoslowakije met de herziening van de meest opvallende gevallen van machtsmisbruik en misbruik van de wet. Op rechtbanken verschenen vooral die mensen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Rechtbanken die berucht waren geworden om hun genocidale en sadistische methoden in hun aanpak van politieke gevangenen. Enkele maanden later werden zij zelf geïnterneerd en kwamen zij terecht tussen de mannen en vrouwen wier levens zij hadden verwoest. Zij moesten b.v. het dodelijk werk in uranium-mijnen doen. De onmenselijke werkcondities in de kampen van de jaren 1950 waar de 'vijanden van het socialisme' waren opgesloten, worden realistisch weergegeven. Historisch ware situatie die 'rechters' tot gevangenen maakte is frappant tijdssymbool en aanleiding tot bezinning over waarden en hun relativiteit naast vraag over schuld en vergelding. Het scenario is van Jirí Stránský naar zijn eigen verhaal. Het camerawerk is van Ivan Slapeta. Stereo.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Helena Slavikova op televisie komt.

Reageer