Susanne Schüle

1967 Cameraman

Susanne Schüle (1967) is cameraman.
Er zijn 4 films gevonden.

Elli Makra - 42277 Wuppertal

2007 | Drama

Duitsland 2007. Drama van Athanasios Karanikolas. Met o.a. Anna Lalasidou, Niki Papadopoulos, Anastasia Avenidou-Bartram en Kiriakoula Bloukou.

42277 is de postcode van een wijk in de Duitse industriestad Wuppertal waar relatief veel Griekse immigranten wonen. Fabrieksarbeidster Elli (amateuracteur Lalasidou) verbeeldt hun permanente cultuurschok waarbij de heimwee overal opspeelt, zowel in migratieland Duitsland als terug 'thuis' in Griekenland. Haar sluimerende spanning komt wezenlijk aan het licht als ze wordt opgezadeld met een puberend nichtje, een tiener die, zo blijkt, over dezelfde zaken tobt. Debuterend regisseur/scenarist (en ervaringsdeskundige) Karanikolas en zijn lekenensemble troffen een geschikte balans tussen hardvochtig drama en luchtige immigrantenhumor. Karanikolas' opzichtige regie verwatert af en toe de levensechtheid maar dat mag de pret niet drukken.

Berlin-Neukölln

2002 | Documentaire

Duitsland 2002. Documentaire van Bernhard Sallmann. Met o.a. Kathrin Röggla en Manfred Walther.

Het stadsdeel uit de titel ligt in het Zuid-Oosten van de nieuwe Duitse hoofdstad. Het telt driehonderdduizend inwoners en is sedert de Industriële Revolutie bevolkt met arbeiders, en daarbij zijn vooral na het vallen van de Muur van Berlijn talloze buitenlanders gekomen. Regisseur Sallmann toont het portret van de kleine man in deze smeltkroes: een fotograaf, een Turkse groenteboer, Turkse kinderen, een parkwachter, een huisvrouw die er geboren en getogen is, twee lichamelijk gehandicapten en een schrijfster uit Oostenrijk. Door hun ogen, uitspraken, contacten en wandelingen maken we kennis met het dagelijkse leven in Neu- Kölln. Zonder deze film zouden we niet stilstaan bij het constant veranderende leven in een grote stad. Het scenario is van regisseur Sallmann. Het camerawerk is van Susanne Schüle. Gedraaid in het kader van de serie Das kleine Fernsehspiel in de reeks Berlin Echtzeit.

Mit 'Bubi' heim ins Reich

2000 | Documentaire, Oorlogsfilm

Duitsland 2000. Documentaire van Stanislaw Mucha.

Ludolf van Alvensleben, bijgenaamd Bubi, was een trouwe medewerker van Heinrich Himmler, de kippenslachter van Schrobenhausen, die namens Adolf Hitler ruim zes miljoen joden, talloze zigeuners, Russische krijgsgevangenen en andere regimetegenstanders in de concnetratiekampen liet vernietigen tijdens de twaalf vreselijke jaren die het 'duizendjarige rijk' heeft bestaan. Na de onvoorwaardelijke capitulatie van nazi- Duitsland vluchtte Bubi als zoveel anderen naar Zuid-Amerika, waar hij in Argentinië als Carlos Lücke tot 1970 leefde en in bed overleed. Hij had zich vooral 'verdienstelijk' gemaakt met het uitroeien van joden en Russen in Polen. Zijn kleinzoon Hubertus von Alvenleben vroeg zich af hoe het toch zat met het duistere verleden van zijn grootvader en stelde vast dat heel wat documenten in het Pools waren, een taal die hij niet beheerste. Hij besloot een advertentie te plaatsen om Pools te leren en kwam zo in contact met de Poolse documentairemaker/schrijver Mucha, die zich ging interesseren voor het geval Ludolf van Alvensleben. Van het een kwam het ander en samen met Hubertus ontstond deze documentaire over het beschamende verleden van Bubi, die bij lange na niet die held was waarvoor zijn omgeving hem altijd gehouden had. De film, die een stukje van de puzzel bijdraagt in de zeer incomplete geschiedenis van de volkerenmoord door de nazi's op de zigeuners, ging in première op het filmfestival van Berlijn en is van belang voor iedereen die wat meer wil weten over deze zeer schandelijke periode uit de twintigste eeuw - doch de communisten van Lenin, Trotski en vooral Stalin sloegen alle records: zij roeiden nog veel meer onschuldige mensen uit. Opgenomen in de serie Das kleine Fernsehspiel. Het scenario is van regisseur Mucha. Het camerawerk is van Susanne Schüle. Regisseur Much kwam vooral in de internationale schijnwerpers door zijn volgende documentaire ABSOLUT WARHOLA.

Dreckfresser

2000 | Documentaire, Drama

Duitsland 2000. Documentaire van Branwen Okpako. Met o.a. Sam Ngankouo Meffire, Christine Mittmeier, Sebastian Turner, Christina Brusi en Jürgen Jeibmann.

Sam Ngankouo Meffire werd in Saksen geboren in de voormalige DDR in 1970. Zijn vader kwam uit Kameroen en zijn moeder was een Oostduitse. Kort na Sams geboorte verdween zijn vader en vermoed wordt dat hij werd vermoord. Sam groeide op in de totalitaire staat van vadertje Honecker en had een moeilijke jeugd. Na de val van de Berlijnse Muur in 1989 en de daarop volgende hereniging van Duitsland in 1990, kwam Sam bij de plaatselijke politie in Saksen. Zijn gezicht werd in 1992 bekend toen hij poseerde voor een affiche als bewijs van positieve discriminatie in het voormalige paradijs van boeren en arbeiders, waar neo-nazi's onrust trachten te stoken door rassenonlusten te ontketenen. In 1994 verdween Sam geruisloos bij de politie en in 1996 liet hij weer van zich spreken: hij was lid geworden van een misdaadorganisatie en betrapt bij een gewapende overval. Misdadiger Felix Fischer, die kort voor zijn dood geïnterviewd werd, zou verderfelijke invloed op hem hebben gehad. Inmiddels bij het uitkomen van deze film, is Sam weer vrij nadat hij tot tien jaar veroordeeld was. Documentairemaakster Okpako, zelf een Afro-Duitse, met vergelijkbare achtergronden, achterhaalt helaas niet de diepere beweegredenen van Sam, behalve dat het beeld naar voren komt, dat zijn intelligentie hoger moet zijn dan het gemiddelde. Dit is heel jammer, want anders hadden wij deze bekroonde documentaire hoger gewaardeerd. Blijft haar bijzondere aanpak en de gedichten, die door Sam in de gevangenis werden geschreven, waardoor deze film niet alleen kijkers in het eigen land zal interesseren. Maar dat zullen er niet veel zijn. Eigenlijk een tv-film, maar die gedraaid werd op een festival en een distributeur vond die hem wilde uitbrengen en hem daarmee bioscoopstatus gaf. Deze film werd opgenomen in de serie Das kleine Fernsehspiel in de reeks Angry Young Men. De verhaalstem is van Johannes Brandrup. Het scenario is van regisseur Okpako met gedichten van Sam Ngankouo Meffire. Het camerawerk is van Susanne Schule. DV-to-35-mm.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Susanne Schüle op televisie komt.

Reageer