Stirling Silliphant (1918-1996): scenario en productie.
Er zijn 17 films gevonden.

The Grass Harp

1995 | Drama

Verenigde Staten 1995. Drama van Charles Matthau. Met o.a. Piper Laurie, Sissy Spacek, Walter Matthau, Edward Furlong en Nell Carter.

Competent gemaakte en mooi uitgevoerde verfilming van in feite de autobiografie van de Amerikaanse literator Truman Capote (1924-1984), die op jeugdige leeftijd zijn ouders verloor. Collin Fenwick (Furlong) is Capote`s romanfiguur die in huis komt bij zijn excentrieke tantes, Dolly (Laurie) en Verena Talbo (Spacek), twee zusters van zeer verschillend karakter. De film schetst het leven tijdens Grote Depressie in de Amerikaanse Deep South.

Over the Top

1987 | Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1987. Drama van Menahem Golan. Met o.a. Sylvester Stallone, Robert Loggia, Susan Blakely, David Mendenhall en Rick Zumwalt.

Van de kleerkast achter Rocky en Rambo en de regisseur/producent van talloze domme maar effectieve knokfilms zou je een vermakelijke testosteronrit mogen verwachten, maar Over the Top is verbijsterend suf. Geen wonder, gezien de thematiek: Stallone is een trucker die zich opmaakt voor het wereldkampioenschap... armpje drukken. Intussen geeft hij zijn twaalfjarige zoon adviezen als: 'De wereld komt je niet tegemoet, je moet grijpen wat je grijpen kunt.' Stallones mimiek neemt in de onvermijdelijke wedstrijdfinale indrukwekkende vormen aan, dat wel.

Golden Gate

1981 | Drama

Verenigde Staten 1981. Drama van Paul Wendkos. Met o.a. Jean Simmons, Richard Kiley, Perry King, Robyn Douglass en Mary Crosby.

Vlotte pilot van melodramatische tv-serie over een uitgeversconcern en de strijd om het uit handen van een gewetenloze belegger te houden. Geschreven door Stirling Silliphant, en machinaal geacteerd.

When Time Ran Out...

1980 | Drama, Avonturenfilm, Actiefilm

Canada​/​​Verenigde Staten 1980. Drama van James Goldstone. Met o.a. Paul Newman, Jacqueline Bisset, William Holden, James Franciscus en Ernest Borgnine.

Een oliebron en een luxehotel, vlak bij de rand van een vulkaan, dat kan natuurlijk niet goed gaan. Vooral niet in het tijdperk van de rampenfilm. Helaas is dit niet een van de beste exemplaren uit het genre, vooral omdat scenaristen Carl Foreman (High Noon) en Stirling Silliphant (In the Heat of the Night) wel erg veel tijd nemen om de personages te introduceren. Paul Newman is nog wel aardig, en de kostuums kregen een Oscarnominatie. Maar wanneer de lavastroom op het exotische eiland op gang komt, valt de spanning grotendeels weg, vanwege de knullige special effects.

The Swarm

1978 | Horror, Actiefilm, Drama

Verenigde Staten 1978. Horror van Irwin Allen. Met o.a. Michael Caine, Katharine Ross, Richard Widmark, Henry Fonda en Richard Chamberlain.

The swarm is een rampenfilm, typisch zo'n product uit de jaren zeventig, de bloetijd van het genre. Na het succes van Airport (1970) - niet te verwarren met de tegenwoordig bekendere parodie Airplane! (1980) - overspoelde de ene na de andere ramp de bioscoopzalen. Je kon het zo gek niet bedenken of het werd wel verfilmd. Naast voor de hand liggend onheil als overstromingen (Flood!), scheepsrampen (The Poseidon Adventure), aardbevingen (Earthquake), branden (The Towering Inferno), waren er ook originelere rampen als inslagen van meteorieten (Meteor) en op hol geslagen vissen (Piranah). The swarm, over een forse zwerm agressieve bijen, past uitstekend in dat rijtje. Jammer dat regisseur Irwin Allen, bijgenaamd de Master of Disaster, weinig origineels had te melden. The swarm is saai, traag en voorspelbaar. Zonde van de sterrencast.

Telefon

1977 | Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1977. Thriller van Don Siegel. Met o.a. Charles Bronson, Lee Remick, Donald Pleasence, Tyne Daly en Patrick Magee.

Als een automonteur een wapendepot van het Amerikaanse leger opblaast, een piloot van een charter een centrale van de marineluchtvaartdienst kapot vliegt met een kamikaze-vlucht en een kapster een brandstofdepot van het leger in brand steekt, breekt er niet alleen bij de Amerikaanse autoriteiten paniek uit, maar ook bij de Russen, want een stel `slapende`, gehypnotiseerde agenten, die de telefoon opnemen en een dichtregel van Robert Frost horen, `ontwaken` en gaan aan de sabotage-slag. De KGB stuurt hun mannetjesputter Bronson om de rest van het netwerk uit te schakelen. Goed gedaan, naar het boek van van Walter Wager. Scenario en draaiboek van Stirling Silliphant en Peter Hyams (van 2010). Siegels 32ste film; het werd (ook) een cultfilm. Camerawerk van Michael Butler.

The Enforcer

1976 | Misdaad, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1976. Misdaad van James Fargo. Met o.a. Clint Eastwood, Tyne Daly, Harry Guardino, Bradford Dillman en John Mitchum.

Tweede vervolg op Don Siegels populaire Dirty Harry uit 1971, die van Eastwood een superster maakte. In The Enforcer krijgt de nietsontziende agent 'Dirty' Harry Callahan een vrouwelijke partner, wat hij natuurlijk niks vindt maar uiteindelijk zal hij voor haar vallen. Samen gaan ze op jacht naar terroristen die de burgemeester van San Francisco hebben ontvoerd. Met veel bombarie en nog meer geschiet weet Callahan de burgervader te bevrijden en de terroristen uit te schakelen. Ondanks het zwakke script blijkt de gewelddadige formule met een overdaad aan acties te werken en werd ook The Enforcer een redelijk bioscoopsucces.

The Towering Inferno

1974 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1974. Drama van John Guillermin. Met o.a. Steve McQueen, Paul Newman, William Holden, Faye Dunaway en Fred Astaire.

Tijdens het openingsfeestje, dat gehouden wordt op de 135ste etage van een gloednieuwe wolkenkrabber, de hoogste ter wereld, ontdekt architect Roberts (Newman) een beginnende brand op de 81ste verdieping. Al snel breidt het vuur zich steeds sneller uit. Gelukkig is naast Roberts ook brandweercommandant O'Hallorhan (McQueen) paraat. Personages proberen hun eigen hachje te redden of vertonen juist heldhaftig gedrag in deze rampenfilm uit de jaren zeventig, een van de betere uit de periode. Zoals gebruikelijk in het genre werd een enorme lading sterren ingehuurd. Drie Oscars, voor camerawerk, montage en liedje.

Shaft in Africa

1973 | Avonturenfilm, Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1973. Avonturenfilm van John Guillermin. Met o.a. Richard Roundtree, Frank Finlay, Vonetta McGee, Neda Arneric en Cy Grant.

Derde filmavontuur van de zwarte privé-detective Shaft, weer gespeeld door Roundtree. Deze keer wordt hij onder dwang bij een Ethiopische emir gebracht, die hem vraagt een bende slavendrijvers op te sporen. Vanaf dat ogenblik zitten we in een wervelstorm van actie, geweld en knipoogjes, maar uiteindelijk hebben we het allemaal al eens eerder gezien in de vorige films. Dat moet ook het publiek gedacht hebben, want ze kwamen niet meer kijken, zodat Shaft zijn carrière mocht voortzetten op het tv-scherm. Je moet het allemaal niet te serieus nemen, dan werkt het wel ontspannend. Stirling Silliphant schreef het scenario, dat door Marcel Grignon in beelden omgezet werd. Gefilmd in Panavision.

The Poseidon Adventure

1972 | Avonturenfilm, Thriller, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1972. Avonturenfilm van Ronald Neame en Irwin Allen. Met o.a. Gene Hackman, Ernest Borgnine, Red Buttons, Carol Lynley en Roddy McDowall.

Het gigantische passagiersschip S.S. Poseidon is bezig aan zijn laatste cruise, voordat het overgedragen wordt aan zijn nieuwe eigenaars. De kapitein merkt dat er iets fout is met het stabilisatiesysteem, maar zijn bazen dringen aan op snelheid want ze zijn reeds drie dagen te laat. Aan boord is het feest, tot het schip gegrepen wordt door een reusachtige vloedgolf en omgekeerd in het water komt te liggen. De overlevenden moeten proberen zich een weg te banen door een labyrint van gangen naar de kiel van het schip. Onwaarschijnlijke, maar goed gemaakte rampenfilm, met een aantal uitstekende acteurs. Oscars gingen naar de speciale effecten en naar de song 'The Morning After' van Al Kasha en Joel Hirschhorn.

The Liberation of L.B. Jones

1970 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1970. Drama van William Wyler. Met o.a. Lee J. Cobb, Anthony Zerbe, Roscoe Lee Browne, Lola Falana en Lee Majors.

Een militant verhaal over racisme in het Zuiden. Een paar goede rollen, speciaal van Falana, maar langzaam van tempo en de vele zijwegen doen de zaak geen goed.

Marlowe

1969 | Mysterie, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1969. Mysterie van Paul Bogart. Met o.a. James Garner, Gayle Hunnicutt, Carroll O'Connor, Rita Moreno en Sharon Farrell.

Marlowe (Garner) wordt door de jonge actrice Hunnicutt ingeschakeld om haar broer, die uit zijn hotelkamer verdween, op te sporen. Aanvankelijk voelt hij er weinig voor om zich in deze zaak te mengen, maar dan wordt een man uit het bewuste hotel onder duistere omstandigheden vermoord. Hij treft foto's aan die de rol van Hunnicutt in een vreemd daglicht plaatsen. Verwarde, niet bepaald originele, detectivefilm die sterk begint, maar zijn belofte niet inlost. De acteurs doen echter goed werk, vooral Moreno als stripper die Marlowe helpt. Bruce Lee is even te zien als hij het kantoor van Marlowe aan diggelen slaat. Stirling Silliphant heeft met zijn script geprobeerd de authentieke sfeer uit de roman The Little Sister van Raymond Chandler weer te geven, ten koste van de dramatische vertelling. William H. Daniels stond achter de camera.

In the Heat of the Night

1967 | Misdaad, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1967. Misdaad van Norman Jewison. Met o.a. Sidney Poitier, Rod Steiger, Warren Oates, Lee Grant en Larry Gates.

Als in een klein slaperig stadje in het zuiden van de VS een blanke man wordt vermoord is een verdachte snel gevonden. Op het station wordt de zwarte Virgil Tibbs (Poitier) gearresteerd en bij chief Bill Gillespie (Steiger) gebracht. Maar al snel blijkt dat Tibbs ook politieman is. Hij helpt bij het onderzoek en is een uitstekende speurneus, maar in het destijds racistische zuiden doet menigeen z'n uiterste best om hem te blijven zien als 'boy'. Vanwege de nadrukkelijke politieke correctheid misschien ietsje gedateerd, maar verder terechte winnaar van vijf Oscars, waaronder die voor beste film en beste acteur (Steiger).

Alfred Hitchcock Presents: The Little White Frog

1961 | Mysterie, Misdaad

Verenigde Staten 1961. Mysterie van Alfred Hitchcock. Met o.a. Herbert Marshall, Tom Helmore, Julie Adams, Jacqueline Mayo en Roy Dean.

TASHet scenario is van Stirlin Silliphant. Het camerawerk is van John L. Russell, Jr.

Village of the Damned

1960 | Sciencefiction, Horror, Drama, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1960. Sciencefiction van Wolf Rilla. Met o.a. George Sanders, Barbara Shelley, Michael Gwynn, Laurence Naismith en John Phillips.

In een dromerig Engels dorpje worden na een geheimzinnig voorval twaalf kinderen geboren, die heel wat met elkaar gemeen hebben: blond haar, een hoog IQ, gebrek aan emotie en telekinetisch vermogen. Ze blijken een gemeenschappelijk doel te hebben: de overname van de planeet Aarde. De angstaanjagende bewerking van het boek The Midwich Cuckoos van John Wyndham. Het scenario is van regisseur Rilla, Sterling Silliphant en George Barclay. Deze strak geregisseerde en beklemmende SF- thriller werd vervolgd met CHILDREN OF THE DAMNED. Opnieuw gefilmd in 1995 door John Carpenter. Het camerawerk is van Geoffrey Faithfull.

Alfred Hitchcock Presents: The Crystal Trench

1959 | Thriller

Verenigde Staten 1959. Thriller van Alfred Hitchcock. Met o.a. James Donald, Patricia Owens, Werner Klemperer, Ben Astar en Patrick Macnee.

Een man (Donald), die nog maar pas is gearriveerd in het stadje aan de Schwarzhorn, krijgt de onplezierige taak toegewezen om een vrouw (Owens) het droevige nieuws te vertellen, dat haar kersverse echtgenoot is omgekomen tijdens een onvoorzichtige beklimming van een gevaarlijke berg. Een poging diens lichaam te bergen mislukt. Hij begeleidt de weduwe terug naar Londen, waar een professor (Macnee) berekent dat het veertig jaar zal duren voordat de gletsjer het lichaam zal vrijgeven. Ze besluiten samen dat ogenblik af te wachten. Een sterke thriller met (zoals steeds) een onverwachte climax. De hand van de meester is duidelijk merkbaar. Stirling Silliphant baseerde het scenario op een verhaal van A.E.W. Mason. Aan de camera stond John F. Warren.

Alfred Hitchcock Presents: The Perfect Crime

1957 | Mysterie, Misdaad

Verenigde Staten 1957. Mysterie van Alfred Hitchcock. Met o.a. Vincent Price, James Gregory, Marianne Stewart, Gavin Gordon en John Zaremba.

Arrogante politie-inspecteur Charles Courtney (Price) gaat er prat op dat hij iedere misdaad weet op te lossen en dat iemand die door hem gepakt is, altijd wordt veroordeeld. Hij bewaart trofee[KA3]en van zijn beroemde zaken. Zo kregen een viertal mannen de doodstraf. Op een avond ontvangt hij bezoek van John Gregory (Gregory), die hem uitlegt de advocaat te zijn van Harrington (Dana), die ge[KA3]executeerd werd voor de moord op Mr. West (Gordon). Gregory heeft echter bewijzen dat Alice West (Stewart) haar man heeft gedood. Gregory dreigt dit aan de grote klok te hangen als Courtney niet in het openbaar toegeeft een onschuldige naar de elektrische stoel te hebben gestuurd. Bij het weggaan van zijn onverwachte en vooral ongewenste bezoeker, wurgt Courtney hem en verwerkt zijn stoffelijke overschot in vaas. Hij is ervan overtuigd zijn belager voorgoed het zwijgen te hebben opgelegd en de perfecte misdaad te hebben begaan. Dan komt de Master of Suspense in beeld, die de kijker uitlegt dat de perfecte misdaad niet bestaat... Deze 81ste aflevering is een pareltje met een degelijk scenario van niemand minder dan Stirling Silliphant naar een verhaal van Ben Ray Redman. Een glansrol van Price, die inmiddels heel beroemd was door zijn hoofdrol in HOUSE OF WAX (1953) van André de Toth. Het camerawerk is van John L. Russell, Jr.