Jane Campion: regie, bedenker, scenario en productie.
Er zijn 11 films en 1 serie gevonden.

The Power of the Dog

2021 | Western, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Australië​/​​Verenigde Staten​/​​Canada​/​​Nieuw-Zeeland 2021. Western van Jane Campion. Met o.a. Benedict Cumberbatch, Kirsten Dunst, Jesse Plemons, Kodi Smit-McPhee en Thomasin McKenzie.

Eerste speelfilm in twaalf jaar van regisseur Jane Campion (The Piano) is fraaie bewerking van de gelijknamige roman van Thomas Savage uit 1967. Over cowboy Phil Burbank (Cumberbatch), die in de jaren twintig van de vorige eeuw in Montana een ranch runt. Naar de buitenwereld toe gedraagt hij zich als de stoere macho die neerkijkt op alles wat zwak en verfijnd is, maar diep van binnen hunkert hij naar aanraking. Bijvoorbeeld door Peter, de zoon van weduwe Ruth. Het is even wennen, maar dan overtuigt de doorgaans fijnbesnaarde Cumberbatch des te meer als de ruwe en gekwelde Phil. En de dramatische climax van The Power of the Dog is even bloedstollend als aangrijpend. Winnaar van de Oscar voor Beste Regie.

Top of the Lake

2013 | Mysterie, Drama, Thriller, Misdaad, Televisieserie

Australië​/​​Nieuw-Zeeland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 2013. Mysterie van Jane Campion en Gerard Lee. Met o.a. Elisabeth Moss, Thomas M. Wright, Peter Mullan, David Wenham en Skye Wansey.

In een afgelegen dorpje in Nieuw-Zeeland is een twaalfjarig meisje verdwenen, dat vijf maanden zwanger was. Politievrouw Robin (Moss), die in het dorp is opgegroeid, onderzoekt de zaak. Zo krijgt ze te maken met akelige drugsbaas Matt (Mullan) en stoïcijnse goeroe GJ (Hunter), leidster van een plaatselijke vrouwencommune. Meer dan om de op te lossen misdaad, draait Top of the Lake om het desolate landschap en de eigenzinnige dorpsbewoners. En, zoals vaker bij Jane Campion, om thema’s als machtsmisbruik, feminisme en seksueel geweld. Gelukkig is de intense, naargeestig-sprookjesachtige sfeer gelardeerd met absurde humor. Regie, scenario en acteurs zijn voortreffelijk.

Bright Star

2009 | Biografie, Drama, Romantiek

Verenigd Koninkrijk​/​​Australië​/​​Frankrijk 2009. Biografie van Jane Campion. Met o.a. Abbie Cornish, Ben Whishaw, Paul Schneider, Thomas Sangster en Kerry Fox.

De Engelse dichter John Keats (1795-1821) beleefde voor zijn vroege dood op zijn 25ste, een grote liefde met Fanny Brawne. Deze episode is het onderwerp van dit uitstekend gemaakte liefdesdrama van Jane Campion (The Piano), waarin koelgetinte, prachtig geconstrueerde blikken op negentiende-eeuws Hampstead mooi samengaan met Keats' sensuele, romantische poëzie. Prima hoofdrolspelers Cornish (Candy) en Whishaw (The Hour) zorgen samen voor veel ingehouden passie. Film viel internationaal met onder meer een Gouden Palm-nominatie en een Oscar voor beste kostuumontwerp, goed in de prijzen.

Chacun son cinema

2007 | Komedie, Drama

Frankrijk 2007. Komedie van Theodoros Angelopoulos, Olivier Assayas, Bille August, Jane Campion en Youssef Chahine.

Verzamelkunstwerk van 33 regisseurs uit alle werelddelen over de magie van een bioscoopervaring.

In the Cut

2003 | Mysterie, Thriller, Romantisch drama

Australië​/​​Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2003. Mysterie van Jane Campion. Met o.a. Meg Ryan, Mark Ruffalo, Jennifer Jason Leigh, Kevin Bacon en Nick Damici.

Liefdesverhaal verpakt als 'whodunit'. In zomers, broeierig New York heeft een moordenaar het voorzien op verschillende vrouwen, die hij verkracht en in stukken hakt. Frannie (een verrassende rol van Meg Ryan) is ervan overtuigd dat zij het volgende slachtoffer zal zijn. Mark Ruffalo speelt de schaamteloze detective die in de ogen van Frannie akelig veel gemeen heeft met de (serie?)moordenaar. De film werd gepromoot als een erotische thriller maar Campion scoort bovenal op de portrettering van de onthechte personages. Prachtig gefilmd door Dion Beebe en gebaseerd op het gelijknamige boek van Susanna Moore.

Soft Fruit

1999 | Komedie, Drama

Australië​/​​Verenigde Staten 1999. Komedie van Christina Andreef. Met o.a. Jeanie Drynan, Linal Haft, Geneviève Lemon, Sacha Horler en Alicia Talbot.

Australische filmmakers lijken er een punt van te maken vooral geen Hollywoodse stereotyperingen te gebruiken. In Soft Fruit komen de vier kinderen van een vrouw (Drynan) met kanker voor het eerst in vele jaren samen onder één dak. Niemand van de familie is een beetje aangepast. Zo is zoon Bo een junk vers uit de bak, schiet pa Vic appels uit de boom en steelt dochter Vera sperma uit het ziekenhuis waar ze werkt. De kijkers krijgen niet de bekende familiestrubbelingen gevolgd door verzoening te zien, maar echte ruzies, masturbatie, het schoonmaken van nagels en het vouwen van de was. In de ogen van debuterend scenariste-regisseuse Andreef (leerlinge van de beroemde Australische Jane Campion) is de mens afstotelijk, dom en gemeen. En dat mag getoond worden. Maar soms zijn haar personages gekwetst, aandoenlijk en mooi en ook dat laat Andreef zien: Vera wil zo graag een kindje, Vic gaat zijn vrouw missen en ma ziet voor het eerst haar kinderen als onafhankelijke volwassenen. Geen mens in Soft Fruit heeft een soapig uiterlijk, maar Andreef laat met gevoel voor humor de kijker achter façades naar binnen kijken en toont hiermee - beter dan makers van veel gelikte films - de essentie van menselijkheid. De cynisch-Australisch toon, gecombineerd met een excellerende cast en een mooie soundtrack, maken van Soft Fruit een gevoelige, enerverende maar ook grappige film. Of zoals Andreef zegt: 'Een film waarin je een emotionele reis maakt, en voelt wat het is om mens te zijn.'

Holy Smoke

1999 | Drama

Australië​/​​Verenigde Staten 1999. Drama van Jane Campion. Met o.a. Kate Winslet, Harvey Keitel, Julie Hamilton, Sophie Lee en Daniel Wyllie.

P.J. Waters (Keitel) is een Amerikaanse cult exiter, iemand die sekteleden deprogrammeert. Hij is door de familie van Ruth (Winslet) ingehuurd om de ideeën die ze heeft opgedaan in India uit haar hoofd te krijgen. Waters meent de klus te kunnen klaren in drie dagen in een afgelegen hut in de Australische woestijn. Winslet lijkt een maatje te klein voor Keitel en dat is precies de spanningsboog die de makers voor ogen hadden. De strijd wordt een titanengevecht over de vraag hoe je het verschil tussen de seksen kunt doorbreken zonder elkaar af te breken. Prachtig opgebouwd met monumentaal contrastrijk werk van Keitel.

The Portrait of a Lady

1996 | Romantisch drama, Historische film

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1996. Romantisch drama van Jane Campion. Met o.a. Nicole Kidman, John Malkovich, Barbara Hershey, Mary-Louise Parker en Martin Donovan.

Een gefortuneerde jonge Amerikaanse vrouw (Kidman) vertrekt eind negentiende eeuw van Engeland naar Italië om 'een idee te krijgen van het leven' voordat ze wellicht gaat trouwen. In Italië raakt ze bevriend met Madam Merle (Hershey), een Amerikaanse expat die heimelijk aast op haar fortuin, samen met haar bedrieglijke minnaar Osmond (Malkovich). De Nieuw-Zeelandse cineast Campion (The Piano) baseerde haar doorwrochte film op het gelijknamige boek uit 1881 van Henry James, de in Amerika geboren Britse schrijver die excelleerde met rake impressies van de culturele verschillen tussen de Oude en de Nieuwe Wereld. Sierlijke decors en intens acteerwerk.

The Piano

1993 | Drama, Romantiek

Nieuw-Zeeland​/​​Australië​/​​Frankrijk 1993. Drama van Jane Campion. Met o.a. Holly Hunter, Harvey Keitel, Sam Neill, Anna Paquin en Kerry Walker.

Prachtige film van de Nieuw-Zeelandse regisseur Jane Campion, die tijdens de Oscarrace van 1993 in de prijzen viel: o.a. met beeldjes voor hoofdrolspeler Holly Hunter en voor Anna Paquin als haar vroegwijze, buitenechtelijke dochtertje. Hunter speelt een uitgehuwelijkte vrouw die op haar zesde heeft besloten niet meer te praten. Sam Neill als de norse, stuurse man aan wie ze wordt uitgehuwelijkt scoort een krappe voldoende, maar Harvey Keitel, als de lompe bruut die Hunters geliefde piano koopt en haar het instrument stukje bij beetje laat 'terug verdienen' is zoals gebruikelijk voortreffelijk. De muziek bij de film is geschreven door Michael Nyman.

An Angel at My Table

1990 | Biografie, Drama

Nieuw-Zeeland 1990. Biografie van Jane Campion. Met o.a. Kerry Fox, Alexia Keogh, Karen Fergusson, Iris Churn en K.J. Wilson.

Janet had een akelige jeugd vanwege familietragedies, en ze was een teruggetrokken en onzeker meisje. Na haar studie kreeg ze een baan als docent op een school, maar ook dat liep fout, waarna ze in een psychiatrische inrichting werd opgenomen. Na een vreselijk verblijf aldaar, kon haar leven eindelijk beginnen. Prachtige verfilming van de autobiografie van de beroemde Nieuw-Zeelandse auteur Janet Frame door de formidabele Jane Campion (The Piano, The Power of the Dog), die er talloze prijzen voor kreeg, onder andere in Toronto en Venetië.

Sweetie

1989 | Drama, Komedie

Australië 1989. Drama van Jane Campion. Met o.a. Genevieve Lemon, Karen Colston, Tom Lycos, Jon Darling en Dorothy Barry.

Lemon, een fabrieksarbeidster die bang is voor bomen maar in waarzegsters gelooft, weet de verloofde van haar vriendin in te palmen en gaat met hem hokken. Kort daarop komt haar niet al te snuggere, bezitterige zus Colston aan de deur rammelen met een verslaafde vriend in haar kielzog. Bijzondere tragikomedie over de verstoorde en gestoorde relatie van twee zusters, met enkele hele sterke scènes. Invloedrijk speelfilmdebuut van de Nieuw-Zeelandse regisseur Jane,Campion, die later onder meer een Gouden Palm won voor The Piano.

Two Friends

1986 |

Australië 1986. Jane Campion. Met o.a. Emma Coles, Kris Bidenko, Kris McQuade, Debra May en Peter Hehir.

Een indringende film, van achter naar voren verteld, over de belevenissen van twee meisjes die schoolvriendinnen waren en elk een eigen richting zijn uitgegaan in het leven. Campion behandelt haar thema met veel warmte en liefde. Scenario van Helen Garner. Camerawerk van Julian Penney.