Michael Palm

1965 Regisseur, Componist, Editor

Michael Palm (1965) is regisseur, componist en editor.
Er zijn 4 films gevonden.

Homo Sapiens

2016 | Documentaire

Zwitserland/Duitsland/Oostenrijk 2016. Documentaire van Nikolaus Geyrhalter.

Minimalistische film van de Oostenrijker Geyrhalter (Our Daily Bread), waarin hij de kijker trakteert op eindeloze montagebeelden van ooit door mensenhand gemaakte maar inmiddels verlaten en overwoekerde plekken. Zonder muziek, zonder commentaar en vooral zonder mensen (wat de titel nogal ironisch maakt). Niet ieders kopje thee, maar door de composities en de geluidstrack (met wind, vogels en regen, heel veel regen) ook betoverend en intrigerend. Een beetje als het opwaaiende plastic zakje in American Beauty, maar dan een film lang.

Ich seh, Ich seh

2014 | Horror, Drama

Oostenrijk 2014. Horror van Severin Fiala en Veronika Franz. Met o.a. Susanne Wuest, Elias Schwarz en Lukas Schwarz.

Op het Oostenrijkse platteland ravotten de negenjarige tweelingbroers Lukas en Elias in de bossen en maisvelden rond hun afgelegen huis. Op een dag komt hun moeder thuis met een in verband gewikkeld gezicht. Waarom gedraagt ze zich zo vreemd? Is zij wel echt hun moeder? Arthouse-horror van Veronika Franz (vrouw van cineast Ulrich Seidl) en haar voormalige kinderoppas Severin Fiala heeft een sterk uitgangspunt, is spannend opgebouwd en speelt slim met griezelclichés. Maar is uiteindelijk niet verrassend genoeg om meer te zijn dan een prima genrefilm. Met een - wees gewaarschuwd - flink sadistisch slot.

Edgar G. Ulmer - Der Mann im Off

2004 | Documentaire

Duitsland 2004. Documentaire van Michael Palm.

Documentaire over de man die in de voetsporen trad van F.W. Murnau, voor wie hij als assistent gewerkt had. Hij was een eigenzinnige filmer, die met lage budgets en onmogelijke scenario`s onvergankelijke werken maakte zoals THE BLACK CAT (1934), BLUEBEARD (1944), DETOUR (1945), STRANGE ILLUSION (1945), RUTHLESS (1948), THE NAKED DAWN (1955) enz. Tussen deze hoogtepunten draaide hij een bijna eindeloze rits films, 128 in totaal, waardoor men hem de bijnaam van Koning der B-film gaf. Inmiddels is Ulmer een cultfiguur geworden en was een inspiratiebron voor François Truffaut, Martin Scorsese en Peter Bogdanovich, die het lange interview met Ulmer draaide in zijn reeks ORAL HISTORY, getiteld WHO THE DEVIL MADE IT, en talloze anderen. De film trekt een compleet beeld op van de man die in 1904 in Wenen werd geboren en in 1972 op slechts 68-jarige leeftijd overleed, maar een legende werd.

Die totale Therapie

1997 | Drama, Komedie

Oostenrijk 1997. Drama van Christian Frosch. Met o.a. Ursula Ofner, Blixa Bargeld, Sophie Rois en Walfriede Schmitt.

Negen personen nemen deel aan twee weken durende `zelfervaringscursus` op afgelegen landgoed. De motivatie van de deelnemers loopt even sterk uiteen als hun karakters. Charismatische therapeut en zijn assistenten confronteren hun client[KA2]ele met hun al dan niet vermeende problemen. Afgesloten van buitenwereld raken de deelnemers meer en meer in de ban van de therapie. Na een week wordt de therapeut vermoord. Paniek breekt uit en psychotherapie verandert in psychoterreur. Toeval, geluk, ongeluk en stroomversnelling van hysterie zorgen ervoor dat de participanten niet meer tot handelen in staat zijn. Catastrofe is onafwendbaar. Film, geschreven, geregisseerd en geproduceerd door Frosch (wie herinnert zich van hem niet EUROPA WILL STERBEN...) is net zo onafwendbaar catastrofaal. Te lang, te ongeloofwaardig, kwalitatief ondermaats, te intellectualistisch, te vervelend, matte cast, te veel gepraat, te veel psychologie, toch zo Oostenrijks.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Michael Palm op televisie komt.

Reageer