Véronique Lange: montage.
Er zijn 17 films gevonden.

Sibel

2018 | Drama

Turkije 2018. Drama van Guillaume Giovanetti en Çagla Zencirci. Met o.a. Erkan Kolçak Köstendil, Damla Sönmez, Emin Gürsoy, Elit Iscan en Meral Četinkaya.

Sibel (Sönmez), een jonge vrouw zonder stem, is een buitenbeentje in een Turks bergdorp waar de inwoners – ook in het echt – via een ingenieuze fluittaal op afstand met elkaar communiceren. Op haar rode laarzen maakt Sibel jacht op een gevreesde wolf in het bos. Maar in plaats van de wolf treft ze een onbekende man die haar vanuit de bosjes bespringt. De goedbedoelende symboliek ligt er wel heel dik bovenop in dit door Roodkapje en de Grote Boze Wolf geïnspireerde, emancipatoire sprookje voor volwassen.

It Must Be Heaven

2019 | Komedie

Frankrijk 2019. Komedie van Elia Suleiman.

Zoals in al zijn films volgen we het filmische alter ego van de Palestijnse regisseur Elia Suleiman, die zwijgend en vol verbazing kijkt naar de wereld om zich heen. In surrealistische, vaak droogkomische scènes zien we in deze film hoe Suleiman van continent naar continent trekt, op zoek naar geld voor zijn nieuwe filmproject. En onderweg ontdekt dat geweld en wapens niet alleen in thuisland Palestina een grote rol spelen, maar ook in de rest van de wereld. Suleimans onthechting maakt identificeren moeilijk, maar zijn observaties zijn scherp en belangwekkend.

Thérèse Desqueyroux

2012 | Drama

Frankrijk 2012. Drama van Claude Miller. Met o.a. Audrey Tautou, Gilles Lellouche, Anaïs Demoustier, Catherine Arditi en Isabelle Sadoyan.

De in 2012 overleden Franse filmmaker Claude Miller wilde een chronologische versie van François Mauriacs beroemde roman Thérèse Desqueyroux uit 1927 maken, omdat 'de flashbackstructuur iets voor televisiefilms op zaterdagavond is'. Het verhaal over een rijke vrouw die zit opgesloten in een totaal geregeld huwelijk kon ook prima lineair verteld worden, vond hij. Maar helaas: in Millers verbeelding van de geschiedenis krijgen we nauwelijks inzicht in de getormenteerde gedachtewereld van de hoofdpersoon. Ongeïnspireerd en kostbaar lopendebandwerk.

Au bonheur des ogres

2013 | Komedie

Frankrijk 2013. Komedie van Nicolas Bary. Met o.a. Raphaël Personnaz, Bérénice Béjo, Guillaume De Tonquédec, Emir Kusturica en Thierry Neuvic.

In een Parijs' warenhuis werkt eigenheimer Benjamin Malaussène als 'zwart schaap': hij absorbeert schuld en weerhoudt ontevreden klanten van juridische stappen. Totdat, telkens in zijn aanwezigheid, dingen exploderen en mensen omvallen. Raadsels. Uptempo origineeltje, naar de eerste roman uit Daniel Pennacs cyclus over de raremensenfamilie Malaussène, trakteert op querulante humor, visuele pep en een parade van curieuze personages. Bejo speelt de kittige jongedame die Benjamin wel ziet zitten. Ook Emir Kusturica komt langs. Opgenomen in La Samaritaine, vermaard Seine-warenhuis in jarenlange verbouwing.

7 Days in Havana

2012 | Drama

Spanje​/​​Frankrijk 2012. Drama van Laurent Cantet, Benicio Del Toro, Julio Medem, Gaspar Noé en Elia Suleiman. Met o.a. Josh Hutcherson, Daniel Brühl, Emir Kusturica, Melissa Rivera en Elia Suleiman.

De lijst met makers van deze episodenfilm is indrukwekkend, maar dat geldt niet voor het resultaat. 7 Days in Havana is een zielloos rommeltje, met onbenullige verhaallijntjes die zich ook in elke andere wereldstad hadden kunnen afspelen. Leonardo Padura schreef de scripts voor zeven nogal clichématige verhaaltjes, die de regisseurs voor hun rekening konden nemen. Suleiman en Noé trokken echter hun eigen plan, en niet toevallig zijn hun filmpjes - met afstand - de beste.

Et maintenant on va où?

2011 | Komedie, Drama

Frankrijk​/​​Libanon​/​​Egypte​/​​Italië 2011. Komedie van Nadine Labaki. Met o.a. Nadine Labaki, Claude Baz Moussawbaa, Yvonne Maalouf en Antoinette Noufaily.

Een als muzikale komedie verpakt sprookje dat lijkt op de klassieke Griekse komedie Lysistrata van Aristofanes. Daarin ontzeggen de vrouwen hun mannen seks zolang die oorlog blijven voeren. Zo ver komt het hier niet, omdat de mannen uit het plattelandsdorp bordkartonnen flapdrollen zijn die alleen maar met elkaar op de christelijke- dan wel islamitische vuist gaan. De op tegenlicht verliefde camera en betoverende muziek onderstrepen het nog eens: dit is geen scherpzinnige zedenles, maar een escapistische feelgoodfilm.

The Time That Remains

2009 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Italië​/​​België​/​​Frankrijk​/​​Palestijnse gebieden 2009. Drama van Elia Suleiman. Met o.a. Ali Suliman, Elia Suleiman, Saleh Bakri en Yasmine Haj.

Regisseur Elia Suleiman (1960, Nazareth) maakte met zijn droogkomische, scherpe sociale blik eerder het buitengewone drama Divine Intervention. Nu blikt hij terug op de recente geschiedenis van Nazareth, vanaf 1948, via zijn ouders. 'Israelische Arabieren' die hun waardigheid trachten te houden in een stad die decor is van diepgeworteld conflict. Ondertussen heeft het gezin van de opgroeiende Elia ook heel alledaagse gedoetjes. Suleiman, in Cannes genomineerd voor de Gouden Palm, verbindt wreedheid en wanhoop aan humor en weet ondertussen een beeldschone filmische kalmte te bewaren.

Les enfants de Timpelbach

2008 | Jeugdfilm

Frankrijk​/​​Luxemburg 2008. Jeugdfilm van Nicolas Bary. Met o.a. Raphaël Katz, Adèle Exarchopoulos, Ilona Bachelier, Martin Jobert en Léo Legrand.

Waar zie je tegenwoordig nog een aardappelkanon? Of een gezet ventje dat friet snijdt door met een tennisracket de piepers uit de lucht te slaan? De kinderen van Timpelbach zit vol met dergelijk kostelijk vertier. Enig voor de kinderziel, en slinkse terzijdes houden de oudere kijkers bij de les. Het basismateriaal is een internationale bestseller van kinderboekenschrijver Henry Winterfeld (1901-1990) over een pastoraal Europees dorpje dat door omstandigheden wordt bestierd door louter kinderen. De filmmakers maakten er een bonte zoekplaat van in de populaire visuele stijl van Guillermo Del Toro, met oog voor bouwkundig en mechanisch detail, maar bovenal met gevoel voor licht moralistische humor.

Un secret

2007 | Drama

Frankrijk 2007. Drama van Claude Miller. Met o.a. Cécile de France, Patrick Bruel, Mathieu Amalric, Ludivine Sagnier en Julie Depardieu.

François groeit in de jaren vijftig in Parijs op als de kwetsbare zoon van twee zeer atletische ouders: moeder Tania (De France) en vader Maxim (Bruel). François, die zijn vader stelselmatig lijkt teleur te stellen, komt erachter dat hij een halfbroer heeft gehad. Sterker, het verleden heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog nog veel ingewikkelder, en ingrijpender, familiegeheimen opgeleverd. Regisseur-coscenarist Miller bewerkte de Franse bestseller van Philippe Grimbert die er zijn eigen familieverhaal in vertelde. Fraai historisch drama met een fijne cast: Mathieu Amalric is prima als de volwassen zoon die in voice-over terugblikt en zijn vader uiteindelijk confronteert.

WWW: What a Wonderful World

2006 | Drama, Komedie

Frankrijk​/​​Marokko​/​​Duitsland 2006. Drama van Faouzi Bensaïdi. Met o.a. Faouzi Bensaïdi, Nezha Rahile en Fatima Attif.

Huurmoordenaar Kamel (gespeeld door regisseur Bensaïdi) maakt afspraakjes met een prostituee via het mobieltje van haar vriendin, verkeersagente Kenza (Rahile). Dan bloeit er iets moois op tussen misdadiger en agente. In WWW: What a Wonderful World wordt het Marokkaaanse Casablanca getoond als een grote marktplaats, iedereen heeft iets van iemand anders nodig. In zijn film legt Bensaïdi de nadruk sterk op het beeld waardoor de verhaallijnen op de achtergrond verdwijnen. Hij had zich beter op het verhaal kunnen concentreren: door de alomtegenwoordige ironie worden juist die beelden ontkracht.

Le serpent

2006 | Thriller

Frankrijk 2006. Thriller van Eric Barbier. Met o.a. Yvan Attal, Clovis Cornillac, Pierre Richard, Simon Abkarian en Minna Haapkylä.

Vincents voormalige medescholier Plender werd als gevolg van een streek van Vincent door een clochard misbruikt en is hier nooit overheen gekomen. Door wraakgevoelens gedreven probeert Plender Vincents leven kapot te maken. Hij verleidt hem tot een erotische ontmoeting met de bekoorlijke Sofia om hem vervolgens de moord op het model in de schoenen te kunnen schuiven.

Les chevaliers du ciel

2005 | Actiefilm

Frankrijk 2005. Actiefilm van Gérard Pirès. Met o.a. Benoît Magimel, Clovis Cornillac, Géraldine Pailhas, Philippe Torreton en Alice Taglioni.

Van de regisseur van de Franse popcornfilm Taxi komt een al even pretentieloos spektakelstuk dat zich ditmaal niet op straat maar in de lucht afspeelt. 'Top Gun for a new generation', staat er op de poster, alsof de makers de onvermijdelijke beschuldigingen van schaamteloos jatwerk maar vast voor wilden zijn. De beschrijving klopt uitstekend. Bordkartonnen personages en lachwekkende plotwendingen dus, maar ook adembenemende stunts, gave machines en stoere kerels. Het vrouwelijk schoon is gemoderniseerd: niet meer lief en onschuldig, maar gebekt, deskundig én bijklussend als paaldanseres.

La petite Lili

2003 | Drama

Frankrijk​/​​Canada 2003. Drama van Claude Miller. Met o.a. Nicole Garcia, Jean-Pierre Marielle, Bernard Giraudeau, Ludivine Sagnier en Robinson Stévenin.

La petite Lili is losjes gebaseerd op Tsjechovs toneelstuk 'De Meeuw' en is bedoeld als een commentaar op de filmcultuur in Frankrijk en de wereld. De film speelt zich af in een Frans vakantiehuis waar zich een gezelschap van regisseurs, acteurs en actrices heeft verzameld. Er is seks, er is liefde, er is jaloezie en natuurlijk - het betreft hier tenslotte een Franse Film - veel gefilosofeer. De bij het draaien 22-jarige Robinson Stévenin, die overigens al op zijn negende op de planken stond, speelt een prettige rol als filmmaker in spe.

Riders

2002 | Thriller, Misdaad

Frankrijk​/​​Canada​/​​Verenigd Koninkrijk 2002. Thriller van Gérard Pirès. Met o.a. Stephen Dorff, Natasha Henstridge, Bruce Payne en Steven Berkoff.

Met zijn eerste Engelstalige film maakte de Franse regisseur Pirès - een protégé van Luc Besson - eigenlijk gewoon een remake van Taxi (1998). Taxi was razend populair, zelfs buiten Frankrijk, maar nogal inhoudsloos. En misschien zat Besson, scenarist, producer en adviseur van die film, regelmatig op de regiestoel, want Riders biedt nog minder diepte. De actiemisdaadfilm gaat over skateboardatleet en dief Slim (Dorff), die samen met zijn acrobatische makkers nog één reeks overvallen wil plegen, om voor altijd de schaapjes op het droge te hebben. De politie (Henstridge) is nabij. Dorff wordt al de beschermheilige van slechte films genoemd en model Henstridge (Species) staat niet bekend om haar acteren.

Divine Intervention

2002 | Drama, Romantiek, Oorlogsfilm

Frankrijk​/​​Marokko​/​​Duitsland 2002. Drama van Elia Suleiman. Met o.a. Elia Suleiman, Amer Daher, George Ibrahim, Manal Khader en Jamel Daher.

Op het filmfestival van Cannes met de internationale persprijs onderscheiden drama geeft een wrange en tegelijkertijd droogkomische kijk op het alledaagse leven van een aantal Palestijnen in de bezette gebieden. Regisseur-scenarist-acteur Elia Suleiman speelt zelf een man die een onmogelijke romance met een vrouw beleeft: in de auto, bij een Israëlisch militair checkpoint, houden ze elkaars handen vast. Verderop krijgen buren ruzie over de morele codes van afval in elkaars tuin gooien. Een rode ballon zweeft boven Jeruzalem. Met een minimum aan woorden vermengt Suleiman politiek en ironie.

Betty Fisher et autres histoires

2001 | Thriller, Misdaad, Drama

Frankrijk​/​​Canada 2001. Thriller van Claude Miller. Met o.a. Sandrine Kiberlain, Nicole Garcia, Mathilde Seigner, Luck Mervil en Edouard Baer.

Millers fascinatie met de - al dan niet traumatische - kinderjaren staat weer centraal in Betty Fisher et autres histoires, een indringend werk dat de nadruk legt op het psychologische geweld tussen drie vrouwen. Ogenschijnlijk zachtaardige moeder Margot (Garcia) ontvoert het zoontje van een Parijse serveerster (Seigner) om dochter Betty (Kiberlain) over de dood van haar zoontje heen te helpen. Miller sleurt de kijker diep in de gevoelswereld van de complexe personages. Magistraal acteerwerk van het trio met sterke bijrollen van oa Stéphane Freiss, Luck Mervil en Edouard Baer. Gebaseerd op de roman 'The tree of hands' van Ruth Rendell.

Taxi

1998 | Actiefilm, Komedie, Misdaad

Frankrijk 1998. Actiefilm van Gérard Pirès. Met o.a. Samy Naceri, Frédéric Diefenthal, Marion Cotillard, Emma Wiklund en Manuela Gourary.

Eigenlijk was het schrijven van het script van Taxi een tussendoortje voor Besson (Léon, Le grand bleu), maar Besson is ambachtsman genoeg om met één hersenhelft vlot amusement te kunnen bedenken. Pizzabezorger Daniel (Naceri) ruilt in Marseille zijn brommer voor een taxi, wordt door rechercheur Emilien (Diefenthal) betrapt op te hard rijden, en vervolgens ingezet om de supersnelle 'Mercedes bende' bij te houden. Spektakel volgt. Het pakte allemaal prima uit. Césars voor geluid en montage, Marion Cotillard werd voor de prijs voor de meest veelbelovende actrice genomineerd. Er kwamen matige vervolgfilms.