Georges Marchal (1920-1997): cast.
Er zijn 57 films gevonden.

La mort en guenilles

1991 |

Frankrijk 1991. Paul Planchon. Met o.a. Georges Marchal, François-Eric Gendron, Anne Canovas en Pierre Banderet.

Eerste deel van de bewerking van de roman [KL]Le vendeur noir[KLE] van Pierre-Alexis Ponson du Terrail (1829-1871) die ondanks het feit dat hij jong gestorven is, niet minder dan 250 [KA1]a 300 romans heeft geschreven: dit zegt genoeg over de kwaliteit van zijn werk en hij is dan ook vooral bekend gebleven door zijn ongelukkige zin: Zijn hand was net zo koud als die van een slang! Waarom dan toch zijn saaie (en onleesbare) avonturen opgraven? Avonturen die zich in 1723 afspelen en verhalen over het leven van een jonge, geruïneerde baron die zijn wapen verguld door een rijke vrouw te trouwen. De kaart van de krankzinnige en barokke romantiek had volledig uitgespeeld moeten worden, zoals Georges Franju dat heeft gedaan in zijn JUDEX. Helaas! De bedeesde en vlakke regie doet het geheel in de grootst mogelijke onbeduidendheid vervallen.

La fille du diable

1991 | Drama, Romantiek

Frankrijk 1991. Drama van Paul Planchon. Met o.a. Georges Marchal, François-Eric Gendron, Anne Canovas en Pierre Banderet.

Tweede en (gelukkig) laatste deel van de bewerking van de roman [KL]Le vendeur noir[KLE]. De jonge baron de Nossac (Marchal) die zijn vrouw om haar geld heeft getrouwd, houdt natuurlijk niet van haar. Hij kan het rokken jagen niet laten en wordt uiteindelijk ernstig verliefd op een vrouw die vroegtijdig sterft. Hij is wanhopig en verkiest eveneens te sterven als gentleman. Een aaneenschakeling van sentimentele clichés. Zie ook LA MORT EN GUENILLES.

Gaston Phebus le Lion des Pyrénées

1991 | Biografie, Historische film

Frankrijk 1991. Biografie van Bernard Borderie. Met o.a. Jean-Claude Drouot, Pascale Rivault, Georges Marchal en Nadine Basile.

De titel is gegrond want Gaston Phebus, niet de eerste de beste en beroemd geworden door een boek over de jacht (1331- 1391), droeg een leeuw in zijn wapen. Deze serie is ontleend aan het door Myriam en Gaston de B[KA1]earn geschreven boek. Een onbekend werk, en de vraag is of het om serieuze geschiedbeschrijving gaat of om een geromantiseerde biografie. De televisiefilm maakt onmiskenbaar deel uit van de laatste categorie. Daar is niets op tegen, maar het had een regisseur van een ander slag moeten zijn, dan deze film- en televisieregisseur (van de serie ANGELIQUE) vertegenwoordigt, om er een boeiende film van te maken. Zijn regie is kleurloos en zijn Middeleeuwen zijn stereotiep.

Sylvaine

1990 | Misdaad, Thriller

Frankrijk 1990. Misdaad van Roger Pigaut. Met o.a. Hélène Surgère, Georges Marchal en Christine Dejoux.

Een jonge vrouw die op vakantie gaat, komt op de laan van het buitenverblijf om bij een botsing tegen een stilstaande auto met gedoofde lichten. Een verdachte moord, temeer daar deze wagen van een van haar vroegere schoolvrienden is. Voormalig acteur en bioscoopregisseur Pigaut, die naar de tv is overgestapt, beschikt over degelijk vakmanschap. Hij weet het mysterie te laten voortduren en een schemerige en angstaanjagende sfeer te scheppen, bevolkt door dubbelzinnige personages.

Le veneur noir

1990 | Historische film

Frankrijk 1990. Historische film van Paul Planchon. Met o.a. Georges Marchal, François-Erique Gendron en Anne Canovas.

De tv-bewerking in verschillende delen van het werk van Ponson du Terrail gesitueerd ten tijde van het Regentschap in Frankrijk aan het begin van de 18e eeuw in Parijs met als voornaamste karakter Baron de Nossac. Deze aflevering is getiteld LA MORT EN GUENILLES.

Les grandes familles

1989 |

Frankrijk 1989. Edouard Molinaro. Met o.a. Pierre Arditi, Michel Piccoli, Roger Hanin, Evelyne Bouix en Catherine Arditi.

Een tot in de puntjes uitgewerkte bewerking (door Maurice Druon zelf, Pierre Moustiers en de regisseur) van het succesvolle epos van de romancier Maurice Druon, die op realistische en meedogenloze wijze de heersende klasse in Frankrijk ten tijde van het interbellum (de periode tussen WO I en WO II) beschrijft. Denys de la Patelli[KA2]ere maakte in 1958 van deze roman al eens een (slechte) bewerking voor film. Deze plichtmatige versie lijdt aan wisselvallig spel en een gebrek aan persoonlijke stijl. Daarentegen zijn wel de sfeer en de mentaliteit van destijds goed weergegeven.

L'honneur d'un capitaine

1982 | Drama, Oorlogsfilm

Frankrijk 1982. Drama van Pierre Schöndörffer. Met o.a. Nicole Garcia, Jacques Perrin, Charles Denner, Claude Jade en Georges Marchal.

In een tv-uitzending over twintig jaar Algerijnse onafhankelijkheid wordt een Franse officier beschuldigd van oorlogsmisdaden. Zijn weduwe begint een proces wegens smaad, wat leidt tot een reconstructie van het Algerijnse drama, waarvan ze alleen incidenteel tijdens verloven van haar man iets had vernomen. De werking van deze boeiende en genuanceerde oorlogsfilm-in-retrospectief wordt ondermijnd door de conventionele en ietwat onhandige flash-backstructuur. Het juridische steekspel biedt de acteurs in de rechtszaal flamboyante mogelijkheden.

Claudine en ménage

1977 | Komedie

Frankrijk 1977. Komedie van Edouard Molinaro. Met o.a. Marie-Hélène Breillat, Georges Marchal, Jean Desailly, Lyne Chardonnet en Dani.

Claudine is getrouwd met Renaud, een Parijse salonschrijver die het goed doet. Zij ziet zich meegesleept in een eeuwig durende maalstroom, waarin zij zich verloren voelt. Dan knoopt zij een vriendschap aan met de Oostenrijker Rézi. Een nogal bittere zedenschets en een knappe, nauwkeurige reconstructie van een tijdperk. Bovendien stuk voor stuk boeiende en ambivalente personages en gloedvolle dialogen.

Les Enfants du placard

1976 | Drama

Frankrijk 1976. Drama van Benoît Jacquot. Met o.a. Brigitte Fossey, Lou Castel, Jean Sorel, Georges Marchal en Isabelle Weingarten.

De nauwe band tussen een broer en zijn zus, nog versterkt door de zelfmoord van de moeder, vindt tijdens hun volwassenheid voortzetting in de rituele spelletjes van weleer. De vrouw, die met de zakenpartner van de verachte vader is getrouwd, probeert incest te vermijden (of plaatsvervangend te realiseren) door te trachten haar broer aan haar beste vriendin te koppelen. Na de mislukking daarvan vlucht ze en gaat overstag voor de moraal en de materiële zekerheid van het huwelijk. Deze ingetogen maar gespannen psychologische studie krijgt emotionele lading door intens spel van Fossey en Castel, die worden afgezet tegen opzettelijk aangebrachte elementen uit een driestuiversroman. Schitterende fotografie van Pierre Lhomme.

Faustine et le bel été

1972 | Komedie, Romantiek, Familiefilm

Frankrijk 1972. Komedie van Nina Companéez. Met o.a. Muriel Catalá, Isabelle Adjani, Marianne Egerickx, Francis Huster en Jacques Spiesser.

De zestien-jarige Faustine (Catalá) brengt de vakantie bij haar grootouders door en wordt nieuwsgierig naar de bewoners van een naburige villa. Even dromerig als kordaat zoekt ze contact en maakt zo kennis met de liefde, eerst door observatie van de intriges van anderen, dan uit eigen ervaring, en ontdekt het verschil tussen werkelijkheid en verbeelding. Belangrijk en uiterst esthetisch regiedebuut van de scenarioschrijfster kreeg een ontwapenende frisheid door een reeks jonge acteurs, Spiesser als Florent, Adjani als Camille en Huppert, aan het begin van hun carrière, die alleen voor de veelbelovende titelrol Catalá teleurstellend zou worden. Het scenario is van regisseur Companéez. Het camerawerk is van Chislain Cloquet. Eastmancolor, Mono.

La Voie Lactée

1968 | Experimenteel, Fantasy, Drama

Italië​/​​Frankrijk 1968. Experimenteel van Luis Buñuel. Met o.a. Laurent Terzieff, Paul Frankeur, Claudio Brook, Pierre Clémenti en Alain Cuny.

Een pelgrimstocht van twee zwervers voert hen langs alle excessen en vormen van ketterij die sinds het ontstaan van het christendom hebben bestaan. Deze surrealistische reeks episoden, visioenen, ontmoetingen en dromen is in briljante stijl gemaakt, maar religie als uitsluitend doelwit voor harde satire maakt deze Buñuel-film minder algemeen toegankelijk dan zijn verwante werk. Het scenario is van Buñuel en Jean-Claude Carrière. Het camerawerk is van Christian Matras. Ook bekend als THE MILKY WAY.

Belle de jour

1967 | Drama, Erotiek, Experimenteel

Frankrijk​/​​Italië 1967. Drama van Luis Buñuel. Met o.a. Catherine Deneuve, Jean Sorel, Michel Piccoli, Pierre Clémenti en Geneviève Page.

Jonge doktersvrouw Séverine (Deneuve) houdt van haar man maar niet van zijn liefkozingen en vlucht weg in sado-masochistische fantasieën. Om die in de praktijk te brengen gaat ze in een bordeel werken, maar stipt om vijf uur 's middags gaat ze naar huis, haar man mag het niet weten. Een jonge gangster wil meer worden dan een klant en dreigt haar geheim te onthullen. Rampspoed dient zich aan. Buñuel vermengde fantasie en werkelijkheid zo effectief dat hij ooit vertelde ze zelf aan het einde ook niet meer uit elkaar te kunnen houden. De mooie fotografie is van Sacha Vierny.

Dacii

1966 | Avonturenfilm, Historische film

Frankrijk​/​​Roemenië 1966. Avonturenfilm van Serge Nicolaescu. Met o.a. Pierre Brice, Marie-José Nat, Georges Marchal, Amza Pellea en Mircea Albulesco.

Romeinse legers zijn over de Donau getrokken om het rijk van de Daciërs te verslaan. Een jonge strijder wil het resultaat van onderhandelingen niet afwachten, tot hij ontdekt dat zijn eigen vader óók een Daciër is. Niettemin voert hij, gepromoveerd tot veldheer, het Romeinse leger aan, dat door de Daciërs verslagen wordt. Groots opgezette historische film in Italiaanse spektakeltraditie schildert naïef eenvoudig romantiek, tragiek en heldendom die met navenant pathos worden geacteerd. De locaties zijn imponerend.

La guerre secrète

1965 | Thriller

Verenigde Staten​/​​Italië​/​​Duitsland​/​​Frankrijk 1965. Thriller van Terence Young, Christian-Jaque, Carlo Lizzani en Werner Klingler. Met o.a. Mario Adorf, Bourvil, Maria Grazia Buccella, Peter van Eyck en Henry Fonda.

Een Russische ambtenaar vlucht van Oost- naar West-Berlijn en zoekt onderdak bij de Amerikanen in West-Duitsland. Hij ontdekt een complot van Russische spionnen, die van plan zijn twee Amerikaanse onderzeeërs te vernietigen en een Amerikaanse kernwetenschapper te ontvoeren, die later wordt vermoord door huurmoordenaars.

Ulisse contro Ercole

1962 | Avonturenfilm

Italië​/​​Frankrijk 1962. Avonturenfilm van Mario Caiano. Met o.a. Michael Lane, Georges Marchal, Alessandra Panaro, Gianni Santuccio en Dominique Boschero.

Ulyssus heeft zich niet aan de wetten van de Olympus gehouden, zodat Hercules de opdracht krijgt hem gevangen te nemen en als slaaf te verkopen. Talrijke ontberingen samen doen hen echter vriendschap sluiten. Avonturen als in een stripverhaal zonder onderling verband met monsters, cyclopen, vogelmannen houden spanning en amusement gaande, ook wanneer effecten en trucages veel minder spectaculair zijn dan de makers zelf menen. Scenario van de regisseur.

Il Colpo segreto di d'Artagnan

1962 | Avonturenfilm, Historische film

Italië​/​​Frankrijk 1962. Avonturenfilm van Siro Marcellini. Met o.a. George Nader, Magali Noël, Georges Marchal, Massimo Serato en Allessandra Panaro.

Nieuwe avonturen van de helden van Alexandre Dumas. D'Artagnan en Porthos moeten een complot tegen Koning Lodewijk XIII ontrafelen en ontdekken dat diens broer er achter zit. Redelijk onderhoudende schermavonturen, met een weinig homogene rolbezetting.

Ulysses Against Hercules

1961 | Fantasy

1961. Fantasy van Mario Caiano. Met o.a. Alessandra Panaro, Michael Lane en Georges Marchal.

Nieuwe avonturen van de helden van Alexandre Dumas. D'Artagnan en Porthos moeten een complot tegen Koning Lodewijk XIII ontrafelen en ontdekken dat diens broer er achter zit. Redelijk onderhoudende schermavonturen, met een weinig homogene rolbezetting.

Napoleon II, l'aiglon

1961 | Komedie, Biografie, Romantiek

Duitsland​/​​Frankrijk 1961. Komedie van Claude Boissol. Met o.a. Bernard Verley, René Dary, Danièle Gaubert, Paul Hubschmidt en Marianne Koch.

Napoleons zoon wordt door zijn grootvader, de keizer van Oostenrijk, opgevoed, maar blijft tegen de invloed van zijn omgeving in zijn vader idealiseren. In 1830 slaagt een getrouwe van zijn vader er in hem te bereiken en haalt hem over naar Parijs te gaan, maar dan is het adelaarsjong al te zwaar ondermijnd door tuberculose. Luxueuze decors zijn de voornaamste bezienswaardigheid in deze als smartlap gebrachte biografie waarin alle personages zo schetsmatig zijn getekend dat de acteurs in hol pathos vervallen.

Il colosso di Rodi

1961 | Avonturenfilm, Drama, Historische film

Italië​/​​Spanje​/​​Frankrijk 1961. Avonturenfilm van Sergio Leone. Met o.a. Rory Calhoun, Lea Massari, Georges Marchal, Conrado Sanmartin en Ángel Aranda.

Een Athener op bezoek in Rhodos raakt betrokken bij de revolte tegen de despoot Xerxes die vanuit een kolossaal beeld de rebellen bestrijdt waarin helse machinerie is verborgen. Een reeks van natuurrampen gaat in hun voordeel werken. Debuutfilm van Leone heeft een scenario dat niet veel anders is dan andere mythologische peplum. Zijn aanpak van de actiescènes en van de romantische momenten tussendoor tillen het resultaat net iets boven het gemiddelde niveau uit. Het scenario is van regisseur Leone, Luciano Chitarrini en Ennio de Concini. Het camerawerk is van Antonio Ballesteros.

Apocalisse sul fiume giallo

1960 | Avonturenfilm, Oorlogsfilm

Frankrijk​/​​Italië 1960. Avonturenfilm van Renzo Merusi. Met o.a. Anita Ekberg, Georges Marchal, Franca Bettoja, Claudia Biava en José Jaspe.

Een ontslagen Franse oorlogscorrespondent in China is een gedesillusioneerde alcoholist, tot hij bij toeval een plan ontdekt van het communistische leger om sabotage te plegen aan een stuwdam, waardoor een nationalistisch gebied zal overstromen. Op reis naar de plek des onheils ontmoet hij een protestantse zendelinge en een katholieke missiezuster, die hij van de catastrofe zal redden. De oorlog in China is het decor voor het weinig overtuigende revalideringsproces van de held, terwijl degene die Ekberg de rol van zendelinge toeschoof, een fikse grappenmaker moet zijn. Tegen het einde zijn er enkele spectaculaire scènes.

Wild Cats On The Beach

1959 |

1959. Vittorio Sala. Met o.a. Georges Marchal, Elsa Martinelli en Alberto Sordi.

Een ontslagen Franse oorlogscorrespondent in China is een gedesillusioneerde alcoholist, tot hij bij toeval een plan ontdekt van het communistische leger om sabotage te plegen aan een stuwdam, waardoor een nationalistisch gebied zal overstromen. Op reis naar de plek des onheils ontmoet hij een protestantse zendelinge en een katholieke missiezuster, die hij van de catastrofe zal redden. De oorlog in China is het decor voor het weinig overtuigende revalideringsproces van de held, terwijl degene die Ekberg de rol van zendelinge toeschoof, een fikse grappenmaker moet zijn. Tegen het einde zijn er enkele spectaculaire scènes.

Vacanze d'inverno

1959 | Komedie

Italië​/​​Frankrijk 1959. Komedie van Camillo Mastrocinque. Met o.a. Pierre Cressoy, Dorian Gray, Christine Kauffman, Georges Marchal en Michèle Morgan.

Een meisje heeft een wintersportvakantie gewonnen en arriveert met haar vader in Cortina d'Ampezzo waar zich een hele reeks van parallelle intriges afspeelt, vrijwel allemaal op amoureus terrein. De vakantieperikelen van de sterbezetting zijn iets onderhoudender dan meestal in dit genre door betrekkelijke eenheid van toon en rol de van Sordi - de vader van de winnares - als een zijn ogen uitkijkende toeschouwer.

Nel segno di Roma

1959 | Avonturenfilm, Historische film, Drama

Italië​/​​Frankrijk​/​​Duitsland 1959. Avonturenfilm van Guido Brignone. Met o.a. Anita Ekberg, Georges Marchal, Jacques Sernas, Gino Cervi en Folco Lulli.

Een Romeinse generaal moet de koningin van Syrië verslaan, die zich tegen het Romeinse keizerrijk heeft gekeerd, maar wordt verliefd op haar. Hij weet een Perzische aanval te keren en voor de afgezette koningin in Rome genade te bewerkstelligen, terwijl in Syrië een aan Rome getrouwe troonopvolgster komt. Deze met breed pathos geacteerde spektakelfilm maakt minder indruk door de massascènes als wel door de uitzonderlijke architectuur en kostumering van Ekberg die hiermee haar Italiaanse carrière begon.

Le legioni di Cleopatra

1959 | Avonturenfilm, Historische film

Frankrijk​/​​Spanje​/​​Italië 1959. Avonturenfilm van Vittorio Cottafavi. Met o.a. Linda Cristal, Georges Marchal, Ettore Manni, Massimo Girotti en Alfredo Mayo.

Marcus Antonius is verslagen door de vloot van Octavianus die gladiator Lucilius naar Egypte stuurt om hem van de verraderlijkheid van koningin Cleopatra te overtuigen zodat hij zijn verdere strijd tegen Rome zal staken. Lucilius` pogingen lopen stuk op de hoogmoed van Marcus Antonius, terwijl Cleopatra hem vermomd als danseres verleidt en wil laten doden. De oorlog tussen Rome en Egypte gaat toch door. Ondanks houterig spel van Cristal en Marchal een boeiende en spectaculaire historische reconstructie in een vaak verrassende en fantasievolle vormgeving. (De film werd in 1960 gekocht door 20th Century Fox en uit de roulatie genomen vanwege de concurrentie met hun Elizabeth Taylor-spektakel). Scenario van regisseur Cottafavi, Ennio de Concini, Giorgio Cristallini en Arnaldo Marrosu. Camerawerk van Mario Pacheco.

Girls Of The Night

1959 |

1959. Maurice Cloche. Met o.a. Kai Fischer, Nicole Berger, Georges Marchal en Claus Holm.

Marcus Antonius is verslagen door de vloot van Octavianus die gladiator Lucilius naar Egypte stuurt om hem van de verraderlijkheid van koningin Cleopatra te overtuigen zodat hij zijn verdere strijd tegen Rome zal staken. Lucilius` pogingen lopen stuk op de hoogmoed van Marcus Antonius, terwijl Cleopatra hem vermomd als danseres verleidt en wil laten doden. De oorlog tussen Rome en Egypte gaat toch door. Ondanks houterig spel van Cristal en Marchal een boeiende en spectaculaire historische reconstructie in een vaak verrassende en fantasievolle vormgeving. (De film werd in 1960 gekocht door 20th Century Fox en uit de roulatie genomen vanwege de concurrentie met hun Elizabeth Taylor-spektakel). Scenario van regisseur Cottafavi, Ennio de Concini, Giorgio Cristallini en Arnaldo Marrosu. Camerawerk van Mario Pacheco.

Costa Azzurra

1959 | Komedie, Erotiek

Italië​/​​Frankrijk 1959. Komedie van Vittorio Sala. Met o.a. Alberto Sordi, Giovanna Ralli, Rita Gam, Antonio Cifariello en Elsa Martinelli.

Vakantie aan de Côte d'Azur brengt filmsterren, miljonairs, fortuinjagers en simpele provincialen (die ook hopen op een kans in het 'grote leven') bij elkaar. Een ander decor voor een episodische genre-film, die voor het overige de overbekende elementen bij elkaar harkt. In de sterbezetting onderscheiden Ralli en Sordi zich als een groenteverkopend echtpaar, waarvan de vrouw hoopt op ontdekking door een filmregisseur, die echter veel méér ziet in de echtgenoot.

The Warrior And The Slave Girl

1958 |

1958. Vittorio Cottafavi. Met o.a. Georges Marchal, Gianna Maria Canale en Ettore Manni.

Vakantie aan de Côte d'Azur brengt filmsterren, miljonairs, fortuinjagers en simpele provincialen (die ook hopen op een kans in het 'grote leven') bij elkaar. Een ander decor voor een episodische genre-film, die voor het overige de overbekende elementen bij elkaar harkt. In de sterbezetting onderscheiden Ralli en Sordi zich als een groenteverkopend echtpaar, waarvan de vrouw hoopt op ontdekking door een filmregisseur, die echter veel méér ziet in de echtgenoot.

La rivolta dei gladiatori

1958 | Avonturenfilm, Drama

Spanje​/​​Italië​/​​Frankrijk 1958. Avonturenfilm van Vittorio Cottafavi. Met o.a. Georges Marchal, Gianna Maria Canale, Ettore Manni, Rafael Calvo en Mara Cruz.

Een Romeinse legerleider komt naar Armenië om een opstand van gladiatoren te onderdrukken, maar bemerkt het schrikbewind van de corrupte stadhouder en kiest de zijde van de revolutie. Deze fantasierijk gemaakte spektakelfilm heeft een knap scenario dat een didactische politieke boodschap bevat, verpakt in een populair genre. Een van de films die Cottafavi tot cult-regisseur maakte. Ook bekend als WARRIOR AND THE SLAVE GIRL.

Marchands de filles

1957 | Misdaad

Frankrijk 1957. Misdaad van Maurice Cloche. Met o.a. Georges Marchal, Agnès Laurent, Daniela Rocca, Kai Fischer en Jacques Dynam.

Een onervaren meisje gaat uit geldnood in een bar werken, die een centrum is van handel in blanke slavinnen. Ze laat zich nietsvermoedend naar Buenos Aires sturen, waar de rivaliteit tussen gangsterbendes en de tijdige overkomst van haar vriend haar redding worden. Deze zogenaamd waarschuwende film geeft de knokscènes meer ruimte dan de zonde, maar laat de handeling in een vacuüm spelen waarbij familie, politie en overheid geen enkele verantwoordelijke rol lijken te spelen.

La mort en ce jardin

1956 | Avonturenfilm, Drama

Frankrijk​/​​Mexico 1956. Avonturenfilm van Luis Buñuel. Met o.a. Simone Signoret, Georges Marchal, Charles Vanel, Michèle Girardon en Michel Piccoli.

Tijdens de Mexicaanse revolutie vlucht een klein groepje Fransen vanuit een garnizoensplaats het oerwoud in. Honger en ontberingen in de jungle brengen hun ware aard en conflicten boven, zodat slechts twee met een vliegtuigwrak kunnen ontsnappen. De film is de beste uit Buñuels gedwongen 'commerciële' periode dankzij een sterk scenario - waaraan Raymond Queneau meeschreef - dat in de persoon van de hypocriete priester (Piccoli) alle kansen geeft aan het anticlericalisme van de regisseur.

Les Aventures de Gil Blas de Santillane

1955 | Avonturenfilm, Romantiek

Frankrijk​/​​Spanje 1955. Avonturenfilm van René Jolivet. Met o.a. Georges Marchal, Susana Canales, Barbara Laage, Jacques Castelot en Marthe Mercadier.

Tegen zijn wil is Gil Blas medeplichtige van bandieten die aristocrate op weg naar koning in Madrid beroven. Hij rehabiliteert zich in reeks van avonturen en trouwt haar. Voorspelbare schermavonturen in fraaie landschappen met weinig gevoel voor spektakel, maar wel met tempo gefilmd.

Celà s'appelle l'aurore

1955 | Drama, Oorlogsfilm

Italië​/​​Frankrijk 1955. Drama van Luis Buñuel. Met o.a. Lucia Bosé, Georges Marchal, Nelly Borgeaud, Gianni Esposito en Julien Bertheau.

Dokter Valerio (Marchal) is nauw betrokken bij de levens van zijn patiënten in een plattelandsgemeente. Zoals Sandro (Esposito), voorman van een lokale industrieel. Ondertussen verlangt Valerio’s jongere vrouw Angela (Borgeaud) naar grootsteeds Nice. Na een periode in Mexico bewerkte de Spaanse Buñuel in Frankrijk een roman van Emmanuel Roblès. Deze film vormt met de latere La mort en ce jardin en La fièvre monte à El Pao een drieluik over revolutionair sentiment. Sterk werk van de maker van ondermeer Un chien Andalou en Belle de Jour

The Last Musketeer

1954 |

1954. Fernando Cerchio. Met o.a. Georges Marchal en Dawn Addams.

Dokter Valerio (Marchal) is nauw betrokken bij de levens van zijn patiënten in een plattelandsgemeente. Zoals Sandro (Esposito), voorman van een lokale industrieel. Ondertussen verlangt Valerio’s jongere vrouw Angela (Borgeaud) naar grootsteeds Nice. Na een periode in Mexico bewerkte de Spaanse Buñuel in Frankrijk een roman van Emmanuel Roblès. Deze film vormt met de latere La mort en ce jardin en La fièvre monte à El Pao een drieluik over revolutionair sentiment. Sterk werk van de maker van ondermeer Un chien Andalou en Belle de Jour

Slave Empress Theodora

1954 |

1954. Riccardo Freda. Met o.a. Henri Guisol, Renato Baldini, Georges Marchal en Gianna Maria Canale.

Dokter Valerio (Marchal) is nauw betrokken bij de levens van zijn patiënten in een plattelandsgemeente. Zoals Sandro (Esposito), voorman van een lokale industrieel. Ondertussen verlangt Valerio’s jongere vrouw Angela (Borgeaud) naar grootsteeds Nice. Na een periode in Mexico bewerkte de Spaanse Buñuel in Frankrijk een roman van Emmanuel Roblès. Deze film vormt met de latere La mort en ce jardin en La fièvre monte à El Pao een drieluik over revolutionair sentiment. Sterk werk van de maker van ondermeer Un chien Andalou en Belle de Jour

Le Vicomte de Bragelonne

1954 | Avonturenfilm, Historische film, Romantiek

Italië​/​​Frankrijk 1954. Avonturenfilm van Fernando Cerchio. Met o.a. Georges Marchal, Dawn Addams, Florence Arnaud, Jacques Dumesnil en André Falcon.

Bragelonne heeft voor koning Lodewijk XIV een verdrag met Engeland tot stand gebracht, tot ergernis van kardinaal Mazarin die een verbond met Spanje wilde. Na dood de van Mazarin wordt een complot om de vorst van zijn troon te stoten en te vervangen door zijn tweelingbroer (Man met het IJzeren Masker) verijdeld door Bragelonne met behulp van de drie musketiers. De nadruk op alleen duels en achtervolgingen maken de intriges uit de roman van Alexandre Dumas moeilijk te volgen, maar resulteren in een oppervlakkige onderhoudende film. Herfst geeft de landschapsopnamen een fraaie kleur.

La Soupe à la grimace

1954 | Misdaad, Drama

Frankrijk 1954. Misdaad van Jean Sacha. Met o.a. Georges Marchal, Maria Mauban, Dominique Willms, Grégoire Aslain en Noël Roquevert.

De eigenaresse van een Mexicaanse uraniummijn moet haar bezit verdedigen tegen haar ex-echtgenoot. Behalve met geheimzinnige sabotage-acties krijgt ze ook nog te kampen met een cholera-epidemie, maar de steun van een verliefde ingenieur helpt haar de mijn veilig te stellen. Een door overmaat van gebeurtenissen onderhoudend misdaaddrama, waarvan de interessante situering en de sfeervolle fotografie de film boven de middelmaat van regie en acteren uittillen.

La Castiglione

1954 | Historische film, Romantiek

Frankrijk​/​​Italië 1954. Historische film van Georges Combret. Met o.a. Yvonne De Carlo, Georges Marchal, Paul Meurisse, Rossano Brazzi en Lea Padovani.

Gravin di Castiglione is door jeugdliefde gemotiveerd geraakt door Italiaans verzet tegen Oostenrijkse bezetting. Aan het Franse hof wordt ze favoriete van Napoleon III en weet Frans-Italiaans verbond tegen Oostenrijk te bewerkstelligen. Internationale sterbezetting is vleugellam gemaakt door cliché-matig scenario en krakkemikkige regie.

Teodora, imperatrice di Bisanzio

1953 | Avonturenfilm, Historische film

Frankrijk​/​​Italië 1953. Avonturenfilm van Ricardo Freda. Met o.a. Gianna Maria Canale, Georges Marchal, Renato Baldini, Irene Papas en Roger Pigaut.

Een circusmeisje wordt de echtgenote van Keizer Justinianus en brengt hem democratischer opvattingen bij, waarna hofintriganten haar met verdachtmakingen proberen uit te schakelen. Het oppervlakkige scenario kreeg een stevige en spectaculaire verfilming van Freda, die de decoratieve kwaliteiten van zijn echtgenote Canale méér naar voren liet komen dan het veronderstelde idealisme van het personage dat zij uitbeeldt. Het scenario is van regisseur Freda en Anfré Paul Antoine. Het camerawerk is van Rodolfo Lombardi.

Si Versailles m'était conté

1953 | Historische film, Romantiek

Frankrijk 1953. Historische film van Sacha Guitry. Met o.a. Michel Auclair, Jean-Pierre Aumont, Jean-Louis Barrault, Bourvil en Gino Cervi.

De geschiedenis van het paleis van Versailles, verteld van de bouw onder Lodewijk XIII tot en met 1919 als het in de feestroes na WO-I een toeristenattractie is geworden. Dit luxueus opgezet fresco haalt zoveel anekdotes uit het leven van diverse vorsten overhoop dat in de vluchtigheid de ironie van Guitry's eerdere, verwante films grotendeels verloren gaat en alleen een fraai aangeklede presentatie van bijna alle Franse acteurs en actrices overblijft.

Les Trois mousquetaires

1953 | Avonturenfilm, Historische film, Romantiek

Italië​/​​Frankrijk 1953. Avonturenfilm van André Hunebelle. Met o.a. Georges Marchal, Gino Cervi, Jacques François, Jean Martinelli en Yvonne Sanson.

Deze eerste naoorlogse Europese verfilming van Dumas' beroemde roman mist de vaart van de beste versies, maar blijft een romantisch spektakel, met verve en soms met humor geacteerd.

Les Amours finissent à l'aube

1953 | Drama, Misdaad

Frankrijk 1953. Drama van Henri Calef. Met o.a. Georges Marchal, Françoise Christophe, Nicole Courcel, Suzanne Dehelly en Louis Seigner.

Auto-ingenieur heeft zwaar zieke vrouw voor wie elke emotie fataal kan zijn. Hij houdt zijn slippertjes voor haar geheim tot zwangere vriendin alles dreigt te vertellen. Hij wurgt haar per ongeluk en laat lijk verdwijnen. Politie ontdekt misdaad toch, maar kan niet tot sluitend bewijs komen. Film aarzelt voortdurend tussen politie-intrige en overspannen psychologisch drama en houdt door die toonswisseling nieuwsgierigheid gaande. Als meer steracteurs uit die periode komt Marchal naar huidige maatstaven over als een engerd.

Fate largo ai moschettieri

1953 | Avonturenfilm

Italië​/​​Frankrijk 1953. Avonturenfilm van André Hunebelle. Met o.a. Jacques François, Gino Cervi en Georges Marchal.

Auto-ingenieur heeft zwaar zieke vrouw voor wie elke emotie fataal kan zijn. Hij houdt zijn slippertjes voor haar geheim tot zwangere vriendin alles dreigt te vertellen. Hij wurgt haar per ongeluk en laat lijk verdwijnen. Politie ontdekt misdaad toch, maar kan niet tot sluitend bewijs komen. Film aarzelt voortdurend tussen politie-intrige en overspannen psychologisch drama en houdt door die toonswisseling nieuwsgierigheid gaande. Als meer steracteurs uit die periode komt Marchal naar huidige maatstaven over als een engerd.

Messalina

1951 | Drama, Historische film, Actiefilm, Romantiek

Italië​/​​Frankrijk​/​​Spanje 1951. Drama van Carmine Gallone. Met o.a. María Félix, Georges Marchal en Delia Scala.

De wreedheid en wulpse escapades van de echtgenote van Keizer Claudius wekken verzet bij de Romeinse bevolking. Valerius wordt zelf het slachtoffer van zijn complot om haar ten val te brengen. Zijn opvolger blijkt zelf een verhouding met Messalina te hebben gehad en wordt door zijn medestanders omgebracht. Dit verzorgde historische spektakel, dat een naoorlogse Italiaanse opleving kende, blijft in de weergave van excessen en bacchanalen ver achter bij de behandelingen van dezelfde stof na 1970. Ook door het al te plechtstatige acteren kan men zich nu ternauwernood nog voorstellen dat dit dezelfde personages zijn.

Gibier de potence

1951 | Drama

Frankrijk 1951. Drama van Roger Richebé. Met o.a. Arletty, Georges Marchal, Nicole Courcel, Pierre Dux en Mona Goya.

Een maatschappelijk mislukte jongeman wordt door een koppelaarster als gigolo aan oudere dames gelieerd. Krijgsgevangenschap tijdens de oorlog en verliefdheid op een jong meisje doen hem besluiten een nieuw leven te beginnen, maar zijn bazin weigert hem los te laten. Dit morsige melodrama, dat bij de première enig schandaal verwekte, wordt van larmoyantie gered door een onverwachte en goede rol van Arletty. Georges Marchal is - naar de normen van destijds - een aantrekkelijke ledepop, die echter zijn gewetensconflicten potsierlijk aandikt.

Dernier Amour

1949 | Drama, Romantiek

Frankrijk 1949. Drama van Jean Stelli. Met o.a. Annabella, Suzanne Flon, Jeanne Moreau, Yvette Etiévant en Arlette Merry.

Verfilming van een roman van Georges Ohnet, waarmee gezelschappen menig avondje plezierig doorbrachten bij het haardvuur. Dit verhaal over jaloezie en zelfmoord (niet geslaagd) is somber in zijn totale banaliteit in een wereld gemaakt van cliché's en conventies. We moeten opmerken dat de filmbewerking minder zot dan de roman is dankzij het spel.

Au grand balcon

1949 | Drama

Frankrijk 1949. Drama van Henri Decoin. Met o.a. Pierre Fresnay, Georges Marchal, Janine Crispin, Suzanne Dehelly en Germaine Michel.

Oude vrijsters leiden een pension voor vliegeniers en zijn zo de meelevende getuigen van de moeizame, maar uiteindelijk geslaagde oprichting van een commerciële luchtvaartmaatschappij op Zuid-Amerika. Toegewijd gemaakte en door Joseph Kessel geschreven hommage aan de luchtvaart is nogal traag en er wordt bovendien vrij dor geacteerd. Het inmiddels historisch geworden beeld van de luchtvaart is niettemin interessant.

La septième porte

1948 | Mysterie

Frankrijk 1948. Mysterie van André Zwobada. Met o.a. María Casares, Catherine Arley, Georges Marchal, Aimé Clariond en Jean Servais.

Een van de twee oosterse fabels van deze unieke maar geenszins onbelangrijke regisseur. De andere is NOCES DE SABLE. De jonge Ali erft de rijkdommen van een Pasja in ruil voor de belofte nooit de zevende deur van het paleis te openen. Hij doet het toch en wordt veroordeeld tot het vernemen van zijn hele verdere levensloop. Zijn jeugd is hij vanaf dat moment verloren. Een film in een traag tempo en in de vorm van een dichterlijk en vervreemdend verweerschrift, dank zij met name de beelden van Marcel Grignon. Scenario en dialogen zijn van Aurenche en Bost. Marchal in de rol van Ali is ongeloofwaardig.

Figure de proue

1948 | Avonturenfilm, Romantiek

Frankrijk 1948. Avonturenfilm van Christian Stengele. Met o.a. Madeleine Solonge, Mony Dalmès, Jacqueline Pierreux, Charlotte Ecard en Georges Marchal.

Bewerking van de zeeheldenroman van Gilbert Dupé, met een behoorlijke dosis romantiek. Een scheepskapitein reist de wereld rond en jaagt een droom na, alvorens de haven binnen te varen en tegen de ware aan te lopen. Het scenario is niet sterk en vervalt in herhalingen. Maar het prima spel redt deze buitenissige film. De fraaie beelden scheppen een dromerige sfeer.

Torrents

1947 | Avonturenfilm, Romantiek, Drama

Frankrijk 1947. Avonturenfilm van Serge de Poligny. Met o.a. Renée Faure, Hélène Vita, Gabrielle Fontan, Lucy Valnor en Yvette Andreyor.

Een verfilming van de roman van Anne-Marie Desmarets die ons via de Savoie meeneemt van Brugge naar de Sahara. Kwellende liefde die eindigt met de zelfmoord van de heldin. Ze stort zch in een wilde rivier, het symbool van de stroom der liefde en de haat die vloeit in deze dwaze, onsamenhangende, romantische en erg bijzondere film van een regisseur die het verdient opnieuw ontdekt te worden.

Bethsabée

1947 | Drama, Avonturenfilm

Frankrijk 1947. Drama van Léonide Moguy. Met o.a. Danielle Darrieux, Andrée Clément, Paola Manelli, Mireille Ozy en Georges Marchal.

Niets bijbels, maar de verfilming van de roman van Pierre Benoît gesitueerd in een kamp van inlandse ruiters in Franse dienst aan de grens van Marokko. Afgezien van de dialogen van Roger Vitrac is het geheel een beetje ranzig. Toch een van de minst slechte films van Mogny, wiens echte naam Moguilewsky is.

Les démons de l'aube

1946 | Oorlogsfilm

Frankrijk 1946. Oorlogsfilm van Yves Allégret. Met o.a. Georges Marchal, André Valmy, Dominique Nohain, Jacqueline Pierreux en Marcel Lupovici.

Een luitenant die zich met zijn commandogroep gereed maakt voor de invasie in Frankrijk, ontdekt opeens aan boord een verstekeling. Vroeger heeft deze eens geprobeerd hem te vermoorden. Nu is hun doel hetzelfde, maar de wederzijdse vijandschap blijft bestaan. Zij sterven tenslotte zij aan zij op het strand. Dit tragische oorlogsdrama heeft zeer sterke scènes en is, net als bijna heel het œuvre van deze jonge broer van Marc Allégret, een pessimistische film. De muziek van Honegger en de decors van Georges Wakhéwitch zijn zeer indrukwekkend. Scenario van Maurice Auberge en Jean Ferry. Ook bekend als Ames qui vivent.

Fausse alerte

1945 | Oorlogsfilm, Drama

Frankrijk 1945. Oorlogsfilm van Jacques de Baroncelli. Met o.a. Micheline Presle, Joséphine Baker, Gabrielle Dorziat, Lucien Baroux en Saturnin Fabre.

Twee Parijse onroerend goed-eigenaren haten elkaar terwijl hun kinderen van elkaar houden. Dankzij het feit dat zij elkaar weer tegenkomen in een gemeenschappelijke schuilkelder, zien de ouders onder het ritme van de bombardementen uiteindelijk hun kleingeestigheid ten overstaan van een oorlog in. Een magere intrige en een hele serie schilderachtige personages. Een minder interessante tweederangsfilm, die echter geen moment verveelt, in het omvangrijke en soms schitterende oeuvre van De Baroncelli.

Echec au Roy

1945 | Avonturenfilm

Frankrijk 1945. Avonturenfilm van Jean-Paul Paulin. Met o.a. Odette Joyeux, Gabrielle Dorziat, Lucien Baroux, Georges Marchal en Maurice Escande.

Deze film vol helden uit ridderromans van het ouderwetse soort, vol met amoureuze perikelen is gemaakt naar een verhaal van een zekere Henry Dupuy-Mazuel. Het is waarschijnlijk niet altijd nodig om historisch verantwoord te zijn zoals Alexandre Dumas. Dit is een van de laatste leuke films van de knappe regisseur Paulin, voordat hij afgleed naar de middelmaat: hij ging vanaf 1950 trouwens produceren. De acteurs in deze film spelen goed en speciaal vermeld moet worden Baroux die een oude man speelt... een komediant wordt tuinman.

Vautrin

1943 | Drama, Historische film, Romantiek

Frankrijk 1943. Drama van Pierre Billon. Met o.a. Michel Simon, Madeleine Sologne, Georges Marchal, Gisèle Casadesus en Line Noro.

Een uit de gevangenis ontsnapte avonturier neemt de identiteit van een Spaanse abt aan en maakt zo zijn entree in de door hem verachte aristocratie. Hij neemt een aantrekkelijke nietsnut onder zijn hoede en wil hem laten trouwen met een gravin. Zijn protégé doorkruist dit plan door op een ander meisje verliefd te worden. De bravoure-rol van Simon redt de film waarin de meest interessante aspecten van Balzacs roman zijn verwaarloosd. De schildering van het milieu en de andere personages zijn niet meer dan decoratieve romantiek.

Paméla

1943 | Avonturenfilm, Historische film, Romantiek

Frankrijk 1943. Avonturenfilm van Pierre de Hérain. Met o.a. Fernand Gravey, Renée Saint-Cyr, Georges Marchal, Yvette Lebon en Gisèle Casadesus.

Het komplot van de almachtige politicus Barras om de jonge koning Lodewijk XVII uit de Temple-gevangenis te laten ontsnappen resulteert in tegen-intriges en romances. Dit fictieve verhaal rond het nooit geverifieerde 'raadsel van de Temple' biedt onderhoudende, avontuurlijke romantiek, hoewel de politieke corruptie in de bezettingstijd angstvallig naar de achtergrond is geschoven.

Blondine

1943 | Fantasy

Frankrijk 1943. Fantasy van Henri Mahé. Met o.a. Nicole Maurey, Michèle Philippe, Guita Karen, Lolita de Silva en Michèle Grimoin.

Naïef sprookje over de dochter van een arme visser, de prins van Montagne, een jaloerse dwerg, een menseneter, plaaggeest, watergeest en andere sprookjesfiguren. Interessant als curiositeit. Uitgevoerd in Simplifilm, een weinig gebruikt procédé waarbij in een apparaat tussen het objectief en de personages de gebouwde decors met tussengevoegde tekeningen en foto's worden verwisseld.

Lumière d'été

1942 | Drama

Frankrijk 1942. Drama van Jean Grémillon. Met o.a. Madeleine Robinson, Madeleine Renaud, Paul Bernard, Pierre Brasseur en Georges Marchal.

Een decadente aristocraat heeft zijm zinnen gezet op een jonge vrouw die in een herberg op de terugkeer van zijn verloofde wacht en slaagt bijna in zijn intriges. Dit gegeven als uit driestuiversroman kreeg een sombere po[KA3]ezie door het scenario van Jacques Pr[KA1]evert en een onopgesmukte overtuigingskracht door de regie van Gr[KA1]emillon (een van de vergeten grote talenten). De ideaal gekozen acteurs zijn opmerkelijk, Renaud in de eerste plaats.