Ludo Troch: cast en montage.
Er zijn 42 films gevonden.

Chez nous

2017 | Drama

Frankrijk​/​​België 2017. Drama van Lucas Belvaux. Met o.a. Émilie Dequenne, Guillaume Gouix, André Dussollier, Catherine Jacob en Anne Marivin.

Verpleegster Pauline (Dequenne) heeft weinig met politiek, maar als een extreemrechtse partij (zichtbaar gemodelleerd naar Front National) haar vraagt een gooi te doen naar het burgemeesterschap in haar woonplaats voelt ze zich zo gevleid dat ze al haar principes (en de opvoeding van haar communistische vader) overboord gooit. Fascinerend politiek pamflet over populisme, racisme en verborgen idealen, al is de uiteindelijke conclusie nogal onbevredigend. Doel van de film is volgens regisseur-schrijver Belvaux (38 témoins) het afschrikken van Front National-stemmers: niet voor niets wordt de film in Frankrijk vlak voor de landelijke verkiezingen uitgebracht.

The History of Love

2016 | Drama, Fantasy, Romantiek

Canada​/​​Roemenië​/​​Verenigde Staten​/​​Frankrijk 2016. Drama van Radu Mihaileanu. Met o.a. Gemma Arterton, Sophie Nélisse, Elliott Gould, Derek Jacobi en Torri Higginson.

The History of Love, de bestseller van Nicole Krauss uit 2005, bevat nogal wat uiteenlopende verhaallijnen - onder meer over een verliefd stel in vooroorlogs Polen, een Joods meisje in hedendaags New York, en een verloren gewaand boek dat alles met elkaar verbindt. Zie dat maar eens tot een heldere film te bewerken. Het team achter deze internationale coproductie doet een moedige poging, maar het resultaat is helaas een rommeltje. De gebeurtenissen zijn soms vergezocht, dan weer onnavolgbaar; de personages neigen naar karikaturen en veel dialogen klinken geconstrueerd.

La fin de la nuit

2015 |

Frankrijk 2015. Lucas Belvaux. Met o.a. Nicole Garcia, Louise Bourgoin, Amir El Kacem, Cyril Descours en Sandra Nkake.

Twintig jaar nadat ze is vrijgesproken van de vergiftiging van haar echtgenoot woont Thérèse Desqueyroux alleen in Parijs. Op een avond staat tot haar verbazing dochter Marie aan de deur, die verliefd is op de Noord-Afrikaan Mourad en haar advies zoekt. Telefilm naar François Mauriacs roman uit 1935 (het vervolg op Thérèse Desqueyroux) heeft in Garcia en Bourgoin fijnzinnige vertolksters. Belvaux' bizarre keuze om van de oorspronkelijke romanfiguur George de Maghrebijnse Mourad te maken vervreemdt de film echter volledig van zijn Frans-katholieke Mauriac-context. Betreurenswaardige miskleun.

Violette

2013 | Biografie, Drama

Frankrijk​/​​België 2013. Biografie van Martin Provost. Met o.a. Emmanuelle Devos, Sandrine Kiberlain en Olivier Gourmet.

Na het met zeven Césars overladen Séraphine (2008) de tweede biopic van schrijver/acteur/regisseur Martin Provost over een laat ontdekte vrouwelijke kunstenares. Violette (Devos) is een eenzame schrijfster in het Parijs van de jaren veertig en vijftig, die schaamteloos en poëtisch haar mislukte leven beschreef. In alles de tegenpool van haar beschermvrouwe - de koele, succesvolle, existentialistische filosofe Simone de Beauvoir. Dat Violettes zwaarmoedige kant de kijker niet acuut een depressie in zuigt, is te danken aan de komische ondertoon in haar melodramatische overdrijving.

Quartier lointain

2010 | Drama, Fantasy

België​/​​Luxemburg​/​​Frankrijk​/​​Duitsland 2010. Drama van Sam Garbarski. Met o.a. Pascal Greggory, Jonathan Zaccaï, Alexandra Maria Lara en Léo Legrand.

Op graphic novel van Jiro Taniguchi gebaseerde fantasy over volwassen man die terugkeert naar zijn jeugd. Regie Sam Garbarski.

Le concert

2009 | Komedie, Muziek

Frankrijk​/​​Italië​/​​Roemenië​/​​België 2009. Komedie van Radu Mihaileanu. Met o.a. Aleksey Guskov, Mélanie Laurent, Dmitri Nazarov, Valeriy Barinov en François Berléand.

Ooit was hij de dirigent van het Bolsjoi-orkest. Nu is Filipov (Guskov) de conciërge van het concertgebouw. Totdat hij een uitnodiging voor een concert in Parijs onderschept: halsoverkop stelt hij een orkest samen en bereidt het optreden voor. Komedie met een maffe premisse en veel muziek werkt bij vlagen aanstekelijk. Guskov is ontroerend als een lang vernederde man die zijn momentje van glorie terugeist en in Parijs te maken krijgt met jong, moeilijk te duiden viooltalent Anne-Marie (Laurent). Vermakelijke tragikomedie werd genomineerd voor een Golden Globe.

Unspoken

2008 | Drama

België 2008. Drama van Fien Troch. Met o.a. Emmanuelle Devos, Chloé Henry en Bruno Todeschini.

Vier jaar geleden verdween Lisa, de veertienjarige dochter van Grace (Devos) en Lucas (Todeschini). Er is niets bekend over haar lot. Haar ouders moeten leven met schrijnende onzekerheid en een gapend verlies. Voor de buitenwereld lijkt het misschien of Grace en Lucas hun dagelijkse ritme weer hebben opgepakt, maar van binnen is de pijn nog altijd even rauw. Unspoken bestaat voor een groot deel uit close-ups; steeds opnieuw zoekt de camera de pijn op de gezichten van Grace en Lucas, de acteurs weten verbluffend goed raad met de wanhoop en het onvermogen. Een subtiel, mooi en ijselijk precies drama over een trauma dat nauwelijks te bevatten is.

Séraphine

2008 | Biografie, Drama

Frankrijk​/​​België​/​​Duitsland 2008. Biografie van Martin Provost. Met o.a. Yolande Moreau, Ulrich Tukur, Anne Bennent en Geneviève Mnich.

Wondermooie filmbiografie van de laatste dertig jaar in het leven van Séraphine Louis (1864-1942), autodidacte kunstschilderes in eenzelfde naïeve stijl als le Douanier Rousseau. Séraphine, subtiel gestalte gegeven door Moreau, wordt in 1912 in Senlis als huishoudster aangenomen door de Duitse kunstverzamelaar Wilhelm Uhde. Nadat hij bij toeval heeft ontdekt dat ze lumineuze schilderijen maakt ondersteunt hij haar, maar la Grande Guerre doet hem het land ontvluchten. Pas dertien jaar later herenigt de mecenas zich met zijn onconventionele protégée. Zeven Césars, waaronder Beste Film en Beste Actrice.

Irina Palm

2007 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​België​/​​Luxemburg​/​​Duitsland​/​​Frankrijk 2007. Drama van Sam Garbarski. Met o.a. Marianne Faithfull, Miki Manojlovic, Kevin Bishop, Siobhan Hewlett en Jenny Agutter.

De vijftigjarige Maggie leidt een saai, oerdegelijk leven, waarin kaartmiddagen met tuttige vriendinnen voor de enige opwinding zorgen. Als haar ernstig zieke kleinzoon een dure operatie moet ondergaan besluit ze geld te gaan bijverdienen. In een seksclub trekt ze, gehuld in schort, boterhamtrommeltje naast zich, mannen af die hun piemel door een gat in de muur steken. Vrolijk stemmende treurnis, vooral dankzij de sterke rol van Faithfull als vrouw die ondanks (of juist dankzij) haar ranzige baantje weer opleeft. David di Donatello-prijs voor Beste Europese Film.

Délice Paloma

2007 | Drama

Frankrijk​/​​Algerije 2007. Drama van Nadir Moknèche. Met o.a. Biyouna, Nadia Kaci, Aylin Prandi en Daniel Lundh.

Regisseur Moknèche wordt wel de Algerijnse Pedro Almodóvar genoemd, met zijn melodramatische stijl, vrouwelijke personages en (zeker in eigen land) omstreden thema's als prostitutie, overspel en homoseksualiteit. Zijn derde film draait om madame Aldjéria, een invloedrijke vrouw die met behulp van haar verleidelijke medewerksters allerhande sociale problemen oplost, zonder veel acht te slaan op de wet. Haar nieuwe aanwinst Paloma is een groot succes onder de mannen, maar zorgt ook voor problemen. Mooi spel, intrigerende setting en personages.

La raison du plus faible

2006 | Misdaad, Drama, Thriller

België​/​​Frankrijk 2006. Misdaad van Lucas Belvaux. Met o.a. Lucas Belvaux, Éric Caravaca, Claude Semal, Patrick Descamps en Natacha Régnier.

De Waalse acteur Belvaux vervolgt zijn pad als scenarist-regisseur met een verhaal dat ergens tussen sociaalrealistisch drama, misdaadfilm en zwarte komedie in zit. In een Luikse kroeg leggen Robert, rolstoelrijder Jean-Pierre en Patrick graag samen een kaartje: het 'klein respijt' in hun deprimerende werklozenbestaan. Dan krijgt Robert het onzalige idee om de fabriek te beroven waar hij is ontslagen en haalt ex-bajesklant Pirmet over als handlanger. Meer een verkapte aanklacht tegen de wrakkige Wallonië-overheid dan overtuigend overvalverhikel. Niettemin kijkwaardig dankzij de acteurs in het inmiddels bekende Dardenniaanse faillissementsdecor.

Va, vis et deviens

2005 | Drama

Frankrijk​/​​Israël​/​​België​/​​Italië 2005. Drama van Radu Mihaileanu. Met o.a. Moshe Abebe, Yaël Abecassis, Roschdy Zem, Sirak M. Sabahat en Roni Hadar.

Soedan, 1984. Een zwarte christelijke moeder dwingt haar negenjarige zoon Schlomo zich voor te doen als het kind van een Ethiopisch-joodse vrouw die haar eigen zoon verloren heeft. Het is zijn enige kans aan de hongerdood te ontkomen. Regisseur Mihaileanu volgt Schlomo in drie belangrijke levensfasen: als hij in 1984 in Israël wordt geadopteerd door een liberaal Frans-joods gezin. In 1989 als hij in een kibboets gaat wonen, en vanaf 1993, als Schlomo naar Frankrijk vertrekt om te studeren. Met de politieke ontwikkelingen als achtergrond komt juist het kleine, persoonlijke verhaal van Schlomo goed uit de verf. Ontroerend en humaan.

Miss Montigny

2005 | Drama

België​/​​Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Luxemburg 2005. Drama van Miel van Hoogenbemt. Met o.a. Sophie Quinton, Ariane Ascaride, Johan Leysen en Fanny Hanciaux.

In de post-industriële doodskist van Montigny in Wallonië droomt supermarktwerkneemster Sandrine (Quinton) van een schoonheidssalon. Moeder Anna (Ascaride), die haar eigen dromen zag verdampen, stimuleert haar dochter om zich voor de plaatselijke schoonheidswedstrijd in te schrijven. Vol jeugdige overmoed op slingerkoers door het badpakkenmijnenveld verliest Sandrine de prijzengeldpot soms bijna uit het optimistenoog. Vooral dankzij wandelende sympathiebonus Quinton ontpopt zich de semi-autobiografische geschiedenis van stripverhaalscenariste Gabrielle Borile als onkarakteristiek zacht sociaalrealisme. Dit Waalse halfzusje van Iedereen beroemd werd opgenomen in Montigny-le-Tilleul in Hainaut/Henegouwen. Liedjes van de Belgische succeschanteuse Axelle Red.

Suske en Wiske: De duistere diamant

2004 | Familiefilm, Avonturenfilm

België​/​​Duitsland 2004. Familiefilm van Rudi Van Den Bossche. Met o.a. Joeri Busschots, Céline Verbeeck, Peter Van den Begin, Dirk Roofthooft en Stany Crets.

Heel vreemd: tante Sidonia die gespeeld wordt door een man. Het is een van de merkwaardige keuzes die Suske en Wiske en de Duistere Diamant minder geschikt maken als jeugdsentiment. Volwassenen kunnen beter de stripboeken op zolder afstoffen. Voor kinderen tot een jaar of tien is hij heel geschikt. Onze helden zijn op vakantie als tante door een magisch medaillon wordt behekst. Gelukkig kunnen ze met de teletijdmachine naar de middeleeuwen om de zaken recht te zetten.

Verder dan de maan

2003 | Drama

Nederland​/​​België​/​​Denemarken​/​​Duitsland 2003. Drama van Stijn Coninx. Met o.a. Huub Stapel, Johanna ter Steege, Neeltje de Vree, Anneke Blok en Annet Malherbe.

Het is 1969. John Lennon en Yoko Ono voeren actie in een hotelbed. De mens gaat naar de maan. En de televisie arriveert definitief in de Nederlandse huiskamers. Tegen deze grootse gebeurtenissen schetst Stijn Coninx (Hector, Daens) het kleinemensengeworstel van boerendochter Caro. Ze is 9 jaar, tobt met haar communie, zwemles en drinkende vader (Stapel). Coninx schakelt heen en weer tussen deze beide werelden zonder ze werkelijk met elkaar te verbinden. Ondertussen weet de prima cast - onder wie de jonge Neeltje de Vree - niet te voorkomen dat de personages in dit boerendrama maar niet interessant willen worden.

Le tango des Rashevski

2003 | Drama, Komedie

België​/​​Luxemburg​/​​Frankrijk 2003. Drama van Sam Garbarski. Met o.a. Hippolyte Girardot, Ludmila Mikaël, Michel Jonasz, Daniel Mesguich en Jonathan Zaccaï.

Na het overlijden van oma Rashevski ontdekt de familie dat ze op joodse wijze begraven wil worden. En dat terwijl ze na Auschwitz de religie had afgezworen. Het is een aanleiding voor de nabestaanden om hun eigen religieuze denkbeelden onder de loep te nemen. En om elkaar de maat te nemen, binnen de familie zijn alle stromingen van het jodendom vertegenwoordigd, van liberaal tot orthodox. Met als gevolg veel geruzie, een enkele tango en aan het einde een voorzichtige oplossing. Overvolle maar ook interessante studie van wat het betekent om een joodse identiteit te hebben.

Viva Laldjérie

2002 | Drama

Frankrijk​/​​Algerije​/​​België 2002. Drama van Nadir Moknèche. Met o.a. Lubna Azabal, Biyouna, Nadia Kaci, Jalil Naciri en Abbes Zahmani.

In Viva Laldjérie toont regisseur Nadir Moknèche een verborgen kant van Algerije. Zijn film gaat niet expliciet over de terreur die het land jarenlang in de greep hield, maar laat wel zien wie het meest te vrezen hebben van het islamitisch fundamentalisme: gewone Algerijnse vrouwen, die hun vrijheid koesteren. Terloops wordt in Viva Laldjérie heel wat overhoop gehaald: de film gaat over emancipatie, ontrouw, religie. Het is bijna te veel van het goede, maar Moknèche houdt zijn ambities in toom. Viva Laldjérie is in de eerste plaats een levendig portret van de vrijgevochten Goucem, haar moeder, die danseres is en haar vriendin, de prostituee Fifi.

Villa des Roses

2002 | Drama, Romantiek

België​/​​Luxemburg​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Nederland 2002. Drama van Frank Van Passel. Met o.a. Julie Delpy, Shaun Dingwall, Harriet Walter, Shirley Henderson en Timothy West.

Oogstrelende filmbewerking van de in 1913 gepubliceerde debuutroman van Willem Elsschot (1882-1960). Vlak voor de Eerste Wereldoorlog worden de bewoners van het bouwvallige Parijse pension Villa des Roses aangenaam verrast door de komst van Louise (Delpy), het nieuwe dienstmeisje. De charmante Grünewald (Dingwall) weet haar voor zich te winnen. Lastig, want hun respectievelijke vaderlanden staan op het punt een oorlog te beginnen. Prachtige fotografie, waarbij het acteerwerk van de hoofdrolspelers wat verbleekt. Maar dat wordt weer goedgemaakt door een keur aan excentrieke bijrollen. Het Hollywood filmfestival riep Villa des Roses uit tot beste film van 2002.

Cavale

2002 | Misdaad, Thriller, Experimenteel

Frankrijk​/​​België 2002. Misdaad van Lucas Belvaux. Met o.a. Lucas Belvaux, Catherine Frot, Dominique Blanc, Ornella Muti en Gilbert Melki.

Achtervolgingsdrama waarin ontsnapte crimineel Bruno (regisseur/scenarist Belvaux zelf) zich na vijftien jaar gevangenschap opnieuw warmloopt voor een gewelddadige proletarische revolutie. Zijn voormalige kameraden zijn minder enthousiast en fanatieke proleten zijn in geen velden of wegen te bekennen. Belvaux leverde een sfeervolle film noir af waarin hij zelf een akelig levensechte psychopaat in de dop neerzet. Cavale is het eerste deel van Belvaux' trilogie - samen met Un couple épatant en Après la vie - over het wankele fundament van liefde. Elke film is gemaakt in een ander genre met de hoofdpersoon in de ene film als figurant in de ander. Net echt.

Olivetti 82

2001 | Drama, Thriller

België 2001. Drama van Rudi Van Den Bossche. Met o.a. Dirk Roofthooft, Hilde Heijnen, Hans De Munter, Peter Gorissen en Ingrid De Vos.

Op kerstavond wordt een man op het politiebureau ondervraagd. We weten niet waarom, we weten niet wie hij is. Aangezien de man zijn lippen stijf opeen houdt, schuiven de agenten hem een Olivetti 82-typemachine voor de neus. Hierop tikt de man, Bernard van de Wiele, een schrijver zo blijkt, zijn tragische lotgevallen. Eriek Verpale schreef Olivetti 82 als monoloog voor toneel. Van Den Bossche, die naar verluidt het stuk vijf maal heeft gezien, neemt zijn kijkers filmisch in flashbacks mee naar het verleden van Bernard. Dat gaat subtiel en navrant.

Le roi danse

2000 | Historische film, Drama, Muziek, Romantiek

België​/​​Duitsland​/​​Frankrijk 2000. Historische film van Gérard Corbiau. Met o.a. Benoît Magimel, Boris Terral, Tchéky Karyo, Colette Emmanuelle en Cécile Bois.

Intrigerend portret van het hofleven ten tijde van zonnekoning Lodewijk XIV, bezien vanuit het gezichtspunt van huiscomponist Lully. Die speelde een belangrijke rol in Versailles, componeerde de sarabandes en marsen waar de koning op leefde, danste en vrijde. Het hof is een slangenkuil van kuiperijen en machinaties, ook Lully was in z'n machtsstrijdjes gewikkeld. Regisseur Corbiau maakte eerder een film over castraatzanger Farinelli, hoofdrolspeler Magimel is onder andere bekend als de student van Isabelle Huppert in Hanekes La pianiste.

Iedereen beroemd!

2000 | Komedie, Drama

Nederland​/​​België​/​​Frankrijk 2000. Komedie van Dominique Deruddere. Met o.a. Josse De Pauw, Eva van der Gucht, Werner De Smedt, Thekla Reuten en Victor Löw.

Voor een met de Oscar voor beste buitenlandse film genomineerd filmhuissucces heeft Iedereen beroemd! een simplistisch plot dat te doorzichtig is in zijn kritiek op roemzoekers en media. Maar de film van Deruddere (Hombres complicados) is zó verschrikkelijk sympathiek en het spel - vooral van De Pauw en Löw - is zó geniaal sterk, dat alleen de nukkige aanhouder er niet voor valt. De vers ontslagen Vlaming Jean (De Pauw) kidnapt zangeres Debbie (Reuten) en combineert drie doelen: eigen roem, geld en roem voor zijn mollige dochter Marva (Van der Gucht).

Molokai: The Story of Father Damien

1999 | Biografie, Drama

België​/​​Nederland​/​​Australië 1999. Biografie van Paul Cox. Met o.a. David Wenham, Kris Kristofferson, Thom Hoffman, Peter O'Toole en Sam Neill.

In de tweede helft van de 19de eeuw zette de Belgische priester Pater Damiaan voet aan land op het eiland Molokai, nabij Hawaii. Het eiland fungeerde als quarantaineplaats voor leprozen uit de buurt, die er tot zijn komst een somber en chaotisch bestaan leidden. Damiaan stak ze een hart onder de riem, organiseerde landbouw, verzorgde wonden, timmerde grafkisten en maakte het leven voor de zieken nog enigszins draaglijk. Uiteindelijk stierf hij zelf aan lepra. Eind 2009 wordt hij heilig verklaard. De aardige biopic, meer een hagiografie, sleept een beetje maar ambachtelijk acteerwerk en het inspirerende onderwerp maken veel goed.

De bal

1999 | Jeugdfilm, Fantasy, Familiefilm, Drama

Nederland​/​​België​/​​Duitsland 1999. Jeugdfilm van Danny Deprez. Met o.a. Martje Ceulemans, Rijk de Gooyer, Ernst Löw, Jonas De Ro en Michael Pas.

Twee ballen nemen het tegen elkaar op in deze Vlaamse fantasy-jeugdfilm. De ene bal is een versleten exemplaar met magische krachten en de ander een gewiekste burgemeester (De Gooyer). Inzet is het landje waar de eenzame 11-jarige Sophia (Ceulemans) met haar vriendjes de Beestie Boys + obligate zwerfhond vertier zoeken te midden van de drukke stad en waar de burgemeester kantoren wil bouwen. De magische bal helpt en inspireert de kindekes om actie te ondernemen. Effectief en simpel vermaak.

Rosie

1998 | Familiefilm, Drama, Romantiek

België 1998. Familiefilm van Patrice Toye. Met o.a. Aranka Coppens, Sara de Roo, Frank Vercruyssen, Dirk Roofthooft en Joost Wijnant.

De Vlaamse Toye volgt in haar eerste lange speelfilm de dertienjarige Rosie, een dromerig meisje dat in een inrichting voor jeugddelinquenten terecht komt. Terwijl zij vanuit de gesloten instelling haar vriendje Jimi brieven schrijft zien we in flashbacks hoe het zover heeft kunnen komen. Rosie en een jonge vrouw, Irene, wonen in een benauwd appartement in Antwerpen, waar het meisje keer op keer ruimte moet maken voor Irene's minnaars. Wanneer 'oom Michel' het instabiele gezinnetje binnendringt gaat het mis. Toye (1967) laat het verhaal zich in kalme, ingetogen, soms poëtische sequenties ontwikkelen naar de climax, de onthulling van het geheim dat Rosie met zich meedraagt. De debuterende Coppens krijgt ondertussen alle ruimte een beschadigd meisje neer te zetten dat enerzijds schreeuwende behoefte heeft aan een familie en tegelijkertijd zo snel mogelijk lijkt te willen opgroeien om haar jeugd maar achter zich te kunnen laten. De jonge actrice werd voor haar rol tijdens het filmfestival van Gent bekroond met een Joseph Plateau prijs. (RdL/VPRO Gids)

Los taxicos

1998 |

Nederland 1998. Lars Damoiseaux. Met o.a. Lin Mestre, Geneviève Lagraviere, Ludo Troch, Marc Peeters en Angelique de Bruijne.

De Vlaamse Toye volgt in haar eerste lange speelfilm de dertienjarige Rosie, een dromerig meisje dat in een inrichting voor jeugddelinquenten terecht komt. Terwijl zij vanuit de gesloten instelling haar vriendje Jimi brieven schrijft zien we in flashbacks hoe het zover heeft kunnen komen. Rosie en een jonge vrouw, Irene, wonen in een benauwd appartement in Antwerpen, waar het meisje keer op keer ruimte moet maken voor Irene's minnaars. Wanneer 'oom Michel' het instabiele gezinnetje binnendringt gaat het mis. Toye (1967) laat het verhaal zich in kalme, ingetogen, soms poëtische sequenties ontwikkelen naar de climax, de onthulling van het geheim dat Rosie met zich meedraagt. De debuterende Coppens krijgt ondertussen alle ruimte een beschadigd meisje neer te zetten dat enerzijds schreeuwende behoefte heeft aan een familie en tegelijkertijd zo snel mogelijk lijkt te willen opgroeien om haar jeugd maar achter zich te kunnen laten. De jonge actrice werd voor haar rol tijdens het filmfestival van Gent bekroond met een Joseph Plateau prijs. (RdL/VPRO Gids)

De feniks

1998 |

België​/​​Nederland 1998. Jacco Groen. Met o.a. Leen van der Eijken en Chris van den Durpel.

De Vlaamse Toye volgt in haar eerste lange speelfilm de dertienjarige Rosie, een dromerig meisje dat in een inrichting voor jeugddelinquenten terecht komt. Terwijl zij vanuit de gesloten instelling haar vriendje Jimi brieven schrijft zien we in flashbacks hoe het zover heeft kunnen komen. Rosie en een jonge vrouw, Irene, wonen in een benauwd appartement in Antwerpen, waar het meisje keer op keer ruimte moet maken voor Irene's minnaars. Wanneer 'oom Michel' het instabiele gezinnetje binnendringt gaat het mis. Toye (1967) laat het verhaal zich in kalme, ingetogen, soms poëtische sequenties ontwikkelen naar de climax, de onthulling van het geheim dat Rosie met zich meedraagt. De debuterende Coppens krijgt ondertussen alle ruimte een beschadigd meisje neer te zetten dat enerzijds schreeuwende behoefte heeft aan een familie en tegelijkertijd zo snel mogelijk lijkt te willen opgroeien om haar jeugd maar achter zich te kunnen laten. De jonge actrice werd voor haar rol tijdens het filmfestival van Gent bekroond met een Joseph Plateau prijs. (RdL/VPRO Gids)

La Sicilia

1997 | Komedie, Drama

Zwitserland​/​​Frankrijk​/​​België 1997. Komedie van Luc Pien. Met o.a. Grégoire Baldari, Inge De Waele, Fred Van Kuyck, Isabelle Sadoyan en Pietro Chiesi.

De Vlaamse Toye volgt in haar eerste lange speelfilm de dertienjarige Rosie, een dromerig meisje dat in een inrichting voor jeugddelinquenten terecht komt. Terwijl zij vanuit de gesloten instelling haar vriendje Jimi brieven schrijft zien we in flashbacks hoe het zover heeft kunnen komen. Rosie en een jonge vrouw, Irene, wonen in een benauwd appartement in Antwerpen, waar het meisje keer op keer ruimte moet maken voor Irene's minnaars. Wanneer 'oom Michel' het instabiele gezinnetje binnendringt gaat het mis. Toye (1967) laat het verhaal zich in kalme, ingetogen, soms poëtische sequenties ontwikkelen naar de climax, de onthulling van het geheim dat Rosie met zich meedraagt. De debuterende Coppens krijgt ondertussen alle ruimte een beschadigd meisje neer te zetten dat enerzijds schreeuwende behoefte heeft aan een familie en tegelijkertijd zo snel mogelijk lijkt te willen opgroeien om haar jeugd maar achter zich te kunnen laten. De jonge actrice werd voor haar rol tijdens het filmfestival van Gent bekroond met een Joseph Plateau prijs. (RdL/VPRO Gids)

Hombres complicados

1997 | Komedie, Drama

België 1997. Komedie van Dominique Deruddere. Met o.a. Dirk Roofthooft, Josse De Pauw, Hilde Van Mieghem, Lies Pauwels en François Beukelaers.

Samen met Marc Didden schreef Dominique Deruddere (Suite 16) het semi-autobiografische draaiboek over de gecompliceerde verhouding tussen twee broers, Bruno en Roger DeClerq. De oudste van de twee is Bruno (Josse De Pauw), een rechtschapen douanier, gelukkig getrouwd met verpleegster Simone. Roger is de verlepte sjacheraar met dito vrouw en torenhoge schulden. Wanneer hun moeder overlijdt aast Roger op de erfenis maar die blijkt nogal gering. Hij stelt voor het geld te besteden aan een broederlijk samenzijn in de Ardennen. Bruno gaat schoorvoetend akkoord maar voordat hij het weet zit hij tot zijn oren in de illegale zaakjes van zijn verloederde broer. De inktzwarte humor, bonkige personages en simpele techniek vormen samen een perfecte cadans met de fraaie muzikale noot van Arno Hintjens, La Muerte en Raymond van het Groenewoud. 'Nous sommes hombres complicados,' raspt troubadour Hintjens terwijl de aftiteling over het scherm rolt. Een fraaie afsluiting voor een rauwe schelmenfilm die Dominique Deruddere in slechts 18 gure winterdagen inblikte.

Big in Belgium

1997 | Korte film, Thriller

België 1997. Korte film van Pieter Van Hees. Met o.a. Viviane de Muynck, Robby Cleiren, Pieter Embrechts, Frank Focketyn en Stefan Perceval.

Samen met Marc Didden schreef Dominique Deruddere (Suite 16) het semi-autobiografische draaiboek over de gecompliceerde verhouding tussen twee broers, Bruno en Roger DeClerq. De oudste van de twee is Bruno (Josse De Pauw), een rechtschapen douanier, gelukkig getrouwd met verpleegster Simone. Roger is de verlepte sjacheraar met dito vrouw en torenhoge schulden. Wanneer hun moeder overlijdt aast Roger op de erfenis maar die blijkt nogal gering. Hij stelt voor het geld te besteden aan een broederlijk samenzijn in de Ardennen. Bruno gaat schoorvoetend akkoord maar voordat hij het weet zit hij tot zijn oren in de illegale zaakjes van zijn verloederde broer. De inktzwarte humor, bonkige personages en simpele techniek vormen samen een perfecte cadans met de fraaie muzikale noot van Arno Hintjens, La Muerte en Raymond van het Groenewoud. 'Nous sommes hombres complicados,' raspt troubadour Hintjens terwijl de aftiteling over het scherm rolt. Een fraaie afsluiting voor een rauwe schelmenfilm die Dominique Deruddere in slechts 18 gure winterdagen inblikte.

Lisa

1996 | Drama, Avonturenfilm

Zwitserland​/​​België​/​​Nederland 1996. Drama van Jan Keymeulen. Met o.a. Veerle Dobbelaere, Antonie Kamerling, Marc Galo, Gene Bervoets en Joanna Geldof.

Samen met Marc Didden schreef Dominique Deruddere (Suite 16) het semi-autobiografische draaiboek over de gecompliceerde verhouding tussen twee broers, Bruno en Roger DeClerq. De oudste van de twee is Bruno (Josse De Pauw), een rechtschapen douanier, gelukkig getrouwd met verpleegster Simone. Roger is de verlepte sjacheraar met dito vrouw en torenhoge schulden. Wanneer hun moeder overlijdt aast Roger op de erfenis maar die blijkt nogal gering. Hij stelt voor het geld te besteden aan een broederlijk samenzijn in de Ardennen. Bruno gaat schoorvoetend akkoord maar voordat hij het weet zit hij tot zijn oren in de illegale zaakjes van zijn verloederde broer. De inktzwarte humor, bonkige personages en simpele techniek vormen samen een perfecte cadans met de fraaie muzikale noot van Arno Hintjens, La Muerte en Raymond van het Groenewoud. 'Nous sommes hombres complicados,' raspt troubadour Hintjens terwijl de aftiteling over het scherm rolt. Een fraaie afsluiting voor een rauwe schelmenfilm die Dominique Deruddere in slechts 18 gure winterdagen inblikte.

Brylcream Boulevard

1995 | Komedie, Drama

België​/​​Nederland 1995. Komedie van Robbe De Hert. Met o.a. Michael Pas, Frank Aendenboom, Gert-Jan Dröge, Hilde Heijnen en Babette van Veen.

Tweede deel van De Herts autobiografische 'unvollendete' trilogie. In het eerste deel, Blueberry Hill, worstelde hoofdpersoon Robin De Hert met zijn liefde voor Kathy (Van Veen) en haat jegens de sadistische schoolleider Verbiest (Aendenboom). In Brylcream Boulevard vindt Robin (Pas) dat hij alsnog wraak moet nemen op Verbiest, wegens hem en anderen aangedaan leed. De bedoeling van Brylcream Boulevard is moeilijk te achterhalen, maar het is leuk kijken naar een gedubte Van Veen, de stoet Bekende Vlamingen en Gert-Jan Dröge in een goede bijrol.

The tale of the three lost jewels

1994 | Oorlogsfilm

België​/​​Verenigd Koninkrijk 1994. Oorlogsfilm van Michel Khleifi. Met o.a. Ghassan Abu Libda, Hana'Ne meh en Mohammed Nahhal.

Film over een twaalfjarig Palestijns jongetje dat zich een modern sprookje droomt en daarmee ontsnapt aan de grauwe werkelijkheid van het vluchtelingenkamp waarin hij leeft. De twaalfjarige Yusef gebruikt zijn fantasie om te ontsnappen aan het leven in het vluchtelingenkamp op de Gaza-strook. Op een dag ontmoet hij de mooie jonge Aida en wordt een sprookje 'werkelijkheid'. Om met Aida te kunnen trouwen moet Yusef op zoek naar de drie missende juwelen van Aida's familieketting. Een zoektocht die zelfs in Yusefs fantasie niet ongevaarlijk is, laat staan in de werkelijkheid van alle dag.

Sorry - VZW KORT! '94

1994 |

Nederland 1994. Frank Devos. Met o.a. Marc de Corte, Arnaud Jacobs, Michael Pas, Koen van Impe en André Simon.

Film over een twaalfjarig Palestijns jongetje dat zich een modern sprookje droomt en daarmee ontsnapt aan de grauwe werkelijkheid van het vluchtelingenkamp waarin hij leeft. De twaalfjarige Yusef gebruikt zijn fantasie om te ontsnappen aan het leven in het vluchtelingenkamp op de Gaza-strook. Op een dag ontmoet hij de mooie jonge Aida en wordt een sprookje 'werkelijkheid'. Om met Aida te kunnen trouwen moet Yusef op zoek naar de drie missende juwelen van Aida's familieketting. Een zoektocht die zelfs in Yusefs fantasie niet ongevaarlijk is, laat staan in de werkelijkheid van alle dag.

Achterland

1994 | Experimenteel

Nederland​/​​België 1994. Experimenteel van Anne Teresa De Keersmaeker. Met o.a. Nordine Benchorf, Bruce Campbell, Vincent Dunoyer, Fumiyo Ikeda en Cynthia Loemy.

Gefilmd ballet van een van de meest inventieve Belgische balletgezelschappen. Gecreëerd in de Muntschouwburg in Brussel in 1990 met een choreografie van De Keersmaeker en opgenomen tijdens de zomer van 1993. Sfeerrijk in smaakvol zwart- wit. Een kluif voor balletliefhebbers.

Ad Fundum

1993 | Familiefilm, Drama

België 1993. Familiefilm van Erik Van Looy. Met o.a. Tom Landuyt, Tom Van Bauwel, Mathias Sercu, Sven De Ridder en Margot Van Doorn.

Interessante debuutfilm over een uit de hand lopende ontgroening. Het eerste deel van de film baadt in een sfeertje van studentikoze gein, maar door overmatig drankgebruik en een fascistoïde houding van een harde kern van oudere studenten loopt een en ander behoorlijk uit de hand. In de ontknoping zorgt een wild-westvergelding voor een omgekeerde moraal.

Daens

1992 | Biografie, Drama, Historische film

België​/​​Frankrijk​/​​Nederland 1992. Biografie van Stijn Coninx. Met o.a. Jan Decleir, Gérard Desarthe, Antje de Boeck, Johan Leysen en Michael Pas.

Sociaal-historisch epos naar het biografische boek 'Pieter Daens of hoe in de negentiende eeuw de arbeiders van Aalst vochten tegen armoede en onrecht' van Louis-Paul Boon uit 1971. Decleir is de geëngageerde priester uit de titel, die zijn strijd tegen kinderarbeid en andere maatschappelijke wantoestanden begint vanaf de kansel en later voortzet als politicus. Coninx verfilmde de geschiedenis sober en degelijk, maar ook meeslepend. Daens was een groot succes in België en verdiende een Oscarnominatie. Voor wie het verhaal met zang en dans prefereert, is er Daens, de musical van Studio 100 (van oa K3 en Kabouter Plop).

Eline Vere

1991 | Drama

Frankrijk​/​​België​/​​Nederland​/​​Noorwegen 1991. Drama van Harry Kümel. Met o.a. Marianne Basler, Thom Hoffman, Monique van de Ven, Johan Leysen en Michael York.

Gekunstelde, z.g. eigentijdse en veel te lange verfilming van de Haagse roman van Louis Couperus. Het is een naturalistisch noodlotsdrama met de Zwitserse actrice Basler als de heldin. Ze is een zenuwzieke jonge vrouw uit de aristocratische kringen. Ze is erfelijk belast en heeft een onevenwichtig karakter. Ze revolteert tegen de bekrompen mentaliteit van de haar omringende bourgeosie en vlucht naar Brussel. Na enkele mislukte romances gaat zij (en de film) op de muziek van Isolde`s [KL]Liefdesdood[KLE] van Wagner geheel en al onderuit. Mooie plaatjes maar geen enkele (psychologische) diepgang. Eline`s leven is te saai, te chique en te bestoft weergegeven om echt te behagen. Hoffman charmeert als de losbollige neef Vincent, Van de Ven is Eline`s truttige zus Betsy en de eeuwig jeugdige York is Vincents Amerikaanse vriend met een voorkeur voor de mannen(liefde). Basler is mooi, ongedurig en wat frêle, maar goed nagesynchroniseerd.

Sailors Don't Cry

1990 | Drama, Romantiek

België 1990. Drama van Marc Didden. Met o.a. Hilde Van Mieghem, Josse De Pauw, Johan Leysen, Din Meysmans en Hilde Wils.

Onecht driehoeksmelodrama dat qua verhaal, dialogen en psychologie van groot en klein, totaal dissonant en ongeloofwaardig overkomt. Het achtjarige knaapje Meysmans observeert zijn moeder, caféhoudster van Mieghem met een havenkroeg, haar minnaar de Pauw en zijn vader Leysen, een matroos die ooit zijn moeder en hem als klein kind in de steek liet en thans onverwacht terugkeert. Scenario van de regisseur en Annemie Vandeputte.

The Secrets of Love

1986 | Erotiek

Nederland​/​​België 1986. Erotiek van Harry Kümel. Met o.a. Michael Redfern, Tina Shaw, Lucienne Bruinooge, Michael Lees en Isabelle Strawa.

Drie erotische verhalen van de klassieke auteurs Marguerite de Navarre, Nicolas Restif de la Bretonne en Guy de Maupassant, respectievelijk een middeleeuwse klucht, een licht perverse achttiende-eeuwse pruikenkomedie en een erotische vaudeville uit de negentiende eeuw. Met vrij onbekende, maar daarom niet slechte acteurs en knappe meisjes. K[KA3]umel zorgt voor ironie, fraaie spiegeleffecten en literaire (Engelse) volzinnen die erbarmelijk zijn nagesynchroniseerd.

Brussels by Night

1983 | Drama, Misdaad, Thriller

België 1983. Drama van Marc Didden. Met o.a. François Beukelaers, Ingrid De Vos, Amid Chakir, Michel Mentens en Fred Van Kuyk.

'Brussels by night: 'It hurts, and you’ll love it' was de pr slogan voor het speelfilmdebuut van Marc Didden (scenario: Dominique Deruddere). Gedurende een nacht volgt de maker de sombere moordenaar Max (Beukelaers) die zijn vastgelopen leven spiegelt aan dat van barvrouw Alice (De Vos) en trambestuurder Abdel (Chakir). Sfeervol grotestadsdrama met veel duistere beelden vormde destijds een breuk met de literatuurverfilmingen en komedies die België voordien voortbracht, en werd met veel ontzag (en prijzen) ontvangen. Het gelijknamige nummer van bevriende landgenoot Raymond van het Groenewoud is nadrukkelijk aanwezig.

La source des femmes

2011 | Drama

België​/​​Italië​/​​Frankrijk 2011. Drama van Radu Mihaileanu. Met o.a. Leïla Bekhti, Hafsia Herzi, Hiam Abbass en Biyouna.

In een Noord-Afrikaans dorp moeten de vrouwen, ook hoogzwangere, iedere dag een gevaarlijke tocht over een rotsachtig pad afleggen naar de waterbron. Als dat een keer flink fout gaat, komen de vrouwen in opstand: als de mannen geen waterleiding aanleggen, gaan de vrouwen 'in liefdesstaking'. Leidster van de opstand is de gelukkig getrouwde, beeldschone Leila (Bekhti). Ze krijgt veel tegenstand van conservatieve krachten in het dorp. Soms mooie, aanstekelijke tafereeltjes, maar filmmaker Mihaleanu (Trahir) schiet te vaak door in kitsch, clichés en melodrama, waarbij elk idee ook nog moet worden uitgespeld.