Abel Jafri: cast.
Er zijn 4 films gevonden.

The Extraordinary Journey of the Fakir

2018 | Komedie, Drama

Frankrijk​/​​Verenigde Staten​/​​België​/​​India 2018. Komedie van Ken Scott. Met o.a. Dhanush, Bérénice Béjo, Erin Moriarty, Barkhad Abdi en Gérard Jugnot.

De lijn tussen toverkracht en oplichting is dun in deze als Bollywoodromcom verpakte odyssee van een Indiase fakir door West-Europa en Noord-Afrika. Het opgesmukte levensverhaal van leraar, straatrat en wereldreiziger Ajatashatru Lavash Patel (Dhanush), kortweg Aja, die met een mix van oosterse en westerse wijsheden, culturele clichés en opvallend bloemrijke details een ode brengt aan het vertellen van verhalen. Een lichtvoetige, soms verrassend amusante feelgoodfilm over armoe en rijkdom van geest.

Timbuktu

2014 | Drama

Frankrijk​/​​Mauritanië 2014. Drama van Abderrahmane Sissako. Met o.a. Ibrahim Ahmed, Toulou Kiki, Abel Jafri en Hichem Yacoubi.

Sissako's superieure aanklacht tegen extremisme is zowel een klucht als een tragedie over de bezetting van het noorden van Mali door moslimextremisten. Elegante, rake scènes schetsen de hypocrisie en de wereldvreemdheid van de jihadi's die de bewoners treiteren met bizarre regels als niet voor je huis in de zon mogen zitten. Toch lijkt Timbuktu minder een protest tegen moslimextremisme op zich dan tegen de waanzin van elke vorm van extremisme. Het maakt de film sterker. Het verdriet van Timbuktu, zegt Sissako, is het verdriet van elk redelijk mens. Timbuktu werd genomineerd voor een Oscar en won zeven Césars.

Dernier maquis

2008 | Drama

Frankrijk​/​​Algerije 2008. Drama van Rabah Ameur-Zaïmeche. Met o.a. Rabah Ameur-Zaïmeche, Salim Ameur-Zaïmeche, Abel Jafri en Sylvain Roume.

Tegelijkertijd archaïsch en hyperactueel zijn: kan een film dat? Ziehier bewijsstuk één. Op een troosteloos industrieterrein in de Parijse banlieue heeft de Algerijnse Mao (Ameur-Zaïmeche) een gammele vrachtwagengarage annex palletbedrijf. Met dubieuze motieven richt hij in een nabij leegstaand pand een geïmproviseerde moskee in en stelt ook maar meteen de bijbehorende imam aan. Dat valt niet bij alle werknemers goed en al snel broeit er iets. Visueel opvallend rood gekleurd filmpamflet legt de onverbloemd linkse linker vinger op diverse zere plekken: islam, arbeidersexploitatie en illegalen.

Bled Number One

2006 | Drama

Algerije​/​​Frankrijk 2006. Drama van Rabah Ameur-Zaïmeche. Met o.a. Rabah Ameur-Zaïmeche, Meryem Serbah, Abel Jafri, Meriem Ameur-Zaïmeche en Larkdari Ameur-Zaïmeche.

Kamel (regisseur Ameur-Zaïmeche) wordt na zijn Franse gevangenschap verbannen naar geboorteland Algerije. Daar is het moeilijk aarden, omringd door dominospelende werklozen en de jeugdige - en vooral agressieve - moslimfundamentalisten. Zijn vervreemding wordt gedeeld door een jonge nicht die gruwt van de verstikkende tradities en niets liever wil dan optreden als jazz-zangeres. Bled Number One is een intens droevige film waarin de culturele spagaat van een terugkerende emigrant pijnlijk voelbaar wordt. Het tragische relaas van de vrouw timmert alle mogelijk relativerende vluchtwegen resoluut af. Een fraai geschoten pamfletfilm over culturele verschoppelingen.