Athol Fugard (1932): regie, cast en schrijver.
Er zijn 5 films gevonden.

'Master Harold' ... And the Boys

2010 | Drama

Zuid-Afrika 2010. Drama van Lonny Price. Met o.a. Ving Rhames, Freddie Highmore en Jennifer Steyn.

Hally is een blanke tiener die met zijn vader in Zuid-Afrika woont ten tijde van de Apartheid. Hally heeft moeite een tussenweg te vinden tussen enerzijds mee moeten lachen om zijn vader racistische grappen en anderzijds de vriendschap tussen hem en twee van hun bedienden Sam en Willy, met wie hij veel tijd doorbrengt.

Tsotsi

2005 | Misdaad, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Zuid-Afrika 2005. Misdaad van Gavin Hood. Met o.a. Presley Chweneyagae, Terry Pheto, Mothusi Magano, Rapulana Seiphemo en Israel Makoe.

De negentienjarige, zwarte Tsotsi (Chweneyagae), opgegroeid in een rioleringsbuis op een braakliggend terrein bij Johannesburg, slijt zijn dagen als lid van een uiterst gewelddadige jeugdbende. Als hij een vrouw neerschiet en er met haar zilvergrijze BMW vandoor gaat, blijkt er op de achterbank een baby te liggen. In Tsotsi, dat de Oscar voor beste niet-Engelstalige film won, ligt het sentiment voortdurend op de loer. Maar regisseur Hood houdt maat. De meeslepende en hartverscheurende film werd een publiekslieveling op festivals.

The Road To Mecca

1991 | Biografie

Zuid-Afrika​/​​Verenigde Staten 1991. Biografie van Peter Goldsmid, Athol Fugard en Peter Goldsmith. Met o.a. Yvonne Bryceland, Kathy Bates, Athol Fugard, Soli Philander en Betty Toby.

Het leven van Helen Martins (Bryceland) verandert enorm na de dood van haar man in 1961. Ze breekt met de kerk en stort zich met veel enthousiasme in het beeldhouwen. Vooral het eerste is dominee Marius Byleveld (Fugard) van de gereformeerde kerk uit het dorpje New Bathesda in Zuid-Afrika een doorn in het oog. Binnen de kortste tijd wordt Helen door iedereen gemeden en bevindt ze zich met haar sculpturen in een isolement. Tegelijkertijd blijft ook voor Helen de tijd niet stilstaan, zodat zelfstandig wonen moeilijk wordt. Dominee Byleveld dringt er op aan dat ze haar intrek neemt in een rusthuis. Ze laat een noodkreet horen aan de Elsa Barlow (Bates), een jonge onderwijzeres in Kaapstad en de enige die kennelijk echt om haar geeft. Elsa laat alles vallen en rijdt de 800 km om Helen bij te staan. Als Elsa eenmaal ter plaatse is, lijkt Helen veel minder open dan in haar brief. De film is het schrijnende portret van twee vrouwen die op een keerpunt in hun leven staan. Een dergelijk drama zou door minder getalenteerde actrices al vlug verzanden in een hoop sentimenteel gezwets, maar zowel Bates als Bryceland gaan helemaal op in hun personages en slepen daardoor de toeschouwer onwillekeurig mee. De monoloog van Bryceland op het einde kan niemand onberoerd laten. Goldsmid baseerde het scenario op het toneelstuk van co-regisseur en medespeler Fugard, die zich liet inspireren door een waargebeurd verhaal. Knappe fotografie van André Pienaar.

The Killing Fields

1984 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1984. Oorlogsfilm van Roland Joffé. Met o.a. Sam Waterston, Haing S. Ngor, John Malkovich, Julian Sands en Craig T. Nelson.

Vanaf 1975 joeg het 'communistische bevrijdingsleger' de Rode Khmer, onder leiding van Pol Pot, gedurende vier jaar zeker anderhalf miljoen Cambodjanen de dood in. The Killing Fields gaat over de ervaringen van New York Times verslaggever Sidney Schanberg en zijn Cambodjaanse vriend en vertaler Dith Pran. Pran valt in handen van de Rode Khmer en ondergaat onzegbare gruwelen terwijl Schanberg, terug in de VS en gelauwerd met de Pulitzer Prijs, vecht voor Prans vrijheid. Amateur-acteur en Rode Khmer overlevende Haing S. Ngor (1940) ontving een Oscar voor zijn verbluffende acteerprestatie.

Meetings with Remarkable Men

1978 | Drama

Verenigde Staten 1978. Drama van Peter Brook. Met o.a. Dragan Maksimovi[KA1]c, Mikica Dimitrijevi[KA1]c, Terence Stamp, Athol Fugard en Warren Mitchell.

De film behandelt een deel van het leven van de Russische `wereldleraar` Gurdijeff (1877-1949) en diens speurtocht naar de 'verborgen waarheid'. Gurdijeffs filosofie komt door de oppervlakkige behandeling echter nauwelijks uit de verf, maar de in Afghanistan gemaakte locatie-opnamen zijn fraai.