Jaroslav Kucera: productie en camera.
Er zijn 5 films gevonden.

Dom

2011 |

Tsjechië​/​​Slowakije 2011. Zuzana Liová. Met o.a. Miroslav Krobot, Judit Bárdos en Marian Mitas.

In een Slowaaks gehucht staat de verhouding tussen autoritaire vader Imrich (Krobot) en jongste dochter Eva (Bardós), mooie en slimme scholiere in haar eindexamenjaar, al lang op scherp. In haar sterke bioscoopregiedebuut toont scenariste Liová met scherpe blik en compassie de onvermijdelijkheid van de barstende bom. Fraai ingehouden spel van Bardós en Krobot maakt de twee niveaus van de film voelbaar: een moeizame doch in de kern liefdevolle vader-dochterrelatie en het aangekondigde einde van een oude patriarchale cultuur.

Pupendo

2003 | Komedie, Drama, Familiefilm

Tsjechië 2003. Komedie van Jan Hrebejk. Met o.a. Bolek Polívka, Jaroslav Dusek, Vilma Cibulková, Jirí Pecha en Pavel Liska.

Tsjechiës vooraanstaande regisseur Hrebejk gaat systematisch de moderne geschiedenis van zijn land af. Hij behandelde de Tweede Wereldoorlog, de Praagse Lente, meest recent het post-communistische tijdperk en in Pupendo de 'normalisatie-periode' begin jaren tachtig. De retro-hype bleek de film commercieel geen windeieren te leggen. Na het Sovjet-ingrijpen in 1968 is de kunstenaar Baedrich Mara slechts een marginale plek toebedeeld in de Praagse kunstwereld. Zijn vrouw fabriceert keramische biggetjes voor massaverkoop. Zijn oud-studente Magda en haar man hebben hun zaakjes beter voor mekaar omdat ze achter de communistische partij staan. Magda zal een rol spelen in de come-back van Baedrich. Er wordt professioneel geacteerd en prachtig gefilmd, maar de onderkoelde zwartgalligheid laat weinig ruimte voor emotioneel inleven. Wellicht moet je een Tsjech zijn die de jaren tachtig heeft meegemaakt, om het drama volledig te appreciëren. Alleen de titel al: pupendo is een Tsjechisch spelletje dat kinderen spelen, waarbij na de belofte op iets fijns een munt op de blote buik van 'het slachtoffer' wordt geslagen. Een curieuze metafoor voor het mislukte communisme.

Samotári

2000 | Drama, Komedie

Slowakije​/​​Tsjechië 2000. Drama van David Ondriček en David Ondricek. Met o.a. Jitka Schneiderová, Sasa Rasilov, Labina Mitevska, Ivan Trojan en Jirí Machácek.

Onder het motto 'film wat je weet' schoot David Ondricek (Praag, 1969) rond zijn 30ste verjaardag een bitterzoete komedie over het wel en wee van een groepje (bijna) dertigers. Het caleidoscopische scenario verhaalt onder meer van een geschminkte DJ (Sasa Rasilov) en zijn passie voor het hoestje van zijn voormalige vriendin (Jitka Schneiderová), een wietrokende verhuizer (Jírí Machácek) die vergeet dat hij een relatie heeft in deze 'gouden eeuw van de verhuizingen', een drugdealer (Mikulás Kren) met een permanent draaiende digitale videocamera, en een barmeisje (Labina Mitevska) dat wacht op UFO's en ondertussen tequila drinkt uit de navels van cafégangers. De sterkste verhaallijn is van de stalkende neurochirurg Ondrej (Ivan Trojan) die zijn gezin verlaat (tijdens een goocheltruc!) en de stad doorkruist om zijn ex - ook de ex van de DJ - 'toevallig' te ontmoeten. Theateracteur Trojan zet een fantastisch typetje neer dat doet denken aan een kruising tussen Atkinsons Mr Bean en De Niro's demonische Travis uit Taxi driver. De verhaallijnen worden nauwelijks verenigd maar dat mag met een titel als Eenlingen. De geroemde 'onconventionele structuur' (volgens juryrapport FIPRESCI prijs filmfestival Mannheim) is feitelijk een bevlogen sitcomscenario. (VM/VPRO Gids)

Wilder Westen inclusive

1988 | Film noir, Drama

Duitsland 1988. Film noir van Dieter Wedel. Met o.a. Peter Striebeck, Krystyna Janda, Katja Studt, Gudrun Gabriel en Manfred Zapatka.

De wederwaardigheden van weerkundige Striebeck, die een toeristische reis door het verre Westen van Amerika maakt in gezelschap van zijn volwassen dochter Studt, de maîtresse van een oude schoolvriend, Gabriel en zijn inmiddels hertrouwde ex, Janda op wie hij nog steeds verkikkerd is. Vanwege hun beperkte budget, krijgen ze te maken met kleine en grote rampjes, en moeten ze de reis met een Duitse groep Amerika-gangers maken. Daardoor raakt Striebecks droombeeld verstoord, maar als compensatie zijn er een overvloed aan intrigetjes en brave verwikkelingen binnen de groep - genoeg voor ongeveer vijf uur tv. Wordt meestal als miniserie in drie delen uitgezonden. Camerawerk van Jaroslav Kucera.

At'zije cirkus!

1975 | Familiefilm, Animatie

Tsjechoslowakije​/​​USSR 1975. Familiefilm van Oldřich Lipský. Met o.a. Jevjeni Leonov, Jiří Sovák, Iva Janžurova, Alexandr Lenkov en Marie Drahokupilova.

De dochter van de circusdirecteur is verliefd op een kellner, die debuteert als jongleur. De secretaris van de directeur heeft echter een oogje op het kittige meisje en als hij wordt afgewezen, saboteert hij uit jaloezie het optreden van de aspirant-jongleur door de borden aan elkaar te lijmen. Er gebeurt verder een hele reeks van clowneske dingen: de directeur komt in de koelmachine terecht die het water moet bevriezen voor de kunstschaats(t)ers, maar die vallen in het zwembad; een professor wil een olifant laten zingen en een goochelaar probeert mensen in de lucht op te laten gaan. In feite is deze film niet meer dan een aaneenschakeling van zaken die voor- en achter de coulissen van een cirkus gebeuren. Tot op zekere hoogte onschuldig en ouderwets vermaak voor jong en oud. Het scenario voor dit kunststukje is van Milos Macurek, Jakov Kostshukovski, Oldrich Lipski en Moris Slobodski. Achter de camera stond Jaroslav Kucera.